Ухвала
від 27.05.2019 по справі 160/1873/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

27 травня 2019 року Справа № 160/1873/19 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лозицької І.О.

за участю секретаря судового засідання Черніженко К.Е.

за участю:

представника позивача Свінухова О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпрі заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Арегріон Україна про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Проско ресурси до Державної служби геології та надр України про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

26.02.2019 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю Проско ресурси (далі - ТОВ Проско ресурси , позивач) з позовом до Державної служби геології та надр України про:

- визнання протиправним та скасування наказу Державної служби геології та надр України № 489 від 19.12.2016 року, в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами № 4921 від 24.02.2009 року, виданого Товариству з обмеженою відповідальністю Проско ресурси (код ЄДРПОУ 35202094) та в частині зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами № 4922 від 24.02.2009 року, виданого Товариству з обмеженою відповідальністю Проско ресурси (код ЄДРПОУ 35202094);

- зобов`язання Державної служби геології та надр України продовжити строк дії спеціального дозволу на користування надрами № 4921 від 24.02.2009 року, виданого Товариству з обмеженою відповідальністю Проско ресурси (код ЄДРПОУ 35202094), та спеціального дозволу на користування надрами № 4922 від 24.02.2009 року, виданого Товариству з обмеженою відповідальністю Проско ресурси (код ЄДРПОУ 35202094) до 29.11.2019 року, включно.

Ухвалою суду від 22.03.2019 року було відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, відповідно до вимог ч. 6 ст. 12, ч. 2 ст. 257 та ч. 5 ст. 262 КАС України. Також, сторонам був встановлений строк для подання до суду відзиву на позову, відповіді на відзив та заперечень на відповідь на відзив, відповідно.

Ухвалою суду від 22.04.2019 року було задоволено клопотання відповідача та призначено справу до розгляду за правилами загального позовного провадження, замінено засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду від Товариства з обмеженою відповідальністю Арегріон Україна надійшла письмова заява про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в адміністративній справі № 160/1873/19.

В обґрунтування своєї заяви, Товариство з обмеженою відповідальністю Арегріон Україна (далі - ТОВ Арегріон Україна , заявник), посилаючись на положення ст. 42, ст. 49, ст. 51 КАС України, п. 9 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 року № 615, зазначило, що зважаючи на припинення строку дії спеціальних дозволів ТОВ Арегріон Україна в порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 року № 615 від 28.12.2018 року, звернулось до Державної служби геології та надр України із заявою про надання спеціального дозволу на видобування корисних копалин родовища Просянівське, ділянка - Вершинська -1 , надавши всі необхідні документи. Як зазначило ТОВ Арегріон Україна , воно планує для розробки первинні каоліни в межах ділянки площею 357,4 га, що поглинає ділянку Вершинська Просянівського родовища, площею 330,7 га. З цією метою товариство на підставі договору купівлі-продажу геологічної інформації від 04.06.2018 року № 66/11 отримало право користування відповідною геологічною інформацією.

Крім того, як зазначило ТОВ Арегріон Україна , Державною службою геології та надр України розпочато процедуру погодження, що вчиняється без залучення особи, яка звернулась за одержанням дозволу, в межах строку, встановленого для видачі дозволу. У свою чергу, товариство вчинило дії, спрямовані на отримання спеціального дозволу щодо родовища Просянівське, ділянка Вершинська -1 та найближчим часом має отримати спеціальний дозвіл на право користування надрами Просянівського родовища, ділянка Вершинська -1 на земельній ділянці, яка поглинає земельну ділянку Вершинської-1 цього ж родовища, на яке позивачу було видано спеціальний дозвіл в„– 4921 .

З урахуванням викладеного вище, за поясненнями заявника, рішення у цій справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ Арегріон Україна , оскільки, у випадку задоволення адміністративного позову та надання ТОВ Арегріон Україна спеціального дозволу на право видобування корисних копалин родовища Просянівське, ділянка - Вершинська -1 , як позивач, так і ТОВ Арегріон Україна можуть отримати право видобування корисних копалин одного й того ж родовища.

Тому, заявник просить суд залучити його до участі в адміністративній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

У судове засідання з`явився представник позивача, який заперечував проти залучення третьої особи на стороні відповідача з наступних підстав.

За поясненнями позивача, у погодженні з відповідними обласними радами щодо надання надр у користування ТОВ Арегріон Україна було прямо відмовлено, що підтверджується протоколом шістнадцятої сесії ради ще від 22.02.2019 року. Більше того, відповідно до інформації з офіційного сайту відповідача у розділі відомості про дію спецдозволу щодо кожного спеціального дозволу позивача зазначено про реєстрацію заяви на продовження дії спеціального дозволу. Відтак, за твердженнями позивача, йому не зрозуміло, як до завершення процедури на продовження дії спеціального дозволу, ТОВ Арегріон Україна має на меті отримати спеціальний дозвіл на родовище, щодо якого позивачем були отримані спеціальні дозволи та наразі триває офіційна процедура продовження строку їх дії.

Крім того, у своїх поясненнях ТОВ Проско ресурси посилається на те, що відповідачем грубо порушувались та порушуються права товариства, вчиняються дії задля перешкоджання здійсненню ним господарської діяльності, що спричиняє чималих систематичних збитків підприємству реального сектора економіки, яке понад 20 років розробляє Просянівське родовище каолінів. Це призвело до необхідності невідкладного захисту прав та законних інтересів позивача.

Тому, представник позивача просить суд відмовити у задоволенні заяви ТОВ Арегріон Україна про залучення до участі у справі в якості третьої особи.

Представник відповідача надав суду клопотання про розгляд справи у підготовчому засіданні без його участі.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши доводи заявника, викладені в клопотанні про залучення третьої особи, пояснення учасників справи, врахувавши норми КАС України, прийшов до таких висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 КАС України, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої, як третьої особи подана заява.

Суд, враховуючи викладене вище та те, що судове рішення у справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ Арегріон Україна , вважає за необхідне залучити його до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

З урахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що заява ТОВ Арегріон Україна є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 49, 50, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Арегріон Україна про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Проско ресурси до Державної служби геології та надр України про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Залучити до участі у справі № 160/1873/19 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Арегріон Україна (01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44, код ЄДРПОУ - 41977563).

Зобов`язати позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю Проско ресурси - надіслати на адресу третьої особи копію позовної заяви разом з доданими до неї документами, та надати суду докази надіслання третій особі відповідних документів.

Зобов`язати третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю Арегріон Україна -подати до суду письмові пояснення разом із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються його письмові пояснення та документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів позивачу та відповідачу, відповідно до ст. 165 КАС України.

Учасники справи допускаються до участі у судовому засіданні при наявності документа, що посвідчує особу кожного, та документа, що засвідчує повноваження їх представників.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України та оскарженню не підлягає.

Суддя І.О. Лозицька

Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено28.05.2019
Номер документу81974289
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/1873/19

Постанова від 12.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Постанова від 12.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 28.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 09.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 08.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Постанова від 16.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 15.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 28.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Постанова від 20.08.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Постанова від 20.08.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні