Рішення
від 17.10.2011 по справі 2-1876/11
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 2-1876/11

Провадження № 2/1414/5452/11 р.

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

17.10.2011 року м.Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючої у справі судді - Циганок В.Г.,

при секретарі судового засідання - Спільної Ю.В.,

за участю позивача - ОСОБА_2,

представника позивача - ОСОБА_3,

представника відповідача - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Миколаївської міської ради, ОСОБА_5, треті особи: П'ята Миколаївська державна нотаріальна контора, Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації, про переведення прав забудовника,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2011 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою до відповідачів, в якій просить визнати за нею право власності, в спільній сумісній власності подружжя, на 1/2 частину житлового будинку, розташованого на земельній ділянці 600 кв. м за адресою: АДРЕСА_1, признати за нею право власності на 1/6 частину спірного житлового будинку, в порядку спадкування за законом, після смерті чоловіка ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та признати за нею право власності на 1/6 частину спірного житлового будинку, в порядку спадкування за законом, після смерті сина ОСОБА_7, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2.

В обгрунтування позову вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_6, а ІНФОРМАЦІЯ_2 помер син ОСОБА_7. Після їх смерті відкрилася спадщина у вигляді цілого житлового будинку з усіма прилеглими до нього господарськими та побутовими спорудами і будівлями, розташованого на земельній ділянці загальною площею 600 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначена земельна ділянка, площею 600 кв.м., була надана ОСОБА_6 для будівництва та обслуговування, житлового будинку на підставі рішення № 177 виконкому Миколаївської міської ради від 28.02.1986р.

15.08.1986р. між ОСОБА_6 та відділом комунального господарства виконкому Корабельної ради депутатів трудящих м. Миколаєва був укладений договір про надання йому у безстрокове користування земельної ділянки, площею 600 кв.м. для будівництва жилого будинку на праві особистої власності. У встановленому законом порядку, ОСОБА_6 виготовував проектну документацію для будівництва жилого будинку та побудував, разом з дружиною ОСОБА_2, жилий будинок з прилеглими до нього господарськими та побутовими спорудами і будівлями. Однак, житловий будинок не здав в експлуатацію, правовстановлюючі документи на нього не одержав та не зареєстрував їх в Миколаївському МБТІ. У визначений законом термін, вона сама, та в інтересах неповнолітнього сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 і мати її чоловіка ОСОБА_5 не зверталися до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_6, однак прийняли спадщину, фактично вступивши в управління в порядку ст.529,548,549 ЦК УССР (в редакції 1963р.), т.я. на день смерті були прописані разом із спадкодавцем на день його смерті.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помирає син ОСОБА_7. Після смерті сина вона разом з матір'ю чоловіка звернулися до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини. Однак їм було відмовлено та рекомендовано звернутися до суду з зазначеним позовом.

Посилаючись на викладені обставини, позивачі просили позов задовольнити.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_2 та її представник змінили підставу та предмет позову, пред'явивши його до ОСОБА_5 та Миколаївської міської ради, і просили суд перевести права забудовника з ОСОБА_6 на позивачку, передавши їй в порядку спадкування за законом, після смерті чоловіка ОСОБА_6, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, всі права забудовника на цілий будинок, в тому числі право: здачі та введення в експлуатацію об'єкта нерухомого майна, реєстрацію права власності на нерухоме майно, одержання свідоцтва про право власності на нерухоме майно - жилого будинку, розташованого на земельній ділянці, загальною площею 600 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 на підставах викладених у позовній заяві.

Представник відповідача - Миколаївської міської ради, змінені позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Відповідач - ОСОБА_5 в судове засідання не з'явилася, однак направила до суду заяву, посвідчену приватним нотаріусом Миколаївської міського нотаріального округу Іваненко С.В., реєстр, а № 1111 від 03.10.2011р. про розгляд справи в її відсутності, позов про переведення всіх прав забудовника на ОСОБА_9 визнає повністю.

Представники третіх осіб - П'ятої Миколаївської державної нотаріальної контори, Миколаївського МБТІ, в судове засідання не з'явилися, однак направили заяви з проханням слухати справу у відсутність їх представника, проти задоволення позову не заперечували.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази по справі, суд вважає що змінений позов є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивачка зареєструвала шлюб з ОСОБА_6 17.11.1984р. Від шлюбу ІНФОРМАЦІЯ_3. народився син ОСОБА_6.

За життя у шлюбі, чоловіку була виділена земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_1 для будівництва та обслуговування, житлового будинку, на підставі рішення № 177 від 28.02.1986р. виконкому Миколаївської міської ради, а 15.08.1986р. між ОСОБА_6 та відділом комунального господарства виконкому Корабельної ради м. Миколаєва був укладений договір про надання у безстрокове користування земельної ділянки, площею 600 кв.м. для будівництва жилого будинку на праві особистої власності.

У встановленому законом порядку він виготовував проектну документацію для будівництва жилого будинку та побудував, разом з позивачем, спірний жилий будинок та підсобні будівлі і споруди. Однак правовстановлюючі документи на жилий будинок не одержав та не зареєстрував їх в Миколаївському міжміському бюро технічної інвентаризації, а тому відповідно 331 ЦК України не набув право власності на спірний жилий будинок через те. що право власності на нерухоме майно виникає в особи з моменту його державної реєстрації, а зазначений порядок передбачений Тимчасовим положенням Про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженим наказом Міністерства юстиції України за № 7/5 від 07.02.2002р.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивача ОСОБА_6, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1, виданого 07.11.2001р. відділом реєстрації актів громадського стану Корабельного районного управління юстиції м. Миколаєва.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер син ОСОБА_7, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2, виданого 27.04.2004р. відділом реєстрації актів цивільного стану Корабельного районного управління юстиції у м. Миколаєві.

Після їх смерті відкрилася спадщина у вигляді цілого житлового будинку з усіма прилеглими до нього господарськими та побутовими спорудами і будівлями, який розташований на земельній ділянці, загальною площею 600 кв.м. за адресою: АДРЕСА_1, який не зданий в експлуатацію та не зареєстрований в БТІ.

Суд зазначає, що частиною 1 ст. 182 ЦК України передбачено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Із вимог ст. 1261 ЦК України (в редакції ЦК 2003р.), ст.. 529 ЦК УРСР (в редакції 1963р.), вбачається, що в першу чергу право на спадщину за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Отже, на момент смерті ОСОБА_6 та ОСОБА_7, спадкоємцями 1 черги за законом на спадщину, що відкрилася після їх смерті - є ОСОБА_2 та ОСОБА_5

З матеріалів справи вбачається, що домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 складається з жилого будинку літ. »А» (9,73х7,94), жилою площею 28,50 кв.м, загальною - 84,00кв.м, нежитлової прибудови літ А-1 (8,90x3,92), гаражу літ. Б (4,50x6,52), вбиральні-душу літ.»В» (2,39x1,25), навісу літ. Т» (3,68x2,54), огорожі літ. № 1, №2, №3, будівлі 4,1, II, загальною вартістю 88490 грн.

Згідно з довідкою Миколаївського МБТІ №926 від 07.04.201Ір.право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 не зареєстровано.

Після звернення позивачів до нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, їм було відмовлено на підставі того, що до нотаріальної контори не подано документу, який би встановлював право власності на спадкове майно.

Відповідно до норм ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Об'єктами цивільних прав відповідно до ст.177 ЦК України та ст.190 ЦК України є речі , у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, а також майнові права. Відповідно до ч.І ст. 178 ЦК України об'єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від одного особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином , якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або є невід'ємними частинами фізичної або юридичної особи.

Пунктом 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008р. №7 Про судову практику у справах про спадкування регламентовано, що при здійсненні будівництва згідно із законом, у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов'язки, як забудовника, входять до складу спадщини.

З поданих позивачем доказів вбачається, що вона прийняла спадщину відповідно до вимог ст.ст. 1268-1270 ЦК України, є спадкоємцем першої черги за законом, оскільки не має інших засобів захисту свого права на спадщину, суд вважає що відповідно до ст..16 ЦК України її цивільне право підлягає захисту шляхом визнання за спадкоємцем прав та обов'язків забудовника в порядку спадкування за законом.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 10, 11, 28,29, 57-60, 158,179,185, 208, 209, 212, 214, 215, 218 ЦПК суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 до Миколаївської міської ради, ОСОБА_5, треті особи П'ята Миколаївська державна нотаріальна контора, Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації, про переведення прав забудовника - задовольнити .

Передати ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом, після смерті чоловіка ОСОБА_6, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1, всі права забудовника, в тому числі: право здачі та введення об'єкта нерухомого майна до експлуатації, реєстрації права власності на нерухоме майно, отримання свідоцтва про право власності на нерухоме майно -житловий будинок з відповідними надвірними будівлями, що знаходиться на земельній ділянці, загальною площею 600 кв. м., розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Корабельний районний суд м. Миколаєва протягом 10 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги.

Суддя: В.Г.Циганок

СудКорабельний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення17.10.2011
Оприлюднено16.05.2019
Номер документу81741337
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1876/11

Ухвала від 06.09.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 06.09.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 18.07.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 21.06.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 08.07.2011

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Бібік М. М.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Рішення від 13.05.2011

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні