Ухвала
від 10.06.2019 по справі 910/3398/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення зустрічного позову

10.06.2019Справа № 910/3398/19

Суддя Господарського суду міста Києва Блажівська О.Є., розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ"

про визнання недійсними додаткових угод до договору

у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" (04073, м.Київ, вул.Рилєєва, 10-А, офіс 518, код ЄДРПОУ 30732144)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" (02140, м.Київ, вул.Олександра Мишуги, 12, офіс 357, код ЄДРПОУ 39839050)

про стягнення 5 145 688,24 грн,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" 19 березня 2019 року звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" про стягнення заборгованості.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивачем зазначено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" систематично порушує строки оплати вартості, придбаного у Позивача природного газу, у зв`язку з чим, Товариство з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" суму основної заборгованості у розмірі 3 172 998,40 грн, пеню у розмірі 525 263,98 грн, 3 % річних у розмірі 37 926,02 грн та штрафні санкції у розмірі 1 409 499,84 грн.

Разом із позовною заявою Товариством з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.03.2019 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" про забезпечення позову повернуто заявнику.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.03.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №910/3398/19, справу ухвалено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 24.04.2019.

02.04.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" надійшла заява про повернення судового збору в розмірі 960,50 грн, сплаченого за подання заяви про забезпечення позову.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.04.2019 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" про повернення судового збору в розмірі 960,50 грн, сплаченого за подання заяви про забезпечення позову задоволено; повернуто Товариству з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 960,50 грн, що був перерахований платіжним дорученням №884 від 18.03.2019.

22.04.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" надійшла заява про виправлення технічної описки у тексті позовної заяви.

24.04.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" надійшло клопотання про поновлення строку на подання відзиву на позовну заяву.

24.04.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання.

У підготовчому засіданні суд протокольно оголосив перерву до 22.05.2019 та оголошено, що заяви та клопотання подати у строк до 13.05.2019.

14.05.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

У підготовче засідання, призначене на 22.05.2019, з`явилися представники сторін. Представник позивача повідомив суд про те, що не отримував відзив на позовну заяву.

Розглянувши у підготовчому засіданні клопотання відповідача про поновлення строку на подання відзиву на позовну заяву, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, забезпечення рівності прав та обов`язків всіх учасників процесу, суд ухвалив задовольнити останнє та поновити строк для подання відзиву на позовну заяву до 14.05.2019. Дана інформація занесена до протоколу судового засідання від 22.05.2019.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.05.2019 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів, відкладено підготовче засідання на 12.06.2019.

31.05.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" надійшла відповідь на відзив.

06.06.2019 через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" надійшла зустрічна позовна заява до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" про визнання недійсними додаткових угод до договору.

Розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви, господарський суд виходить з наступного.

Пунктом 3 частини 2 статті 46 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до частин 1-4 статті 180 Господарського процесуального кодексу України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом. Зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

Отже, відповідач повинен був пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву з одночасним додержанням вимог встановлених Господарським процесуальним кодексом України.

Згідно з ч. 8 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Пунктом 5 резолютивної частини ухвали Господарського суду міста Києва від 25.03.2019 було встановлено відповідачу строк для подачі обґрунтованого письмового відзиву на позовну заяву у порядку, передбаченому статтею 178 Господарського процесуального кодексу України, який становив п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали.

За висновками суду, беручи до уваги встановлений ухвалою суду строк подання відзиву на позовну заяву та задоволення заяви про поновлення зазначеного строку, останній мав право подати зустрічний позов у строк до 14.05.2019.

Отже, зустрічний позов поданий Товариством з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" є таким, що поданий з порушенням строку, встановленого частиною першою статті 180 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до статті 118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою (ч. 7 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України).

Відтак, при зверненні особи до суду з заявою про поновлення пропущеного процесуального строку, встановленого законом, заявником повинно бути доведено наявність поважних причин пропуску такого строку. У даному випадку господарський суд зауважує, що поважними визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними і пов`язані з дійсними істотними труднощами для вчинення процесуальних дій. Господарський процесуальний кодекс України не пов`язує право суду поновити пропущений строк з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Отже, в кожному випадку суд з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінює докази, що наведені в обґрунтування клопотання про його відновлення, та робить мотивований висновок щодо поважності чи не поважності причин пропуску строку.

Разом з тим, відповідачем не було повідомлено суду як жодної причини, у тому числі і поважної, через яку пропущено встановлений законом строк для подання зустрічного позову, так і взагалі зазначено про подачу зустрічного позову в межах строків, наданих судом.

Частиною 6 статті 180 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що зустрічна позовна заява, подана з порушенням вимог частин першої та другої цієї статті, ухвалою суду повертається заявнику.

За таких обставин, зустрічна позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст. 180, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Зустрічну позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗ ПЕТРОЛІУМ" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерго-сервісна компанія "ЕСКО-ПІВНІЧ" про визнання недійсними додаткових угод до договору та додані до неї документи повернути заявнику.

Додаток: зустрічна позовна заява б/н з доданими до неї документами на 41 арк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку та строки, визначені статтями 256, 257 та підпунктом 17.5 пункту 17 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її підписання.

Відповідно до пункту 17.5 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03.10.2017 №2147-VIII до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на ухвалу суду подається до апеляційного господарського суду через відповідний місцевий господарський суд за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя О.Є. Блажівська

Дата ухвалення рішення10.06.2019
Оприлюднено11.06.2019
Номер документу82293277
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5 145 688,24 грн

Судовий реєстр по справі —910/3398/19

Постанова від 22.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 16.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Ухвала від 31.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Чорногуз М.Г.

Рішення від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 22.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні