Ухвала
від 16.05.2019 по справі 132/734/19
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/734/19

У Х В А Л А

Іменем України

"16" травня 2019 р. м. Калинівка

КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ у складі:

головуючого - судді СЄЛІНА Є.В.

при секретарі - КУЛИК Т.С.,

за участі: представника позивача - адвоката МЕЛЬНИКА Ю.М.,

представника відповідача - адвоката СИДОРОВА П.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні зали суду в м. Калинівка Вінницької області цивільну справу за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Лан до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання договору оренди землі недійсним,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Калинівського районного суду Вінницької області від 06.03.2019р. у даній справі було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання за участю сторін.

Ухвалою суду від 16.04.2019р. задоволене клопотання представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Сидорова П.В., якою продовжено строк підготовчого провадження у справі у зв`язку із необхідністю надання можливості заявнику цього клопотання зібрати відповідні докази та подати їх суду.

В підготовчому содовому засіданні 16.05.2019р. представник відповідача ОСОБА_2 - адвокат Сидоров П.В. заявив повторне клопотання про оголошення в підготовчому судовому засіданні перерви у зв`язку із необхідність зібрання та подання доказів.

Розглянувши заявлене клопотання, вислухавши думку представника позивача СТОВ Лан - адвоката Мельника Ю.М., який заперечував проти задоволення даного клопотання, суд приходить до наступних висновків:

Відповідно до ст.ст.3, 10 ЦПК України, суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

За ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.ст.81, 83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подавати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Як було встановлено вище, ухвалою Калинівського районного суду Вінницької області від 16.04.2019р. у підготовчому судовому засіданні була оголошена перерва для надання можливості представнику відповідача ОСОБА_2 . - адвокату Сидорову П.В. зібрати та подати суду докази.

Згідно ч.1 ст.44 ЦПК України, учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Представник відповідача ОСОБА_2 . - адвокат Сидоров П.В. заявивши чергове клопотання про оголошення в підготовчому судовому засіданні перерви у зв`язку із необхідністю зібрання та подання суду доказів, в порушення вимог ч.4 ст.83 ЦПК України, не зазначив, який конкретний доказ ним не може бути подано, з якої причини та які дії він здійснив для його отримання. Крім цього, не було обґрунтовано неможливість надання відповідних доказів на протязі місяця, з моменту винесення судом ухвали від 16.04.2019р.

За таких обставин, підстав для задоволення цього клопотання, суд не вбачає, оскільки заявник без поважних причин не реалізував надане судом право та можливість на зібрання та подання доказів у справі.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка згідно з частиною першою статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Згідно ч.3 ст.189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Як зазначено в п.7 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014р. № 11 Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративне правопорушення , судді повинні усвідомлювати особисту відповідальність за розгляд справ у встановлені законом строки, за якість розгляду справ, не допускати фактів зволікання, вживати всіх необхідних заходів з метою неухильного дотримання процесуальних строків.

За п.2 ч.1 ст.106 Закону України Про судоустрій і статус суддів , за безпідставне затягування або невжиття суддею заходів щодо розгляду справи протягом строку, встановленого законом, суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Враховуючи зазначені вимоги закону, виходячи з обставин справи, суд не вбачає можливості продовження підготовчого провадження у справі, оскільки це не передбачено діючим цивільним процесуальним законодавством.

А відтак, підстав для відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви у його проведенні, відповідно до вимог ст.198 ЦПК України, судом не встановлено.

По справі проведено підготовчі дії відповідно до ст.197 ЦПК України.

За умовами ч.2 ст.200 ЦПК України, суд вважає за можливе, закрити підготовче провадження у цій справі та призначити її до судового розгляду по суті.

В цей же час, суд вважає за необхідне, надати учасникам процесу можливість подати докази, заперечення чи пояснення завчасно до визначеної нижче дати наступного судового засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 189, 196-200, 258-260, 353 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Закрити підготовче провадження у даній цивільній справі, призначити її до судового розгляду по суті в загальному позовному провадженні на 28 травня 2019 року на 10год. 00хв. в приміщенні Калинівського районного суду Вінницької області за адресою: Вінницька обл., м. Калинівка, вул. В. Нестерчука, 70.

Копію цієї ухвали направити на адресу учасників процесу, запропонувавши їм надати до початку судового розгляду по суті - докази, що стосуються предмету доказування, письмові заперечення чи відзив проти позову із доказами на їх підтвердження.

Встановити наступний порядок з`ясування обставин: надання вступного слова учасникам справи, з`ясування обставин, на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, оголошення та дослідження доказів, проведення судових дебатів.

Отримати інформацію щодо справи можливо на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за наступною сторінкою: http//court.gov.ua/fair/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Є.В. Сєлін

СудКалинівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено17.05.2019
Номер документу81773500
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —132/734/19

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Постанова від 17.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Постанова від 17.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 03.09.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 13.08.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 30.07.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Рішення від 20.06.2019

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Рішення від 20.06.2019

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні