Ухвала
від 17.05.2019 по справі 335/531/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/531/19 1-кс/335/3402/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 , подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000383від 24.10.2018року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України,про призначення експертизи,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУ НП в Запорізькій області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про призначення експертизи, у якому зазначає, що в провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження за № 42018080000000383 від 24.10.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Токмацька міська рада Запорізької області, міським головою якого є ОСОБА_4 , відповідно до розпорядження «Про схвалення Концепції Державної цільової програми подолання депресивності міста Токмак Запорізької області на 2018 2022 роки» у 2018 році отримала близько 60 мільйонів гривень, частина цих коштів отримана з екологічного фонду. Така підтримка м. Токмак обумовлена визнанням міста депресивною територією.

Після отримання вищевказаної грошової суми Токмацькою міською радою, розпорядником цих коштів було визнано Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області (ЄДРПОУ 26316982). Керівником зазначеного Управління є як зазначає слідчий повністю підконтрольна ОСОБА_4 особа раніше судимий за ст. 364 КК України ОСОБА_5 .

Так, у 2018 році Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради Запорізької області на чолі з ОСОБА_5 , через систему «Прозорро» було проведено тендер на здійснення робіт з благоустрою вулиць м. Токмак, в більшості це роботи з реконструкції споруд для збирання вод поверхневих стоків, влаштування дорожнього покриття, тротуарів, бордюрів тощо.

На думку органу досудового розслідування, за попередньою домовленістю, конкурсні торги були розіграні виключно через підконтрольні ОСОБА_4 комерційні структури, такі як: ПП «Благуст» (ЄДРПОУ 35499166) та ПП «Благуст М» (ЄДРПОУ 41432319) директором яких є ОСОБА_6 ; ФОП ОСОБА_7 ; ФОП ОСОБА_8 ; ФОП ОСОБА_9 та ПП «Токмак-Фем» (ЄДРПОУ 42166872), директором якого також є ОСОБА_9 ; ФОП ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ; ФОП ОСОБА_12 ; «ФЕМ-Запоріжжя» (ЄДРПОУ 35979484), «Токмак-Фем» (ЄДРПОУ 42166872), ФОП ОСОБА_13 та ПП «ТЕСС» (ЄДРПОУ 19264090).

Крім цього, всі без виключення роботи з розробки проектної документації здійснювались також і ФОП ОСОБА_14 .

За отриманою органом досудового розслідування інформацією, під час виконання вищевказаних робіт фактично роботи на об`єктах виконуються не якісно, з грубими порушеннями містобудівного законодавства України. Окрім того, значно завищені об`єми прихованих робіт та вартість на будівельні матеріали, а частина робіт зазначених в актах виконаних робіт форми КБ-2В взагалі відсутня.

Крім того, за наявними даними у органу досудового розслідування, частина розкрадених грошових коштів під час роботи вищеописаної злочинної схеми сягає 40% від суми договорів.

Вказані обставини слідчий підтверджує наступними слідчими діями, зокрема протоколами допиту осіб та оглядами проведених об`єктів за адресами, зокрема: по вул. Карла Маркса, об`єкт «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку вулиці Карла Маркса (від вул. Шевченка до вул. Інтернаціональна) м. Токмак Запорізької області»; по вул. Перемоги, три об`єкти: «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку вулиці Перемоги (від вул. Центральна до буд. 5 а)», «Реконструкція системи роздільної каналізації міста Токмак Запорізької області, що розташована по вул. Перемоги (район буд. № 15)» та «Реконструкція споруд для збирання та очищення вод поверхневого стоку вулиці Перемоги м. Токмак Запорізької області»; по вул. Василя Вишиваного, об`єкт «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку вулиці Василя Вишиваного (від вул. Центральна до вул. Гоголя) міста Токмак Запорізької області»; в районі будинку № 13 по вул. Володимирська, об`єкт «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку мікрорайону «Ахрамєєвка» (в районі будинку № 13 по вул. Володимирівська) м. Токмак Запорізької області.

01.02.2019 року, в ході проведення обшуку за адресою: Запорізька область, м. Токмак, вул. Центральна, 45, у приміщеннях Токмацької міської ради та Управління комунального господарства виконавчого комітету Токмацької міської ради, було вилучено документи, необхідні для проведення інженерно-технічної експертизи, по об`єктам будівництва, договори щодо яких було укладено у 2018 році.

На теперішній час орган досудового розслідування вважає за необхідне призначення у кримінальному провадженні судової інженерно-технічної експертизи з метою встановлення відповідності фактично виконаних робіт за договорами тих, що вказані у актах виконаних робіт.

Тому, слідчий просив призначити у кримінальному провадженні проведення судової інженерно-технічної експертизи до проведення якої залучити експертів Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Слідчий клопотання підтримав, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, на задоволенні клопотання наполягає.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до вимог частини першої статті 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами за дорученням слідчого судді або суду, наданими за клопотанням сторони кримінального провадження, або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження (ч. 1 ст. 243 КПК України).

У відповідності до положень ч. 1 ст. 244 КПК України, у разі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Згідно ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Слідчим в клопотанні доведено, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експертів, а тому слід призначити у кримінальному провадженні проведення судової інженерно-технічної експертизи, проведення якої доручити експертам Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Керуючись вимогами ст.ст. 242-244, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 про призначення експертизи задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000383від 24.10.2018року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України,проведення судової інженерно-технічної експертизи.

Проведення якої доручити експертам Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1) Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт за договором на виконання підрядних робіт 83/18 від 26.07.2018 року по об`єкту «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку мікрорайону «Ахрамєєвка» (в районі будинків № 13, № 11, № 9, № 5а по вул. Перемоги) міста Токмак Запорізької області» проектно-кошторисній документації та актам приймання виконаних будівельних робіт до даного договору №1 за вересень 2018 року та № 2 за жовтень 2018 року, якщо ні, то на яку суму?

2) Чи відповідають будівельні роботи виконані по об`єкту «Реконструкція споруд для збирання вод поверхневого стоку мікрорайону «Ахрамєєвка» (в районі будинків № 13, № 11, № 9, № 5а по вул. Перемоги) міста Токмак Запорізької області» за договором 83/18 від 26.07.2018 року таким, що визначені у Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 року № 1147?

Копію ухвали про доручення проведення експертизи направити до Запорізького відділення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз, що розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, 13.

Висновок експертаоформити наукраїнській мовіта направитидослідчого управління ГУНП в Запорізькій області.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді чи під час провадження досудового слідства.

При проведенні експертизи дозволити часткове знищення об`єктів експертизи, або часткову зміну їх властивостей.

У зв`язку з обмеженими строками досудового розслідування, встановити строк проведення експертизи до 30.06.2019 року.

У разі виникнення питань, які поставлені судовими експертами через надання клопотання, дозволяю слідчому яких входить до групи розслідування кримінального провадження, з урахуванням його можливостей повно (або частково), що залежить від його роботи відповісти на клопотання експерта згідно ст. 69 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81918863
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення експертизи

Судовий реєстр по справі —335/531/19

Ухвала від 21.05.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Крамаренко І. А.

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні