Ухвала
від 17.04.2019 по справі 572/479/19
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 572/479/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2019 року

Сарненський районний суд Рівненської області у складі головуючого судді Слободянюка Б.К., за участю секретаря судового засідання Кудіній А.Р., представника позивача адвоката ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2, , представника третьої особи ОСОБА_3, розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м.Сарни заяву позивача ОСОБА_4 про забезпечення позову,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся Сарненського районного суду Рівненської області з позовом до Люхчанської сільської ради Сарненського району Рівненської області про визнання недійсним та скасування рішення Люхчанської сільської ради щодо дозволу на розроблення проектів землеустрою відведення у власність земельних ділянок від 30.03.2018р. за №515.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача заяву про забезпечення позову підтримала, просила до набрання законної сили рішення у справі, заборонити Люхчанській сільській раді вчиняти будь-які дії, які стосуються погодження проекту землеустрою відведення земельної ділянки, розробленого на підставі рішення останньої від 30.03.2018р. за №515.

Інші учасники провадження поклались на розсуд суду.

Дослідивши матеріали заяви та встановивши обставини у зв`язку з якими заявник просить вжити заходи забезпечення позову, заслухавши сторони, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.2 ст.149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч.2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 153 ЦПК України залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково.

Відповідно до п.1-3 ч.1 ст. 150 ЦПК України, позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії; інше.

Пленум Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову № 9 від 22 грудня 2006 року у п. 4 роз`яснив, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має врахувати наскільки конкретний захід, який пропонується вжити, пов`язаний з предметом позову, наскільки він співрозмірний позовній вимозі, і яким чином цей захід фактично реалізує мету його вжиття.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Згідно із ч. 3 ст. 152 ЦПК України види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Частиною 3 статті 151 ЦПК України передбачено, що забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи.

При цьому суд повинен перевірити аргументованість заяви про забезпечення позову та застосовувати такі заходи в тих випадках, коли є реальна небезпека, що невжиття заходів забезпечення позову може призвести до утруднення або навіть неможливості у майбутньому виконати рішення суду, в тому числі, якщо внаслідок цього заявнику може бути завдано шкоди.

Разом з тим, суд враховує, що заходи забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання рішення суду і повинні застосовуватися лише у разі необхідності, оскільки безпідставне звернення до даних дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

Для належної реалізації завдань цивільного судочинства слугує зокрема те, що відповідно до ст. 124 Конституції України судові рішення є обов'язковим до виконання на всій території України. Таким чином, порушене, невизнане, оспорюване право особи може буде захищене та відновлене тільки після реального виконання рішення суду, яким спір буде вирішено по суті.

Як вбачається із матеріалів справи, пояснень та заяви, позивач, звертаючись до суду із заявою про забезпечення позову, навів правові та достатні підстави заявляти вимоги про забезпечення позову саме шляхом заборони вчиняти дії, що підтверджується матеріалами справи, як і те, що дійсно існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду при задоволенні позову

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги обставини справи, суд вважає заяву про забезпечення позову обґрунтованою, та керуючись ст.ст. 149, 150, 153, 157 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_4 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом останнього до Люхчанської сільської ради Сарненського району Рівненської області, треті особи ОСОБА_5, денисюк ОСОБА_6 про визнання недійсним та скасування рішення Люхчанської сільської ради Сарненського району Рівненської області №515 від 30.03.2018 року задовольнити.

До набрання законної сили рішенням у цивільній справі №572/479/19

за позовом ОСОБА_4 до Люхчанської сільської ради Сарненського району Рівненської області, треті особи ОСОБА_5, денисюк ОСОБА_6 про визнання недійсним та скасування рішення Люхчанської сільської ради Сарненського району Рівненської області №515 від 30.03.2018 року вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони Люхчанській сільській раді Сарненського району Рівненської області, вул..Центральна, 77, с.Люхча, 34508, ЄДРПОУ 04386479 вчиняти будь-які дії, які стосуються погодження проекту землеустрою відведення земельної ділянки, розробленого на підставі рішення останньої від 30.03.2018р. за №515.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Суд може скасувати заходи забезпечення позову за вмотивованим клопотанням учасника справи у порядку вимог ст. 158 ЦПК України.

Примірник ухвали про забезпечення позову направити для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом пятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

СудСарненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення17.04.2019
Оприлюднено18.04.2019
Номер документу81222393
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —572/479/19

Постанова від 07.09.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 27.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 18.06.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 17.12.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Слободянюк Б. К.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Слободянюк Б. К.

Рішення від 17.12.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Слободянюк Б. К.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Слободянюк Б. К.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Слободянюк Б. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні