Ухвала
від 12.04.2019 по справі 909/386/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/386/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

12.04.2019 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., при секретарі судового засідання Сегін І. В., за участю ліквідатора ОСОБА_1, представника кредитора Державної податкової інспекції у м. Івано-Франківську Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе",

в с т а н о в и в:

в провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство ТОВ "Есенсе".

23 березня 2018 р., суд прийняв постанову про визнання ТОВ "Есенсе" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, ліквідатором банкрута призначив арбітражного керуючого ОСОБА_1 та зобов'язав ліквідатора надати суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута у строк до 01 березня 2019 р.

26 березня 2019 р., до суду надійшло клопотання ліквідатора про продовження строку подання звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу на три місяці, а 29 березня 2019 р. ліквідатор таке клопотання уточнила та просила суд продовжити строк ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ТОВ "Есенсе" на три місяці.

В судовому засіданні ліквідатор доповіла суду про хід ліквідаційної процедури, зокрема, про вжиття заходів, спрямованих на реалізацію майна банкрута з метою погашення вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Як визначено в ч. 2 ст. 119 ГПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно з ч. 1 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс. Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

За змістом ч. 7 ст. 46 та ч. 3 ст. 40 цього Закону, ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про припинення юридичної особи банкрута. Ліквідатор (ліквідаційна комісія) виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відтак ліквідаційна процедура триває до повного завершення процедури ліквідації - продажу усього майна банкрута, затвердження ліквідаційного балансу і звіту ліквідатора.

Заслухавши доповідь ліквідатора про хід ліквідаційної процедури та пояснення щодо заявленого клопотання, суд дійшов висновку про необхідність продовження строку ліквідаційної процедури ТОВ "Есенсе" на три місяці, оскільки закінчити її у раніше визначений судом строк неможливо з об'єктивних причин.

26 березня 2019 р., ліквідатор звернулась до суду із клопотаннями, в якому просила зобов'язати відділ ДВС Івано-Франківського міського управління юстиції скасувати арешт та заборону на відчуження майна ТОВ "Есенсе".

Як видно із матеріалів справи, на нерухоме майно банкрута постановою відділу державної виконавчої служби Івано-Франківського міського управління юстиції від 26 січня 2016 р. був накладений арешт, що підтверджується даними Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

Згідно з ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Згідно з ч. 1 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Як визначено в частинах 2, 7 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема, приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження, виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу, продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом. Під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов'язаний використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника, за винятком арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном такого боржника, накладених судовими органами для захисту суспільних відносин у публічній сфері (арешти, накладені у кримінальному провадженні).

Накладення арештів на майно боржника чи інших обмежень щодо розпорядження майном боржника, визнаного банкрутом, для забезпечення приватноправових інтересів третіх осіб має тягнути за собою скасування таких арештів чи інших обмежень щодо розпорядження майном боржника.

Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду від 16 жовтня 2018 р. у справі № Б-50/112-09.

Оскільки арешт на нерухоме майно банкрута був накладений відділом державної виконавчої служби в межах виконавчого провадження з виконання виконавчого документа про стягнення коштів, такий арешт в силу положень ч. 1 ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" слід скасувати.

Що ж до вимоги ліквідатора в частині зобов'язання відділу ДВС скасувати арешт варто зазначити, що Верховний Суд у постанові від 14 березня 2018 р. у справі № 10/Б-5022/1359/2011 зазначив, що суд своєю ухвалою безпосередньо скасовує арешти на рухоме майно і знімає інші заборони щодо відчуження майна у ліквідаційній процедурі, а покладення обов'язку щодо вчинення дій по зняттю арешту та заборони на кредитора та інших осіб є неналежним способом захисту інтересів як боржника, так і кредиторів у ліквідаційній процедурі, а також є порушенням принципів процесуальної економії та правової визначеності.

Керуючись статтями 2, 38, 41, 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Клопотання ліквідатора про продовження строку ліквідаційної процедури - задовольнити.

2. Строк ліквідаційної процедури у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе" продовжити на три місяці, тобто до 23 червня 2019 р.

3. Клопотання ліквідатора про скасування арештів, накладених на нерухоме майно банкрута - задовольнити частково.

4. З метою реалізації майна банкрута у встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку, арешт та заборону на відчуження нерухомого майна товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе" (76019, м. Івано-Франківськ, вул. Військових Ветеранів, буд. 10; ідентифікаційний код 34358279), що внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно № 13013967 від 26 січня 2016 р. (підстава виникнення обтяження: постанова про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження, серія та номер 49692135, виданий 26 січня 2016 р.), - скасувати.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

6. Строк пред'явлення ухвали до виконання з 13 квітня 2019 р. до 13 квітня 2022 р.

Суддя І. В. Ткаченко

Повний текс ухвали складено 16 квітня 2019 р.

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено16.04.2019
Номер документу81172653
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Есенсе

Судовий реєстр по справі —909/386/16

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 12.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 12.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 21.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 02.08.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Постанова від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

Ухвала від 23.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні