Ухвала
від 15.05.2019 по справі 554/1562/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 15.05.2019 Справа № 554/1562/19

Провадження № 1кс/554/6816/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 травня 2019 року cлідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтаві клопотання слідчого Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором військової прокуратури Сумського гарнізону капітаном юстиції ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №42019200350000003 від 15.01.2019 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 407, ч. 3 ст. 410, ч. 3 ст. 426 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором військової прокуратури Сумського гарнізону капітаном юстиції ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №42019200350000003 від 15.01.2019 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 407, ч. 3 ст. 410, ч. 3 ст. 426 КК України.

У клопотанні порушується питання про необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів, з можливість вилучення оригіналів документів (у паперовому та/або електронному вигляді), а саме: наказів про прийняття участі солдатом військової служби за контрактом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проходить військову службу в 58-й окремій мотопіхотній бригаді в роті вогневої підтримки військової частини НОМЕР_1 , участі та виконання особливо важливих завдань в зоні проведення ООС, бухгалтерських документів щодо отримання ОСОБА_5 грошових коштів у вигляді надбавки за виконання завдань в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 01.06.2018 в період з 01.06.2018 по теперішній час.

Клопотання обґрунтоване тим, що dідповідно до повідомлення заступника начальнику ІНФОРМАЦІЯ_3 начальника відділу БКОЗ про виявлене кримінальне правопорушення від 14.01.2019, оперативними працівниками відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області в ході проведення оперативно-пошукових заходів отримані дані щодо факту самовільного залишення розташування в/ч НОМЕР_1 та привласнення військового майна у вигляді преміальної надбавки за виконання завдань в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 солдатом військової служби за контрактом вказаної в/ч ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що солдат ОСОБА_5 фактично не виконує свої обов`язки проходження військової служби за контрактом, та з відома командира батальйону №1 58 ОМБ в/ч НОМЕР_1 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та командира роти вогневої підтримки 58 ОМБ в/ч НОМЕР_1 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , знаходиться поза межами розташування вказаної в/ч, та отримує грошові кошти у вигляді преміальної надбавки за виконання завдань в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактично не перебуваючи в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 документально знаходиться в зоні проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 , однак, за наявною оперативною інформацією, ОСОБА_5 , з дозволу свого командира ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , перебуває в м. Суми, та займається особистими справами, в той час, як 58 ОМБ виконує завдання в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Таким чином, своїми умисними діями, при вищевикладених обставинах ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 407 КК України, а саме самовільне залишення розташування військової частини без поважних причин, вчинене в умовах особливого періоду військовослужбовцем за контрактом, та кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 410 КК України, а саме привласнення військового майна шляхом зловживання своїм службовим становищем у вигляді преміальної надбавки за виконання завдань в районі проведення ООС.

Вказана інформація підтверджується матеріалами виконання оперативними співробітниками відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області доручень слідчого Другого слідчого відділу ТУ ДБР у м. Полтаві.

З метою встановлення обставин, які мають значення для даного кримінального провадження, а також отримання оригіналів документів (у паперовому та/або електронному вигляді) з можливістю їх вилучення, а саме: наказів про прийняття участі солдатом військової служби за контрактом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проходить військову службу в 58-й окремій мотопіхотній бригаді в роті вогневої підтримки військової частини НОМЕР_1 , та виконання особливо важливих завдань в зоні проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 в період з 01.06.2018 по теперішній час. виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що знаходиться за адресою: Донецька область, Бахмутський район, м. Часів Яр, у зв`язку з чим слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, у зв`язку із зайнятістю на роботі, прохав розглядати клопотання за наявними матеріалами та задовольнити клопотання (а.с.16).

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, слідчий суддя вважає можливим розгляд даного клопотання проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до ч.4 ст. 107 ЦПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до наступного висновку.

Згідно п. 5 ч. 2ст.131КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно п.7 ч.2 ст. 160 КПК України у клопотання про тимчасовий доступ та речей та документів зазначається обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 цієї норми визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Судом установлено, що Другим слідчим відділом слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві розслідується кримінальне провадження внесене до ЄРДР за №42019200350000003від 15.01.2019за ознакамискладу кримінальнихправопорушень,передбачених ч.4ст.407,ч.3ст.410,ч.3ст.426КК України (а.с. 4).

Інформація, яка міститься в наказах про прийняття участі солдатом військової служби за контрактом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проходить військову службу в 58-й окремій мотопіхотній бригаді в роті вогневої підтримки військової частини НОМЕР_1 , участі та виконання особливо важливих завдань в зоні проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 та бухгалтерські документи щодо отримання ОСОБА_5 грошових коштів у вигляді надбавки за виконання завдань в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 01.06.2018 в період з 01.06.2018 по теперішній час, має суттєве значення для справи, та в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні підтвердження або спростування фактів, які на даний час відомо досудовому розслідуванню.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах клопотання достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи містять дані, що мають значення для встановлення істини у справі, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а отримання цих відомостей в інший спосіб неможливо, тому в частині тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що знаходиться за адресою: Донецька область, Бахмутський район, м. Часів Яр з можливість виготовлення їх копій клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Разом з тим, слідчий суддя вважає за необхідне відмовити в задоволенні клопотання в частині вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що знаходиться за адресою: Донецька область, Бахмутський район, м. Часів Яр, оскільки слідчим жодними доказами не доведено необхідності вилучення оригіналів документів, не доведено наявності достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання в частині надання копій документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що знаходиться за адресою: Донецька область, Бахмутський район, м. Часів Яр .

Керуючись ст. ст. 132,159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №42019200350000003 від 15.01.2019 слідчому Другого слідчого відділу СУ ТУ ДБР у м. Полтаві ОСОБА_3 , слідчому Третього слідчого відділу СУ ТУ ДБР у м. Полтаві ОСОБА_8 , прокурорам групи прокурорів прокурору військової прокуратури ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_4 , військовому прокурору ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_9 , заступнику військового прокурора ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_10 , прокурору військової прокуратури ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_11 , оперуповноваженому відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області лейтенанту ОСОБА_12 , на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що знаходиться за адресою: Донецька область, Бахмутський район, м. Часів Яр, з метою вилучення копій документів (у паперовому та/або електронному вигляді), а саме: наказів про прийняття участі солдатом військової служби за контрактом ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проходить військову службу в 58-й окремій мотопіхотній бригаді в роті вогневої підтримки військової частини НОМЕР_1 , участі та виконання особливо важливих завдань в зоні проведення ООС та бухгалтерських документів щодо отримання ОСОБА_5 грошових коштів у вигляді надбавки за виконання завдань в районі проведення ООС за період з 01.06.2018 по теперішній час

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81745001
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №42019200350000003 від 15.01.2019 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 407, ч. 3 ст. 410, ч. 3 ст. 426 КК України

Судовий реєстр по справі —554/1562/19

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні