Ухвала
від 04.07.2019 по справі 914/876/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

04.07.2019 р. Справа № 914/876/19

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Трускавецького В.П., секретаря судового засідання Хороз І.Б., розглянувши матеріали

заяви:Львівського національного університету імені Івана Франка, м. Львів, про:забезпечення позову, у справі за позовом: Львівського національного університету імені Івана Франка, м. Львів, до відповідача:товариства з обмеженою відповідальністю Фірми Едельвейс , м. Львів, про: зобов`язання припинити дії із будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом. За участю представників сторін: позивача:Ящинський А.Л. - представник, відповідача:Поліщук Р.А. - представник.

Встановив:

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Львівського національного університету імені Івана Франка до товариства з обмеженою відповідальністю Фірми Едельвейс про зобов`язання припинити дії із будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом.

Одночасно із позовом ЛНУ ім. І. Франка подано до суду заяву про забезпечення позову, згідно з якою останній просить вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення заборони ТзОВ Фірмі Едельвейс вчиняти певні дії, а саме: здійснювати будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом за адресою: м. Львів, вул. Пекарська, 30-А.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 10.05.2019 подану заяву про забезпечення позову за клопотанням сторін призначено до розгляду у судовому засіданні з викликом представників сторін на 13.05.2019. В судовому засіданні з розгляду заяви за клопотанням сторін оголошувалась перерва до 20.05.2019 та до 23.05.2019.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 23.05.2019 заяву про забезпечення позову призначено до розгляду у підготовчому засіданні, яке призначене було на 13.06.2019.

У підготовчому засідання 13.06.2019 оголошувались перерви до 27.06.2019 та до 04.07.2019.

Рух заяви про забезпечення позову відображено в попередніх ухвалах та протоколах суду.

04 липня 2019 року позивачем подано до суду заяву про залишення без розгляду заяви про забезпечення позову у справі № 914/876/19. Подану заяву обґрунтовано з посиланням на норми статей 43, 46 ГПК України та заначено, що під час судового розгляду справи сторони дійшли мирного врегулювання спору та уклали мирову угоду, у зв`язку з чим ЛНУ ім. І .Франка вважає за доцільне залишити заяву про забезпечення позову без розгляду.

Представник відповідача проти поданої заяви позивача не заперечив, просив її задовольнити, про що власноручно написав під текстом такої заяви.

Суд розглянувши подану заяву та заслухавши думку сторін, зазначає таке.

Згідно з частинами першою та другою статті 2 Господарського процесуального кодексу України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одними із основних засад (принципів) господарського судочинства є: верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність; пропорційність (п. 1, 2, 4, 5, 6 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

Частиною другою, пунктами 2 та 4 частини п`ятої статті 13 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини другої статті 14 та статті 15 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Пунктами 3 та 6 частини першої статті 42 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи мають право: подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

При розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань (ч. 1 ст. 169 ГПК України).

Згідно з пунктом 9 частини другої статті 182 Господарського процесуального кодексу України, у підготовчому засіданні суд: за клопотанням учасників справи вирішує питання про забезпечення позову, про зустрічне забезпечення.

Відповідно до частини одинадцятої статті 11 Господарського процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Статтею 226 Господарського процесуального кодексу України встановлено підстави залишення позову без розгляду. Так, відповідно до пункту 5 частини першої вказаної статті Суд залишає позов без розгляду, якщо: позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Так, проаналізувавши наведені вище норми процесуального законодавства, беручи до уваги те, що суд зобов`язаний керуватись завданнями господарського судочинства та крім інших принципів - принципом верховенства права, вважає за можливе застосувати до вказаних відносин аналогію закону, задовольнити подану заяву позивача про залишення заяви про забезпечення позову без розгляду.

Керуючись статтями 2, 11, 13, 14, 15, 42, 140, 169, 182, 226, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

Заяву про забезпечення позову у справі № 914/876/19 залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки визначені розділом ІV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 04.07.2019.

Суддя Трускавецький В.П.

Дата ухвалення рішення04.07.2019
Оприлюднено08.07.2019
Номер документу82828884
СудочинствоГосподарське
Суть: зобов`язання припинити дії із будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом.

Судовий реєстр по справі —914/876/19

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 23.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні