Ухвала
від 04.06.2019 по справі 916/318/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" червня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/318/19 Господарський суд Одеської області у складі:

судді Цісельського О.В.,

за участю секретаря судового засідання Бачур А.В.,

розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Сі Компані» від 29.05.2019р. за вх.№2-2532/19 про розподіл судових витрат по справі №916/318/19

за позовом: акціонерного товариства комерційного банку «Приват Банк» (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1)

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Сі Компані» (65496, Одеська обл., Овідіопольський р., с. Лиманка, «Райдужний» масив ж/масив «Ульянівка» , буд. 16/2, оф. 7)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача : товариства з обмеженою відповідальністю «Чорноморськ-Газ-Сервіс» (ЄДРПОУ 41183923, адреса - 68001, Одеська обл., м. Чорноморськ, вул. Хантадзе, 13-б).

про визнання правочину недійсним

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

23.05.2019р. Господарським судом Одеської області по справі №916/318/19 ухвалено рішення, яким відмовлено у задоволенні позову акціонерного товариства комерційного банку «Приват Банк» повністю.

29.05.2019р. за вх.№2-2532/19 від товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Сі Компані» надійшла заява про розподіл понесених ним під час розгляду справи судових витрат.

Ухвалою суду від 30.05.2019р. призначено до розгляду заяву відповідача про розподіл судових витрат від 29.05.2019р. за вх.№2-2532/19 у судовому засіданні на 04.06.2019р. о 10год.00хв. з викликом сторін.

Так, відповідно до ч. 1, 3 ст.123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 126 ГПК України встановлено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Частиною 8 ст. 129 ГПК України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Згідно ч.1 ст.26 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Як вбачається з матеріалів справи, 18.03.2019р. між Адвокатським бюро «Фомічов і Партнери» та ТОВ «Дельта Сі Компані» укладено договір про надання правничої допомоги №10-03/19, у порядку на умовах, визначених цим Договором, Бюро зобов`язується надавати правничу (правову) допомогу, а Клієнт зобов`язується прийняти надану правничу (правову) допомогу.

Під правничою (правовою) допомогою у цьому договорі розуміється багатоаспектна, різна за змістом, обсягом та формами діяльність, що може включати, зокрема, але не виключно: консультації, роз`яснення, складення позовних і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва в усіх без винятку державних, суспільних установ та організаціях, органах місцевого самоврядування незалежно від форм власності та підпорядкування. Вибір форми надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати, тобто Клієнта. (п.1.1. 1.2. договору №10-03/19).

Пунктом 5.1. договору №10-03/19, передбачено, що необхідність сплати та розмір гонорару визначається сторонами в додатковій угоді до договору.

Так, згідно п.2, 6, 8, 9 додаткової угоди №1 до договору про надання правничої допомоги №10-03/19 від 18.03.2019р. за надання Бюро правничої (правової) допомоги, визначеної в п.1 Угоди, Клієнт зобов`язується сплатити гонорар. Бюро надсилає акт та рахунок Клієнту факсимільним зв`язком на електронну поштову скриньку зазначену в Договорі або поштою. На протязі 3-х календарних днів з моменту отримання акту приймання-здачі наданих послуг та рахунку Клієнт зобов`язаний сплатити 70% визначено в акті гонорару. Інші 30% гонорару Клієнт зобов`язаний сплатити протягом 5-ти днів з дати набрання законної сили рішення по результатам розгляду справи №916/318/19. В акті приймання-здачі послуг сторони можуть визначити інший порядок оплати та/чи вартість правничої (правової) допомоги. В цьому випадку сторони керуються умовами акту.

Частина 4 ст. 126 ГПК України встановлює, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі « East/West Alliance Limited» проти України» , заява N 19336/04).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

У попередньому розрахунку орієнтовних судових витрат, які відповідач поніс і очікує понести у зв`язку із розглядом справи подані відповідачем до справи орієнтовні витрати останнього на правову допомогу складають 30 000грн.

На підтвердження понесення витрат ТОВ «Дельта Сі Компані» подало договір про надання правничої допомоги №10-03/19 від 18.03.2019р., додаткову угоду №1 до договору від 18.03.2018р., укладені між Адвокатським бюро «Фомічов і Партнери» та ТОВ «Дельта Сі Компані» , прайс-лист Адвокатського бюро «Фомічов і Партнери» , акт приймання-здачі наданих послуг №1 від 24.05.2019р. до договору про надання правової допомоги, платіжне доручення про оплату адвокатських послуг №189 від 28.05.2019р. на суму 21 000грн., ордер серії ОД №50267 від 19.03.2019р.

Згідно до наданих суду документів ТОВ «Дельта Сі Компані» просить покласти на позивача витрати у розмірі 2000грн. за три зустрічі та консультації клієнта з приводу спору, узгодження правової позиції по справі, 1000грн. за підготування та подання в канцелярію суду клопотання про ознайомлення з матеріалами справи, 1000грн. за ознайомлення з матеріалами справи в приміщені суду (виготовлення фотокопій справи), 1000грн. за вивчення матеріалів справи (ознайомлення з позовною заявою та доданими до неї документами), 5000грн. за підготування відзиву на позовну заяву, 1000грн. за підготування клопотання про витребування доказів та клопотання про залучення доказів, 1000грн. за направлення поштою відзиву сторонам судової справи та подання відзиву на позовну заяву до канцелярії суду, 3000грн. за прибуття до суду для участі в судовому засіданні 09.04.2019р., 3000грн. за прибуття до суду для участі в судовому засіданні 23.04.2019р., 3000грн. прибуття до суду для участі в судовому засіданні 02.05.2019р., 3000грн. за прибуття до суду для участі в судовому засіданні 23.05.2019р., 3000грн. за підготування та подання до суду заяви про вирішення питання про судові витрати, 3000грн. за прибуття до суду для участі в судовому засіданні по вирішенню питання про розподіл судових витрат.

Так, з матеріалів справи вбачається, що ТОВ «Дельта Сі Компані» сплатило на користь Адвокатського бюро «Фомічов і Партнери» 21 000грн., що підтверджено платіжним дорученням №189 від 28.05.2019р., при цьому просить покласти на позивача витрати у розмірі 30 000грн.

Вирішуючи питання про розподіл витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги адвокатом, суд зазначив, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Суд не має право втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта. Водночас, для включення всієї суми гонорару та фактичних витрат у відшкодування за рахунок позивача має бути встановлено, що такі витрати відповідача були необхідними, а розмір є розумний, виправданий, що передбачено у ст.126 ГПК України та у ст.30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Тобто, суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат, що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично, але й також - чи була їх сума обґрунтованою. Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості, пропорційності та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

Разом з тим слід зазначити, що фіксована оплата, яка передбачена додатковою угодою №1 від 18.03.2019р., а саме, на протязі 3-х календарних днів з моменту отримання акту приймання-здачі наданих послуг та рахунку Клієнт зобов`язаний сплатити 70% визначено в акті гонорару, інші 30% гонорару Клієнт зобов`язаний сплатити протягом 5-ти днів з дати набрання законної сили рішення по результатам розгляду справи №916/318/19, не є безумовною підставою для відшкодування судом витрат на послуги адвоката у такому розмірі, адже розмір таких витрат має бути доведений, документально обґрунтований та відповідати критерію розумної необхідності таких витрат.

Між тим, 30% гонорару Клієнт зобов`язаний сплатити протягом 5-ти днів з дати набрання законної сили рішення по результатам розгляду справи №916/318/19, при цьому, оскільки станом на дату прийняття даного рішення, рішення Господарського суду Одеської області від 23.05.2019р. у справі №916/318/19 не набрало законної сили, позивач наділений правом апеляційного оскарження, рішення суду може бути залишено в силі, змінено чи скасоване, у зв`язку із чим, суд вважає, що вимога про стягнення витрат на правничу допомогу у розмірі 9 000грн. наразі не підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.ч.1-5 ст.244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Таким чином, враховуючи фактичне понесення відповідачем витрат у розмірі 70% гонорару, пов`язаних із розглядом справи №916/318/19, які узгодженні між ТОВ «Дельта Сі Компані» та Адвокатським бюро «Фомічов і Партнери» в акті приймання-здачі наданих послуг №1, що підтверджено платіжним дорученням №189 від 28.05.2019р., у суду наявні підстави для часткового задоволення заяви відповідача ТОВ «Дельта Сі Компані» щодо стягнення з позивача суми понесених витрат, загалом на суму 21 000грн.

Керуючись ст.ст.123, 129, 130, 234, 235, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву про розподіл судових витрат від 29.05.2019р. за вх.№2-2532/19 - задовольнити частково.

2. Стягнути з акціонерного товариства комерційного банку «Приват Банк» (01001, м. Київ, вул. Грушевського, 1, код ЄДРПОУ 14360570) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Дельта Сі Компані» (65496, Одеська обл., Овідіопольський р., с. Лиманка, «Райдужний» масив ж/масив «Ульянівка» , буд. 16/2, оф. 7, код ЄДРПОУ 34463254) судові витрати на професійну правничу допомогу у загальній сумі 21 000 (дванадцять одна тисяча) грн.

3. В іншій частині заяви відмовити.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили згідно зі ст.241 ГПК України, після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відповідно до п.1 ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне текст додаткового рішення складено 04 червня 2019 р.

Суддя О.В. Цісельський

Дата ухвалення рішення04.06.2019
Оприлюднено05.06.2019
Номер документу82159874
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання правочину недійсним

Судовий реєстр по справі —916/318/19

Постанова від 04.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 27.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 09.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 09.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 23.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Рішення від 23.05.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні