Рішення
від 18.04.2019 по справі 199/9707/18
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/9707/18

(2/199/95/19)

РІШЕННЯ

Іменем України

18.04.2019

м. Дніпро

справа №199/9707/18

провадження № 2/199/95/19

Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого судді Подорець О.Б.

за участю секретаря Столяренко А.І.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідачі - ОСОБА_2, ОСОБА_3

третя особа - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради

третя особа - Управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради

третя особа - Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, де треті особи - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, Управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, Центр соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні баби з онуком,-

за участі учасників справи:

позивача - ОСОБА_1,

відповідачів - ОСОБА_2, ОСОБА_3,

представників третіх осіб - ОСОБА_4, ОСОБА_5,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2018 року позивач звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3, де третя особа - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні баби з онуком.

В обґрунтування позову посилалася на те, що вона є бабусею малолітнього ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1. Батьками дитини є відповідачі по справі - ОСОБА_2 та ОСОБА_3

З 15 грудня 2017 року дитина проживала з нею за пропозицією ОСОБА_2

Вона, як бабуся створила усі умови для належного проживання, розвитку дитини, регулярно відвідувала дитячого лікаря. Батьки не цікавилися онуком з грудня 2017 року по липень 2018 року.

04 липня 2018 року онука забрав ОСОБА_2 і вона не може спілкуватися та відвідувати дитину, тому вимушена була звертатися до поліції та державних установ.

Вважає, що діями відповідачів порушуються її права як бабусі, а тому просила суд зобов'язати відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не чинити їй перешкоди у вихованні та вільному спілкуванні з онуком ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, визначити наступні способи її участі у вихованні онука - побачення два рази на тиждень: вівторок та п'ятницю з 10.00 до 17.00 годин за місцем проживання, перебування дитини з можливістю відвідування громадських місць, один раз на місяць побачення з онуком із виїздом до місця проживання позивача за згодою відповідачів на кілька днів, в дні побачення з онуком надати право забирати його з дитсадочка/школи особисто, необмежене спілкування з онуком особисто засобами телефонного, поштового, електронного та іншого засобу зв'язку, що не передбачають безпосереднього фізичного спілкування між бабою та онуком, зобов'язати відповідачів за два дні до дня зустрічі з онуком надавати позивачу точну інформацію щодо фактичного місця перебування дитини, а у разі настання таких змін, повідомити позивача особисто на наступний день з дня настання таких обставин, а також просила стягнути з відповідачів на її користь судові витрати.

Ухвалою від 23 січня 2019 року відкрито провадження та визначено проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження (а.с.28).

Протокольною ухвалою суду від 13 лютого 2019 року до участі у справі в якості третіх осіб залучено Управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м.Дніпро ради та Центр соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради (а.с.39-40).

Ухвалою від 04 березня 2019 року закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті (а.с.108).

18 квітня 2019 року справу розглянуто по суті та ухвалено рішення.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити з підстав викладених у позові та надати їй можливість спілкуватися із онуком.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні проти позову заперечував, пояснивши, що дійсно на його прохання дитина тимчасово проживала із позивачем. Проте в подальшому позивач не повертала йому сина. На теперішній час він не бажає, щоб позивач спілкувалася з його дитиною - сином ОСОБА_6.

Відповідач ОСОБА_3 позов не визнала та просила у його задоволенні відмовити, оскільки не бажає щоб позивач спілкувалася з дитиною.

Представник третьої особи - Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради ОСОБА_4 у судовому засіданні просила ухвалити рішення відповідно до чинного законодавства.

Представник третьої особи Центру соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради ОСОБА_5 просила вирішити спір відповідно до вимог чинного законодавства, пояснивши також, що сім'я ОСОБА_3 перебуває на обліку у Центрі, отримувала рік послуги соціального супроводу.

Суд, вислухавши позивача, відповідачів, представників третіх осіб, допитавши свідків ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є бабусею малолітнього ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, батьками якого є - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.5).

Судом також встановлено та визнається сторонами по справі, що з питання спілкування ОСОБА_1, як бабусі, із онуком ОСОБА_6, між сторонами виникла конфліктна ситуація і батьки дитини, відповідачі по справі, не бажають щоб позивач брала участь у спілкуванні з дитиною.

Проте, відповідно до Декларації прав дитини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, принциповим є положення про те, що дитина повинна зростати в умовах турботи.

У п. 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння, вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про охорону дитинства контакт з дитиною - це реалізація матір'ю, батьком, іншими членами сім'ї та родичами, у тому числі тими, з якими дитина не проживає, права на спілкування з дитиною, побачення зазначених осіб з дитиною, а також надання їм інформації про дитину або дитині про таких осіб, якщо це не суперечить інтересам дитини.

Згідно вимог ч. 1 ст. 151 Сімейного кодексу України, батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Проте норми Сімейного кодексу України, встановлюють особисті немайнові права та обов'язки інших членів сім'ї та родичів.

Відповідно до статті 257 Сімейного кодексу України баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

Частиною 3 статті 291 ЦК України фізична особа має право на підтримання зв'язків з членами своєї сім'ї та родичами незалежно від того, де вона перебуває.

Відповідно до загальних засад регулювання сімейних відносин, закріплених зокрема у ч.ч. 1,2,3,5,7,8,9,10 ст. 7 СК України сімейні відносини регулюються цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами. Сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками. Сімейні відносини регулюються лише у тій частині, у якій це є допустимим і можливим з точки зору інтересів їх учасників та інтересів суспільства. Учасник сімейних відносин не може мати привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, статі, політичних, релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, матеріального стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною ОСОБА_7 України. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім'ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства. Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Статтею 263 Сімейного кодексу України передбачено, що спір щодо участі баби, діда, прабаби, прадіда, брата, сестри, мачухи, вітчима у вихованні дитини вирішується судом відповідно до статті 159 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані виховувати дитину у дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини.

Статтею 5 Конвенції про контакт з дітьми (підписана 15.05.2003, набрала чинності для України 01.04.2007) з урахуванням найвищих інтересів дитини може бути встановлено контакт між дитиною та особами, що не є її батьками, але мають сімейні зв'язки з дитиною. Договірні Держави вільні поширювати це положення на осіб, інших, ніж ті, що зазначені в пункті 1, й у випадках, коли таке поширення відбувається, держави можуть вільно вирішувати, які види контакту, визначені під літерою "a" в статті 2, повинні бути

застосовані.

У статті 2 вищезазначеної Конвенції визначено, що для цілей цієї Конвенції: a) контакт означає: i) перебування дитини протягом обмеженого періоду разом з

особою, яку зазначено в статті 4 або 5 і з якою вона зазвичай не

проживає, чи зустріч з такою особою; ii) будь-яку форму спілкування між дитиною й такою особою; iii) надання інформації такій особі про дитину або дитині

про таку особу.

Суд також враховує висновок ЄСПЛ, який був зроблений у справі Мамчур проти України про те, що тривалість часу, проведеного дитиною з дідусем чи бабусею, може стати важливим чинником при визначенні найкращих інтересів цієї дитини.

Суд вважає, що позбавлення позивача права щодо її участі у спілкуванні та вихованні малолітнього онука може позбавити останнього родинних зв'язків з бабою, любові та турботи з боку позивача.

Під час вирішення спору щодо участі баби у вихованні дитини, суд бере до уваги ставлення її до онука, те, що позивач деякий час виховувала та здійснювала догляд за онуком, враховуючи вік дитини та інші обставини, що мають істотне значення, а також те, що баба має безумовне право на спілкування з онуком та участь у його вихованні незалежно від того, з ким проживає онук, суд приходить до висновку, що спосіб участі позивача у вихованні та спілкуванні з дитиною, слід встановити наступним чином: шляхом встановлення систематичних зустрічей баби з дитиною кожної першої та третьої п'ятниці місяця з 10.00 до 17.00 години за місцем проживання дитини або у місцях загального дозвілля у м. Дніпрі, за умови задовільного стану здоров'я дитини, з повідомленням батькові дитини про місце перебування, обов'язкового повернення дитини батькові в обумовлений час та дотримання режиму харчування, відпочинку, правил безпеки, встановлених для дітей даного віку.

Також, слід зазначити, що суд керується виключно інтересами малолітньої дитини, яка має право на побачення та спілкування з бабусею, яке буде відповідати вимогам закону, і узгоджується з інтересами малолітньої дитини.

За змістом ч.2 ст.159 СК України в окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

Враховуючи конфліктну ситуацію, яка склалася між сторонами, заперечення батьків малолітнього ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, - відповідачів по справі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 проти зустрічей позивача ОСОБА_1 із онуком, з метою недопущення негативних впливів на психологічний та емоційний стан дитини, суд вважає, що перші 10 (десять) зустрічі позивача з онуком мають відбутись з участю батька та представника Центру соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради.

Позовні вимоги в частині надання дозволу позивачу забирати онука до себе додому в м.Кобеляки задоволенню не підлягають, оскільки це буде суперечити інтересам дитини, яка проживає разом з батьком, часта зміна обстановки проживання в такому ранньому віці не буде сприятливо впливати на дитину.

Крім того, суд не знаходить підстав для задоволення позову в частині необмеженого спілкування з онуком особисто засобами телефонного, поштового, електронного та іншого засобу зв'язку, що не передбачають безпосереднього фізичного спілкування між бабою та онуком, зобов'язати відповідачів за два дні до дня зустрічі з онуком надавати позивачу точну інформацію щодо фактичного місця перебування дитини, а у разі настання таких змін, повідомити позивача особисто на наступний день з дня настання таких обставин, оскільки дитина в силу свого віку через свої незрілі розумові здібності та відсутність життєвого досвіду ще не може повною мірою усвідомлювати свої інтереси та висловлювати думки.

Судом визначений такий спосіб та порядок участі ОСОБА_1 у вихованні онука з урахуванням віку дитини, відносин, які виникли між сторонами та положень ст.159 СК України, відповідно до яких при вирішенні спору щодо участі одного з батьків, баби, діда та інших у вихованні дитини судом враховується ряд обставин, що мають істотне значення. Таким чином, у разі зміни таких обставин сторони не позбавлені можливості вирішити питання про зміну умов спілкування дитини з бабою.

Згідно зі ст.141 ЦПК України, враховуючи результат розгляду справи з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підлягає стягненню на користь позивача судові витрати у вигляді судового збору в розмірі по 352,40 грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 19, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, де треті особи - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, Управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, Центр соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні баби з онуком - задовольнити частково.

Зобов'язати ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не чинити перешкоди ОСОБА_1 у спілкуванні і у вихованні онука ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Визначити способи участі ОСОБА_1 у вихованні та спілкуванні з онуком ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, шляхом встановлення систематичних зустрічей баби з дитиною кожної першої та третьої п'ятниці місяця з 10.00 до 17.00 години з участю батька та представника Центру соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, перші 10 (десять) зустрічі, а в подальшому без участі батька - ОСОБА_2 та представника Центру соціальної служби та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, за місцем проживання дитини або у місцях загального дозвілля у м. Дніпрі, за умови задовільного стану здоров'я дитини, з повідомленням батькові дитини про місце перебування, обов'язкового повернення дитини батькові в обумовлений час та дотримання режиму харчування, відпочинку, правил безпеки, встановлених для дітей даного віку.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на користь держави судові витрати у вигляді судового збору в розмірі по 352 (триста п'ятдесят дві) грн. 40 коп. з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5) п. 15 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції, яка набрала чинності з 15.12.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до апеляційного суду через суд першої інстанції.

Копію судового рішення із викладом вступної та резолютивної частин видати учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, за їхньою заявою негайно після його проголошення.

Повний текст судового рішення буде складено 26 квітня 2019 року.

Позивач ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, місце проживання - провулок Проїжджий, будинок 9, м. Кобеляки, Полтавської області, 39200.

Відповідач ОСОБА_2, РНОКПП НОМЕР_2, місце проживання - вулиця Ростовська, будинок 65а, м. Дніпро, 49023

Відповідач ОСОБА_3, НОМЕР_3, місце реєстрації - АДРЕСА_1, 49051

Третя особа Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, ЄДРПОУ 34734570, місце знаходження - пр. Мануйлівський, 31 в м. Дніпро, 49023.

Третя особа Управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпро ради, ЄДРПОУ 346553990, місце знаходження - пр. Мануйлівський, 31 в м. Дніпро, 49023.

Третя особа Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у м.Дніпро ради, ЄДРПОУ 24443653, місце знаходження - вул. Кожем'яки, 11 в м. Дніпро, 49083.

Суддя О.Б.Подорець

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено28.04.2019
Номер документу81437699
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні баби з онуком,-

Судовий реєстр по справі —199/9707/18

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 23.07.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Рішення від 18.04.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Рішення від 18.04.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Подорець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні