Вирок
від 19.12.2008 по справі 1-860/2008
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №1-860/2008

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2008 року Святошинський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Бандури І.С.

при секретарі: Завальнюк О.І.

з участю прокурора: Шаповалова В.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальну справу про обвинувачення ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Києва, зареєстрованого в АДРЕСА_2, проживаючого в АДРЕСА_1, українця, гр. України, освіта середня, одруженого, немає судимості згідно ст. 89 КК України, працюючого оператором котельні заводу гумово-латексних виробів, за ст. ст. 27 ч.2, 205 ч.1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Підсудний ОСОБА_1 25.12.2006 року, за пропозицією невстановленої слідством особи, за грошову винагороду, створив без мети здійснювати господарську діяльність товариство з обмеженою відповідальністю «Артиколі Інвест» (код ЄДРПОУ 34833295), з метою прикриття незаконної діяльності.

Так, ОСОБА_1, в грудні 2006 року, достовірно усвідомлюючи незаконний характер своїх дій, за грошову винагороду, погодився на пропозицію незнайомого йому раніше чоловіка на ім'я ОСОБА_2, створити та виступити керівником суб'єкта підприємницької діяльності - товариства з обмеженою відповідальністю «Артиколі Інвест» (код ЄДРПОУ 34833295), з метою прикриття незаконної діяльності, не маючи при цьому наміру займатися господарською діяльністю, тобто виступив співвиконавцем скоєння злочину. За дані дії ОСОБА_2 пообіцяв ОСОБА_1 грошову винагороду в сумі 500 гривень.

21.12.2006 року, в денний час, відповідно до попередньої домовленості, ОСОБА_1, зустрівся з невстановленою слідством особою на ім'я ОСОБА_2. В цей же час ОСОБА_2 повідомив ОСОБА_1, про необхідність підписання останнім документів ТОВ «Артиколі Інвест». При цьому ОСОБА_2 надав ОСОБА_1 заздалегідь виготовлені ним документи ТОВ «Артиколі Інвест», а саме копію протоколу № 1 установчих зборів (рішення єдиного засновника) Товариства з обмеженою відповідальністю «Артиколі Інвест», статут товариства з обмеженою відповідальністю «Артиколі Інвест», акт прийому - передачі майна, які ОСОБА_1 усвідомлюючи те, що зміст зазначених документів не відповідає дійсності, в присутності ОСОБА_2, підписав та передав їх останньому. ОСОБА_2 повідомив ОСОБА_1 про необхідність підписання останнім документів ТОВ «Артиколі Інвест» у нотаріуса.

У виконання свого злочинного умислу, ОСОБА_1, 21.12.2006 року, заздалегідь усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому ОСОБА_2 дій, а також усвідомлюючи те, що ТОВ «Артиколі Інвест» створюється з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, погодившись з його пропозицією, вступив в злочинну змову з ОСОБА_2 з приводу реєстрації зазначеного товариства, взяв для підписання документів ТОВ «Артиколі Інвест» свій паспорт гр-на України НОМЕР_1, виданий Голосіївським РУ ГУМВС України в місті Києві та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду НОМЕР_2 і разом з ОСОБА_2, за вказівкою останнього, прослідував до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3, розташованого в будинку №130 по пр-ту Червонозоряному в м. Києві.

Після прибуття, 21.12.2006 року до нотаріуса, відповідно до попередньої домовленості, ОСОБА_1, зайшов до офісу приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_3 та в присутності зазначеного нотаріуса надав останньому статут ТОВ «Артиколі Інвест» для засвідчення справжності його підпису, а також; розписався з цього приводу в реєстрі нотаріальних дій, після чого передав статут зазначеного товариства ОСОБА_2, тобто вчинив дії направлені на створення суб'єкта підприємництва - ТОВ «Артиколі Інвест».

Підписання ОСОБА_1 документів ТОВ «Артиколі Інвест» дало змогу невстановленій слідством особі на ім'я ОСОБА_2, 25.12.2006 року здійснити реєстрацію вказаного товариства в Святошинській районній в м. Києві державній адміністрації за реєстраційним номером 10721020000019343, після чого здійснити реєстрацію ТОВ «Артиколі Інвест» як платника податків в державній податковій інспекції у Святошинському районі м. Києва, а також здійснити реєстрацію змін у вказаному товаристві в державних цільових фондах.

Діяльність невстановленої слідством особи, що створили за участю ОСОБА_1 юридичну особу - ТОВ «Артиколі Інвест» здійснювалась в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб'єктів підприємництва, а саме:

- статті 1 Закону України «Про підприємництво» №698-ХП від 02.07.1991 року, із змінами та доповненнями, яка визначає, що «підприємництво -це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність з метою виробництва продукції, виконання робіт, чи надання послуг та заняття торгівлею з метою отримання прибутку»;

- статті 14 Закону України «Про підприємництво» №698-ХІІ від 02.07.1991 року, із змінами та доповненнями, яка визначає, що «управління підприємством здійснюється відповідно до статуту на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна. Власник здійснює свої права по управлінню підприємством безпосередньо, або через уповноважені ним органи»;

- пункту 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-XIV від 16.07.1999 року, згідно якого «власник або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фінансування всіх господарських операцій у первинних документах»;

- пункту 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» № 1251-XII від 25.06.1991 року, із змінами та доповненнями, згідно якого

Згідно п. 18 Постанови Пленуму Верховного суду України від 25.04.2003 року «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» - «дії осіб, на ім'я яких за їхньою згодою зареєстровано суб'єкт підприємницької діяльності з метою, зазначеною в ст. 205 КК України, мають кваліфікуватись як виконавство цього злочину».

В судовому засіданні підсудний ОСОБА_1 повністю визнав свою вину, що він в 2006 році в м. Києві, за пропозицією невідомої особи, за грошову винагороду, створив без мети здійснювати господарську діяльність товариство з обмеженою відповідальністю «Артиколі Інвест» з метою прикриття незаконної діяльності та не заперечив фактичних обставин справи.

У вчиненому розкаюється.

Показання підсудного ОСОБА_1 відповідають фактичним обставинам справи і ним не оспорюються, а тому суд обмежив дослідження фактичних обставин справи допитом підсудного.

При таких обставинах суд вважає, що вина підсудного ОСОБА_1 у вчиненні злочину передбаченого ст. ст. 27 ч.2, 205 ч.1 КК України повністю доведена, а тому його злочинні дії слід кваліфікувати за ст. 27 ч.2, 205 ч.1 КК України за ознакою " здійснення в якості співвиконавця фіктивного підприємства, тобто створення суб'єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності".

Призначаючи міру покарання підсудному ОСОБА_1 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу підсудного, що він немає судимості згідно ст. 89 КК України, обставини, які пом'якшують покарання, що повністю визнав себе винним і щиро розкаялася у вчиненому, позитивно характеризується, не знаходячи обставин, які обтяжують покарання, а тому за таких обставин покарання ОСОБА_1 слід призначити у виді штрафу, оскільки призначення інших мір покарання суд вважає недоцільним.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 323, 324 КПК України, -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочинів передбачених ст.ст. 27 ч.2, 205 ч.1 КК України і призначити йому покарання за цією статтею у виді 5100 ( п'ять тисяч сто ) грн. штрафу.

Міру запобіжного заходу до вступу вироку в законну силу ОСОБА_1 залишити попередню - підписку про невиїзд.

Речові докази по справі - юридичну справу та звітні документи ТОВ « Артиколі Інвест», а також вилучені у ФКД ВАТ « Інпромбанк» у м. Києві роздруківку коштів по рахунку № 26005571831 та документи ТОВ « Артиколі Ілнвест» на відкриття зазначеного рахунку, які приєднані до матеріалів справи, залишити при матеріалах даної кримінальної справи.

Апеляція на вирок суду може бути подана до Апеляційного суду м. Києва протягом п'ятнадцяти діб з моменту його проголошення через Святошинський районний суд м. Києва.

Дата ухвалення рішення19.12.2008
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу8093485
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-860/2008

Вирок від 19.12.2008

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І.С.

Вирок від 19.12.2008

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І.С.

Вирок від 08.12.2008

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Жук О.В.

Вирок від 08.12.2008

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Жук О.В.

Вирок від 17.12.2008

Кримінальне

Лисичанський міський суд Луганської області

Міщенко А.М.

Вирок від 22.09.2008

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Машарова З.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні