Вирок
від 18.04.2019 по справі 331/1690/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

18.04.2019

ЄУН 331/1690/19

Провадження № 1-кп/331/359/2019

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«18» квітня 2019 року Жовтневий районний суд м. Запоріжжя в складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю: прокурорів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

обвинувачених: ОСОБА_5 , ОСОБА_6

захисників: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі об`єднане кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42018081280000018 від 30.01.2018 року, за № 42017080000000154 від 21.03.2017 року відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Михайлівка Запорізької області, громадянина України, освіта повна загальна середня, сімейний стан одружений, має на утриманні трьох малолітніх дитину, обіймає посаду директора ТОВ «Інтерстар», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 . який не має судимості,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В період з березня 2015 року по жовтень 2015 року мешканець м. Запоріжжя ОСОБА_5 , який мав досвід реєстрації, перереєстрації суб`єктів господарської діяльності, в офісному приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_3 , діючи умисно, з корисливих мотивів, свідомо не бажаючи здійснювати реальну, ініціативну, системну, на власний ризик господарську діяльність, з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, яка полягала в укладанні нікчемних угод та документальному оформленні псевдо фінансово-господарських операцій та незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість, а також валових витрат з податку на прибуток підприємства на користь суб`єктів підприємницької діяльності, забезпечив підготовку ряду документів, необхідних для реєстрації, перереєстрації підприємств в органах державної влади та здійснив їх державну реєстрацію, перереєстрацію.

ОСОБА_5 , усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації свого злочинного плану, з мотивів збільшення своїх доходів від вказаної незаконної діяльності, за пропозицією Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, вирішив залучити останнього до участі у скоєнні злочинів, посвятивши у злочинний план, розділивши обов`язки між собою.

Так, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, здійснював пошук суб`єктів підприємницької діяльності, забезпечував підготовку необхідних документів для: постановки придбаних і створених фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування, забезпечував: відкриття розрахункових рахунків у банківських установах, отримання дозволу на виготовлення печаток і штампів, підготовку статутних та інших необхідних документів, підшукував юридичні адреси для фіктивних підприємств, та особисто отримував готівкові кошти в касі банку.

Крім того, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, забезпечував підготовку фінансово-господарських документів, реєстрував податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних, здійснював розпорядження грошовими коштами на банківських рахунках, відображав дані складених ним первинних документів в бухгалтерському та податковому обліку.

Також ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, за грошову винагороду у розмірі відсотків, створив злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою кошти від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахунковий рахунок підконтрольних йому підприємств, після чого конвертувалися в готівку, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу підприємств вигодоотримувачів, отримував за це від них без облікових документів готівкові кошти та в подальшому забезпечував передачу їх контрагентам (клієнтам), отримуючи за це від них грошову винагороду.

На виконання злочинного плану ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, складав документи про нібито поставку товарів (робіт, послуг) та нібито отримання від інших підприємств товарів (робіт, послуг). При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій. Складання таких документів та відображення їх в податковій звітності надавало змогу мінімізувати податкові зобов`язання як постачальникам, так і покупцям товарів у створених та придбаних ним фіктивних підприємств.

Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, володів спеціальними знаннями по проведенню бесід зі службовими особами підприємств вигодонабувачів, спеціальними знаннями в області права та податкового законодавства, мав зв`язки в правоохоронних органах.

Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, здійснював пошук підприємств вигодонабувачів з метою розширення кола користувачів послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку, та відповідного збагачення, внаслідок отримання відсотку винагороди від проконвертованих грошових коштів та видачу вигодонабувачам проконвертованих готівкових коштів, а також здійснював «прикриття» злочинної діяльності шляхом забезпечення захисту від перевірок з боку правоохоронних органів, створення та функціонування схем роботи підприємств, створених та придбаних ОСОБА_5 з метою надання послуг підприємствам реального сектору економіки з мінімізації ними податкових зобов`язань.

Розподіливши обов`язки між собою, реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 03.03.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол від 03.03.2015 загальних зборів учасників ТОВ «І-СОФ», яким вирішено звільнити з посади директора ОСОБА_9 та призначити директором підприємства ОСОБА_5 , визначити за ним 100% статутного капіталу та затверджено новий статут підприємства;

- наказ № 1/15 від 03.03.2015 ТОВ «І-СОФ» про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_5 ;

- нова редакція статуту ТОВ «І-СОФ» від 03.03.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «І-СОФ», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «І-СОФ» придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив перереєстрацію ТОВ «І-СОФ» у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_10 , реалізуючи спільну злочинну мету, 24.03.2015 у невстановлений час, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної перереєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «І-СОФ», яким затверджено статут товариства, статут підприємства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «І-СОФ», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 24.03.2015 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено перереєстрацію ТОВ «І-СОФ» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000020968, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Полякова, б. 5, кв. (офіс) 81, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля парфумними та косметичними товарами (КВЕД-46.45), засновником, директором якого вказано ОСОБА_5 .

Після проведення перереєстрації ТОВ «І-СОФ» (ЄДРПОУ 35422088) за реєстраційним номером 11031020000020968 ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

10.04.2015 ОСОБА_10 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, та з його відома, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 200215570 від 10.04.2015, видане Запорізькою ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «І-СОФ» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківських рахунків ТОВ «І-СОФ»: №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , які відкрито 25.03.2015 року в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005) та банківського рахунку № НОМЕР_4 , який відкрито 01.04.2015 року в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 25.03.2015 року та до 01.04.2015 року ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «І-СОФ» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документів.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, використовуючи ТОВ «І-СОФ», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, у період з 24.03.2015 по 12.06.2015 року, знаходячись в офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, 92, офіс 9, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично складав, підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «І-СОФ» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 24.03.2015 по 12.06.2015 року забезпечив прикриття незаконної діяльності у червні 2015 року по операціям з ТОВ «Гідролайн Контроль» у розмірі 2845,00 грн., щодо ухилення від сплати податків шляхом укладення нікчемних угод та документального оформлення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ «І-СОФ» первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складанні та видачі документів податкової звітності.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з використанням ТОВ «І-СОФ» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 17 070 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «І-СОФ» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ «І-СОФ», та використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 24.03.2015 по 12.06.2015 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість на суму 2845 грн., з якої обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи спільно, умисно, використовуючи ТОВ «І-СОФ» прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення контрагентів від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 2845 грн.

Не зупиняючись на скоєному, після створення в березні 2015 року фіктивного підприємства ТОВ «Геоінформ-2000», переконавшись у тому, що розроблена ним схема по прикриттю незаконної діяльності, у тому числі мінімізації податкових зобов`язань, конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку підприємств вигодоотримувачів працює та приносить прибуток у вигляді відсотків від проконвертованих грошових коштів, ОСОБА_5 у березні 2015 року, діючи умисно, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи повторно, з корисливих мотивів, з метою збільшення своїх доходів від вказаної незаконної діяльності, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «ОПТПРОМТОРГ ІНВЕСТ» (код за ЄДРПОУ 39705061) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , діючи спільно з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 24.03.2015 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «ОПТПРОМТОРГ ІНВЕСТ»;

- наказ № 1-к від 23.03.2015 ТОВ «Оптпромторг-Інвест» про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_5 ;

- перша редакція статуту ТОВ «Оптпромторг-Інвест» від 24.03.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «ОПТПРОМТОРГ ІНВЕСТ», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

24.03.2015 року після підписання вищевказаних документів, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, забезпечив реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «ОПТПРОМТОРГ ІНВЕСТ» (ЄДРПОУ - 39705061), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, будинок 96, кв. (офіс) 15 за реєстраційним номером - 11031020000037785. Основним видом діяльності підприємства згідно з установчими документами є неспецiалiзована оптова торгівля (КВЕД- 46.90).

Крім того, ОСОБА_5 , спільно з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою реєстрації фіктивного підприємства надали статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, відкрито розрахункові рахунки ТОВ «ОПТПРОМТОРГ ІНВЕСТ» № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_5 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

Крім того, не зупиняючись на скоєному, у березні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив перереєстрацію ТОВ «Геоінформ-2000» (код ЄДРПОУ 36193903) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_3 не пізніше 28.03.2015 року . складання та підписав наступні документи:

- протокол №1/2015 від 28.03.2015 загальних зборів учасників ТОВ «Геоінформ-2000» про виключення зі складу учасників Товариства ОСОБА_11 та введення до складу учасників ОСОБА_5 , визначення за ним 100% статутного капіталу, призначення його директором підприємства та затвердження статуту підприємства;

- наказ № 3 к від 30.03.2015 ТОВ «Геоінформ-2000» про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_5 ;

- нова редакція статуту ТОВ «Геоінформ-2000» від 28.03.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Геоінформ-2000», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «Геоінформ-2000» придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив перереєстрацію ТОВ «Геоінформ-2000» у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_5 , реалізуючи спільну злочинну мету, 08.04.2015 у невстановлений час, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б.84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної перереєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «Геоінформ-2000», статут ТОВ «Геоінформ-2000» (нова редакція), протокол установчих зборів учасників ТОВ «Геоінформ-2000», яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Геоінформ-2000», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 08.04.2015 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б.84, здійснено перереєстрацію ТОВ «Геоінформ-2000» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000024116, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Базова, б. 12, кв. (офіс) 8, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля парфумними та косметичними товарами (КВЕД-46.45), власником та директором якого вказано ОСОБА_5 .

Після проведення перереєстрації ТОВ «Геоінформ-2000» за реєстраційним номером 11031020000024116, 08.04.2015 ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

08.04.2015 ОСОБА_10 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, та з його відома, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 200150625, видане Запорізькою ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «Геоінформ-2000» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , з відома Особи 1, відносно якоїматеріали виділені в окреме провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківських рахунків ТОВ «Геоінформ-2000»: № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 24.04.2015 року ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження забезпечено подання до зазначеної банківської установи копій статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Геоінформ-2000» ОСОБА_5 та інших необхідних для відкриття рахунків документів.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, використовуючи ТОВ «Геоінформ-2000», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 у період з 08.04.2015 по 11.06.2015 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично складав, підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Геоінформ-2000» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності зі штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 ,за попередньоюзмовою зОсобою 1,відносно якоїматеріали виділенов окремекримінальне провадження,діючи умисно,з корисливихмотивів,у періодз 08.04.2015по 11.06.2015 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємств - контрагентів ТОВ «Геоінформ-2000»:

- за березень 2015 року:

ТОВ «Рос-Ком» в сумі 19000,00 грн.; ТОВ «Арбат Інвест» в сумі 111207,00 грн.

- за квітень 2015 року:

ПП «Альтком» в сумі 286109,59 грн.; ТОВ «ВКФ «Резинотехніка» в сумі 59811,79 грн.; ТОВ «ТД «Запоріжпідшипник» в сумі 452094,30 грн.; ТОВ «І-Соф» в сумі 42105,09 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 16922,40 грн,

щодо ухилення від сплати податків шляхом укладення нікчемних угод та документального оформлення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ «Геоінформ-2000» первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складанні та видачі документів податкової звітності.

Таким чином, ОСОБА_5 спільно зОсобою 1,відносно якоївиділено матеріалив окремекримінальне провадженнястворено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТОВ«Геоінформ-2000»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ«Геоінформ-2000» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «Геоінформ-2000» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з використанням ТОВ «Геоінформ-2000» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 5809500 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «Геоінформ-2000» та подальше конвертування з безготівкової форми у готівку.

Зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ «Геоінформ-2000», та використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 08.04.2015 по 11.06.2015 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість на суму 968250 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи спільно, умисно використовуючи ТОВ «Геоінформ-2000» прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення підприємствами - контрагентами від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 968250 грн., чим заподіяв великої матеріальної шкоди державі.

Крім того, не зупиняючись на скоєному, у квітні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив перереєстрацію ТОВ "Арбат Інвест" (ЄДРПОУ 38284866) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 29.04.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол від 29.04.2015 загальних зборів учасників ТОВ «Арбат Інвест», яким вирішено виключити зі складу учасників Товариства ОСОБА_12 та ОСОБА_13 та вхід до складу Товариства ОСОБА_5 , визначити за ним 100 % статутного капіталу, призначити директором Товариства ОСОБА_5 , визначити юридичну адресу: м. Запоріжжя, вул. Грязнова 92, офіс 9 та затвердити статут ТОВ «Арбат Інвест»;

- наказ № 3 к від 30.04.2015 ТОВ «Арбат Інвест» про призначення на посаду директора товариства ТОВ «Арбат Інвест» ОСОБА_5 ;

- нова редакція статуту ТОВ «Арбат Інвест»;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ "Арбат Інвест", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ "Арбат Інвест" придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив перереєстрацію ТОВ "Арбат Інвест" у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_5 , реалізуючи спільну злочинну мету, 05.05.2015 у невстановлений час, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної перереєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ "Арбат Інвест", статут ТОВ "Арбат Інвест" (нова редакція), протокол установчих зборів учасників ТОВ "Арбат Інвест", яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ "Арбат Інвест", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 05.05.2015 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено перереєстрацію ТОВ "Арбат Інвест" у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000031929, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Бородинська, буд. 6-а, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів (КВЕД-45.31), власником, директором якого вказано ОСОБА_5 .

Після проведення перереєстрації ТОВ "Арбат Інвест" за реєстраційним номером 11031020000031929, 05.05.2015 ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

04.06.2015 ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження та з його відома, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 200220689 від 04.06.2015, видане Запорізькою ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області (відділення у Дніпровському районі).

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі, видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ "Арбат Інвест" з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківських рахунків ТОВ "Арбат Інвест": № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , які відкрито 06.05.2015 року, № НОМЕР_13 , який відкрито 17.12.2015 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 06.05.2015 року та до 17.12.2015 року ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказу про призначення директором ТОВ "Арбат Інвест" ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документи.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, використовуючи, реквізити печатку, банківські рахунки ТОВ "Арбат Інвест", здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 у період з 05.05.2015 по 29.12.2015 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б.92, офіс 9, м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично складав, підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ "Арбат Інвест" на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалась представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 05.05.2015 по 29.12.2015 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємств-контрагентів ТОВ "Арбат Інвест":

- за серпень 2015 року:

ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 510406,68 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 128141,50 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 17460,05 грн.; ТОВ «Ентвіклюнг» в сумі 186799,14 грн.

- за вересень 2015 року:

ТОВ «Ентвіклюнг» в сумі 149598,24 грн.; ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 117441,14 грн.

- за листопад 2015 року:

ТОВ «Адвантек» в сумі 33548,04 грн.; ПП «Альтком» в сумі 56197,00 грн., щодо ухилення від сплати податків шляхом укладення нікчемних угод та документального оформлення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ "Арбат Інвест" первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складанні та видачі документів податкової звітності.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з використанням ТОВ "Арбат Інвест" забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 12446163,24 грн. у безготівковій формі на рахунки ТОВ "Арбат Інвест" та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ "Арбат Інвест", та використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 05.05.2015 по 29.12.2015 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість на суму 2074360,54 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи спільно, умисно, використовуючи ТОВ "Арбат Інвест" прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення контрагентів від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 2074360,54 грн., чим заподіяв великої матеріальної шкоди державі.

Не зупиняючись на скоєному, у липні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, за попередньо змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «Запоріжсільекспорт» для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаноюметою ОСОБА_5 ,з відомаОсоби 1,відносно якоїматеріали виділенов окремекримінальне провадження,в офісномуприміщенні заадресою:м.Запоріжжя,вул.Грязнова,б.92,офіс 9не пізніше22.07.2015року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол № 1 від 22.07.2015 загальних зборів учасників ТОВ "Запоріжсільекспорт", яким вирішено створити ТОВ «Запоріжсільекспорт», призначити директором підприємства ОСОБА_5 визначити за ним 100% статутного капіталу, затвердити редакції статуту ТОВ «Старвей» та визначити юридичну адресу товариства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Горького 21, офіс 11.2;

- наказ № 1 к від 22.07.2015 ТОВ «Запоріжсільекспорт» про призначення на посаду директора ОСОБА_5 ;

- першу редакцію статуту ТОВ "Запоріжсільекспорт" від 22.07.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Запоріжсільекспорт» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

22.07.2015 після підписання вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, забезпечив реєстрацію підприємства ТОВ «Запоріжсільекспорт» (ЄДРПОУ - 39905730) у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради, адреса місцезнаходження: м.Запоріжжя, вул. Горького, будинок 21, кв. 11.2 за реєстраційним номером - 11031020000038321. Основним видом діяльності підприємства згідно з установчими документами є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням i кормами для тварин (КВЕД- 46.21).

Крім того, ОСОБА_5 , спільно з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою реєстрації фіктивного підприємства надали статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, відкрито розрахунковий рахунок ТОВ «Запоріжсільекспорт» № НОМЕР_14 в АТ «УкрСиббанк».

В цей же час ОСОБА_5 , з відома особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечив отримання печатки ТОВ «Запоріжсільекспорт», яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «Запоріжсільекспорт» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ «Запоріжсільекспорт», після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, у період з 22.07.2015 по 22.12.2015 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, використовуючи банківські рахунки ТОВ «Запоріжсільекспорт» забезпечив отримання від підконтрольних йому підприємств, та підприємств реального сектору економіки грошові кошти в сумі 5406322,77 гривень, які в подальшому були перераховані на банківські рахунки інших підконтрольних йому підприємств та зняті готівкою. Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка йому виплачувалась представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Крім того, на початку жовтня 2015 року ОСОБА_5 , який мав досвід реєстрації, перереєстрації суб`єктів господарської діяльності, у невстановлений досудовим слідством час та місці, розробив схему по прикриттю незаконної діяльності, у тому числі мінімізації податкових зобов`язань, конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку підприємств вигодоотримувачів з метою отримання прибутку у вигляді відсотків від проконвертованих горових коштів.

Так, діючи умисно, свідомо не бажаючи здійснювати реальну ініціативну, системну, на власний ризик господарську діяльність, з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, яка полягала в укладанні нікчемних угод та документальному оформленні псевдо фінансово-господарських операцій та незаконному формуванні податкового кредиту з податку на додану вартість, а також валових витрат з податку на прибуток підприємства на користь суб`єктів підприємницької діяльності прийняв рішення організації стійкої злочинної групи з числа своїх знайомих осіб, які б сприяли йому в здійсненні злочинної діяльності по створенню фіктивних підприємств, здійсненні фінансових операцій з конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку, підробки документів, їх використанні, вчиненні службового підроблення та інших дій з забезпечення незаконної діяльності по конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівкову.

Так, ОСОБА_5 , усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації свого злочинного плану, з мотивів збільшення своїх доходів від вказаної незаконної діяльності, полегшення ведення бухгалтерської та фінансової документації, конспірації своєї організаторської ролі, вирішив залучити до участі у скоєнні злочинів інших співучасників і таким чином організувати стійку злочинну групу під своїм керівництвом із суворим підпорядкуванням і розподілом ролей між учасниками групи.

Так, у жовтні 2015 року, в ході підготовки до продовження своєї злочинної діяльності ОСОБА_5 , будучи обізнаним про те, що його знайомий - Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, раніше працював у податковій міліції та володіє спеціальними знаннями боротьби з конвертаційними центрами, з метою використання вказаних знань та відповідної організації безпечної противоправної роботи організованої їм групи, посвятив у злочинний план свого знайомого - Особи 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження.

З метою функціонування центру бухгалтерської та роботи з банківськими рахунками групи, ОСОБА_5 посвятив у злочинний план свою знайому - Особу 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, яка мала стаж бухгалтерської роботи та володіла відповідними знаннями бухгалтерського обліку, податкової звітності та роботи з банківськими рахунками.

Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, володіла спеціальними знаннями в області бухгалтерського обліку, податкової звітності та банківського обслуговування юридичних осіб, тому ОСОБА_5 їй запропоновано обов`язки координатора та виконавця дій, пов`язаних з веденням бухгалтерського обліку, податкової звітності, проведення банківських операцій з переведення грошових коштів на банківські рахунки підконтрольних підприємств.

Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, володів спеціальними знаннями по проведенню бесід з службовими особами підприємств вигодонабувачів, спеціальними знаннями в області права та податкового законодавства, внаслідок чого на нього було покладено обов`язки з пошуку підприємств вигодонабувачів з метою розширення кола користувачів послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку та відповідного збагачення усіх членів організованої групи, внаслідок отримання відсотку винагороди від проконвертованих грошових коштів та видачу вигодонабувачам проконвертованих готівкових коштів.

Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, та Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи з корисливих мотивів, погодилися зі вказаними пропозиціями, увійшовши, таким чином, до складу організованої разом із ОСОБА_5 групи.

Притримуючись розробленого плану, ОСОБА_5 прийняв рішення про реєстрацію перереєстрацію СГД на своє ім`я та ім`я підставних осіб, з метою повного контролю за діяльністю підконтрольних СГД, та повної впевненості, що їх противоправну діяльність ніхто не викриє.

Таким чином, з жовтня 2015 року Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, та Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, під керівництвом ОСОБА_5 зорганізувались у стійке об`єднання для вчинення злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Будучи організатором і активним членом організованої групи ОСОБА_5 , здійснював загальне керівництво при плануванні злочинної діяльності, розподіляв ролі між її членами, які, будучи активними учасниками цієї групи, виконували конкретні дії, спрямовані на досягнення спільної злочинної мети. Узгоджено зі співучасниками, здійснював пошук суб`єктів підприємницької діяльності, забезпечував підготовку необхідних документів для: постановки придбаних і створених фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування, також забезпечував: відкриття розрахункових рахунків у банківських установах, отримання дозволу на виготовлення печаток і штампів, підготовку статутних та інших необхідних документів, підшукував юридичні адреси для фіктивних підприємств, та особисто отримував готівкові кошти в касі банку.

ОСОБА_5 здійснював реєстрацію на своє ім`я та ім`я підставних осіб підконтрольних СГД, підписував та перевозив документи по неіснуючим операціям вказаних підприємств, а також знімав грошові кошти готівкою з карткових рахунків підконтрольних СГД, перевозив та передавав готівкові грошові кошти.

З метою надання законності при реєстрації підприємств ОСОБА_5 вказував в якості юридичної адреси фіктивного підприємства адреси, на яких фактично підприємства ніколи не знаходились.

ОСОБА_5 , будучи організатором злочинної групи, підшукав комп`ютерну техніку, куди спеціально встановив бухгалтерську програму «МЕДОС», «1С-Бухгалтерія», необхідні для незаконної діяльності з формування безпідставного податкового кредиту та податкових зобов`язань, а також встановив електронні системи «Клієнт-Банк» стосовно усіх створених ним фіктивних підприємств для здійснення особистого контролю за рухом грошових коштів по рахунках зазначених підприємств.

За допомогою вказаної комп`ютерної техніки ОСОБА_5 , діючи узгоджено з учасниками групи, забезпечив підроблення Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, документів, які були ними використані в ході злочинної діяльності, а також забезпечив внесення в офіційні бухгалтерські та податкові документи завідомо неправдивих відомостей про проведення господарських операцій, здійснював фінансові операції з переведення безготівкових грошових коштів на рахунки підконтрольних СГД та переведення їх у готівку. Вказані документи надавалися учасниками організованої злочинної групи у різні державні контролюючі органи, з метою прикриття їх незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та подальшого проведення фінансових операцій.

ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, давав вказівку Особі 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, готувати фінансово-господарські документи, реєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних, здійснювати розпорядження грошовими коштами на банківських рахунках, відображати дані складених нею первинних документів в бухгалтерському та податковому обліку.

ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, та Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, створив злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою кошти від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахунковий рахунок підконтрольних йому підприємств, після чого конвертувалися в готівку, та шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу підприємств вигодоотримувачів, отримував за це від них без облікових документів готівкові кошти та в подальшому забезпечував передачу контрагентам (клієнтам).

На виконання злочинного плану ОСОБА_5 , за попередньою змовою з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, давав вказівку особі, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, складати документи про нібито поставку товарів (робіт, послуг) та нібито отримання від інших підприємств товарів (робіт, послуг). При цьому номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій. Складання таких документів та відображення їх в податковій звітності надавало змогу мінімізувати податкові зобов`язання як постачальникам так і покупцям товарів, використовуючи реквізити створених та придбаних ОСОБА_5 підприємств.

Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, будучи співорганізатором, виконавцем і активним учасником організованої разом із ОСОБА_5 групи, маючи спеціальні знання по проведенню бесід з службовими особами підприємств вигодонабувачів, володіючи спеціальними знаннями в області права та податкового законодавства, виступив в якості виконавця з пошуку клієнтів, бажаючих незаконно переводити в готівку кошти підприємств вигодонабувачів з метою розширення кола користувачів послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку та видачу вигодонабувачам проконвертованих готівкових коштів.

Особа 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження володів спеціальними знаннями по проведенню бесід зі службовими особами підприємств вигодонабувачів, спеціальними знаннями в області права та податкового законодавства, мав зв`язки в правоохоронних органах.

Особа 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження також здійснював «прикриття» злочинної діяльності шляхом забезпечення захисту від перевірок з боку правоохоронних органів, створення та функціонування схем злочинної діяльності підприємств, створених та придбаних ОСОБА_5 з метою надання послуг підприємствам реального сектору економіки з мінімізації ними податкових зобов`язань.

Для мобільності спілкування учасники злочинної групи використовували мобільні телефони, інтернет-сервіси для мобільних телефонів, за допомогою яких повідомляли один одному інформацію про місце знаходження, час зустрічей, а також про підготовку необхідного пакету фіктивних документів. Крім того, ОСОБА_5 використовував мобільний зв`язок для здійснення загального контролю над усіма співучасниками, даючи їм точні вказівки про необхідність виконання тих чи інших дій для досягнення виконання загального плану.

Печатки та документацію створених і придбаних фіктивних підприємств, ОСОБА_5 узгоджено з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, зберігав за місцем офісних приміщень, які використовувала вказана група осіб за адресами: АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 .

Таким чином, співучасники створили «конвертаційний центр» та забезпечили все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а в подальшому виконували всі необхідні дії з підтримання його працездатності і функціонування, забезпечуючи необхідними витратними матеріалами.

Грошові кошти у розмірі відсотків від загальної суми переведених у готівку коштів у банківських установах члени організованої групи витрачали на оплату послуг по створенню та підтриманню «конвертаційного центру», придбання витратних матеріалів (паперу, бланків фінансової звітності тощо), оренди офісних приміщень, а частину вказаних коштів, що залишалася, ОСОБА_5 розподіляв між учасниками, згідно виконуваних ролей у ході вчинення злочинів.

У результаті вищезазначених дій «конвертаційний центр» складався з чотирьох взаємопов`язаних між собою складових, а саме: центрів реєстрації, роботи з клієнтами, управління фіктивними фірмами та роботи з банківськими установами:

- центр реєстрації фіктивних фірм, який займався створенням комерційних структур суб`єктів підприємницької діяльності, внаслідок чого були створені: фіктивні підприємства, які в подальшому були зареєстровані та поставлені на облік у виконавчому комітеті Запорізької, інших міських Рад, державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та соціальному страхуванні; відкриті розрахункові рахунки у банківських установах, замовлені і отримані печатки в органах внутрішніх справ. Роботою даного центру керував ОСОБА_5 ;

- центр роботи з клієнтами, який займався прийомом замовлень на проведення операцій пов`язаних з конвертацією грошових коштів, комісійних за проведення транзакцій - конвертацій, термінами виконання замовлень, підготовкою пакетів документів, які були прикриттям для клієнтів (договори, рахунки - фактури, накладні, податкові накладні), функції по керівництву якого, виконував ОСОБА_5 , Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження та Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, одержуючи грошові кошти у готівковій формі, як через карткові рахунки підконтрольних підприємств, так і від клієнтів конвертаційного центру, передавав їх іншим клієнтам конвертаційного центру, обговорюючи при цьому обставини виконання замовлень;

- центр управління фіктивними підприємствами, куди входили ОСОБА_5 , Особа 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження та Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, які здійснювали управління платежами, знімали готівку в банківських установах, підписували пакети документів, що служили прикриттям для фірм клієнтів, надавали підписані пакети документів клієнтам, підписували бухгалтерську і податкову звітність;

- центр роботи з банківською установою, який займався консультацією з оформлення всіх документів в банках, а також підтримкою при відкритті рахунків для фіктивних підприємств та подальшого переведення в готівку грошових коштів через рахунки та касу банку. Центр роботи з банківськими установами діяв під керівництвом ОСОБА_5 . Виконавши всі підготовчі дії, розподіливши між собою ролі, члени злочинної групи приступили до реалізації свого злочинного плану.

У червні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, за попередньо змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив перереєстрацію ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, за згодою ОСОБА_14 , не ставлячи її до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_3 не пізніше 26.05.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- договір купівлі-продажу ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) від його власника ОСОБА_15 на ім`я ОСОБА_5 ;

- протокол № 26/05/15-2 від 26.05.2015 загальних зборів учасників ТОВ "Ентвіклюнг", яким вирішено виключити зі складу учасників Товариства ОСОБА_16 з передачею належної йому частки у статутному капіталі у розмірі 80 % в адресу ОСОБА_5 . Вирішено вивести із складу учасників товариства ОСОБА_15 з передачею належної йому частки у статутному капіталі у розмірі 20 % в адресу ОСОБА_17 . Вирішено змінити керівництво на ОСОБА_5 та затвердити нову редакцію статуту ТОВ «Ентвіклюнг»;

- наказ № 27/05-к від 27.05.2015 ТОВ «Ентвіклюнг» про призначення на посаду директора ОСОБА_5 ;

- нова редакція статуту ТОВ "Ентвіклюнг" від 26.05.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489), які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив перереєстрацію ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_5 , реалізуючи спільну злочинну мету, 05.06.2015 у невстановлений час, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4, подав державному реєстратору відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців Шевченковської районної в місті Києві державної адміністрації, для проведення державної перереєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489), статут ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) (нова редакція), протокол установчих зборів учасників ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489), яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) , які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 06.06.2015 відділом з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, здійснено перереєстрацію ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 10741020000052866, зазначено юридичну адресу підприємства: 01054, м. Київ, вул. Олеся Гончара, б.79, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є неспецiалiзована оптова торгівля (КВЕД-46.90), власником, директором та співзасновником якого вказано ОСОБА_5 , підтверджено відомості про знаходження ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) за місцем реєстрації.

Після проведення перереєстрації ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) на ім`я ОСОБА_5 , ОСОБА_14 підприємство залишилися за колишньою адресою реєстрації: АДРЕСА_5 , що надало змогу ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження використовувати раніше видане податковим органом свідоцтво платника податків на додану вартість № 200208217 від 01.03.2015, видане ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі, видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття 01.07.2015 року банківського рахунку ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489): № НОМЕР_15 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 01.07.2015 року ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документи.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, використовуючи ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489), здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 05.06.2015 по 29.01.2016 року, знаходячись в офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), б. 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) на бланках господарських та бухгалтерських документів, а також з жовтня 2015 року давав вказівку вчиняти ці дії Особі 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 05.06.2015 по 29.01.2016 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємств-контрагентів ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ»:

- за червень 2015 року ТОВ «Арбат Інвест» в сумі 28998,59 грн.;

- за липень 2015 року ТОВ «Арбат Інвест» в сумі 77749,37 грн.;

- за вересень 2015 року ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 360384,67 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 621,66 грн.;

- за листопад 2015 року ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 756089,00 грн.;

- за грудень 2015 року ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 240203,20 грн., щодо ухилення від сплати податків шляхом укладення нікчемних угод та документального оформлення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складанні та видачі документів податкової звітності.

Таким чином,членами організованоїзлочинної групипід керівництвом ОСОБА_5 створено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТОВ«Ентвіклюнг»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «Ентвіклюнг» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «Ентвіклюнг» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з використанням ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 8784278,94 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489), та використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 05.06.2015 по 29.01.2016 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість та конвертації грошових коштів на суму 1464046,49 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи спільно, умисно використовуючи ТОВ «ЕНТВІКЛЮНГ» (ЄДРПОУ 39617489) прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення контрагентів від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 1464046,49 грн. який є великим розміром.

Не зупиняючись на скоєному, у вересні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, за попередньо змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП" для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 31.08.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол від 31.08.2015 загальних зборів учасників ТОВ "Вітекс Трейд Груп", яким вирішено створити Підприємство, призначити директором ОСОБА_5 , визначення за ним 100% статутного капіталу, визначити юридичну адресу підприємства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Тенісна 6 та затвердження статуту ТОВ «Вітекс Трейд Груп»;

- наказ № 1 к від 31.08.2015 ТОВ «Вітекс Трейд Груп» про призначення на посаду директора ОСОБА_5 ;

- першу редакцію статуту ТОВ «Вітекс Трейд Груп» від 31.08.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) створюється з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив реєстрацію ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_5 , реалізуючи спільну злочинну мету, 01.09.2015 року у невстановлений час, за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної реєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП", статут ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП», протокол установчих зборів учасників ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП", яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 01.09.2015 року департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено реєстрацію ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №11031020000038556, зазначено юридичну адресу підприємства: 69067, м. Запоріжжя, вул. Тенісна, б. 6, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля парфумними та косметичними товарами (КВЕД-46.45), засновником, директором та бухгалтером якого вказано ОСОБА_5 .

Після проведення реєстрації ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) за реєстраційним номером 11031020000038556, 01.09.2015 ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

11.09.2015 ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження та з його відома, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 200233767 від 11.09.2015, видане Запорізькою ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , з відома Особи 1, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківського рахунку ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП" (ЄДРПОУ 39978987): № НОМЕР_16 , який відкрито 08.09.2015 року в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 08.09.2015 року ОСОБА_5 за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження забезпечено подання до зазначеної банківської установи копій статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документи.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, використовуючи реквізити, печатку, банківські рахунки ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП", здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 01.09.2015 по 07.06.2016 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), б. 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично складав, підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку, а також давав вказівку Особі 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, вчиняти ці дії. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 01.09.2016 по 07.06.2016 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємств-контрагентів ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП»:

- за жовтень 2015 року: ПП «Турбо-К» в сумі 16890,59 грн.; ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 1157487,00 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 15949,21 грн.; ТОВ «Техно Січ» в сумі 11890,64 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 30657,86 грн.; ТОВ «Фірма Азов» в сумі 32134,25 грн.; ТОВ «Ентвіклюнг» в сумі 765422,75 грн.

- за листопад 2015 року: ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 60882,72 грн.; ПП «Турбо-К» в сумі 14035,89 грн.; ТОВ «Стл-Групп» в сумі 2306,67 грн.

- за грудень 2015 року: ТОВ ВКФ «ЕЛТА» в сумі 519655,51 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 25494,46 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 15181,55 грн.; ТОВ «Стл-Групп» в сумі 22000,70 грн.; ПП «Істрел» в сумі 31026,67 грн.; ТОВ «Адвантек» в сумі 28172,58 грн.; ТОВ «Ентвіклюнг» в сумі 239904,68грн.; ТОВ «Євроскан» в сумі 8333,33 грн.; ТОВ «Арбат Інвест» в сумі 89770,27 грн.

- за січень 2016 року: ПАТ «Хартрон» в сумі 3049,93 грн.; ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 958,33 грн.; ТОВ «Центрбуд» в сумі 4267,35 грн.; ТОВ «Насос-енерго техніка» в сумі 125290,00 грн.; ПП «Істрел» в сумі 71833,33 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 20154,21 грн.; ТОВ «Стл-Групп» в сумі 3860,00 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 5466,54 грн.; ТОВ «Пула» в сумі 9550,34 грн.; ТОВ «Адвантек» в сумі 6397,15 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 177045,04 грн.; ТОВ «Мері Косметик» в сумі 126522,17 грн.

- за лютий 2016 року: ПП «Турбо-К» в сумі 5478,72 грн.; ТОВ «Геліос-Л» в сумі 629,00 грн.; ПП-Фірма «Дарьял» в сумі 236124,00 грн.; ПП «Ліма» в сумі 3323,12 грн.; ТОВ «Запоріжполімерторг» в сумі 11219,52 грн.; ТОВ «Глобал Електрик» в сумі 3008,64 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 126458,27 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 50464,98 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 6500,00 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 50963,91 грн.; ПП «Профдез Плюс» в сумі 5900,00 грн.; ТОВ «ВБК» Артемія» в сумі 5265,00 грн.; ТОВ ТПК «Інвестпром» в сумі 6184,67 грн.; ТОВ «ВК`Артемія» в сумі 3077,60 грн.; ТОВ «Мапал» в сумі 11666,67 грн.; ТОВ «Главтара Україна» в сумі 11302,67 грн.; ТОВ «Адвантек» в сумі 6012,88 грн.; ТОВ «Укрліс-2015» в сумі 4980,00 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 377535,40 грн.; ТОВ «Мері Косметик» в сумі 329338,22 грн.

- за березень 2016 року: ПП «Турбо-К» в сумі 7894,00 грн.; ТОВ «Геліос-Л» в сумі 33109,24 грн.; ПП-Фірма «Дарьял» в сумі 375144,00 грн.; СФГ Агроферма «Скіф» в сумі 944,29 грн.; ТОВ «Фірма Азов» в сумі 2609,00 грн.; ОСОБА_18 в сумі 4460,42 грн.; ПП «Ліма» в сумі 26659,43 грн.; ТОВ «Лакма-Z» в сумі 4102,08 грн.; ТОВ «Центрбуд» в сумі 4068,33 грн.; ТОВ «ТБ`Антарес» в сумі 1455,66 грн.; ТОВ «Запоріжполімерторг» в сумі 8145,00 грн.; «Біловодське РЕП» в сумі 1826,67 грн.; ТОВ «Електрокомплекс» в сумі 1005,00 грн.; ПП «Агроетика» в сумі 29333,33 грн.; ПП «Рін-Агро» в сумі 8333,55 грн.; ПП «Істрел» в сумі 7000,00 грн.; ТОВ «ДЦТО ТА Т «Зоряний» в сумі 5412,65 грн.; ТОВ «ТД «Щедро» в сумі 650,00 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 42141,72 грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 77374,84 грн.; ТОВ «НСВ Автоматика» в сумі 35000,00 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 14508,43 грн.; ТОВ «Аптека низьких цін Харків» в сумі 12773,20 грн.; ПП «Профдез Плюс» в сумі 9091,67 грн.; ТОВ ТПК «Інвестпром» в сумі 415,63 грн.; ТОВ «Домінант-Фарма» в сумі 964,40 грн.; ТОВ «ВК`Артемія» в сумі 2617,80 грн.; ТОВ «Аптека низьких цін Полтава» в сумі 18461,80 грн.; ТОВ «Мапал» в сумі 35333,33 грн.; ТОВ «БТК «Укр-Ресурс» в сумі 1501,87 грн.; ТОВ «Главтара Україна» в сумі 49720,34 грн.; ТОВ «Адвантек» в сумі 465,73 грн.; ТОВ «Укрліс-2015» в сумі 14452,00 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 420715,59 грн.; ТОВ «Мері Косметик» в сумі 259639,95 грн.

- за квітень 2016 року: ТОВ «Фірма Азов» в сумі 10000,00 грн.; ПП «Ліма» в сумі 9375,00 грн.; ТОВ «Лакма-Z» в сумі 3464,23 грн.; ТОВ «Центрбуд» в сумі 4330,68 грн.; ПП «Драг» в сумі 178110,00 грн.; КП «Дніпрорудненський міський ринок» в сумі 327,75 грн.; ТОВ «ДЦТО ТА Т «Зоряний» в сумі 475,37 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 11455,47 грн.;ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 2876,67 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 23059,76 грн.; ТОВ «Аптека низьких цін Харків» в сумі 5366,20 грн.; ТОВ «Техно Січ» в сумі 3720,00 грн.; ТОВ «Домінант-Фарма» в сумі 4068,40 грн.; ТОВ «Главтара Україна» в сумі 20166,67 грн.; ТОВ «Адвантек» в сумі 4957,40 грн.; ТОВ «Промторг інвест» в сумі 399165,76 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 27350,00 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 220971,79 грн.

- за травень 2016 року: ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 749117,03 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 274500,14 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 22399,54 грн.

Таким чином,членами організованоїзлочинної групипід керівництвом ОСОБА_5 створено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТО«²ТЕКС ТРЕЙДГРУП»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з використанням ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987) забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 54369150 грн. (у тому числі ПДВ 9061525 грн.) у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , за попередньою змовою з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки створено ТОВ "ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП"» (ЄДРПОУ 39978987) та, діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 01.09.2015 по 07.06.2016 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість та конвертації грошових коштів на суму 9061525 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5

ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи спільно, умисно, використовуючи ТОВ «ВІТЕКС ТРЕЙД ГРУП» (ЄДРПОУ 39978987), прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення підприємствами контрагентами від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 9061525 грн., який є великим розміром.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ "Промторг інвест" для заняття фіктивної підприємницької діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 у невстановленому місці та обставинах не пізніше 01.12.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол № 1 від 01.12.2015 установчих зборів учасників Товариства, яким вирішено створити Товариство, включити до складу учасників ОСОБА_5 , призначити його директором підприємства, визначити юридичну адресу: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе 20-е, офіс 43 та затвердити нову редакцію статуту Товариства»;

- наказ № 1 к від 02.12.2015 Товариства про призначення на посаду директора ОСОБА_5 ;

- перша редакція статуту ТОВ "Промторг Інвест" від 01.12.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи ТОВ «Промторг інвест», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (форма 3).

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «Промторг інвест» (код за ЄДРПОУ 40149189) придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив реєстрацію ТОВ «Промторг інвест» у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_10 , реалізуючи спільну злочинну мету, 01.12.2015 у невстановлений час, діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної реєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «Промторг інвест», статут ТОВ «Промторг інвест», протокол установчих зборів учасників ТОВ «Промторг інвест», яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи ТОВ «Промторг інвест», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 01.12.2015 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено реєстрацію ТОВ «Промторг інвест» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000039029, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Північне Шосе, б. 20-Е, кв. (офіс) 43, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням (КВЕД- _46.73), власником, директором якого вказано ОСОБА_5 .

Після проведення реєстрації ТОВ «Промторг інвест» за реєстраційним номером 11031020000039029, 01.12.2015 ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

01.03.2016 ОСОБА_10 , діючи у складі організованої групи, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 8292633939209 від 09.02.2015, видане Запорізькою ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «Промторг інвест» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечив відкриття банківських рахунків ТОВ «Промторг інвест»: № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , які відкрито 07.12.2015 року в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 07.12.2015 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Промторг інвест» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документів.

Крім того, продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , з відома учасників групи, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківського рахунку ТОВ «Промторг інвест»: № НОМЕР_19 , який відкрито 05.04.2016 року в АТ " АТ "ОТП БАНК" " (МФО 300528).

З цією метою, до 05.04.2016 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Промторг інвест» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття.

В подальшому, продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківського рахунку ТОВ «Промторг інвест»: № НОМЕР_20 , який відкрито 15.04.2016 року в АТ "АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528).

З цією метою, до 15.04.2016 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Промторг інвест» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, використовуючи реквізити, печатку, банківські рахунки ТОВ «Промторг інвест», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 01.12.2015 по 02.11.2016 року знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично складав, підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Промторг інвест» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності зі штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, з корисливих мотивів, у період з 01.12.2015 по 02.11.2016 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємств-контрагентів ТОВ «Промторг інвест»:

- за квітень 2016 року: ОСОБА_18 в сумі 9268,80 грн.; ТОВ «НВК Промисловий Ал`янс» в сумі 3749,50 грн.;ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 17173,15 грн.; ПП «Профдез Плюс» в сумі 10454,17 грн.; ТОВ «ВК «Артемія» в сумі 4789,37 грн.; ТОВ «ІНК-ЛТД» в сумі 149714,20 грн.; ТОВ «Мапал» в сумі 23333,33 грн.;ТОВ «Главтара Україна» в сумі 71666,67 грн.; ТОВ «Вітекс трейд груп в сумі» 43550,17 грн.; ТОВ «Укрліс-2015» в сумі 2460,00 грн.

- за травень 2016 року: ПП «Турбо-К» в сумі 7483,60 грн.;ТОВ «Геліос-Л» в сумі 1036,66 грн.; ТОВ «ТБ`Антарес» в сумі 760,00 грн.; КУП «Наш дім» ДМР в сумі 13800,00 грн.; ТОВ «Лотос трейд» в сумі 441971,94 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 10930,27 грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 5566,81 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 9211,59 грн.; ТОВ «Рос-Ком» в сумі 5523,49 грн.; ПП «Профдез плюс» в сумі 32241,66 грн.; ТОВ ТПК «Інвестпром» в сумі 583,33 грн.; ТОВ «Завод спецмашсервис» в сумі 10709,35 грн.; ТОВ «Главтара Україна» в сумі 133324,00 грн.; ТОВ «Адвантек» в сумі 42817,08 грн.; ТОВ «Укрліс-2015» в сумі 9840,00 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 100000,35 грн.

- за червень 2016 року: ДП «ДГ «Озерна» ІБКІЦБ НААН» в сумі 70833,33 грн.; СТОВ «Благовіщенка» в сумі 1329,49 грн.; СВК «Новомихайлівський» в сумі 2390,50 грн.; ПП «Турбо-К» в сумі 11367,00 грн.; ТОВ «Геліос-Л» в сумі 51628,00 грн.; ПВКП «ЕТЛ» в сумі 215,00 грн.; ТОВ ВКФ «Декорт» в сумі 12000,00 грн.; ОСОБА_18 в сумі 7387,88 грн.; ППА «Гончарівська» в сумі 56666,66 грн.; ТОВ «Бакай-агро» в сумі 5333,33 грн.; ПП «Пульс природи» в сумі 3333,33 грн.; ТОВ «Лотос трейд» в сумі 133649,83 грн.; ТОВ «Гідролайн контрол» в сумі 44747,60 грн.; ТОВ «Акваторія-Р» в сумі 5800,00 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 12149,83 грн.; ТОВ «ТД «Вуглекомпозит» в сумі 16833,33 грн.; ТОВ «РОС-КОМ» в сумі 52506,98 грн.; ТОВ «ТЕХНО СІЧ» в сумі 1638,80 грн.; ТОВ «Укртрансгазбуд» в сумі 77100,06 грн.; ТОВ «КХП - Барвінкове» в сумі 4509,04 грн.; ТОВ «Вітекс трейд груп» в сумі 25875,58 грн.; ТОВ «Укрліс-2015» в сумі 14920,00 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 76736,57 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 193840,38 грн.; ТОВ «Акрос-Груп» в сумі 63728,74 грн.

- за липень 2016 року: Підприємство Біленьківської виправної колонії № 99 в сумі 185,33 грн.; ПП «Турбо-К» в сумі 11992,00 грн.; ПП «Васк - М» в сумі 272,22 грн.; ТОВ «Фірма Азов» в сумі 5000,00 грн.; ПП «Веста-К» в сумі 6594,86 грн.; СФГ «Айдар-овощ» в сумі 13000,00 грн.; ТОВ «Глобал електрик» в сумі 25539,17 грн.; ТОВ «Гідролайн контрол» в сумі 37389,45 грн.; ТОВ «Акваторія-Р» в сумі 11535,00 грн.; ТОВ «Ентхіл» в сумі 252,48 грн.; ТОВ «Оптімус плюс» в сумі 1037,69 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 6316,67 грн.; ТОВ «ТД «Вуглекомпозит» в сумі 56101,99 грн.; ТОВ «Техно січ» в сумі 29763,00 грн.; ПП «Профдез плюс» в сумі 3129,17 грн.; ТОВ «СП «Зодчий» в сумі 13000,00 грн.; ТОВ «Мапал» в сумі 70950,00 грн.; ТОВ «Главтара Україна» в сумі 19985,00 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 396806,66 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 55656,34 грн.; ТОВ «Акрос-груп» в сумі 84384,36 грн.

- за серпень 2016 року: ДП «ДГ «Озерна» ІБКІЦБ НААН» в сумі 145620,00 грн.; ПП «Турбо-К» в сумі 12367,12 грн.; ТОВ «Геліос-Л» в сумі 20970,16 грн.; ОСОБА_18 в сумі 4098,05 грн.; ТОВ «НВП «Світ зварювання» в сумі 6050,00 грн.; ТОВ «Глобал електрик» в сумі 4846,64 грн.; ТОВ «Преслав» в сумі 1000,73 грн.; ТОВ «Гідролайн контрол» в сумі 45596,67 грн.; ТОВ «Акваторія-Р» в сумі 24500,00 грн.; ТОВ «ТД «Вуглекомпозит» в сумі 17237,26 грн.; ТОВ «Євроскан» в сумі 12761,66 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 534880,37 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 54212,50 грн.; ТОВ «Акрос-груп» в сумі 15996,15 грн.;

- за вересень 2016 року: ПП «Турбо-К» в сумі 17430,40 грн.;ТОВ «Фірма Азов» в сумі 32000,00 грн.; ОСОБА_18 в сумі 3659,58 грн.; ТОВ «НВП «Світ зварювання» в сумі 4666,67 грн.; ТОВ «Глобал електрик» в сумі 24540,14 грн.; ТОВ «НЕТ-Ком сервіс» в сумі 2413,00 грн.; ТОВ «Гідролайн контрол» в сумі 28697,50 грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 312744,16 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 22625,00 грн.; ТОВ «ТД «Вуглекомпозит» в сумі 27670,00 грн.; ТОВ «Запоріжнафтосинтез» в сумі 4400,00 грн.; ТОВ «Євроскан» в сумі 42534,67 грн.; ПП «Профдез плюс» в сумі 10391,67 грн.; ТОВ «Будівельна компанія Голмакс» в сумі 8237,00 грн.; ТОВ «КП «Енерго-трейд» в сумі 33337,00 грн.; ТОВ «Вітекс трейд груп» в сумі 9968,14 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 17263,01 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 621407,90 грн.; ТОВ «ДБК Груп» в сумі 207254,35 грн.; ТОВ «Альянс механік» в сумі 23575,00 грн.

- за жовтень 2016 року: ДП «ДГ «Озерна» ІБКІЦБ НААН» в сумі 188000,00 грн.; ПП «Турбо-К» в сумі 17482,52 грн.; СФГ «Гром» в сумі 47500,00 грн.;ТОВ «Фірма Азов» в сумі 10000,00 грн.; ТОВ «НВП «Світ зварювання» в сумі 2000,00 грн.; ТОВ «Глобал електрик» в сумі 4504,67 грн.;ФГ «Михво» в сумі 1764,21 грн.; ТОВ «Гідролайн контрол» в сумі 35431,91 грн.;ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 20377,50 грн.; ТОВ «СМУ-1 ЗКХР» в сумі 283539,50 грн.; ТОВ «ТД «Вуглекомпозит» в сумі 1422,86 грн.; ТОВ «Будівельна компанія Голмакс» в сумі 28079,63 грн.;ТОВ «Гермес бізнес» в сумі 14065,73 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 283341,25 грн.; ТОВ «Альянс механік» в сумі 9044,20 грн.; ТОВ «Аграріан» в сумі 129050,00 грн., щодо ухилення від сплати податків шляхом укладення нікчемних угод та документального оформлення вигаданих прибуткових та видаткових операцій по рахунках підприємства, складанні від імені службових осіб ТОВ «Промторг інвест» первинних документів щодо реалізації товарів, робіт, послуг, складанні та видачі документів податкової звітності.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з використанням ТОВ «Промторг інвест» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 42497455,5 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «Промторг інвест» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ «Промторг інвест», та, використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 01.12.2015 по 02.11.2016 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість та конвертації грошових коштів на суму 7082909,25 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, спільно, умисно, використовуючи ТОВ «Промторг інвест», прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення від сплати податків підприємствами контрагентами, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 7082909,25 грн., який є великим розміром.

Не зупиняючись на скоєному, у січні 2016 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, діючи у складі групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «Оптима Косметик» для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92, не пізніше 12.01.2016 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Оптима Косметик» про створення товариства;

- статут ТОВ ТОВ «Оптима Косметик» від 11.01.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи ТОВ «Оптима Косметик» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «Оптима Косметик» (код ЄДРПОУ 40213569) придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив реєстрацію ТОВ «Оптима Косметик» у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_10 , реалізуючи спільну злочинну мету, 12.01.2016 у невстановлений час, діючи у складі організованої злочинної групи особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної реєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «Оптима Косметик», статут ТОВ «Оптима Косметик», протокол установчих зборів учасників ТОВ «Оптима Косметик», яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації ТОВ «Оптима Косметик», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 12.01.2016 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено державну реєстрацію ТОВ «Оптима Косметик» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000039288, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Північне Шосе, б. 20Е, кв. (офіс) 45, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є вантажний автомобiльний транспорт (КВЕД- _49.41), власником, директором та бухгалтером якого вказано ОСОБА_5 .

Після проведення реєстрації ТОВ «Оптима Косметик» за реєстраційним номером 11031020000039288, 12.01.2016 ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду.

18.01.2016 ОСОБА_10 , діючи у складі організованої злочинної групи, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 402135608252 від 18.01.2015, видане Запорізькою ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкт господарської діяльності (юридичну особу) ТОВ «Оптима Косметик» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківських рахунків ТОВ «Оптима Косметик»: № НОМЕР_21 , № НОМЕР_22 , які відкрито 21.01.2016 року в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 21.01.2016 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копій статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Оптима Косметик» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документів.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, використовуючи ТОВ «Оптима Косметик», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 12.01.2016 по 30.06.2017 року знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Оптима Косметик» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку, а також давав вказівку Особі 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження вчиняти ці дії. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 12.01.2016 по 30.06.2017 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємствами - контрагентами ТОВ «Оптима Косметик»:

- за лютий 2016 року : ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 554580,00 грн.;

- за квітень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 19558,33 грн.; ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 111998,00 грн.;

- за травень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 282291,81 грн., ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 55173,97 грн.;

- за червень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 762734,9 грн., ТОВ «Промторг інвест» в сумі 94660,38 грн.;

- за серпень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 594254,86 грн., ТОВ «Промторг інвест» в сумі 27831,75 грн., ТОВ «Мері косметик» в сумі 21900,00 грн.

- за вересень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 538036,52 грн., ТОВ «Лотос трейд» в сумі 68965,37 грн., ТОВ «Промторг інвест» в сумі 86034,92 грн.;

- за жовтень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 37615,71 грн., ТОВ «Лотос трейд» в сумі 704968,96 грн., ТОВ «Промторг інвест» в сумі 24371,19 грн., ТОВ «Мері косметик» в сумі 111584,93 грн.;

- за листопад 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 77691,39 грн., ТОВ «Лотос трейд» в сумі 93965,60 грн., ТОВ «Старвей» в сумі 640869,35 грн., ТОВ «Акрос-груп» в сумі 46822,64 грн.

Таким чином,членами організованоїзлочинної групипід керівництвом ОСОБА_5 створено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТОВ«Оптима Косметик»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «Оптима Косметик» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «Оптима Косметик» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, з використанням ТОВ «Оптима Косметик» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 29908209,78 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «Оптима Косметик» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином,зазначеним вищеспособом, ОСОБА_5 ,діючи ускладі організованоїзлочинної групи,переслідуючи спільнумету прикриттянезаконної діяльностісуб`єктів господарюванняреального секторуекономіки,придбано ТОВ«Оптима Косметик»,та використовуючийого реквізити,печатку,електронні ключітощо,протягом періодуз 12.01.2016по 30.06.2017року оформленонікчемні фінансовіоперації,які надалиможливість безпідставногоформування податкуна доданувартість таконвертації грошовихкоштів насуму 4984701,63 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 ,діючи ускладі організованоїзлочинної групи,діючи спільно,умисно використовуючиТОВ «ОптимаКосметик» прикривнезаконну діяльністьз конвертаціїгрошових коштівз метоюухилення контрагентамивід сплатиподатків,внаслідок чогодо бюджетуне надійшовподаток надодану вартість,який підлягаєсплаті підприємствами контрагентамина загальнусуму 4984701,63 грн., який є великим розміром.

Не зупиняючись на скоєному, у січні 2016 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» (ЄДРПОУ 40213595) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92 не пізніше 11.01.2016 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК», згідно з яким вирішено створити шляхом заснування нову юридичну особу ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» та затвердити статут ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК»;

- статут ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» від 11.01.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК».

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив реєстрацію ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» у державного реєстратора та державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_10 , реалізуючи спільну злочинну мету, 11.01.2016 у невстановлений час, діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б84, подав до Запорізького міського управління юстиції для проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, протокол загальних зборів учасників ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК», статут ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК», внаслідок чого 11.01.2016 Запорізьким міським управлінням юстиції за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000039289 проведено державну реєстрації юридичної особи ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» за визначеною статутом юридичною адресою підприємства: м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, буд. 20-Е, кв. (офіс) 45, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля парфумними та косметичними товарами (код КВЕД-46.45), власником, директором та бухгалтером якого вказано ОСОБА_5 , та визначено код юридичної особи за номером 40213595.

Після проведення державної реєстрації ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» за реєстраційним номером 11031020000039289, 12.01.2016 ОСОБА_5 , за попередньою змовою з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою постановки на облік вказаної юридичної особи статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах, внаслідок чого 12.01.2016 ДПІ у Заводському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області взято на облік ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» за номером 082516001090 як платника податків за основним місцем обліку.

18.01.2016 ОСОБА_10 , діючи у складі організованої злочинної групи, отримав свідоцтво платника податку на додану вартість № 200251267 від 18.01.2016, видане ДПІ у Заводському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі, видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття 19.01.2016 року банківських рахунків ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» у національній валюті України № НОМЕР_23 і № НОМЕР_24 в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005).

З цією метою до 19.01.2016 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копії статутних документів, наказу про призначення директором ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документи.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, використовуючи печатку ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 11.01.2016 по 30.06.2017 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку, а також давав вказівку Особі 2, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження вчиняти ці дії. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 11.01.2016 по 30.06.2017 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємств-контрагентів ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК»:

- за лютий 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 305967,24 грн.; ТОВ «Лотос трейд» в сумі 23370,98 грн.; ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 111639,98 грн.; ТОВ «Лотос трейд» в сумі 29764,38 грн.

- за березень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 234119,09 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 25504,90 грн.; ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 45630,14 грн.

- за квітень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 202576,65 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 18395,14 грн.; ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 215369,66 грн.

- за травень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 114250,89 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 21782,48 грн.; ТОВ «Вітекс Трейд Груп» в сумі 65475,93 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 55702,41 грн.

- за червень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 167016,73 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 29815,26 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 263357,43 грн.

- за липень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 28728,64 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 26927,70 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 364203,09 грн.

- за серпень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 176919,43 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 27954,96 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 236072,91 грн.

- за вересень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 180578,10 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 34471,88 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 316490,03 грн.

- за жовтень 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 312129,11 грн.; ТОВ «Лотос Трейд» в сумі 167515,69 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 262365,28 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 46017,43 грн.

- за листопад 2016 року: ТОВ ВКФ «Елта» в сумі 221901,45 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 141689,60 грн.; ТОВ «Акрос-Груп» в сумі 501667,75 грн.

Таким чином,членами організованоїзлочинної групипід керівництвом ОСОБА_5 створено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТОВ«МЕРІ КОСМЕТИК»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, з використанням ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 29852232 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК», та використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 11.01.2016 по 30.06.2017 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість та конвертації грошових коштів на суму 4975372 грн., з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, спільно, умисно використовуючи ТОВ «МЕРІ КОСМЕТИК» прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення контрагентами від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 4975372 грн., який є великим розміром.

Не зупиняючись на скоєному, у лютому 2016 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «Акрос-Груп» для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, за згодою ОСОБА_19 , не ставлячи її до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92 склав ряд документів, а саме:

- протокол №1 від 04.02.2016загальних зборів учасників, якими вирішено створити Товариство, обрати директором ОСОБА_5 , розподілити по 50% статутний капітал Товариства між ОСОБА_5 та ОСОБА_19 визначити юридичну адресу підприємства: м. Київ, вул. Чигоріна та затвердити новий статут Товариства;

- наказ № 1-к від 09.02.2016 про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_5 ;

- статут ТОВ «Акрос-Груп» від 04.02.2016;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Акрос-Груп» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

09.02.2016 після підписання ОСОБА_19 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома учасників групи, забезпечив реєстрацію ТОВ «Акрос-Груп» (ЄДРПОУ - 40263515) у виконавчому комітеті Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, адреса місцезнаходження: м. Київ, вул. Чигоріна, буд. 12, кв. (офіс) 26 за реєстраційним номером 10701020000061747, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгiвля парфумними та косметичними товарами (КВЕД- 46.45).

Крім того, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особою 1, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження,Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 з відома учасників групи, 21.04.2016 року забезпечено відкриття ОСОБА_19 розрахункових рахунків ТОВ «Акрос-Груп» № НОМЕР_25 , НОМЕР_26 , НОМЕР_27 в ПАТ «Сбербанк» (МФО 320627).

З цією метою, до 21.04.2016 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи, забезпечено подання до зазначеної банківської установи копій статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Акрос-Груп» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунків документів.

01.03.2016 ОСОБА_10 , діючи у складі організованої злочинної групи, отримав свідоцтво платника податків на додану вартість № 200254340 від 01.03.2016, видане ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, використовуючи ТОВ «Акрос-Груп», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 09.02.2016 по 30.06.2017 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Акрос-Груп» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні, відображав їх дані в бухгалтерському та податковому обліку, а також давав вказівку Особі 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження вчиняти ці дії. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Зокрема, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, умисно, з корисливих мотивів, у період з 09.02.2016 по 30.06.2017 року забезпечив прикриття незаконної діяльності підприємствами-контрагентами ТОВ «Акрос-Груп»:

- за червень 2016 року: ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 59731,00 грн.;

- за липень 2016 року: ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 92321,00 грн.;

- за серпень 2016 року: ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 15996,00 грн.;

- за жовтень 2016 року: ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 329,60 грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 113232,72 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 118250,00 грн.; ТОВ «Оптима косметик» в сумі 274318,86 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 201726,85 грн.;

- за листопад 2016 року: ТО»³текс Трейд Груп» в сумі 29097,77 грн.; ТОВ «Геліос-Л» в сумі 93241,26 грн.;ФГ «Лідія» в сумі 22206,67 грн.; ТОВ «Фірма Азов» в сумі 3499,98ПП «Світоч» в сумі 31583,33 ТОВ «Будмонтажснаб» в сумі 55487,37 грн.;ТОВ «НВП «Світ зварювання» в сумі 1200 грн.; ТОВ «Гідролайн Контрол» в сумі 2996,22 грн.; ТОВ`ВБК Перспектива» в сумі 494080,45 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 4883,33 грн.; ТОВ ТПК «Інвестпром» в сумі 4734,65 грн.; ТОВ «Старвей» в сумі 490527,55 грн.; ТОВ «Глобал Гідравлік Солюшнс» в сумі 102206,32 грн.; ТОВ «МК Сфера» в сумі 183751,39 грн.; ТОВ «Анатексіс» в сумі 1889,93 грн.; ТВО «Стройпром-Альянс» в сумі 15587,05 грн.; ТОВ «Оптима Косметик» в сумі 120323,5 грн.; ТОВ «Мері Косметик» в сумі 265909,91 грн.; ТОВ «Шибас» в сумі 31800,03 грн.; ТОВ «Аграріан» в сумі 31950 грн.

- за грудень 2016 року: ТОВ «Фірма Азов» в сумі 3500,00 грн.; ТОВ «Будмонтажснаб» в сумі 49106,23грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 10700,76 грн.; ТОВ «СТЛ-Групп» в сумі 7666,67 грн.; ТОВ «Шибас» в сумі 31800,2 грн.; ТОВ «Аграріан» в сумі 5300,00 грн.; ТОВ «Компанія позитив» в сумі 36677,40 грн.;

- за січень 2017: ТОВ «Авілл» в сумі 250940,92 грн.

Таким чином,членами організованоїзлочинної групипід керівництвом ОСОБА_5 створено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТОВ«Акрос Груп»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «Акрос Груп» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «Акрос Груп» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

Так,за вказанийвище періодчасу ОСОБА_5 ,діючи ускладі організованоїзлочинної групи,з використаннямТОВ «Акрос-Груп» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 19551329 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «Акрос-Груп» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, придбано ТОВ «Акрос-Груп», та використовуючи його реквізити, печатку, електронні ключі тощо, протягом періоду з 09.02.2016 по 30.06.2017 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість та конвертації грошових коштів на суму 3258554,92 гривень, з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, спільно, умисно, використовуючи ТОВ "Акрос-Груп", прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення контрагентами від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 3258554,92 гривень, який є великим розміром.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 , у листопаді 2015 року, з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС» (код за ЄДРПОУ 40114141) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 09.11.2015 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів від 09.11.2015 учасників ТОВ "Ай-Ті Телеком-Сервіс", яким вирішено створити підприємство, призначити директором ОСОБА_20 , визначити 50% статутного капіталу за ОСОБА_5 та 50% статутного капіталу за ОСОБА_20 , визначити юридичну адресу підприємства за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова 92, офіс 8 та затвердити статут ТОВ «Ай-Ті Телеком-Сервіс»;

- статут ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС» від 09.11.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

10.11.2015 року після підписання ОСОБА_20 та ОСОБА_5 вищевказаних документів, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома учасників групи, забезпечив реєстрацію спільно з ОСОБА_20 у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС» (ЄДРПОУ - 40114141), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, будинок 92, кв. (офіс) 8 за реєстраційним номером 11031020000038938, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є діяльність у сфері проводового електрозв`язку (КВЕД- 61.10).

Крім того, ОСОБА_5 з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_20 на прохання ОСОБА_5 відкрито розрахункові рахунки ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС» № НОМЕР_28 , № НОМЕР_29 , № НОМЕР_30 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

Крім того, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 забезпечено відкриття ОСОБА_20 розрахункових рахунків ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС» № НОМЕР_31 , № НОМЕР_32 , № НОМЕР_33 , № НОМЕР_34 , № НОМЕР_35 , № НОМЕР_36 , № НОМЕР_37 у Запорізькому Регіональному управлінні ПАТ КБ "Приватбанк". (МФО 313399).

В цей же час ОСОБА_5 , забезпечив отримання ОСОБА_20 печатки ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС», яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 09.11.2015 року по 30.06.2017 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ «АЙ-ТІ ТЕЛЕКОМ-СЕРВІС», забезпечив зняття готівки в сумі 3015 889, 26 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім йому виплачувалась представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати благодійну діяльність з метою досягнення соціальних результатів, здійснив реєстрацію неприбуткового підприємства Благодійної організації «Благодійний фонд «Вавілон» (ЄДРПОУ 40155680) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 в офісному приміщенні за адресою: АДРЕСА_3 не пізніше 03.12.2015 року підготував засновницькі документи Благодійної організації «Благодійний фонд «Вавілон»:

- протокол №1 від 03.12.2015 установчих зборів засновників БО, яким вирішено створити благодійну організацію, обрати директором БО ОСОБА_5 , визначити юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Лермонтова, 24 та затвердити новий статут БО;

- наказ № 1 к від 03.12.2015 БО «Благодійний Фонд «Вавілон» про призначення на посаду директора ОСОБА_5 ;

- перша редакція статуту БО «Благодійний Фонд «Вавілон» від 03.12.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи БО «Благодійний Фонд «Вавілон», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочинну мету 03 грудня 2015 року забезпечив реєстрацію у Запорізькому міському управління юстиції Благодійної організації «Благодійний фонд «Вавілон» (ЄДРПОУ 40155680), адреса місцезнаходження: 69035, м. Запоріжжя, вул. Лермонтова, б. 24 за реєстраційним номером 11031020000039049, основним видом діяльності якої згідно з установчими документами є надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання (КВЕД-88.99), керівник ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи благодійної організації до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою подальшої конвертації грошових коштів, тобто переводі безготівкових коштів у готівку, ОСОБА_5 , як керівник неприбуткової організації 24.12.2015 року відкрив від імені Благодійної організації «Благодійний фонд «Вавілон» (ЄДРПОУ 40155680) у АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005) поточні рахунки № НОМЕР_38 та № НОМЕР_39 .

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок Благодійної організації «Благодійний фонд «Вавілон», після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 03.12.2015 року по 30.06.2017 року, використовуючи банківські рахунки Благодійної організації «Благодійний фонд «Вавілон» під виглядом благодійної діяльності, забезпечив зняття готівки в сумі 631870 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Із зазначеною метою ОСОБА_5 , за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи останнього до відома про свої злочинні наміри, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 14.12.2015 року забезпечив складання та підписання таких документів:

- протокол від 14.12.2015 загальних зборів учасників ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД», згідно з яким вирішено створити шляхом заснування нову юридичну особу ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» та затвердити статут ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД»;

- першу редакцію статуту ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» від 14.12.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД».

15.12.2015 після підписання ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, забезпечив реєстрацію ОСОБА_20 у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД», внаслідок чого 15.12.2015 виконавчим комітетом Запорізької міської Ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №11031020000039115 проведено державну реєстрації юридичної особи ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» за визначеною статутом юридичною адресою підприємства: м. Запоріжжя, вул. Радгоспна, буд. 36, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (код КВЕД-45.20), власником, директором та бухгалтером якого вказано ОСОБА_5 , та визначено код юридичної особи за номером 40176674.

Після проведення державної реєстрації ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» за реєстраційним номером 11031020000039115, 15.12.2015 ОСОБА_5 з метою постановки на облік вказаної юридичної особи статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах, внаслідок чого 15.12.2015 ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області взято на облік ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» за номером 082715190775, як платника податків за основним місцем обліку.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 відкрито розрахункові рахунки ТОВ «РЕД СТАР ТРЕЙД» у національній валюті України: 21.01.2016 відкрито рахунок № НОМЕР_40 в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005), 04.04.2016 відкрито рахунки № НОМЕР_41 і № НОМЕР_42 в ПАТ «Дiамантбанк» (МФО 320854).

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, здійснив реєстрацію ТОВ "ХОТ ЛАЙН" (ЄДРПОУ 40176873) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 14.12.2015 року створив ряд документів, а саме:

- протокол №1 від 14.12.2015 установчих зборів засновників ТОВ «Хот Лайн», яким вирішено створити Товариство, призначити директором Товариства ОСОБА_5 , визначити за ним 50 % та 50 % за ОСОБА_20 статутного капіталу, визначити юридичну адресу: м. Запоріжжя, вул. Малиновського, 21 та затверджено статут Товариства;

- наказ № 1к ТОВ від 14.12.2015 про призначення на посаду директора Товариства ОСОБА_5 ;

- першу редакцію статуту ТОВ «Хот Лайн» від 14.12.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ "ХОТ ЛАЙН" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_5 та ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, забезпечив реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "ХОТ ЛАЙН" (ЄДРПОУ 40176873), адреса місцезнаходження: 69104, м. Запоріжжя, вул. Малиновського, б. 21 за реєстраційним номером 11031020000039118, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД-45.20), керівник ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 , з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , як керівник підприємства, 15.01.2016 року відкрив від імені ТОВ "ХОТ ЛАЙН" (ЄДРПОУ 40176873) в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005) поточний рахунок № НОМЕР_43 .

В цей же час ОСОБА_5 отримав печатку ТОВ "ХОТ ЛАЙН" (ЄДРПОУ 40176873), яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ "ХОТ ЛАЙН" (ЄДРПОУ 40176873), після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 14.12.2015 по 30.06.2017 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ "ХОТ ЛАЙН" (ЄДРПОУ 40176873) забезпечив отримання від підконтрольних йому підприємств, та підприємств реального сектору економіки грошові кошти в сумі 3476392,26 гривень, які в подальшому були перераховані на банківські рахунки інших підконтрольних йому підприємств та зняті готівкою та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, здійснив реєстрацію ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» (ЄДРПОУ 40178074) для зайняття фіктивної підприємницької діяльності.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 14.12.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол від 15.02.2016 установчих зборів засновників ТОВ «Фрі Трейдінг Компані», яким вирішено виключити зі складу товариства ОСОБА_5 та ввести до складу Товариства ОСОБА_21 призначивши її директором підприємства, визначити 100 % статутного капіталу та затверджено новий статут Товариства;

- перша редакція статуту ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» від 14.12.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» придбається з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив реєстрацію ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_10 , реалізуючи спільну злочинну мету, 15.12.2015 у невстановлений час, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної реєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «Фрі Трейдінг Компані», статут ТОВ «Фрі Трейдінг Компані», протокол установчих зборів учасників ТОВ «Фрі Трейдінг Компані», яким затверджено статут товариства, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 15.12.2015 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено реєстрацію ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000039130, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, б.4, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 45.20), власниками вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_20 , директором якого зазначено ОСОБА_5 .

Після проведення реєстрації ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» за реєстраційним номером 11031020000039130, 15.12.2015 ОСОБА_5 з метою постановки на облік вказаного підприємства статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи на меті здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, здійснив реєстрацію ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ" (ЄДРПОУ 40177196) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 14.12.2015 року створив ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ", яким вирішено створити Товариство та затвердити статут ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ";

- перша редакція статуту від 14.12.2015 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_5 та ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома учасників групи, забезпечив реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ", адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Складська, буд. 2, за реєстраційним номером 11031020000039125, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД _ 46.45), керівник ОСОБА_5 .

Після цього ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_19 , не ставлячи її до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 18.02.2016 року створив ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ", яким вирішено створити Товариство та затвердити статут ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ";

- нова редакція статуту від 16.02.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін юридичної особи ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

18.02.2016 року після підписання ОСОБА_19 вищевказаних документів ОСОБА_5 діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, забезпечив перереєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ", адреса місцезнаходження: Україна, 25000, Кіровоградська обл., Ленінський р-н, вул. Можайського, буд. 6, кв. 18, за реєстраційним номером 11031020000039125, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля парфумними та косметичними товарами (КВЕД _46.45), керівник ОСОБА_19 .

Крім того, ОСОБА_20 та ОСОБА_19 , на прохання ОСОБА_5 , з метою реєстрації фіктивного підприємства надали статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , як керівник підприємства, 22.12.2015 року відкрив від імені ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ" у АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005) поточний рахунок № НОМЕР_44 , в АТ "ОТП БАНК" МФО 300528 рахунок № НОМЕР_45 , в ЗАП.РУ ПАТ КБ"ПРИВАТБАНК", М. ЗАПОРIЖЖЯ МФО 313399 рахунки № НОМЕР_46 , НОМЕР_47 , НОМЕР_48 , НОМЕР_49 , НОМЕР_50 , НОМЕР_51 , НОМЕР_52 , НОМЕР_53 , НОМЕР_54 , НОМЕР_55 .

В цей же час ОСОБА_5 отримав печатку ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ", яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Після перереєстрації ТОВ "Бізнес Орієнтир" на ім`я ОСОБА_19 , ОСОБА_5 отримано в своє розпорядження згенерований електронно-цифровий підпис для здійснення банківських платежів, печатку ТОВ "Бізнес Орієнтир".

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ" (ЄДРПОУ 40177196), після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , у період з 15.12.2015 року по 02.11.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ "АЛЬФА МАРКЕТИНГ" (ЄДРПОУ 40177196), забезпечив зняття готівки в сумі 4350583 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «Бізнес Орієнтир» (код ЄДРПОУ 40177290) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , за згодою ОСОБА_20 , який не був обізнаний про злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 14.12.2015 року, створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Бізнес Орієнтир», яким вирішено прийняти до складу підприємства ОСОБА_5 та ОСОБА_20 , затвердити редакцію статуту ТОВ «Бізнес Орієнтир»;

- перша редакція статуту ТОВ «Бізнес Орієнтир» від 14.12.2015 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації ТОВ «Бізнес Орієнтир» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_5 та ОСОБА_20 вищевказаних документів, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочинну мету, забезпечив реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «Бізнес Орієнтир» (ЄДРПОУ - 40177290), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Складська, будинок 8 за реєстраційним номером 11031020000039126, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 45.20).

Крім того, ОСОБА_5 , з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти ОСОБА_5 відкрито розрахунковий рахунок ТОВ «Бізнес Орієнтир» № НОМЕР_56 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005), розрахункові рахунки №№ НОМЕР_57 , НОМЕР_58 , НОМЕР_59 , НОМЕР_60 в АТ «Таскомбанк» (МФО 339500).

В цей же час ОСОБА_5 отримав печатку ТОВ «Бізнес Орієнтир», яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

18.02.2016 продовжуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_19 , не ставлячи її до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92 склав ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Бізнес Орієнтир», яким вирішено прийняти до складу підприємства ОСОБА_19 , відступлення їй часток статутного капіталу, зміну керівництва та затвердження нової редакції статуту ТОВ «Бізнес Орієнтир»;

- нова редакція статуту ТОВ «Бізнес Орієнтир» від 18.02.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Бізнес Орієнтир», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

18.02.2016 після підписання ОСОБА_19 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочинну мету забезпечив перереєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «Бізнес Орієнтир», адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Складська, будинок 8 за реєстраційним номером 11031020000039126, основним видом діяльності якого згідно зі статутними документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 46.20).

Після перереєстрації ТОВ "Бізнес Орієнтир" на ім`я ОСОБА_19 , ОСОБА_5 отримано в своє розпорядження згенерований електронно-цифровий підпис для здійснення банківських платежів, печатку ТОВ "Бізнес Орієнтир".

Крім того, ОСОБА_5 з метою реєстрації та перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ «Бізнес Орієнтир» (код ЄДРПОУ 40177290), після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 15.12.2015 року по 02.11.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ «Бізнес Орієнтир» (код ЄДРПОУ 40177290), забезпечив зняття готівки в сумі 585637 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС" (ЄДРПОУ 40178179) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 15.12.2015 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол № 1 установчих зборів засновників ТОВ «ТД Гермес Бізнес», яким вирішено створити Товариство, призначити директором ОСОБА_5 , визначити за ним 50 % та за ОСОБА_20 50 % статутного капіталу, визначити юридичну адресу: м. Запоріжжя, вул. Східна, 8а та затверджено статут Товариства;

- наказ ТОВ «ТД Гермес Бізнес» про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_5 ;

- перша редакція статуту ТОВ «ТД Гермес Бізнес» від 14.12.2015;

- статут ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС";

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_5 та ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, забезпечив реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС" (ЄДРПОУ - 40178179), адреса місцезнаходження: 69083, м. Запоріжжя, вул. Східна, б. 8-А за реєстраційним номером 11031020000039132, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД - 45.20), керівник ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , як керівник підприємства, 15.01.2016 року відкрив від імені ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС" (ЄДРПОУ - 40178179) у АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005) поточний рахунок № НОМЕР_61 .

В цей же час ОСОБА_5 отримав печатку ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС", яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС", після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 15.12.2015 року по 02.11.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ "ТД ГЕРМЕС БІЗНЕС", забезпечив зняття готівки в сумі 292 950 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, не пізніше 15.12.2015 року забезпечив реєстрацію ТОВ «ТД РЕДСТАР» для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Із зазначеною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи останнього до відома про свої злочинні наміри, забезпечив складання та підписання таких документів:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «ТД РЕДСТАР», згідно з яким вирішено створити шляхом заснування нову юридичну особу ТОВ «ТД РЕДСТАР» та затвердити статут ТОВ «ТД РЕДСТАР»;

- статут ТОВ «ТД РЕДСТАР»;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ «ТД РЕДСТАР».

15.12.2015 після підписання ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома учасників групи, забезпечив реєстрацію у Запорізькому міському управлінні юстиції ТОВ «ТД РЕДСТАР», внаслідок чого 15.12.2015 Запорізьким міським управлінням юстиції за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000039117 проведено державну реєстрації юридичної особи ТОВ «ТД РЕДСТАР» за визначеною статутом юридичною адресою підприємства: м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, буд. 4, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (код КВЕД-45.20), власником, якого вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_20 , директором та бухгалтером ОСОБА_5 , та визначено код юридичної особи за номером 40176674.

Після проведення державної реєстрації ТОВ «ТД РЕДСТАР» за реєстраційним номером 11031020000039117, 15.12.2015 ОСОБА_5 з метою постановки на облік вказаної юридичної особи статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах, внаслідок чого 15.12.2015 ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області взято на облік ТОВ «ТД РЕДСТАР» за номером 082715190786, як платника податків за основним місцем обліку.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 13.01.2016 відкрито розрахунковий ТОВ «ТД РЕДСТАР» у національній валюті України № НОМЕР_62 в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005).

В цей же час ОСОБА_5 отримано печатку ТОВ «ТД РЕДСТАР», яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

ОСОБА_5 , створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ «ТД РЕДСТАР», після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності перераховувались на рахунки інших підконтрольних ОСОБА_5 підприємств, знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 15.12.2015 по 30.11.2016, з 01.01.2017 по 30.06.2017 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ «ТД РЕДСТАР» забезпечив отримання від підконтрольних йому підприємств, та підприємств реального сектору економіки грошові кошти в сумі 29035207,09 гривень, які в подальшому були перераховані на банківські рахунки інших підконтрольних йому підприємств та зняті готівкою та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка йому виплачувалась представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «Авант Січ» для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 15.12.2015 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Авант Січ» про створення товариства;

- статут ТОВ «Авант Січ»;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи ТОВ «Авант Січ» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету особисто спільно з ОСОБА_20 забезпечив державну реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «Авант Січ» (ЄДРПОУ - 40178121), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Юності, будинок 59-Б за реєстраційним номером 11031020000039131, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 45.20).

Крім того, ОСОБА_5 з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 відкрито розрахунковий рахунок ТОВ «Авант Січ» № НОМЕР_63 в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

В цей же час ОСОБА_5 отримав печатку ТОВ «Авант Січ», яка в подальшому використовувалась ним у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Після цього з метою перереєстрації підприємства на іншу особу, з метою конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_19 , не ставлячи її до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 15.12.2015 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол від 16.02.2016 установчих зборів засновників ТОВ «Авант Січ», яким вирішено вивести зі складу учасників Товариства ОСОБА_5 і ОСОБА_20 та ввести до складу учасників ОСОБА_19 , призначити її директором Товариства, визначити за нею 100 % статутного капіталу та затвердити нову редакцію статут ТОВ «Авант Січ»;

- наказ № 1 к від 16.02.2016 ТОВ «Авант Січ» про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_19 ;

- нова редакція статуту ТОВ «Авант Січ» від 16.02.2016;

- договір купівлі-продажу ТОВ «Авант Січ» від його власників ОСОБА_5 та ОСОБА_20 на ім`я ОСОБА_19 ;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Авант Січ», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

18.02.2016 після підписання ОСОБА_19 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, особисто забезпечив реєстрацію ОСОБА_19 у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ «Авант Січ» (ЄДРПОУ - 40178121), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Юності, будинок 59-Б за реєстраційним номером 11031020000039131, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 45.20).

Крім того, ОСОБА_5 , з метою реєстрації фіктивного підприємства забезпечив надання ОСОБА_19 статутних та реєстраційних документів підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

Також, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 забезпечено відкриття ОСОБА_19 розрахункових рахунків ТОВ «Авант Січ»: № НОМЕР_64 , № НОМЕР_65 , № НОМЕР_66 , № НОМЕР_67 в ПАТ "СБЕРБАНК" (МФО 320627), № НОМЕР_68 , № НОМЕР_69 АБ "УКРГАЗБАНК" (МФО 320478)

Після перереєстрації ТОВ "Авант Січ" на ім`я ОСОБА_19 , ОСОБА_5 отримано в своє розпорядження згенерований електронно-цифровий підпис для здійснення банківських платежів, печатку ТОВ " Авант Січ".

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ «Авант Січ», після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 15.12.2015 року по 02.11.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ «Авант Січ», забезпечив зняття готівки в сумі 5365680 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ "СІЧ-ПРОМ" для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Із зазначеною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи останнього до відома про свої злочинні наміри, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 15.12.2015 року забезпечив складання та підписання таких документів:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ "СІЧ-ПРОМ", згідно з яким вирішено створити шляхом заснування нову юридичну особу ТОВ "СІЧ-ПРОМ" та затвердити статут ТОВ "СІЧ-ПРОМ";

- статут ТОВ "СІЧ-ПРОМ";

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи ТОВ "СІЧ-ПРОМ".

15.12.2015 після підписання ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету у Запорізькому міському управлінні юстиції за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №11031020000039124 забезпечив державну реєстрації юридичної особи ТОВ "СІЧ-ПРОМ" за визначеною статутом юридичною адресою підприємства: м. Запоріжжя, вул. Ситова, буд. 13-а, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є неспеціалізована оптова торгівля (код КВЕД- _ 46.90), та визначено код юридичної особи за номером 40177154, співзасновниками визначено ОСОБА_5 та ОСОБА_20 , директором ОСОБА_5 .

Після проведення державної реєстрації ТОВ "СІЧ-ПРОМ" за реєстраційним номером 11031020000039124, 15.12.2015 ОСОБА_5 з метою постановки на облік вказаної юридичної особи, статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах, внаслідок чого 15.12.2015 ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області взято на облік ТОВ "СІЧ-ПРОМ" за номером 082715190822 як платника податків за основним місцем обліку.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 28.12.2015 відкрито рахунок № НОМЕР_70 в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005).

В цей же час ОСОБА_5 отримано печатку ТОВ "СІЧ-ПРОМ", яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

18.02.2016 продовжуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_22 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92 склав ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ "СІЧ-ПРОМ", яким вирішено прийняти до складу підприємства ОСОБА_22 , відступлення йому часток статутного капіталу, зміну керівництва та затвердження нової редакції статуту ТОВ "СІЧ-ПРОМ";

- нова редакція статуту ТОВ "СІЧ-ПРОМ" від 18.02.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ "СІЧ-ПРОМ", які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

18.02.2016 після підписання ОСОБА_22 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, забезпечив перереєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "СІЧ-ПРОМ", адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Ситова, будинок 13-а за реєстраційним номером 11031020000039124, основним видом діяльності якого згідно зі статутними документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 46.20).

Після цього, ОСОБА_5 , з метою реєстрації та перереєстрації фіктивного підприємства забезпечено надання ОСОБА_22 статутних та реєстраційних документів підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , забезпечено відкриття ОСОБА_22 19.02.2016 року та 26.02.2016 року банківських рахунків № НОМЕР_71 , № НОМЕР_72 , № НОМЕР_73 , № НОМЕР_74 в ПАТ "СБЕРБАНК" (МФО 320627).

Після перереєстрації ТОВ "СІЧ-ПРОМ" на ім`я ОСОБА_22 , ОСОБА_5 отримано в своє розпорядження згенерований електронно-цифровий підпис для здійснення банківських платежів, печатку ТОВ "СІЧ-ПРОМ".

ОСОБА_5 , створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ "СІЧ-ПРОМ", після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , у період з 15.12.2015 року по 02.11.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ "СІЧ-ПРОМ", забезпечив зняття готівки в сумі 6225747,07 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 , за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ «Ред Стар» (ЄДРПОУ 40177348) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Реалізовуючи свою злочинну мету, ОСОБА_5 в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 15.12.2015 року забезпечив складання та підписав наступні документи:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Ред Стар», яким вирішено ввести до складу засновників підприємства ОСОБА_5 та ОСОБА_20 та затвердити редакцію статуту ТОВ «Ред Стар»;

- перша редакція статуту;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи ТОВ «Ред Стар» в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Усвідомлюючи протиправний характер спільних дій, розуміючи, що ТОВ «Ред Стар» створюється з метою прикриття незаконної діяльності інших суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, діючи умисно, з корисливих мотивів, забезпечив реєстрацію ТОВ «Ред Стар» у державного реєстратора та у державних органах контролю, а також відкрив розрахункові рахунки у банківських установах.

Так, ОСОБА_10 , реалізуючи спільну злочинну мету, 15.12.2015 у невстановлений час, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, подав державному реєстратору департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, для проведення державної реєстрації підприємства в органах державної влади протокол загальних зборів учасників ТОВ «Ред Стар», статут ТОВ «Ред Стар», реєстраційну картку на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Ред Стар», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, внаслідок чого 15.12.2015 департаментом реєстраційних послуг Запорізької міської ради за адресою:м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, б. 84, здійснено державну реєстрацію ТОВ «Ред Стар» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 11031020000039128, зазначено юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, буд.40, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 45.20), власниками вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_20 , директором якого зазначено ОСОБА_5 .

Після проведення перереєстрації ТОВ «Ред Стар» за реєстраційним номером 11031020000039128, 15.12.2015 ОСОБА_5 з метою постановки на облік вказаного підприємства, статутні та реєстраційні документи надано до органів Державної податкової інспекції, Управління статистики, Пенсійного фонду, відкрито розрахункові рахунки у банківських установах.

Всі оригінали реєстраційних документів, печатка підприємства, електронні ключі видані податковою інспекцією та банківською установою, їх паролі, факсиміле підпису отримано у розпорядження ОСОБА_5 , що в подальшому дало йому змогу використовувати реквізити суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи) ТОВ «Ред Стар» з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану, ОСОБА_5 з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівку забезпечено відкриття банківського рахунку ТОВ «Ред Стар»: № НОМЕР_75 , який відкрито 28.12.2015 року в АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005).

З цією метою, до 28.12.2016 року ОСОБА_5 забезпечено подання до зазначеної банківської установи копій статутних документів, наказ про призначення директором ТОВ «Ред Стар» ОСОБА_5 та інші необхідні для відкриття рахунку документи.

В цей же час ОСОБА_5 отримано печатку ТОВ «Ред Стар», яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

18.02.2016 продовжуючи свій злочинний намір ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_22 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 92 склав ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ "Ред Стар", яким вирішено прийняти до складу підприємства ОСОБА_22 , відступлення йому часток статутного капіталу, зміну керівництва та затвердження нової редакції статуту ТОВ «Ред Стар»;

- нова редакція статуту ТОВ «Ред Стар» від 18.02.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Ред Стар», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

18.02.2016 після підписання ОСОБА_22 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, забезпечив перереєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "Ред Стар", адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Чумаченко, будинок 40 за реєстраційним номером 11031020000039128, основним видом діяльності якого згідно зі статутними документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 46.20).

Після цього, ОСОБА_5 з метою реєстрації та перереєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 забезпечено відкриття ОСОБА_22 банківських рахунків в ЗРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 313399).

Після перереєстрації ТОВ "Ред Стар" на ім`я ОСОБА_22 , ОСОБА_5 отримано в своє розпорядження згенерований електронно-цифровий підпис для здійснення банківських платежів, печатку ТОВ "Ред Стар".

ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ «Ред Стар», після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 15.12.2015 року по 02.11.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ «Ред Стар», забезпечив зняття готівки в сумі 2387111,25 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, забезпечив реєстрацію ТОВ "СІЛЬВЕР СТАР ЮНІВЕРС" для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9, не пізніше 15.12.2015 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ "СІЛЬВЕР СТАР ЮНІВЕРС";

- статут ТОВ "СІЛЬВЕР СТАР ЮНІВЕРС" від 14.12.2015 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації установчих документів юридичної особи ТОВ "СІЛЬВЕР СТАР ЮНІВЕРС" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома учасників групи, особисто забезпечив реєстрацію спільно з ОСОБА_20 у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "СІЛЬВЕР СТАР ЮНІВЕРС" (ЄДРПОУ - 40178692), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Космічна, 150 за реєстраційним номером 11031020000039135, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД- 45.20).

Крім того, ОСОБА_5 , спільно з ОСОБА_20 , з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , з відома ОСОБА_20 , 25.12.2015 відкрито розрахунковий рахунок ТОВ "СІЛЬВЕР СТАР ЮНІВЕРС" № НОМЕР_76 в "УкрСиббанк" (МФО 351005).

Не зупиняючись на скоєному, у грудні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, здійснив реєстрацію ТОВ "Антанта Січ" (ЄДРПОУ 40178708) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

Зі вказаною метою ОСОБА_5 за згодою ОСОБА_20 , не ставлячи його до відома про свої злочинні задуми, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, вул. Грязнова, б. 92, офіс 9 не пізніше 15.12.2015 року створив ряд документів, а саме:

- протокол установчих зборів від 14.12.2015 засновників ТОВ «Антанта Січ», яким вирішено створити Товариство, призначити директором Товариства ОСОБА_5 , визначити за ним 50 % та 50 % за ОСОБА_20 статутного капіталу, визначити юридичну адресу: АДРЕСА_6 та затверджено статут Товариства;

- наказ № 1 ТОВ «Антанта Січ» від 14.12.2015 про призначення на посаду директора Товариства ОСОБА_5 ;

- перша редакція статуту ТОВ «Антанта Січ» від 14.12.2015;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ "Антанта Січ" в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

15.12.2015 після підписання ОСОБА_5 та ОСОБА_20 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома учасників групи, забезпечив реєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ТОВ "Антанта Січ" (ЄДРПОУ 40178708), адреса місцезнаходження: 69014, м. Запоріжжя, Жасмінна, б.5 за реєстраційним номером 11031020000039136, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів (КВЕД-45.20), керівник ОСОБА_5 .

Крім того, ОСОБА_5 , з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

З метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , як керівник підприємства, 15.01.2016 року відкрив від імені ТОВ "Антанта Січ" (ЄДРПОУ 40178708) у АТ "УкрСиббанк" (МФО 351005) поточний рахунок № НОМЕР_77 .

В цей же час ОСОБА_5 , отримав печатку ТОВ "Антанта Січ" (ЄДРПОУ 40178708), яка в подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Таким чином, ОСОБА_5 створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою кошти від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахункові рахунки підконтрольних йому підприємств, які мали свідоцтво платників ПДВ, в подальшому перераховувалися на банківські рахунки ТОВ "Антанта Січ" (ЄДРПОУ 40178708), після чого перераховувалися на банківські рахунки інших підконтрольних ОСОБА_5 підприємств, конвертувалися в готівку та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам).

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 у період з 14.12.2015 по 30.06.2017 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ "Антанта Січ" (ЄДРПОУ 40178708) для перерахування грошових коштів, отриманих від підконтрольних йому підприємств, які мали свідоцтво ПДВ та отримували кошти від підприємств реального сектору економіки, на інші підконтрольні ОСОБА_5 підприємства для подальшого зняття готівкою, здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у листопаді 2016 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, придбали для заняття фіктивної підприємницької діяльності підприємство ПП «Запоріжелектротех».

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92 , не пізніше 15.11.2017 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- рішення № 15/2011 від 15.11.2016 учасника підприємства про виключення зі складу учасників ОСОБА_23 та включення до складу учасників ОСОБА_5 , призначення його директором підприємства, зміни юридичної адреси на: м. Запоріжжя, проспект Соборний 92, офіс 122, зміни назви ПП «Запорізьке Електротехнічне Підприємство» на ПП «Запоріжелектротех»

- протокол загальних зборів учасників ПП «Запоріжелектротех», яким вирішено прийняти до складу підприємства ОСОБА_5 , відступлення собі часток статутного капіталу, зміну керівництва та затвердження нової редакції статуту ПП «Запоріжелектротех»;

- наказ № 3 к ТОВ «Запоріжелектротех» про призначення на посаду директора товариства ОСОБА_5 ;

- нова редакція статуту ТОВ «Запоріжелектротех» від 21.11.2016;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Запоріжелектротех», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

17.11.2016 після підписання ОСОБА_5 вищевказаних документів він, діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, здійснив перереєстрацію у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради ПП «Запоріжелектротех» (ЄДРПОУ - 34869520), адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, проспект Соборни, 92, офіс 122 за реєстраційним номером - 1 103 102 0000 017435, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля іншими машинами й устаткуванням (КВЕД- 46.69).

Крім того, ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою реєстрації фіктивного підприємства надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

Після реєстрації вказаного фіктивного підприємства ОСОБА_5 з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, отримав у районній Державній податковій інспекції свідоцтво платника податку на додану вартість.

У подальшому з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, відкрито розрахунковий рахунок ПП «Запоріжелектротех» № НОМЕР_78 у АТ «ОТП Банк».

В цей же час ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, отримав печатку ПП «Запоріжелектротех» з метою незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у червні 2015 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, за згодою ОСОБА_24 , не ставлячи її до відома про свої злочинні задуми, в листопаді 2016 року набув право розпорядження згенерованим електронно-цифровим підписом для здійснення банківських платежів, подачі податкової звітності, паролями, печаткою, документами ТОВ «Старвей» (ЄДРПОУ - 38461617, адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, проспект Металургів, будинок 6, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту (КВЕД- 46.19), банківські рахунки в АТ «Укрсиббанк» (МФО 361005), ЗРУ ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 313399), АТ «Мотор Банк» (МФО 313399), свідоцтво платника ПДВ №200100522 від 01.02.2013 року) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

В листопаді 2016 року ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою кошти від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахунковий рахунок ТОВ «Старвей», після чого конвертувалися в готівку, а саме: шляхом перерахування безготівкових коштів від підприємств вигодоотримувачів на банківські рахунки ТОВ «Старвей», в подальшому перераховувались на банківські рахунки інших підконтрольних ОСОБА_5 підприємств, знімались готівкою та без облікових документів передавались контрагентам (клієнтам).

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, використовуючи ТОВ «Старвей», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 у період з 01.11.2016 по 30.06.2017 року, знаходячись у офісних приміщеннях за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Старвей» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних, відображав їх данні в податковій звітності, а також надавав вказівку Особі 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження вчиняти ці дії. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Так, за період часу з 01.11.2016 по 30.06.2017 року ТОВ «Старвей» здійснювало фінансові операції, якими прикривали незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівкову, з метою ухилення від сплати податків, наступних суб`єктів підприємницької діяльності - контрагентів:

- за листопад 2016 року: АТ «Мотор січ» в сумі 136,54 грн.; ТОВ «Геліос-Л» в сумі 182181,80 грн.; ТОВ «СМУ-1 ЗКХР» в сумі 10120,00 грн.; ТОВ «Пула» в сумі 285000,00 грн.

- за грудень 2016 року: ТОВ «Геліос-Л» в сумі 7033,33 грн.; ТОВ «Глобал електрик» в сумі 3600,00 грн.; ТОВ «Гідролайн контрол» в сумі 10019,09 грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 936246,95 грн.; ТОВ «СМУ-1 ЗКХР» в сумі 102765,48 грн.; ТОВ «Компанія Позитив» в сумі 38129,17 грн.; ТОВ «Мапал» в сумі 18000,00 грн.; ТОВ «Запоріжгранітбуд» в сумі 13628,00 грн.; ТОВ «Мері косметик» в сумі 13,15 грн.

Так, за вказаний вище період часу ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з використанням ТОВ «Старвей» забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств реального сектору економіки 9863703 грн. у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «Старвей» та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, зазначеним вище способом, ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, переслідуючи спільну мету прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, використовуючи реквізити, печатку, електронні ключі тощо ТОВ «Старвей», протягом періоду з 01.11.2016 по 30.06.2017 року оформлено нікчемні фінансові операції, які надали можливість безпідставного формування податку на додану вартість та конвертації грошових коштів на суму 1643950,5 гривень, з яких обумовлений відсоток отримано ОСОБА_5 .

Таким чином ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, спільно, умисно, використовуючи ТОВ "Старвей", прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення контрагентами від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає сплаті підприємствами контрагентами на загальну суму 1643950,5 гривень, який є великим розміром.

Не зупиняючись на скоєному, після створення та придбання з березня 2015 року фіктивних підприємств, переконавшись у тому, що розроблена ним схема по прикриттю незаконної діяльності, у тому числі мінімізації податкових зобов`язань, конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку підприємств вигодоотримувачів працює та приносить прибуток у вигляді відсотків від проконвертованих грошових коштів, ОСОБА_5 у серпні 2016 року, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, з метою збільшення своїх доходів від вказаної незаконної діяльності, прийняв рішення про реєстрацію (придбання) більшої кількості фіктивних підприємств та організації стійкої злочинної групи з числа своїх знайомих осіб, які б сприяли йому в здійсненні злочинної діяльності по створенню фіктивних підприємств, здійсненні фінансових операцій з конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівку, підробки документів, їх використанні, вчиненні службового підроблення та інших дій з забезпечення незаконної діяльності по конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівкову.

Так, ОСОБА_5 , усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації свого злочинного плану, з мотивів збільшення своїх доходів від вказаної незаконної діяльності, конспірації своєї організаторської ролі, полегшення відведеної собі ролі в частині транспортування та передачі документів та готівкових коштів, вирішив залучити до участі у скоєнні злочинів інших співучасників під своїм керівництвом із суворим підпорядкуванням і розподілом ролей між учасниками групи.

Так, у серпні 2016 року, в ході підготовки до злочинної діяльності ОСОБА_5 у складі групи з Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, посвятив у злочинний план своїх знайомих: ОСОБА_6 та Особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження.

Будучи організатором і активним членом організованої групи ОСОБА_5 , здійснював загальне керівництво при плануванні злочинної діяльності, розподіляв ролі між її членами, які, будучи активними учасниками цієї групи, виконували конкретні дії, спрямовані на досягнення спільної злочинної мети. Узгоджено зі співучасниками, здійснював пошук суб`єктів підприємницької діяльності, забезпечував підготовку необхідних документів для: постановки придбаних і створених фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування, також забезпечував: відкриття розрахункових рахунків у банківських установах, отримання дозволу на виготовлення печаток і штампів, підготовку статутних та інших необхідних документів, підшукував юридичні адреси для фіктивних підприємств, та особисто отримував готівкові кошти в касі банку, здійснював пошук підприємств вигодонабувачів з метою розширення кола користувачів послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку та відповідного збагачення усіх членів організованої групи, внаслідок отримання відсотку винагороди від проконвертованих грошових коштів та видачу вигодонабувачам проконвертованих готівкових коштів.

ОСОБА_5 , за попередньою змовою з особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 за грошову винагороду у розмірі відсотків, створив злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою кошти від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахунковий рахунок підконтрольних йому підприємств, після чого конвертувалися в готівку, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки підконтрольних ОСОБА_5 підприємств безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду.

На виконання злочинного плану ОСОБА_5 , спільно з Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, з відома Особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження та ОСОБА_6 складали документи про нібито поставку товарів (робіт, послуг) та нібито отримання від інших підприємств товарів (робіт, послуг). При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій. Складання таких документів та відображення їх в податковій звітності надавало змогу мінімізувати податкові зобов`язання як постачальникам, так і покупцям товарів у створених та придбаних ним фіктивних підприємств.

Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, володіла спеціальними знаннями в області бухгалтерського обліку, податкової звітності та банківського обслуговування юридичних осіб, тому ОСОБА_5 їй запропоновано обов`язки координатора та виконавця дій, пов`язаних з веденням бухгалтерського обліку, податкової звітності, проведення банківських операцій з переведення грошових коштів на банківські рахунки підконтрольних підприємств.

ОСОБА_6 та Особі 3, відносно якої матеріли виділені в окреме кримінальне провадження, запропоновано ОСОБА_5 реєструвати на своє ім`я підконтрольні суб`єктів господарської діяльності (СГД) та підписувати документи по неіснуючим операціям, здійснювати перевезення документів виготовлених від імені СГД в адресу підприємств вигодонабувачів, здійснювати зняття з карткових рахунків підконтрольних СГД готівкових грошових коштів та перевозити підготовленні первинні документи.

ОСОБА_6 та особи, відносно яких матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, діючи з корисливих мотивів, погодилися зі вказаними пропозиціями, увійшовши, таким чином, до складу оновленої організованої разом із ОСОБА_5 злочинної групи.

Реалізуючи злочинний план по збільшенню прибутків від зайняття фіктивним підприємством, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з метою розширення мережі фіктивних підприємств, з числа учасників групи, притримуючись раніше розробленого плану, запропонував ОСОБА_6 стати засновником та директором суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Ворсан», ТОВ «Авокс», ТОВ «Авілл». Особі 3, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження, запропонував стати засновником та директором ТОВ «Фарадей Енерджі».

З метою конспірації ОСОБА_5 прийняв рішення про реєстрацію СГД на своє ім`я та на учасників групи ОСОБА_6 та особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою повного контролю за діяльністю підконтрольних СГД, та повної впевненості що їх противоправну діяльність ніхто не викриє.

ОСОБА_6 та Особа 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження погодились на пропозицію останнього та виступили в ролі засновників та директорів фіктивних підприємств зареєстрованих на їх ім`я та за вказівкою учасників організованої групи вчинили дії, направлені на реєстрацію (перереєстрацію) підприємств на їх ім`я та відкриття банківських рахунків.

Таким чином, з серпня 2016 року Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особа 3, відносно якої матеріали виділено матеріали в окреме кримінальне провадження, під особистим керівництвом ОСОБА_5 зорганізувались у стійке об`єднання для вчинення злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Так, з серпня 2016 року ОСОБА_5 , використовуючи особисті зв`язки, діючи з відома інших учасників організованої ним групи, з метою конспірації і відведення підозри з боку контролюючих органів від злочинних дій організованої групи, забезпечив відкриття, перереєстрацію розрахункових рахунків для ТОВ «Ворсан», ТОВ «Авокс», ТОВ «Авілл» та ТОВ «Фарадей Енерджі».

ОСОБА_5 за попередньою змовою з учасниками групи, маючи спеціальні знання по проведенню бесід зі службовими особами підприємств вигодонабувачів, володіючи спеціальними знаннями в області права та податкового законодавства, виступив в якості виконавця з пошуку клієнтів, бажаючих незаконно переводити в готівку кошти підприємств вигодонабувачів з метою розширення кола користувачів послуг з конвертації безготівкових коштів у готівку та видачу вигодонабувачам проконвертованих готівкових коштів.

ОСОБА_6 та Особа 3, відносно якої матеріли виділено в окреме кримінальне провадження, будучи виконавцями і активними учасниками організованої разом із ОСОБА_5 злочинної групи, здійснювали реєстрацію на своє ім`я підконтрольних СГД, підписували та перевозили документи по неіснуючим операціям вказаних підприємств, а також знімали грошові кошти готівкою з карткових рахунків підконтрольних СГД та перевозили, передавали готівкові грошові кошти.

Для уникнення виявлення правоохоронними органами злочинної схеми по незаконному переведенню в готівку грошових коштів, членами організованої групи прийнято рішення про надання до державних установ відповідних документів звітності, що свідчать про нібито проведені господарські операції, відображаючи в них незначні суми прибутку з метою мінімізації розмірів виплачуваних до бюджету податкових зобов`язань.

З метою надання законності при реєстрації підприємств ОСОБА_5 вказував в якості юридичних адрес фіктивних підприємств, за яким вони ніколи не знаходились.

ОСОБА_5 , будучи організатором злочинної групи, підшукав комп`ютерну техніку, куди спеціально встановив бухгалтерську програму «МЕДОС», «1С-Бухгалтерія», необхідні для незаконної діяльності з формування безпідставного податкового кредиту та податкових зобов`язань, а також встановив електронні системи «Клієнт-Банк» стосовно усіх створених ним фіктивних підприємств для здійснення особистого контролю за рухом грошових коштів по рахунках зазначених підприємств.

За допомогою вказаної комп`ютерної техніки ОСОБА_5 , діючи узгоджено з учасниками групи, забезпечив підроблення Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, документів, які були ними використані в ході злочинної діяльності, а також забезпечив внесення в офіційні бухгалтерські та податкові документи завідомо неправдиві відомості про проведення господарських операцій, здійснював фінансові операції з переведення безготівкових грошових коштів на рахунки підконтрольних СГД та переведення їх у готівку. Вказані документи надавалися учасниками організованої злочинної групи у різні державні контролюючі органи, з метою прикриття їх незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та подальшого проведення фінансових операцій.

Для мобільності спілкування учасники злочинної групи використовували мобільні телефони, інтернет-сервіси для мобільних телефонів, за допомогою яких повідомляли один одному інформацію про місце знаходження, час зустрічей, а також при підготовці необхідного пакету фіктивних документів. Крім того, ОСОБА_5 використовував мобільний зв`язок для здійснення загального контролю над усіма співучасниками, даючи їм точні вказівки про необхідність виконання тих чи інших дій для досягнення виконання загального плану.

Печатки та документацію створених і придбаних фіктивних підприємств, ОСОБА_5 узгоджено з Особою 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, зберігали за місцем офісного приміщення, яке використовувала вказана група осіб за адресою: АДРЕСА_4 .

Таким чином, співучасники створили «конвертаційний центр» та забезпечили все необхідне для прикриття незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а в подальшому виконували всі необхідні дії з підтримання його працездатності і функціонування, постачаючи необхідними витратними матеріалами.

Грошові кошти у розмірі відсотків від загальної суми переведених у готівку коштів у банківських установах члени організованої групи витрачали на оплату послуг по створенню та підтриманню «конвертаційного центру», придбання витратних матеріалів (паперу, бланків фінансової звітності тощо), оренди офісних приміщень, а частину вказаних коштів, що залишалася, ОСОБА_5 розподіляв між учасниками, згідно виконуваних ролей у ході вчинення злочинів.

У результаті вищезазначених дій «конвертаційний центр» складався з чотирьох взаємопов`язаних між собою складових, а саме: центрів реєстрації, роботи з клієнтами, управління фіктивними фірмами та роботи з банківськими установами:

- центр реєстрації фіктивних фірм, який займався створенням комерційних структур суб`єктів підприємницької діяльності, внаслідок чого були створені: фіктивні підприємства, які в подальшому були зареєстровані та поставлені на облік у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради, державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та соціальному страхуванні; відкриті розрахункові рахунки у банківських установах, замовлені і отримані печатки в органах внутрішніх справ. Роботою даного центру керував ОСОБА_5 , користуючись при цьому послугами ОСОБА_6 та Особа 3, відносно якої матеріали виділено матеріали в окреме провадження;

- центр роботи з клієнтами, який займався прийомом замовлень на проведення операцій пов`язаних з конвертацією грошових коштів, комісійних за проведення транзакцій - конвертацій, термінами виконання замовлень, підготовкою пакетів документів, які були прикриттям для клієнтів (договори, рахунки - фактури, накладні, податкові накладні), функції по керівництву якого, виконував ОСОБА_5 , Особа 2, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особа 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, одержуючи грошові кошти у готівковій формі, як через карткові рахунки підконтрольних підприємств, так і від клієнтів конвертаційного центру, передавав їх іншим клієнтам конвертаційного центру, обговорюючи при цьому обставини виконання замовлень;

- центр управління фіктивними підприємствами, куди входили ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та Особа 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, які здійснювали управління платежами, знімали готівку в банківських установах, підписували пакети документів, що служили прикриттям для фірм клієнтів, надавали підписані пакети документів клієнтам, підписували бухгалтерську і податкову звітність;

- центр роботи з банківською установою, який займався консультацією з оформлення всіх документів в банках, а також підтримкою при відкритті рахунків для фіктивних підприємств та подальшого переведення в готівку грошових коштів через рахунки та касу банку. Центр роботи з банківськими установами діяв під керівництвом ОСОБА_5 .

Виконавши всіпідготовчі дії,розподіливши міжсобою ролі,члени злочинноїгрупи приступилидо реалізаціїсвого злочинногоплану.

Так, у серпні 2016 року ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особою 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, з відома учасників організованої групи, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, в серпні 2016 року набув право від імені ОСОБА_6 , який був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_5 , розпорядження згенерованим електронно-цифровим підписом для здійснення банківських платежів, подачі податкової звітності, паролями, печаткою, документами ТОВ «Авілл» (ЄДРПОУ - 40091931, адреса місцезнаходження: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Козацька, буд. 6, кв. (ОФІС) 2, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням (КВЕД- 46.73)) для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю.

З метою отримання повного контролю за ТОВ «Авілл» та своєчасного підписання документів, відповідно до раніше розподілених обов`язків, ОСОБА_5 з відома учасників групи забезпечено 25.08.2017 року призначення на посаду директора підприємства ОСОБА_6 .

Після призначення ОСОБА_6 директором вказаного фіктивного підприємства ОСОБА_5 з відома учасників групи забезпечено отримання ОСОБА_6 у районній Державній податковій інспекції свідоцтва платника податку на додану вартість ТОВ «Авілл».

У подальшому, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особою 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечено відкриття ОСОБА_6 розрахункових рахунків ТОВ «Авілл» № НОМЕР_79 та № НОМЕР_80 в ЗРУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" та розрахункового рахунку № НОМЕР_81 в АТ «ОТП Банк».

В цей же час ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особою 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, та Особою 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечив отримання ОСОБА_6 печатки ТОВ «Авілл», яка у подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Так, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з Особою 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 25.08.2016 по 30.06.2017 року, знаходячись у офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Авілл» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних, відображав їх дані в податковому обліку, давав Особі 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, вказівку на вчинення вказаних дій. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Так, за період часу з 25.08.2016 по 30.06.2017 року ТОВ «Авілл» здійснювало фінансові операції, якими ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи з Особою 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівкову, з метою ухилення від сплати податків наступними суб`єктами підприємницької діяльності - контрагентами:

- за жовтень 2016 року: ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 61994,29 грн.; ТОВ «Будівельна компанія Голмакс» в сумі 15133,11 грн.; ТОВ «Анатексіс» в сумі 6026,23 грн.; ТОВ «Промторг Інвест» в сумі 130992,38 грн.; ТОВ «Акрос-Груп» в сумі 239498,90 грн.;

- за листопад 2016 року: ТОВ «Будівельна компанія Голмакс» в сумі 12005,13 грн.; ТОВ «Анатексіс» в сумі 107894,69 грн.; ТОВ «Акрос-Груп» в сумі 37488,00 грн.

- за січень 2017 року: ТОВ «Геліос-Л» в сумі 13461,44 грн.; ПП «Ліма» в сумі 777,80 грн.; ТОВ «Індустріальний союз промисловості Донбаса» в сумі 54940,04 грн.; ТОВ «НВП «Світ зварювання» в сумі 3000,00 грн.; ТОВ «СМУ-1 ЗКХР» в сумі 11600,00 грн.; ТОВ «ЗЗБК №6» в сумі 20000,00 грн.; ТОВ «ТВК «КВІК-2006» в сумі 209567,20 грн.; ТОВ «ЗМРК» в сумі 15000,00 грн.; ТОВ «Мапал» в сумі 32550,00 грн.; ТОВ «ПП Електрокомплекс» в сумі 8550,00 грн.; ТОВ «ГК`Високовольтні технології» в сумі 56250,00 грн.; ТОВ «Компанія Ніка-Буд» в сумі 76783,04 грн.; ТОВ «Акрос-груп» в сумі 240,00 грн.; ТОВ «Аграріанс» в сумі 86700,00 грн.; ТОВ «ЗПР» в сумі 48333,33 грн.; ТОВ «Блоки плюс» в сумі 7000,00 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 діючи у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_6 та особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою кошти від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахунковий рахунок ТОВ «Авілл», після чого конвертувалися в готівку, а саме: шляхом перерахування підприємствами-контрагентами (клієнтами) безготівкових коштів на банківські рахунки ТОВ «Авілл», в подальшому кошти перераховувались на банківські рахунки інших підконтрольних ОСОБА_5 підприємств, знімались готівкою та в подальшому без облікових документів передавались контрагентам (клієнтам), а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «Авілл» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «Авілл» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

ОСОБА_5 спільно з членами організованої злочинної групи забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств 7534717,68 грн. (ПДВ 1255786,28 грн.) у безготівковій формі на банківські рахунки ТОВ «Авілл» та подальше конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, ОСОБА_5 у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_6 та особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, повторно, використовуючи придбане фіктивне підприємство ТОВ «Авілл», прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення підприємствами - контрагентами від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 1255786,28 грн., що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на момент вчинення злочину та є великою матеріальною шкодою.

Не зупиняючись на скоєному, у січні 2017 року ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, в складі організованої ним злочинної групи з ОСОБА_6 та особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, придбали для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю ТОВ «Ворсан» (ЄДРПОУ 40935466).

Зі вказаною метою, відповідно до розподілених обов`язків у складі організованої злочинної групи, ОСОБА_5 , діючи спільно з ОСОБА_6 , який був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, Особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92 не пізніше 03.01.2017 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- договір купівлі-продажу ТОВ «Ворсан» від його власника ОСОБА_25 на ім`я ОСОБА_6 ;

- протокол № 2 від 26.12.2016 загальних зборів учасників ТОВ «Ворсан», яким змінено склад учасників Товариства з ОСОБА_25 та ОСОБА_26 на ОСОБА_6 , визначено за ним 100 % капіталу підприємства, визначити юридичну адресу підприємства: м. Київ, вул. Тополева 4, офіс 19, призначити директором Товариства ОСОБА_6 та затвердити нову редакцію Товариства;

- нова редакція статуту ТОВ «Ворсан» від 03.01.2017 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Ворсан», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

03.01.2017 після підписання ОСОБА_6 вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, з відома членів групи, забезпечив перереєстрацію ОСОБА_6 ТОВ «Ворсан» за адресою: м. Київ, Солом`янський р-н, вул. Єреванська, буд. 9, кв. (ОФІС) 17, у виконавчому комітеті Солом`янської державної районної адміністрації м. Києва за реєстраційним номером -10731020000032733, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням (КВЕД- 46.73).

Крім того, ОСОБА_5 , спільно з учасниками злочинної групи з метою реєстрації фіктивного підприємства забезпечив надання ОСОБА_6 статутних та реєстраційних документів підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

Після реєстрації вказаного фіктивного підприємства на ОСОБА_6 , ОСОБА_5 з відома учасників групи забезпечено отримання останнім у районній Державній податковій інспекції свідоцтва платника податку на додану вартість.

У подальшому, з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 , з відома учасників групи, забезпечено відкриття ОСОБА_6 розрахункових рахунків ТОВ «Ворсан» № НОМЕР_82 , № НОМЕР_83 та № НОМЕР_84 у Запорізькому РУ ПАТ КБ «Приватбанк».

В цей же час ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, до складу якої увійшли ОСОБА_6 та особи, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, забезпечив отримання ОСОБА_6 печатки ТОВ «Ворсан», яка у подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Після реєстрації ТОВ «Ворсан» на ім`я ОСОБА_6 , ОСОБА_5 отримано в своє розпорядження згенерований електронно-цифровий підпис для здійснення банківських платежів, печатку ТОВ «Ворсан».

ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, до складу якої увійшли ОСОБА_6 та особи, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, створено злочинну схему конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою грошові кошти, отримані від контрагентів (клієнтів) в результаті проведення безтоварних операцій надходили на банківський рахунок ТОВ «Ворсан», після чого без облікових документів та без відображення в податковій звітності знімались готівкою та в подальшому передавались контрагентам (клієнтам), за вираховуванням обумовленого відсотку в якості винагороди.

На виконання злочинної мети з прикриття незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_6 та особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 03.01.2017 року по 30.06.2016 року, використовуючи банківські рахунки ТОВ «Ворсан», забезпечив зняття готівки в сумі 4124000 грн., отриманої від підконтрольних йому підприємств та підприємств реального сектору економіки та подальшу передачу зазначеної знятої готівки представникам контрагентам (клієнтам). Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 , з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_6 та особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Не зупиняючись на скоєному, у січні 2017 року після реєстрації ТОВ «Ворсан» ОСОБА_5 , з метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності та більш ретельної її конспірації, шляхом збільшення кількості суб`єктів підприємницької діяльності, задіяних у злочинній схемі з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, в складі організованої ним злочинної групи, спільно з ОСОБА_6 та особами, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, свідомо не маючи мети здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, придбав для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю підприємство ТОВ «Авокс» (ЄДРПОУ 41000494).

Зі вказаною метою, відповідно до розподілених обов`язків у складі організованої злочинної групи, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої групи за згодою ОСОБА_6 , Особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, які були обізнані про злочинні наміри ОСОБА_5 , в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92 не пізніше 03.01.2017 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- договір купівлі-продажу ТОВ «Авокс» від його власника ОСОБА_27 на ім`я ОСОБА_6 та Особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження;

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Авокс», яким вирішено прийняти до складу підприємства ОСОБА_6 та Особу 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, відступлення їм часток статутного капіталу, зміну керівництва та затвердження нової редакції статуту ТОВ «Авокс»;

- нова редакція статуту ТОВ «Авокс»;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації зміни до установчих документів юридичної особи ТОВ «Авокс», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

03.01.2017 після підписання ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочинну мету, з відома членів групи, забезпечив перереєстрацію ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, ТОВ «Авокс» у виконавчому комітеті Печерської районної адміністрації у м. Києві за адресою: м. Київ, Печерський р-н, вул. Чигоріна, буд. 49, корп. приміщення 82, кв. (ОФІС) 4 за реєстраційним номером 10701020000066108, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням (КВЕД- 46.73).

Після цього, ОСОБА_5 , спільно з учасниками злочинної групи з метою перереєстрації фіктивного підприємства забезпечив надання ОСОБА_6 та Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, статутних та реєстраційних документів підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійному фонді та фонді соціального страхування.

Після перереєстрації вказаного фіктивного підприємства ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи з ОСОБА_6 та осіб, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, з метою наміру безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість для підприємств контрагентів (клієнтів) забезпечено отримання ОСОБА_6 у районній Державній податковій інспекції свідоцтва платника податку на додану вартість.

З метою отримання більшої вигоди від вказаної незаконної діяльності, ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, в складі організованої ним групи притримуючись раніше розробленої схеми, забезпечив придбання для зайняття фіктивною підприємницькою діяльністю підприємство ТОВ «Фарадей Енерджі».

Зі вказаною метою ОСОБА_5 , діючи у складі вищевказаної організованої злочинної групи в офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, не пізніше 03.01.2017 року створив і підготував ряд документів, а саме:

- протокол № 2 від 26.12.2016 загальних зборів засновників ТОВ «Боман», яким вирішено виключити зі складу товариства ОСОБА_28 і ОСОБА_29 та ввести до складу Товариства особа 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, призначивши його директором підприємства, визначити за ним 100 % статутного капіталу, змінити назву підприємства на ТОВ «Фарадей Енерджі», визначити юридичну адресу підприємства: м. Київ, вул. Чигоріна 49, оф. 34 та затвердити новий статут Товариства;

- наказ 3-к від 27.12.2016 ТОВ «Фарадей Енерджі» про призначення на посаду директора товариства особи 3, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження;

- нова редакція статуту ТОВ «Фарадей Енерджі» від 26.12.2016 року;

- реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Фарадей Енерджі», які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

03.01.2017 після підписання Особою 3, відносно якої виділено матеріали в окреме кримінальне провадження, вищевказаних документів ОСОБА_5 , діючи умисно, повторно, реалізуючи спільну злочину мету, діючи у складі організованої злочинної групи забезпечив перереєстрацію Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, у виконавчому комітеті Печерської районноїадміністрації м.Києва ТОВ «Фарадей Енерджі» (ЄДРПОУ - 41000358), адреса місцезнаходження: м. Київ, вул. Чигоріна, б.49, за реєстраційним номером - 10701020000066107, основним видом діяльності якого згідно з установчими документами є роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах (КВЕД- 47.52).

Крім того, ОСОБА_5 , спільно з учасниками групи, з метою державної перереєстрації фіктивного підприємства забезпечив надання Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, статутних та реєстраційних документів підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управління статистики, пенсійний фонд та фонд соціального страхування.

Після перереєстрації вказаного фіктивного підприємства ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи забезпечив отримання Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження, у районній Державній податковій інспекції свідоцтва платника податку на додану вартість.

У подальшому з метою отримання від контрагентів безготівкових грошових коштів та подальшої їх конвертації у готівкові кошти, ОСОБА_5 з відома Особи 2, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження та ОСОБА_6 , забезпечено відкриття Особою 3, відносно якої матеріали виділено в окреме кримінальне провадження розрахункових рахунків ТОВ «Фарадей Енерджі» № НОМЕР_85 , № НОМЕР_86 та № НОМЕР_87 у ПАТ «Сбербанк», а також відкрито рахунок № НОМЕР_88 в АТ «ОТП Банк».

В цей же час ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, забезпечив отримання Особою 3, відносно якої матеріали виділені в окреме кримінальне провадження печатки ТОВ «Фарадей Енерджі», яка у подальшому використовувалась співучасниками у процесі незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, а саме: при підробці і складанні завідомо неправдивих офіційних документів.

Таким чином,членами організованоїзлочинної групипід керівництвом ОСОБА_5 створено злочиннусхему конвертаціїгрошових коштіву готівку,згідно зякою коштивід контрагентів(клієнтів)в результатіпроведення безтоварнихоперацій надходилина розрахунковийрахунок ТОВ«Фарадей Енерджі»,після чогоконвертувалися вготівку,а саме:шляхом перерахуваннябезготівкових коштівв адресупідконтрольних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,які входилидо складу«конвертаційного центру»,яку уподальшому знімалисьготівкою, а також шляхом перерахування безготівкових коштів в адресу інших підприємств, отримували за це від їх представників без облікових документів готівкові кошти та в подальшому передавали їх представникам підприємств, які перераховували на банківські рахунки ТОВ «Фарадей Енерджі» безготівкові грошові кошти, отримуючи за це від них грошову винагороду. При цьому, номенклатура поставлених товарів (робіт, послуг) ТОВ «Фарадей Енерджі» була відмінною від придбаних товарів (робіт, послуг), що свідчило про неможливість здійснення цих операцій.

На виконання злочинної мети по прикриттю незаконної діяльності підприємств, шляхом документального оформлення неіснуючих операцій з підприємствами вигодонабувачами, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з учасниками групи, використовуючи ТОВ «Фарадей Енерджі», здійснив прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарської діяльності реального сектору економіки, у тому числі надання їм послуг по ухиленню від сплати податків та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, ОСОБА_5 , діючи у складі організованої злочинної групи, до складу якої увійшли ОСОБА_6 та особи, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, у період з 03.01.2017 по 30.06.2017 року, знаходячись у офісному приміщенні за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний (Леніна), 92, з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання реального сектору економіки, шляхом укладання нікчемних угод з підконтрольними суб`єктами господарювання, систематично підписував та проставляв відбитки печатки ТОВ «Фарадей Енерджі» на господарських та бухгалтерських документах, реєстрував податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних, відображав їх дані в податковому обліку, давав вказівку Особі 2, відносно якої матеріали виділено матеріали в окреме кримінальне провадження, вчиняти ці дії. Зазначені послуги надавалися співучасниками у вчиненні злочину за певну грошову винагороду у вигляді відсотків від суми перерахованих та проконвертованих грошових коштів, яка потім їм виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки за прикриття їх незаконної діяльності із штучної мінімізації податкових зобов`язань.

Так, за період часу з 03.01.2017 по 30.06.2017 ТОВ «Фарадей Енерджі» здійснювало фінансові операції, якими ОСОБА_5 діючи у складі організованої ним злочинної групи прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з безготівкової форми у готівкову, з метою ухилення від сплати податків наступними суб`єктами підприємницької діяльності - контрагентами:

- за лютий 2017 року ОСОБА_18 в сумі 2502,00 грн.; ТОВ «БУДМОНТАЖСНАБ» в сумі 1384,00 грн.; ТОВ «НВП «Світ зварювання» в сумі 3500,00 грн.; ТОВ «ВБК Перспектива» в сумі 116700,33 грн.; ТОВ «ТВК «КВІК-2006» в сумі 120929,80 грн.

Таким чином, членами організованої злочинної групи забезпечено здійснення банківських фінансових операцій з перерахування отриманих від підприємств 1470099,3 грн. (ПДВ 245016,55 грн.) у безготівковій формі на інші підконтрольні суб`єкти господарської діяльності та подальшого конвертування з безготівкової форми у готівку.

Таким чином, ОСОБА_5 у складі організованої злочинної групи до складу якої увійшли ОСОБА_6 та особи, відносно яких матеріали виділені в окреме кримінальне провадження, діючи умисно, повторно, використовуючи придбане фіктивне підприємство ТОВ «Фарадей Енерджі» прикрив незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з метою ухилення підприємств - контрагентів від сплати податків, внаслідок чого до бюджету не надійшов податок на додану вартість, який підлягає до сплати підприємствами - контрагентами на загальну суму 245016, 55 грн.

Крім цього, ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих мотивів, у період з 2016 року по 2017 рік з метою приховування злочинної діяльності, направленої на здійснення імітації фінансово-господарської діяльності, незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові та прикриття незаконної господарської діяльності, організував групу осіб, об`єднав співучасників виконавців ОСОБА_30 (якого засуджено вироком Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 05.10.2017 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України) та ОСОБА_20 (якого засуджено вироком Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 05.10.2017 за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України) на вчинення злочину, координував поведінку членів утвореної групи осіб і в результаті сумісної злочинної діяльності вчинив співучасть у фіктивному підприємстві, яке вчинено повторно.

Усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації злочинного плану, ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_31 та ОСОБА_32 зареєструвати та придбати суб`єкти господарської діяльності та займатись під його керівництвом фіктивним підприємництвом, пообіцявши їм матеріальну винагороду, відповідно до сум отриманих у результаті незаконної злочинної діяльності.

ОСОБА_33 та ОСОБА_34 переслідуючи мету наживи від протиправної діяльності погодилась на пропозицію ОСОБА_5 щодо участі у скоєнні кримінальних правопорушень, а саме створенні та придбанні суб`єктів фіктивного підприємництва з метою подальшого прикриття незаконної діяльності ОСОБА_5 з надання послуг підприємствам реального сектору економіки щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування та конвертації у готівку грошових коштів.

Таким чином, ОСОБА_5 , відвівши собі роль організатора у вчинені злочину, з метою підтримки своєї незаконної діяльності залучив ОСОБА_30 , та ОСОБА_35 , які поділяли його погляди, прагнули до швидкого збагачення шляхом вчинення злочинів у сфері господарської діяльності, співвиконавців.

Після цього, ОСОБА_5 , розробив детальний план скоєння злочинів, що виразився в створенні та придбанні фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності з метою надання послуг підприємствам реального сектору економіки України шляхом безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування, штучного формування податкового кредиту та конвертації у готівку грошових коштів.

Згідно з вказаним злочинним наміром, суб`єкти господарської діяльності реального сектору економіки України мали перераховувати безготівкові кошти на рахунки підконтрольних ОСОБА_5 суб`єктів фіктивного підприємництва, а в подальшому переводити їх у готівку та повертати замовникам вигодонабувачам за вирахуванням процентів від суми угоди за прикриття діяльності, що дає змогу реально діючим підприємствам ухилятись від оподаткування.

При цьому, ОСОБА_5 , як організатор вчинення злочину, відвів собі загальне керівництво діями засновників та директорів фіктивних суб`єктів господарської діяльності та формально виконували обов`язки посадових осіб даних суб`єктів господарювання, при цьому не присвячуючи останніх у злочинні наміри співучасників; створення та придбання суб`єктів господарської діяльності, з метою проведення безтоварних операцій; підготовка необхідних документів та/або пошук осіб для проведення дій щодо перереєстрації та постановки цих підприємств на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування; отримання дозволів на виготовлення печаток і штампів в органах внутрішніх справ; ведення бухгалтерської, податкової та іншої документації, надання звітності до контролюючих та інших державних органів; пошук та взаємодія з клієнтами, бажаючими ухилятися від сплати податків, шляхом здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; прийом та перевірка фінансових документів, що надходили від клієнтів, бажаючих здійснення безтоварних операцій та переведення безготівкових грошових коштів у готівку; розподіленні фінансових потоків підконтрольних співучасниками підприємств.

Так, на початку листопада 2016 року, більш точної дати та часу органом досудового розслідування не встановлено, перебуваючи в м. Запоріжжі, ОСОБА_5 запропонував ОСОБА_20 придбати (перереєструвати на своє ім`я) підприємство ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) за грошову винагороду.

В свою чергу, ОСОБА_20 , не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені вказаного підприємства, а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього власника вказаного підприємства, а також те, що вказане підприємство придбається ним для здійснення незаконної діяльності ОСОБА_5 та інших не встановлених досудовим розслідуванням осіб, погодився на таку пропозицію.

З метою реалізації умислу на придбання суб`єкту підприємницької діяльності для подальшого прикриття незаконної діяльності, в кінці листопада 2016 року, більш точної дати та часу в ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_36 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, перебуваючи в м. Запоріжжі, за адресою: м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, надав ОСОБА_20 для підпису протокол № 2 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784), наказ № 2 від 17.11.2016 про призначення на посаду директора, згідно яких 17.11.2016 ОСОБА_20 був прийнятий до Товариства як новий учасник, договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 17.11.2016, а також інші документи необхідні для перереєстрації ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784).

У подальшому, 17.11.2016 більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, знаходячись у приміщенні офісу, розташованого за адресою:м. Запоріжжя, пр-т Соборний 92, з метою здійснення перереєстрації ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , підписав заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 06.01.2016 №15/5) ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) від 17.11.2016, яка містила неправдиві відомості про те, що за участю ОСОБА_20 здійснено зміну керівника юридичної особи, зміну складу засновників та видів економічної діяльності юридичної особи та ін.

Надалі ОСОБА_5 , цього ж дня, знаходячись у приміщенні офісу, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, з метою подальшого подання до державних органів, які здійснюють державну реєстрацію суб`єктів підприємництва, отримав від ОСОБА_20 документи ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784), необхідні для здійснення перереєстрації вказаного підприємства, тим самим виконав всі необхідні умови для придбання (перереєстрації на своє ім`я) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В подальшому 17.11.2016, невстановлені в ході проведення досудового розслідування особи, надали до реєстраційної служби Запорізької міської ради документи ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784), згідно яких проведено реєстраційну дію державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи.

Надалі ОСОБА_20 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , на виконання вищезазначеного плану останнього, відкрив рахунки у ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) № НОМЕР_62 (українська гривня, відкритий 13.01.2016) та ПАТ КБ «Приват Банк» (МФО 313399) № НОМЕР_89 (українська гривня, відкритий 14.07.2017).

Виконавши добровільно необхідні дії по придбанню (перереєстрації на своє ім`я) підприємства ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 надав можливість ОСОБА_5 здійснювати контроль за переведенням безготівкових грошових коштів з розрахункових рахунків підприємства ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) на рахунки інших суб`єктів підприємницької діяльності, здійснюючи таким чином прикриття незаконної діяльності.

Так, впродовж грудня 2016 року невстановлені у ході досудового розслідування особи відображали в податковій звітності ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) та подавали до органів ДФС України податкову звітність, де зазначали контрагентів з реквізитами: ТОВ «Хот Лайн» (код ЄДРПОУ 40176873), ТОВ «Лекс Строй Інвест» (код ЄДРПОУ 40574501), ТОВ «Інгрія 2015» (код ЄДРПОУ 39959084), ТОВ «Тенайз» (код ЄДРПОУ 40951544), ТОВ «Крафтер Компані» (код ЄДРПОУ 39546811), ТОВ «Оптіма-Д» (код ЄДРПОУ 39593898), ТОВ «Терра-Буд Компані» (код ЄДРПОУ 39593966), ТОВ «Фрі Трейдінг Компані» (код ЄДРПОУ 40178074), ТОВ «Бевікон» (код ЄДРПОУ 40951523), ТОВ «Юнкомсервіс» (код ЄДРПОУ 40558778), ТОВ «Інсайн Корпорейт» (код ЄДРПОУ 40694069), ТОВ «Компанія Будтехмонтаж» (код ЄДРПОУ 40713793), ТОВ «Грантин» (код ЄДРПОУ 40951539), ТОВ «Люкс Торг 2013» (код ЄДРПОУ 40717065), що підтверджує факт використання ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) для прикриття їх незаконної діяльності.

Жодного відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 не мав, підприємство перереєстрував на своє ім`я на прохання ОСОБА_5 без мети здійснення господарської діяльності. Реєстраційних документів ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 не складав, лише підписував та передавав їх ОСОБА_5 . Жодних документів податкової та бухгалтерської звітності ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 не складав, однак підписував за вказівкою ОСОБА_5 та передавав їх останньому. До органів ДФС ОСОБА_20 податкову звітність не подавав та нікого на це не уповноважував. Жодних службових осіб ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 не призначав. Печаткою ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) ОСОБА_20 ніколи не володів, її місцезнаходження не відомо.

Таким чином, вищевказаними діями ОСОБА_5 створено ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784), з використанням якого упродовж грудня 2016 року забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, організатор злочину ОСОБА_5 впродовж 2016-2017 років, більш точну дату досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично використовував печатку ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784) на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за грошову винагороду, яка потім йому виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином, описаним вище способом, діями ОСОБА_5 створено ТОВ «ТД Редстар» (код ЄДРПОУ 40176784), з використанням якого в період 2016-2017 років забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Крім того, на початку грудня 2016 року, більш точної дати та часу органом досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 перебуваючи в м. Запоріжжі, запропонував ОСОБА_6 придбати (перереєструвати на своє ім`я) підприємство ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) за грошову винагороду.

Не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені вказаного підприємства, а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього власника вказаного підприємства, а також те, що вказане підприємство придбається ним для здійснення незаконної діяльності ОСОБА_5 та інших не встановлених досудовим розслідуванням осіб, ОСОБА_6 погодився на таку пропозицію.

З метою реалізації умислу на придбання суб`єкту підприємницької діяльності для подальшого прикриття незаконної діяльності, в кінці грудня 2016 року, більш точної дати та часу в ході досудового розслідування не встановлено, перебуваючи в м. Запоріжжя, за адресою: м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, ОСОБА_5 усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх діянь, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки, надав ОСОБА_6 для підпису протокол №2 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070), наказ №2 від 29.12.2016 про призначення на посаду директора, згідно яких 29.12.2016 ОСОБА_6 прийнятий до Товариства як новий учасник, договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі від 29.12.2016, а також інші документи необхідні для перереєстрації ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070).

Усвідомлюючи, що господарську діяльність ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070), за вказівкою ОСОБА_5 , будуть здійснювати інші особи, реалізовуючи умисел на придбання суб`єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_6 погодився щодо змісту внесених даних до протоколу №2 від 29.12.2016 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Константа Лідер» щодо включення його до складу учасників товариства і затвердження діяльності ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) на підставі статуту, підписав наказ №3 від 29.12.2016 про призначення його на посаду директора ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070).

У подальшому, приблизно 29.12.2016 більш точний час досудовим розслідуванням не встановлений, знаходячись у приміщенні офісу, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, з метою здійснення перереєстрації ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_6 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , підписав заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 06.01.2016 №15/5) ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) від 29.12.2016, яка містила неправдиві відомості про те, що за участю ОСОБА_6 здійснено зміну керівника юридичної особи, зміну складу засновників та видів економічної діяльності юридичної особи та ін.

Надалі ОСОБА_5 , цього ж дня, знаходячись у приміщенні офісу, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, з метою подальшого подання до державних органів, які здійснюють державну реєстрацію суб`єктів підприємництва, отримав від ОСОБА_6 документи ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070), необхідні для здійснення перереєстрації вказаного підприємства, тим самим виконав всі необхідні умови для придбання (перереєстрації на своє ім`я) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В подальшому 29.12.2016, невстановлені в ході проведення досудового розслідування особи, надали до реєстраційної служби Запорізької міської ради документи ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070), згідно яких проведено реєстраційну дію державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи.

Надалі ОСОБА_6 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , на виконання вищезазначеного плану останнього, відкрив рахунки у ПАТ «Сбербанк» (МФО 320627) №№ НОМЕР_90 , НОМЕР_91 , НОМЕР_92 (українська гривня) та ПАТ КБ «Приват Банк» (МФО 313399) №№ НОМЕР_93 , НОМЕР_94 , НОМЕР_95 , НОМЕР_96 , НОМЕР_97 , НОМЕР_98 (українська гривня).

Виконавши добровільно необхідні дії по придбанню (перереєстрації на своє ім`я) підприємства ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_6 надав можливість ОСОБА_5 здійснювати контроль за переведенням безготівкових грошових коштів з розрахункових рахунків підприємства ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) на рахунки інших суб`єктів підприємницької діяльності, здійснюючи таким чином прикриття незаконної діяльності.

Так, впродовж грудня 2016 року невстановлені у ході досудового розслідування особи відображали в податковій звітності ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) та подавали до органів ДФС України податкову звітність з розшифровкою податкового кредиту в розрізі контрагентів додатку № 5 до декларації з ПДВ, де зазначали контрагентів з реквізитами: ТОВ «Індустріальний союз промисловості Донбаса» (код ЄДРПОУ 30502954), ТОВ «Спецпром-Технологія» (код ЄДРПОУ 37526180), ПП «Свет-Строй» (код ЄДРПОУ 401684308), ТОВ «ЛотосТрейд» (код ЄДРПОУ 34789812), ТОВ «БК Крос» (код ЄДРПОУ 38840180), ТОВ «ТД «Міжгалузевий регіон» (код ЄДРПОУ 40127166), ТОВ «Стройлідер» (код ЄДРПОУ 36604854), ТОВ «ТД «Кернел» (код ЄДРПОУ 40736721), ПАТ «СП Континент» (код ЄДРПОУ 24519155), ТОВ «НВП «Променергоремонт» (код ЄДРПОУ 33272437), ТОВ «Стройпром-Альянс» (код ЄДРПОУ 40043097), ТОВ «Аграриян» (код ЄДРПОУ 40543630), що підтверджує факт використання ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) для прикриття їх незаконної діяльності.

Жодного відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_6 не мав, підприємство перереєстрував на своє ім`я на прохання ОСОБА_5 без мети здійснення господарської діяльності. Реєстраційних документів ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_37 не складав, лише підписував та передавав їх ОСОБА_5 . Жодних документів податкової та бухгалтерської звітності ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_6 не складав, однак підписував за вказівкою ОСОБА_5 та передавав їх останньому. До органів ДФС ОСОБА_6 податкову звітність не подавав та нікого на це не уповноважував. Жодних службових осіб ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_6 не призначав. Печаткою ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) ОСОБА_6 ніколи не володів, її місцезнаходження не відомо.

Таким чином, вищевказаними діями ОСОБА_5 створено ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070), з використанням якого впродовж грудня 2016 року забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Так, організатор злочину ОСОБА_5 впродовж 2016-2017 років, більш точну дату досудовим розслідуванням не встановлено, знаходячись за адресою: м. Запоріжжя, пр-т Соборний, 92, з метою укладання реально неіснуючих угод з іншими суб`єктами господарювання систематично використовував печатки ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) на бланках господарських та бухгалтерських документів. Зазначені послуги надавалися ОСОБА_5 за грошову винагороду, яка потім йому виплачувалася представниками підприємств реального сектору економіки.

Таким чином, описаним вище способом, діями ОСОБА_5 створено ТОВ «Константа Лідер» (код ЄДРПОУ 40713070) з використанням якого в період 2016-2017 років забезпечено прикриття незаконної діяльності щодо безпідставного формування витрат для ухилення від оподаткування підприємств контрагентів та конвертації безготівкових коштів у готівку.

Таким чином, своїми діями ОСОБА_5 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, за попередньою змовоюгрупою осіб,яке заподіяло велику матеріальну шкоду державі; кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як співучасть у фіктивному підприємництві, тобто організація створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно; кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовоюгрупою осіб;кримінальне правопорушення,передбачене ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, діючи у складі організованої групи, яка заподіяла велику матеріальну шкоду державі; кримінальне правопорушення,передбачене ч. 2 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно; кримінальне правопорушення, передбачене, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як співучасть у фіктивному підприємництві, тобто організація створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Під час судового розгляду, 25 лютого 2019 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 та прокурором відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_5 за участю захисника адвоката ОСОБА_7 з іншого боку, на підставі вимог ст. ст. 468, 469, 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості, яка подана в судовому засіданні та долучена до матеріалів кримінального провадження.

Виходячи зі змісту даної угоди, прокурори, які здійснюють процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні та обвинувачений дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій останнього і ОСОБА_5 беззастережно визнав свою винуватість у зазначених діяннях.

Згідно даної угоди, враховуючи ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, особу обвинуваченого, який не має судимості, має на утриманні трьох малолітніх дітей, має стійкі соціальні зв`язки, його щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, беззастережне визнання винуватості, відсутність обставин, що обтяжують покарання, сторони погодились на призначення покарання, яке повинен понести ОСОБА_5 , а саме:

за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень,

за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень,

за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотирьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 (шістдесят вісім тисяч) гривень,

за ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень,

за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотирьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 (шістдесят вісім тисяч) гривень,

за ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 2000 (двох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 (тридцять чотири тисячі) гривень, із застосуванням положень ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у вигляді 4000 (чотирьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 (шістдесят вісім тисяч) гривень і останній погодився на його призначення.

Також вказаною угодою передбачені наслідки її укладання та затвердження, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно із ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, а також щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Відповідно до ч. 5 ст. 469 КПК України укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень, які відповідно до ст. 12 КК України є злочинами невеликої та середньої тяжкості.

При цьому, судом встановлено, що ОСОБА_5 цілком розуміє права, визначені йому п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Також в судовому засіданні обвинувачений беззастережно визнав свою вину та надав суду згоду на призначення узгодженого між ним та прокурорами, які здійснюють процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні виду та розміру покарання. Разом з тим звернувся до суду з клопотанням застосувати положення ч. 4 ст. 53 КК України та розстрочити йому виплату штрафу на 6 місяців.

Прокурори, які здійснюють процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні та захисник наполягають на затвердженні угоди, не заперечують проти розстрочки обвинуваченому ОСОБА_5 виплати штрафу на 6 місяців.

В судовому засіданні суд переконався в тому, що укладення угоди сторонами є добровільною, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам КПК України та КК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості.

Підстав для відмови в затвердженні угоди, судом не встановлено.

Виходячи з вищевикладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 та прокурором відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_5 з іншого боку і призначення останньому узгодженого сторонами виду та розміру покарання.

На підставі викладеного та, керуючись ст. ст. 373, 374, 475 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 25 лютого 2019 року, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 та прокурором відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_5 за участю захисника адвоката ОСОБА_7 з іншого боку.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 КК України і призначити йому узгоджене сторонами покарання:

- за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень;

- за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень,

- за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотирьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 (шістдесят вісім тисяч) гривень,

- за ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 3000 (трьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51 000 (п`ятдесят одну тисячу) гривень,

- за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотирьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 (шістдесят вісім тисяч) гривень,

- за ч.3ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 2000 (двох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 (тридцять чотири тисячі) гривень.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначити ОСОБА_5 остаточнепокарання у вигляді штрафу в розмірі 4000 (чотирьох тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 (шістдесят вісім тисяч) гривень.

На підставі ч. 4 ст. 53 КК України розстрочити ОСОБА_5 виплату штрафу на 6 місяців із щомісячною виплатою в розмірі 11 334 (одинадцять тисяч триста тридцять чотири) гривні.

Вирок можебути оскарженийдо Запорізькогоапеляційного судушляхом подачіапеляційної скаргичерез Жовтневийрайонний судм.Запоріжжя протягом30 днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України, а саме:

- обвинуваченим, його захисником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених ч. ч. 4, 6, 7 ст. 474 КПК України, в тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди;

- прокурором з підстав призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з ч. 4 ст. 469 КПК України угода не може бути укладена.

Копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору. Інші учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено17.02.2023

Судовий реєстр по справі —331/1690/19

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 20.01.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 29.11.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Крот С. І.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Крот С. І.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Крот С. І.

Ухвала від 13.08.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Крот С. І.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Фомін Сергій Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні