Постанова
від 07.05.2019 по справі 487/5503/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/5503/18

Провадження № 1-кс/487/3387/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.05.2019 року м. Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ОСОБА_3 про скасування арешту майна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернулась з клопотанням, в якому просила скасувати арешт майна, яке їй належить, а саме: кулон з металу жовтого кольору круглої форми з зображенням ока синього кольору; каблучка з металу жовтого та білого кольорів; каблучка з металу білого кольору з камінцем білого кольору; каблучка з металу білого кольору з інкрустованими камінцями білого кольору у кулі; сережки з металу жовтого кольору з чотирма камінцями білого кольору у кожній. В обгрунтування клопотання ОСОБА_3 вказала, що арешт на майно був накладений на підстві ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 24.09.2018 року у кримінальному провадженні за №12018150000000104. Арешт майна є необгрунтованим, оскільки арештоване майно не є доказом у кримінальному провадженні, було придбано задовго до скоєння кримінального правопорушення, тобто до осені 2017 року, про що вказують фото, додані до клопотання, та до теперішнього часу їй не повідомлено про підозру.

В судовому засіданні ОСОБА_3 не була присутньою, від її представника адвоката ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд клопотання за відсутності заявника.

Прокурор в судовому засіданні також не був присутнім, надавши заяву про розгляд клопотання без його участі та про відсутність заперечень щодо задоволення клопотання про скасування арешту.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Статтею 41 Конституції України гарантовано право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом України від 17.09.1997 року № 475/97-ВР, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

При застосуванні будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК Українита судовою процедурою, гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Положеннями, закріпленими у п.п. 1, 2ст.131 КПК Українивстановлено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходом забезпечення кримінального провадження є, зокрема, арешт майна.

Згідно з ч.1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частинами 1-4 статті 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1)збереження речовихдоказів; 2)спеціальної конфіскації; 3)конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.У випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або третьої особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно підлягатиме спеціальній конфіскації у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України.

Відповідно до ч. 1 ст.174КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосування цього захисту відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Встановлено, що СУ ГУНП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018150000000104 від 19.04.2018 р. за ч. 4 ст. 190 КК України.

На підставі ухвали слідчого судді від 24.09.2019 року було накладено арешт на майно, тимчасово вилучене в ході обшуку від 19.09.2018 року за місцем мешкання ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема: кулон з металу жовтого кольору круглої форми з зображенням ока синього кольору; каблучка з металу жовтого та білого кольорів; каблучка з метаплу білого кольору з камінцем білого кольору; каблучка з металу білого кольору з інкурстованими камінцями білого кольору у кулі; сережки з металу жовтого кольору з чотирма камінцями білого кольору у кожній.

Звертаючись з клопотанням про арешт майна, слідчий обгрунтовував його тим, що зазначені вище предмети є тимчасово вилученим майном, а також зберегли на собі сліди вчиненого кримінального правопорушення, відповідно можуть бути речовими доказами.

З ухвали слідчого судді вбачається, що незастоування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту може мати наслідком перешкоджання кримінальному провадженню та встановленню істини у ньому, шляхом знищення чи зміни вказаного майна зацікавленими особами, з метою уникнення кримінальної відповідальності.

В теперішній час не встановлено причетність ОСОБА_3 до кримінального правопорушення, вона не є а ні підозрюваною, а ні обвинуваченою у вказаному кримінальному провадженні.

Слідчий суддя вважає, що відсутні жодні дані, які підтверджували би належність вилученого майна до даного кримінального правопорушення, в якому невстановлені особи, діючи умисно, з корисливих мотивів, заволодівши продукцією олії соняшникової нерафінованої, що належить ОСОБА_5 , не маючи наміру здійснювати розрахунки з останньою, розпорядились належною їй продукцією на власний розсуд шляхом подальшого її продажу, у зв`язку з чим, неможливо встановити відповідність такого майна критеріям, встановленим ст. 98 КПК України.

На підставі наведеного клопотання ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 174 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_3 про скасування арешту майна задовольнити.

Скасувати арешт майна, яке належить ОСОБА_3 , що був накладений у кримінальному провадженні №12018150000000104 на підставі ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 24.09.2018 року, а саме: кулон з металу жовтого кольору круглої форми з зображенням ока синього кольору; каблучка з металу жовтого та білого кольорів; каблучка з металу білого кольору з камінцем білого кольору; каблучка з металу білого кольору з інкрустованими камінцями білого кольору у кулі; сережки з металу жовтого кольору з чотирма камінцями білого кольору у кожній.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81596698
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/5503/18

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.10.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 06.04.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 29.10.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Постанова від 05.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні