Ухвала
від 09.04.2019 по справі 2-7443/11
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 2-7443/11Головуючий у 1-й інстанції Сливка Л.М. Провадження № 22-ц/817/415/19 Доповідач - Костів О.З. Категорія -

У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

09 квітня 2019 року м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Костів О.З.

суддів - Сташків Б. І., Храпак Н. М.,

при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25 січня 2019 року по цивільній справі за позовом автогосподарства управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

01 березня 2019 року ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25 січня 2019 року

Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 18 березня 2019 року дану апеляційну скаргу залишено без руху та надано апелянту - десять днів з дня отримання апелянтом ухвали для оплати судового збору в розмірі 1868.10 грн. Роз'яснено наслідки невиконання вимог вказаної ухвали суду.

На виконання вимог вищевказаної ухвали суду ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Бойко П.В. подано квитанцію про сплату судового збору у розмірі 1868.10 грн. на належний рахунок суду.

Таким чином, вимоги ухвали Тернопільського апеляційного суду від 18 березня 2019 року виконано.

Крім того, у вказаній заяві ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Бойко П.В. просить постановити ухвалу про повернення апелянту судового збору в сумі 1868.10 грн, який помилково сплаченого на розрахунковий рахунок Тернопільського міськрайонного суду.

Апеляційний суд звертає увагу на те, що постановою Кабінету Міністрів України Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету від 16.02.2011 №106 одним з органів, що контролює справляння надходжень до бюджету за кодом бюджетної класифікації 22030000 Судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держави , визначено суди загальної юрисдикції.

Відповідно до порядку, визначеному наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 р. №787 Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів , повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів у національній валюті здійснюється органами ДКС з окремих бюджетних рахунків, відкритих в органах казначейства згідно із законодавством, шляхом оформлення розрахункових документів.

Платежі в національній валюті повертаються на рахунки одержувачів коштів, відкриті в банках або органах казначейства, які вказані у поданні або заяві платника. Повернення платежів фізичним особам, які не мають рахунків у банках, може відбуватися готівкою за чеком органу казначейства з відповідних рахунків, відкритих у банках на ім'я органу казначейства, або з відповідних рахунків банку чи підприємства поштового зв'язку, вказаних у поданні або заяві платника (його довіреної особи).

Напідставі наведеного, колегія суддів вважає, що у задоволені заяви представника апелянта - адвоката Бойка П.В. про повернення апелянту помилково сплаченого судового збору на інший розрахунковий рахунок суду слід відмовити.

Роз'яснити заявнику, що для повернення помилково сплаченого судового збору платник повинен звернутися до суду (на рахунок якого він переказав кошти) із відповідною заявою, форму якої затверджено порядком №787. До неї необхідно додати оригінал або банківську копію документа про сплату судового збору, копії паспорта та ідентифікаційного коду, копію довіреності для представників юридичних осіб.

Разом із апеляційною скаргою, апелянт подав заяву в якій просить про поновлення строку на апеляційне оскарження. Обгрунтовує тим, що копію повного тексту оскаржуваного рішення отримано 11.02.2019 року (т.3 а.с. 119).

В силу ч.2 ст. 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Згідно ч. 1 ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Таким чином, колегія судідв вважає, що апелянт пропустив строк на апеляційне оскарження рішення суду з поважних причин, а тому його слід поновити.

Окрім цього, в силу ч. 1 ст. 368 ЦПК України, справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з особливостями встановленими цією главою.

Згідно ч.1 ст. 369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менша ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно до частини 13 статті 7 ЦПК - Розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться .

Відповідно до пункту 1 частини шостої статті 19 ЦПК України малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб вираховується станом на 01 січня календарного року, в якому подається скарга (частина дев'ята статті 19 ЦПК України).

Ціна позову у даній справі становить 124 540 грн., яка станом на 01 січня 2019 року не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1921*100=192100 грн).

Отже, зазначена справа є малозначною відповідно до вищенаведених приписів ЦПК України.

Малозначна справа є такою в силу своїх властивостей, тому незалежно від того визнавав її такою суд першої інстанції, ураховуючи, що частина шоста статті 19 ЦПК України належить до Загальних положень цього Кодексу, які поширюються й на апеляційне провадження, суд апеляційної інстанції вважає за можливе визнати цю справу малозначною, а розгляд апеляційної скарги проводити в порядку письмового, спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи.

Враховуючи, що згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавленим права на інформацію про дату , час і місце розгляду своєї справи, суд апеляційної інстанції інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

Підстав для залишення апеляційної скарги без руху, повернення чи відмови у відкритті апеляційного провадження немає.

Керуючись ст.ст. 19, 127, 274, 277, 354, 357-359, 360, 361, 368, 369 ЦПК України, суд апеляційної інстанції,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Бойка Петра Васильовича про повернення помилково сплаченого судового збору на розрахунковий рахунок Тернопільського міськрайонного суду - відмовити.

Роз'яснити заявнику, що для повернення помилково сплаченого судового збору платник повинен звернутися до суду (на рахунок якого він переказав кошти) із відповідною заявою, форму якої затверджено порядком №787. До неї необхідно додати оригінал або банківську копію документа про сплату судового збору, копії паспорта та ідентифікаційного коду, копію довіреності для представників юридичних осіб.

Заяву ОСОБА_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду - задовільнити.

Поновити ОСОБА_1 пропущений строк на апеляційне оскарження рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25 січня 2019 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 25 січня 2019 року.

Надіслати учасникам справи копії даної ухвали, копії апеляційної скарги з доданими до неї матеріалами.

Надати строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття апеляційного провадження.

До відзиву додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Роз'яснити, що відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Розгляд апеляційної скарги ОСОБА_1 проводити в порядку письмового провадження, без повідомлення учасників справи .

Учасники справи можуть ознайомитись з інформацією про рух справи на офіційному веб порталі судової влади України обравши назву суду, рубрику громадянам та інформація щодо розгляду судових справ за посиланням https://court.gov.ua/fair/sud1990/.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення09.04.2019
Оприлюднено11.04.2019
Номер документу81069452
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-7443/11

Ухвала від 24.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 02.05.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Костів О. З.

Рішення від 25.01.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Рішення від 25.01.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 17.02.2012

Цивільне

Апеляційний суд Рівненської області

Шимків С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні