Ухвала
від 06.05.2019 по справі 924/301/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"06" травня 2019 р. Справа № 924/301/19

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Заверухи С.В., розглянувши матеріали

за позовом фізичної особи - підприємця Котягіна Андрія Сергійовича м. Львів

до товариства з обмеженою відповідальністю "Жищинці Аграр" Хмельницька обл., Городоцький р-н, с. Жищинці

про стягнення 1188419,16 грн. боргу, за договором №8 купівлі - продажу паливно - мастильних матеріалів за талонами від 10.01.18р.

Представники сторін:

позивача: Котягін А.С. - підприємець, Пастернак П.І.

відповідача: Хоптій М.В. - довіреність від 10.04.2019 р.

ВСТАНОВИВ:

04.04.19року на адресу господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява фізичної особи - підприємця Котягіна Андрія Сергійовича м. Львів до товариства з обмеженою відповідальністю "Жищинці Аграр" Хмельницька обл., Городоцький р-н, с. Жищинці про стягнення 1188419,16 грн. боргу, за договором №8 купівлі - продажу паливно - мастильних матеріалів за талонами від 10.01.18р.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями від 04.04.19 року, вказану позовну заяву передано для розгляду судді Заверусі С.В.

09.04.19р. ухвалою суду прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 09:30 год. 06 травня 2019р.

Представник відповідача та позивач в судове засідання з'явилися.

16.04.19р. на адресу суду від відповідача надійшло клопотання про залучення у межах господарської справи № 924/301/19 у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ТОВ "Склад - Опт - Прийом" (03087, м. Київ, Солом'янський район, вул. Уманська, буд. 47, ідентифікаційний код 41265052), оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки товариства, так як, враховуючи, що договір купівлі - продажу паливно - мастильних матеріалів за талонами № 8, на підставі якого Котягін А.С. бажає стягнути заборгованість з ТОВ "Жищинці Агро", було укладено між ФОП Котягін А.С. та ТОВ "Господарство нашого краю" (назва змінена на ТОВ "Склад - Опт - Прийом"). Крім того, як вказує представник відповідача, саме ТОВ "Господарство нашого краю" виступало продавцем та постачальником за договором купівлі - продажу паливно - мастильних матеріалів за талонами № 8.

Відповідно до ч.ч. 1 та 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частинами 4 та 5 ст. 50 ГПК України передбачено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов'язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Суд, зважаючи на те, що за договором купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів за талонами № 8 від 10.01.2018р. товариством з обмеженою відповідальністю "Склад - Опт - Прийом" (ТОВ "Господарство нашого краю") здійснювався відпуск товару товариству з обмеженою відповідальністю "Жищинці Аграр", вважає за належне задовольнити клопотання відповідача та залучити до участі у справі товариство з обмеженою відповідальністю "Склад - Опт - Прийом" у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, оскільки потенційне рішення по даній справі може вплинути на права та обов'язки вказаної юридичної особи.

Частиною 2 статті 183 ГПК України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання у випадках, зокрема, залучення до участі в справу третьої особи.

Крім того, 16.04.19р. від відповідача на адресу суду надійшло клопотання про витребування доказів, а саме: 1) витребувати у ФОП Котягіна А.С. копії талонів, на підставі яких ТОВ "Склад - Опт- Прийом" передавало ТОВ "Жищинці Аграр" товар, а також копію документів, що підтверджують факт передачі таких талонів від ТОВ "Склад - Опт- Прийом" до ТОВ "Жищинці Аграр"; 2) витребувати від ФОП Котягіна А.С. копії товарно - транспортних накладних та інших документів, у яких міститься інформація про те, з яких саме АЗС вивозились товари, якими транспортними засобами та у якій кількості.

Судом береться до уваги, що статтею 81 ГПК України унормовано питання витребування доказів. Зокрема, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ст. 81 ГПК України у клопотанні повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійно отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Судом за результатами аналізу поданого клопотання встановлено, що воно не в повній мірі відповідає вимогам ст. 81 ГПК України. Зокрема, позивачем не обґрунтовано та не наведено обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; заходів, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійно отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. Суд з вказаних підстав в клопотанні відповідача про витребування у ФОП Котягіна А.С. копії талонів, на підставі яких ТОВ "Склад - Опт- Прийом" передавало ТОВ "Жищинці Аграр" товар, а також копії документів, що підтверджують факт передачі таких талонів від ТОВ "Склад - Опт - Прийом" до ТОВ "Жищинці Аграр"; копії товарно - транспортних накладних та інших документів, у яких міститься інформація про те, з яких саме АЗС вивозились товари, якими транспортними засобами та у якій кількості, відмовляє.

Також, позивач, ФОП Котягін А.С., усно в підготовчому засіданні просив суд провести наступне засідання в режимі відеоконференції.

За приписами ч. 7 ст. 11 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов'язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про залучення третьої особи та відкладення підготовчого засідання. Крім того, зважаючи на клопотання позивача підготовче засідання, слід провести в режимі відеоконференції, проведення якої доручити господарському суду Львівської області (79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, зал ВКЗ). Підготовче засідання по справі № 924/301/19 відбудеться 27 травня 2019 р. об 10:30 год.

Керуючись ст.ст. 50, 81, 168, 183, 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - товариство з обмеженою відповідальністю "Склад-Опт-Прийом" (м. Київ, Солом'янський район, вул. Уманська, буд. 47, ідентифікаційний код 41265052).

Відкласти підготовче засідання на 10 год. 30 хв. 27 травня 2019 року.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Хмельницької області, за адресою: м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1, зал. 202.

Позивачу надіслати третій особі копію позовної заяви з додатками відповідно до ч. 2 ст. 172 ГПК України.

Третій особі надати пояснення, у яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову у строк до 22 травня 2019 року. Пояснення надати з урахуванням вимог ст. 168 ГПК України.

У задоволенні клопотання відповідача про витребування доказів відмовити.

Доручити господарському суду Львівської області (79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, зал ВКЗ) забезпечити проведення відеоконференції під час судового засідання у справі № 924/301/19, призначеного на 10:30год. 27 травня 2019 р. для участі позивача (представника позивача) - ФОП Котягіна А.С.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Заверуха

Віддрук. 7 прим. :

1 - до справи,

2, 3, 4 - позивачу, (АДРЕСА_1; АДРЕСА_2; АДРЕСА_3),

5 - відповідачу, (32051, Хмельницька обл., Городоцький р-н, с. Жищинці, вул. Коцюбинського, буд. 7).

6 - третій особі (м. Київ, Солом'янський район, вул. Уманська, буд. 47).

7 - господарському суду Львівської області (79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128).

Всім рекомендованим з повідомленням.

Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено06.05.2019
Номер документу81530905
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/301/19

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Постанова від 03.10.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 02.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 14.06.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні