Ухвала
від 16.04.2019 по справі 910/4076/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

16.04.2019Справа № 910/4076/19

Суддя Господарського суду міста Києва Ващенко Т.М., розглянувши матеріали позовної заяви Приватного підприємства Компанія Приват-Лекс (69057, м. Запоріжжя, вул. Победи, б. 129; ідентифікаційний код 34560606) до Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро (01033, м. Київ, вул. Жилянська, б. 32; ідентифікаційний код 14352406) про визнання недійсними договорів застави,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство Компанія Приват-Лекс звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро про визнання недійсними договорів застави:

- № 210809-З/5 від 21.08.09., укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс ;

- № 080211-З від 08.02.11., укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс .

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що директор Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс під час підписання оспорюваних договорів не мав необхідного обсягу повноважень на укладення таких договорів.

Подана позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, та підлягає одноособовому розгляду за правилами загального позовного провадження.

До заяви про усунення недоліків позовної заяви позивачем подано клопотання про залучення до участі в справі № 910/4076/19 Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс як співвідповідача.

За приписами ч. 1 ст. 48 ГПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Судом враховано, що предметом спору в даній справі є визнання недійсними договорів застави, укладених між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс , з огляду на що Товариство з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс перебуває у однаковій ситуації із відповідачем по відношенню до позивача, він повинен мати тотожний процесуальний статус відповідача у справі.

З огляду на вказане задовольняє клопотання про залучення до участі в даній справі співвідповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс .

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку (ч. 4 ст. 48 ГПК України).

До заяви про усунення недоліків позовної заяви позивачем подано клопотання про витребування в порядку ст. 81 ГПК України від Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро :

- договору про надання кредитної лінії овердрафт № 210809-0 від 21.08.09., укладеного між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Приватним підприємством Компанія Приват-Лекс з додатковими угодами;

- договору застави № 210809-З/5 від 21.08.09. укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс з додатковими угодами;

- договору застави № 080211-З від 08.02.11., укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс ;

- копії статуту та документів, наданих Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс для підтвердження повноважень директора при укладенні договору застави № 210809-З/5 від 21.08.09. та договору застави № 080211-З від 08.02.11.

Клопотання обґрунтовано тим, що позивач не є стороною осопрюваних правочинів, оригінали у нього відсутні.

Приписами частин 1-3 ст. 81 ГПК України унормовано, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Крім вказаного судом враховано, що до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування (ч. 4 ст. 164 ГПК України).

Розглянувши подане позивачем клопотання суд дійшов висновку про його часткове задоволення та витребування від відповідача-1:

- договору застави № 210809-З/5 від 21.08.09. укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс з додатковими угодами;

- договору застави № 080211-З від 08.02.11., укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс з додатковими угодами;

- копії статуту та документів, наданих Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс для підтвердження повноважень директора при укладенні договору застави № 210809-З/5 від 21.08.09. та договору застави № 080211-З від 08.02.11.

При цьому суд вбачає за доцільне витребувати означені документи також від Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс .

Суд відмовляє в задоволенні клопотання про витребування доказів в частині витребування від Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро договору про надання кредитної лінії овердрафт № 210809-0 від 21.08.09., укладеного між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Приватним підприємством Компанія Приват-Лекс з додатковими угодами, оскільки заявник клопотання є стороною означеного договору та зобов'язаний надати його суду.

Оскільки позивачем не пропущено строк на подачу клопотання про витребування доказів, клопотання Приватного підприємства Компанія Приват-Лекс про продовження строку на подачу такого клопотання залишається судом без розгляду.

Суд звертає увагу сторін на приписи частин 6-9 ст. 81 ГПК України, відповідно до яких будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Оскільки позивачем не пропущено строк на подачу клопотання про витребування доказів, клопотання Приватного підприємства Компанія Приват-Лекс про продовження строку на подачу такого клопотання залишається судом без розгляду.

Розглянувши клопотання позивача про встановлення йому додаткового строку для подання доказів - копій статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс у редакції, яка діяла станом на час укладення договору застави 21.08.19. та рішень Загальних Зборів учасників вказаного Товариства про передання директору повноважень на укладення договорів на суму понад 10000,00 грн. - до 06.05.19., суд дійшов висновку про його задоволення з наступних підстав.

Клопотання обґрунтовано тим, що для отримання означених доказів позивач звернувся з відповідними адвокатськими запитами, відповіді на які станом на день подання клопотання не отримав.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів (частини 4, 5 ст. 80 ГПК України).

За вказаних підстав суд визнає поважними причини неподання позивачем визначених вище доказів та встановлює йому додатковий строк для подання таких доказів - до 06.05.19.

Керуючись ст. ст. 48, 80, 81, 164, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Призначити підготовче засідання у справі на 14.05.19 о 14:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22.

3. Залучити до участі в справі № 910/4076/19 в якості співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс (49000, м. Дніпро, вул. Караваєва, б. 30 ,кв. 30; ідентифікаційний код 34562933).

4. Визнати поважними причини неподання позивачем доказів (копій статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс у редакції, яка діяла станом на час укладення договору застави 21.08.19. та рішень Загальних Зборів учасників вказаного Товариства про передання директору повноважень на укладення договорів на суму понад 10000,00 грн.) та встановити йому додатковий строк для подання таких доказів - до 06.05.19.

5. В порядку ст. 81 ГПК України витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс та Акціонерного товариства Банк Кредит Дніпро належним чином засвідчених придатних для читання копій (для долучення до матеріалів справи) та оригіналів (для огляду в судовому засіданні):

- договору застави № 210809-З/5 від 21.08.09. укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс з додатковими угодами;

- договору застави № 080211-З від 08.02.11., укладений між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс з додатковими угодами;

- статуту та документів, наданих Товариством з обмеженою відповідальністю Транстехносервіс для підтвердження повноважень директора при укладенні договору застави № 210809-З/5 від 21.08.09. та договору застави № 080211-З від 08.02.11.

Вказані документи подати до суду у строк до 13.05.19. включно.

6. Зобов'язати позивача у строк до 13.05.19. включно надати суду належним чином засвідчені придатні для читання копій (для долучення до матеріалів справи) та оригіналів (для огляду в судовому засіданні): договору про надання кредитної лінії овердрафт № 210809-0 від 21.08.09., укладеного між Акціонерним товариством Банк Кредит Дніпро та Приватним підприємством Компанія Приват-Лекс з додатковими угодами та додатками до нього.

7. Звернути увагу сторін на те, що будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

8. Відповідачам у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати суду обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому статтею 178 Господарського процесуального кодексу України, з нормативно обґрунтованими поясненнями по суті заявлених вимог та доданням оригіналів для огляду та належним чином завірених копій підтверджуючих документів, на які міститься посилання у відзиві. Звернути увагу відповідача, що відзив повинен містити мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство. Звернути увагу відповідача на вимоги ст. 165 ГПК України щодо відзиву. Докази направлення відзиву з доданими до нього документами на адресу позивача.

9. Запропонувати позивачу у п'ятиденний строк з дня отримання відзивів подати до суду відповідь на відзив із врахуванням вимог ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням положень ч. 3-6 ст. 165 ГПК. Надати суду докази направлення відповіді на відзив з доданими до нього документами на адресу відповідача.

10. Попередити відповідача , що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

11. Повідомити сторін , що додаткові письмові докази, клопотання, заяви, пояснення, необхідно подати у строк до 13.05.19. включно з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених статтею 170 Господарського процесуального кодексу України.

12. Заяви, клопотання та заперечення (з процесуальних питань) подавати тільки в письмовій формі (ч. 2 ст. 169 ГПК України).

13. Учасникам справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників. Явку сторін визнати обов'язковою.

14. Повідомити , що сторони відповідно до ст. 192 Господарського процесуального кодексу України, можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

15. Довести до відома учасників судового процесу , що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов'язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

16. Повідомити учасників справи , що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/

17. Ухвала набрала законної сили 16.04.19. та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (в порядку ч. 3 ст. 255 Господарського процесуального кодексу України).

Суддя Т.М. Ващенко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді. Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення16.04.2019
Оприлюднено16.04.2019

Судовий реєстр по справі —910/4076/19

Рішення від 15.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 20.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 30.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні