Ухвала
від 25.04.2019 по справі 523/17454/18
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №523/17454/18

Провадження №1-кс/523/2256/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2019 року слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора Одеської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , у присутності підозрюваного, розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Одесі клопотання слідчої СВ Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області погодженого прокурором Одеської місцевої прокуратури №4 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у відношенні:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одеси, громадянина України, українця, з вищою освітою, не одруженого, який має на утриманні малолітню дитину, є приватним підприємцем, раніше не судимого.

Зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

До затримання фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2

у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.115 ч.2 п. 12 КК України, -

Встановив:

24.04.2019 року до Суворовського районного суду м. Одеси звернулася слідча СВ Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області ОСОБА_6 із клопотанням про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 .

Відповідно до клопотання слідчого вбачається, що 6.12.2018 року приблизно о 2:45 годині ОСОБА_5 за попередньою змовою зі своєю матір`ю ОСОБА_7 , діючи навмисно, розпланувавши між собою дії, маючи намір на протиправне спричинення смерті ОСОБА_8 , з якою склалися тривалі неприязні відносини на ґрунті вирішення питання з ким саме буде проживати спільна неповнолітня дитина, 2013 р.н., з метою реалізації свого злочинного умислу та подальшим приховуванням слідів скоєння кримінального правопорушення шляхом інсценування пожежі, на автомобілі марки ВАЗ 21053 державний номер НОМЕР_1 прибули до будинку АДРЕСА_3 за місцем мешкання потерпілої, після чого ОСОБА_5 та ОСОБА_7 проникли до квартири АДРЕСА_4 вищевказаного будинку, продовжуючи свій злочинний намір, ОСОБА_5 шляхом удушення здавлював шию потерпілої, доки ОСОБА_8 не перестала подавати ознаки життя. В подальшому, усвідомлюючи наслідки своїх дій, які привели до настання смерті потерпілої, скориставшись заздалегідь приготовленою рідиною, маючої запах бензину, за допомогою запальнички та інших предметів, намагалися шляхом підпалення квартири, приховати сліди скоєного кримінального правопорушення, після чого покинули місце вчинення злочину. В результаті протиправних дій ОСОБА_5 та ОСОБА_7 потерпіла ОСОБА_8 загинула на місці події.

Дані про вчинення вказаного кримінального правопорушення за ознаками ст.115 ч.2 п.12 КК України було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160490005460 від 6.12.2018 року.

6.12.2018р. ОСОБА_5 повідомлено пропідозру увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ст.115ч.2п.12КК Україниза кваліфікуючимиознаками:умисне вбивство,тобто умиснепротиправне заподіяннясмерті іншій людині,вчинене запопередньою змовоюгрупою осіб.

Обґрунтованість підозри підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме протоколом огляду місця події від 6.12.2018р., протоколом огляду трупа ОСОБА_8 від 6.12.2018 року, протоколом обшуку автомобіля ВАЗ 21053 державний номер НОМЕР_1 , в ході якого були вилучені пластикові пляшки з рідиною з запахом бензину, матерчаті рукавички, пара медичних рукавичок зі слідами горіння, чоловіча куртка з запахом гарі, моток ізоленти чорного кольору та інші предмети; протоколом обшуку квартири АДРЕСА_5 , протоколами допитів свідків ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , протоколом пред`явлення особи для впізнання від 6.12.2018року та іншими доказами у їх сукупності.

Також встановлено, що ОСОБА_5 6.12.2018 року був затриманий в порядку ст.208 КПК України, що підтверджується протоколом затримання особи.

7.12.2018 року слідчим суддею Суворовського районного суду м. Одеси щодо ОСОБА_5 був обраний та в подальшому продовжений запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в межах строку досудового розслідування.

Строк досудовогорозслідування увказаному кримінальномупровадженні ухвалоюСуворовського районногосуду м.Одеси від1.03.2019р.був продовженийдо п`ятимісяців,тобто до6.05.2019р., однак завершити досудове розслідування до вказаної дати не надалося можливим, оскільки є необхідність в проведенні наступних слідчих дій: витребувати висновки судових медичних експертиз, які проводяться експертами КУ «Одеське обласне бюро судово-медичних експертиз» речей вилучених під час оглядів та обшуків, стаціонарних комплексних судових психолого - психіатричних експертиз; експертизи матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.15 «Дослідження сильнодіючих і отруйних лікарських засобів»; пожежно-технічної експертизи, яка проводиться експертами «Миколаївського НДЕКЦ МВС України», ряду трасологічних експертиз, проведення яких з урахуванням значної кількості та завантаженістю експертів потребує тривалого часу та послідовності, а також провести інші слідчі дії, а саме оглянути та долучити до матеріалів кримінального провадження в якості речових доказів речі, які на теперішній час перебувають в експертних установах та є об`єктами експертних досліджень; ознайомити сторони кримінального провадження з матеріалами кримінального провадження, скласти та вручити обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Слідча звернулася до суду з клопотанням, яке погоджено з прокурором Одеської місцевої прокуратури №4 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у відношенні ОСОБА_5 , мотивуючи клопотання тим, що підозрюваний здійснив особливо тяжке кримінальне правопорушення, санкція статті якої передбачає позбавлення волі строком до 15 років, намагався приховати сліди вчиненого злочину шляхом влаштування пожежі, у зв`язку з чим є підстави вважати, що він може переховуватись від органів досудового розслідування, перешкоджати встановленню істини по справі, незаконно впливати на свідків.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання слідчої, так як вважав мету і підстави застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою обґрунтованими та такими, що дають право слідчому судді задовольнити клопотання слідчого та застосувати найбільш суворий запобіжний захід, оскільки ОСОБА_5 підозрюється у скоєнні злочину, передбаченого ст.115 ч.2 КК України, санкція статті якої передбачає в тому числі виняткову міру покарання, в обґрунтованість підозри зібрано достатньо доказів, кримінальне правопорушення було ретельно сплановане та підготовлене за попередньою змовою, підозрювані намагалися приховати сліди вчиненого діяння, у зв`язку з чим є підстави вважати, що ризики продовжують існувати, ОСОБА_5 може ухилятися від явки до суду та слідчого з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності, впливати на свідків з метою зміни ними показів. Більш м`які запобіжні заходи, на думку прокурора, не забезпечать належної поведінки підозрюваного та запобігання ризикам.

Захисник ОСОБА_4 заперечувала проти задоволення клопотання, так як вважає, що прокурором жодного підтвердження доказів наявності ризиків не надано, як того вимагає практика Європейського суду, крім того всі докази по справі зібрані, тому підзахисний ніяким чином впливати на свідків не може, взагалі суд повинен перевірити законність затримання особи та перебування під вартою, також посилаючись на те, що відсутні прямі докази вини підозрюваних, ОСОБА_5 вперше притягується до кримінальної відповідальності, має місце проживання, тому просила застосувати до запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Підозрюваний ОСОБА_5 під час розгляду клопотання підтримав думку захисника.

В заперечення доводів сторони захисту прокурор звернув увагу на непослідовність правової позиції захисту, яка суперечить вимогам закону, зауважив, що мова йде не про обґрунтованість підозри, а вирішується питання щодо запобігання ризикам.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, допитавши підозрювану, а також вислухавши думку прокурора, заперечення захисника, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчої підлягає задоволенню за наступних підстав.

Дійсно, відповідно до ч.1 ст.199 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право подати клопотання про продовження строку тримання під вартою не пізніше ніж за п`ять днів до закінчення дії попередньої ухвали тримання під вартою.

В ході досудового слідства та під час судового засідання прокурором було доведено, що підозрюваний ОСОБА_5 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду про що свідчить те, що підозрюваний намагався знищити сліди скоєного кримінального правопорушення, яке відноситься до категорії особливо тяжкого злочину; незаконно впливати на свідків у даному кримінальному провадженні, так як йому відоме місце їх знаходження з наданих до клопотання документів, перешкоджати іншим чином.

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_5 згідно клопотання слідчого є запобігання спробам переховуватися від органу досудового розслідування та незаконно впливати на свідків.

Відповідно до вимог ст.ст.177, 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується у разі, якщо жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не зможе запобігти ризикам, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний не виконає покладенні на нього процесуальні обов`язки, а також для запобігання його спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілих, свідків у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення.

Тримання під вартою може бути застосовано, зокрема, до раніше не судимої особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

З урахуванням сукупності викладених обставин, даних про особу підозрюваного, в силу характеру інкримінованого ОСОБА_5 діяння, тяжкість покарання у разі визнання особи винною, та одночасної потреби у проведенні слідчих дій, спрямованих на встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, для забезпечення належного виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, єдиним запобіжним заходом, який надасть можливість запобігти усім вищевказаним ризикам, є запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Слідчий суддя вважає, що прокурором під час розгляду клопотання надано достатньо матеріалів (доказів), які є достатніми для переконання що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не може запобігти доведеним під час розгляду ризикам.

Обставин, які є перешкодою для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, передбачених ч.2 ст.183 КПК України не встановлено.

Таким чином, на підставі наданих слідчому судді матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, слідчий суддя обґрунтовано вважає, що більш м`які запобіжні заходи можуть не забезпечити належної поведінки підозрюваного ОСОБА_5 .

Крім того, з урахуванням обставин вчиненого кримінального правопорушення слідчий суддя вважає не визначати розмір застави у кримінальному провадженні, оскільки згідно п.2 ч.4 ст.183 КПК України розмір застави у кримінальному провадженні не визначається щодо злочину, який спричинив загибель людини.

Керуючись ст. ст. 27 ч.2, 132, 176-178, 183, 186, 193, 194, 196, 197, 199, 205, 309 КПК України, слідчий суддя, -

Постановив:

Клопотання слідчої СВ Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області ОСОБА_6 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 задовольнити.

Продовжити щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період проведення досудового розслідування, тобто до 6.06.2019 року включно без внесення застави.

Строк дії ухвали слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в ДУ «Одеська установа виконання покарань №21» УДПтСУ вОдеській області припиняє свою дію 6.06.2019р.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —523/17454/18

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні