Ухвала
від 09.04.2019 по справі 910/3348/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

09.04.2019Справа № 910/3348/19

Суддя Пукшин Л.Г., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Вадес Кепітал Менеджмент" (04053, м. Київ, вул. Артема, буд.21)

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Грааль" (03150, м. Київ, вул. Червоноармійська, буд.94),

2) Компанії "Райвал Ентерпрайзес ІНК" (Rival Enterprises INC) (Куба Авеню, 34-та Стріт, буд.34-20, Панама 5, Республіка Панама)

3) Компанії "Нерафо Менеджмент ЛТД" (Nerafo Management Ltd) (3030, Лімасол, вул. Архітектора Макаріу ІІІ, 195, бізнес-центр Neocleous House),

4) Компанії "Лексус Файненшл Груп ІНК" (Lexus Financial Group.Inc) (Си Мидоу Хаус, Брекбейн Хайвей, пошт.скр.№116, Род Таун, Тортоля, Британські Віргінські Острови),

5) Державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Голосіївського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві Кіщенко Анжели Анатоліївни (АДРЕСА_1)

про визнання недійсним правочину та застосування наслідків його недійсності

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вадес Кепітал Менеджмент" звернулось до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Грааль", Компанії "Райвал Ентерпрайзес ІНК" (Rival Enterprises INC), Компанії "Нерафо Менеджмент ЛТД" (Nerafo Management Ltd), Компанії "Лексус Файненшл Груп ІНК" (Lexus Financial Group.Inc) про визнання недійсним правочину та застосування наслідків його недійсності.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що внаслідок протиправної передачі Компанії "Райвал Ентерпрайзес ІНК", Компанії "Нерафо Менеджмент ЛТД" та Компанії "Лексус Файненшл Груп ІНК" часток у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Грааль", а саме поза волею Товариства з обмеженою відповідальністю "Вадес Кепітал Менеджмент", вказаним Компаніям була передана частка позивача у розмірі 14,24 %, що є порушенням прав останнього, зокрема, в частині прав щодо управління відповідачем-1 та отримання дивідендів від діяльності останнього). Крім того, позивач просить суд скасувати реєстраційну дію державного реєстратора Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Голосіївського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві Кіщенко Анжели Анатоліївни відносно відповідача-1 щодо здійснення реєстраційних змін до установчих змін до установчих документів юридичної особи (змін статутного капіталу та зміни складу засновників) за №10681050019005734 від 24.09.2013.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.03.2019 судом залишено позовну заяву без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків та встановлено спосіб їх усунення.

03.04.2019 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків, відповідно до якої, позивачем усунуто недоліки, зазначені в ухвалі Господарського суду міста Києва від 22.03.2019, шляхом подачі позовної вимоги в новій редакції.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та розгляду справи за правилами загального позовного провадження, оскільки справа є складною з огляду на наявні в ній матеріали.

У позовній заяві позивачем було заявлено клопотання про витребування у Товариства з обмеженою відповідальністю "Грааль" докази повної оплати вартості часток зазначеного товариства (і) Компанією "Райвал Ентерпрайзес ІНК." [Rival Enterprises INC], зареєстрована за законодавством Республіки Панама за адресою Республіка Панама, Панама 5, Куба Авеню 34-та Стріт, буд.34-20 [Cuba Avenue, 34th Street, Bsilding №34-20], номер у реєстрі компаній: 711892; (іі) Компанією з обмеженою ядповідальністю "Нерафо Менеджмент ЛТД" [Nerafo Management LTD], зареєстрована за законодавством Республіки Кіпр, за адресою Арх. Макаріос, III, 195, Неоклеус Хаус, 3030, Лімасол, Кіпр, [Arch. Makarios III, 195, NEOCLEOUS HOUSE, 3030, Limassol, Cyprus], номер компанії у реєстрі юридичних осіб Республіки Кіпр: НЕ 324802; (ііі] Компанією "Лексус Файненшл Груп ІНК" [Lexus Financial Group.], зареєстрована за законодавством Британських Віргінських Островів за адресою Си Мидоу Хаус, Брекберн Хайвей, поштова офинька №116, Род Таун, Тортоля, Британські Віргінські Острови [Sea Meadow House, Blackburne Highway (P.O. Box 116), Road Town, Tortola, British Virgin Islands], номер компанії: 254577.

Розглянувши клопотання позивача, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання про витребування доказів, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч. 2-3 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Частиною 1 статті 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Частинами 2, 3 ст.81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

При цьому, судом також враховано, що ч. 4 ст.74 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів.

Таким чином, суд дослідивши подані матеріали, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання позивача, з огляду на те, що останнє є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню, оскільки позивач не наводить заходи, які ним вчинялись самостійно для отримання відповідних доказів повної оплати вартості часток від відповідачів.

При прийнятті до розгляду позовної заяви, судом також встановлено, що відповідачі 2-4 по справі є нерезидентами України та не мають зареєстрованих на території України представництв.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів, місцезнаходженням Компанії "Райвал Ентерпрайзес ІНК." є: Республіка Панама, Панама 5, Куба Авеню 34-та Стріт, буд. 34-20, Компанії з обмеженою ядповідальністю "Нерафо Менеджмент ЛТД" є: Арх. Макаріос, III, 195, Неоклеус Хаус, 3030, Лімасол, Кіпр, Компанії "Лексус Файненшл Груп ІНК" є: Си Мидоу Хаус, Брекберн Хайвей, поштова офинька №116, Род Таун, Тортоля, Британські Віргінські Острови.

За приписами ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України (ст. 365 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно зі ст. 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Британських Віргінських островів регулюється Конвенцією Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, до якої Україна приєдналася 19.10.2000, прийнявши відповідний нормативний акт - Закон України Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах .

Відповідно до ст. 1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі статтею 2 Конвенції, кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках (стаття 3 Конвенції).

Згідно із ст. 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

Відтак, суд вважає за необхідне звернутись до Центрального органу Британських Віргінських островів, - The Registrar of the Supreme Court, c/o Sonya Young, Registrar, High Court, P.O. Box 418, Road Town, Tortola, British Virgin Islands з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Компанії "Лексус Файненшл Груп ІНК" та до Міністерства юстиції України для направлення прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів дипломатичними каналами компетентному органу Республіки Панама для подальшого вручення Компанії "Райвал Ентерпрайзес ІНК.".

Крім того, як вбачається із ст. 10 Конвенції, якщо запитувана держава не заперечує, то ця Конвенція не обмежує можливості надсилати судові документи безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном.

Нотою, датованою 05.01.1984р., Уряд Республіки Кіпр зазначив, що не заперечує проти способів передачі документів, передбачених у ст. 10 Конвенції.

З огляду на вищевикладене, з метою належного повідомлення Компанії "Нерафо Менеджмент ЛТД" про розгляд цієї справи, враховуючи приписи ст. 10 Конвенції та ноту Уряду Республіки Кіпр, відправлення судових документів останньому здійснюється безпосередньо за адресою місцезнаходження відповідача, який знаходиться в Республіці Кіпр.

Пунктом 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідачів 2-4 про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи положення Конвенції та приписи ст.ст. 228, 229 Господарського процесуального кодексу України, з метою забезпечення прав відповідачів 2-4 у справі, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі.

Керуючись 176, 228, 229, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 20.11.19 о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22 .

4. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Вадес Кепітал Менеджмент" в задоволенні клопотання про витребування доказів.

5. Зобов'язати позивача в строк до 24.04.2019 надати суду належним чином нотаріально засвідчений у двох примірниках:

- переклад на англійську мову ухвали Господарського суду міста Києва від 09.04.2019, а також позовної заяви з доданими до неї документами (два примірника);

- переклад на іспанську мову ухвали Господарського суду міста Києва від 09.04.2019, позовної заяви з доданими до неї документами та доручення про вручення документів до компетентного органу Республіки Панама (два примірника);

- переклад на грецьку мову ухвали Господарського суду міста Києва від 09.04.2019, а також позовної заяви з доданими до неї документами (два примірника).

6. Запропонувати відповідачам надати суду відзив на позовну заяву з доказами направлення позивачу - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали та заперечення на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

7. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

8. Запропонувати позивачу у строк протягом п'яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу.

9. Зобов'язати позивача надати суду у підготовчому судовому засіданні оригінали всіх документів по суті спору, доданих до позовної заяви (для огляду).

10. Викликати для участі у судовому засіданні представників учасників справи, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

11. Звернутися до уповноваженого Центрального органу Британських Віргінських островів - The Registrar of the Supreme Court, c/o Sonya Young, Registrar, High Court, P.O. Box 418, Road Town, Tortola, British Virgin Islands, з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Компанії "Лексус Файненшл Груп ІНК".

12. Направити копії ухвал Господарського суду міста Києва та позовної заяви з додатками для вручення Компанії "Райвал Ентерпрайзес ІНК." через Міністерство юстиції України для їх направлення дипломатичними каналами компетентному органу Республіки Панама.

13. Направити копії ухвал Господарського суду міста Києва від 09.04.2019 та позовної заяви з додатками для вручення Компанії "Нерафо Менеджмент ЛТД" в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 10 Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, а саме - безпосередньо на адресу відповідача-3.

14. Зупинити провадження по справі №910/3348/19 до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

Ухвала набирає чинності 09.04.2019 та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі.

Суддя Л. Г. Пукшин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.04.2019
Оприлюднено10.04.2019
Номер документу81037924
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3348/19

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Руденко М.А.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Рішення від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 20.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 20.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні