Ухвала
від 23.05.2019 по справі 914/876/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

23.05.2019 р. Справа № 914/876/19

Господарський суд Львівської області у складі судді Трускавецького В.П., секретаря судового засідання Хороз І.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали

заяви:Львівського національного університету імені Івана Франка, м. Львів, про:забезпечення позову, поданої одночасно із позовом, у справі за позовом: Львівського національного університету імені Івана Франка, м. Львів, до відповідача:товариства з обмеженою відповідальністю Фірми Едельвейс , м. Львів, про: зобов`язання припинити дії із будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом. За участю представників сторін: позивача:Гудз Б. Д. - представник, Ящинський А. Л. - представник, відповідача:Шубка К. П. - представник.

Встановив:

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Львівського національного університету імені Івана Франка до товариства з обмеженою відповідальністю Фірми Едельвейс про зобов`язання припинити дії із будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 10.05.2019 позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків, зазначених у цій ухвалі.

Одночасно із позовом ЛНУ ім. І. Франка подано до суду заяву про забезпечення позову, згідно з якою останній просить вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення заборони ТзОВ Фірмі Едельвейс вчиняти певні дії, а саме: здійснювати будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом за адресою: АДРЕСА_1 Львів, вул. Пекарська, 30-А.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 10.05.2019 подану заяву про забезпечення позову призначено до розгляду у судовому засіданні з викликом представників сторін на 13.05.2019. В судовому засіданні з розгляду заяви за клопотанням сторін оголошувалась перерва до 20.05.2019.

Паралельно, у зв`язку із виправленням позивачем недоліків, зазначених в ухвалі суду від 10.05.2019, 16 травня 2019 року ухвалою Господарського суду Львівської області позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 13.06.2019.

23 травня 2019 року позивачем подано до канцелярії суду клопотання про відкладення розгляду заяви про забезпечення позову у справі № 914/876/19. Подане клопотання обґрунтовує тим, що між сторонами тривають переговори щодо мирного врегулювання спору на підставі взаємних поступків. Враховуючи наведене, з метою позасудового врегулювання спору, керуючись ст. 42 ГПК України, заявник просить відкласти розгляд заяви про забезпечення позову та в подальшому розгляд відповідної заяви здійснювати у підготовчому засіданні.

В судовому засіданні представники позивача підтримали подану заяву про відкладення розгляду заяви про забезпечення позову, додатково повідомивши, що до переговорного процесу уже долучені спеціалісти з проектування спірного будівництва з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступків між сторонами.

В судовому засіданні представник відповідача підтримав подане клопотання позивача про відкладення розгляду заяви про забезпечення позову та подальший розгляд такої у підготовчому засіданні, про що власноручно додатково зазначив на поданому клопотанні.

Суд розглянувши подане клопотання та заслухавши думку сторін щодо такого, зазначає наступне.

Згідно з частинами першою та другою статті 2 Господарського процесуального кодексу України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одними із основних засад (принципів) господарського судочинства є: верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність; пропорційність (п. 1, 2, 4, 5, 6 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

Частинами першою та другою, пунктами 2 та 4 частини п`ятої статті 13 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини другої статті 14 та статті 15 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності. Суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Пунктами 3 та 6 частини першої статті 42 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи мають право: подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань (ч. 1 ст. 169 ГПК України).

Згідно з пунктом 9 частини другої статті 182 Господарського процесуального кодексу України, у підготовчому засіданні суд: за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення.

Так проаналізувавши наведені вище норми процесуального законодавства, беручи до уваги те, що суд зобов`язаний керуватись завданнями господарського судочинства, а також повинен сприяти врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами, вважає за можливе частково задовольнити подане клопотання позивача та призначити розгляд заяви про забезпечення позову у підготовчому засіданні.

Керуючись статтями 2, 13, 14, 15, 42, 169, 182, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

Заяву про забезпечення позову у справі № 914/876/19 призначити до розгляду у підготовчому засіданні у даній справі, яке призначене на 13.06.2019 о 10:30 год., яке відбудеться приміщенні Господарського суду Львівської області (адреса: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, 2-й поверх).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Трускавецький В.П.

Дата ухвалення рішення23.05.2019
Оприлюднено24.05.2019

Судовий реєстр по справі —914/876/19

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 23.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні