Ухвала
від 12.06.2019 по справі 753/11458/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/11458/19

провадження № 2/753/6316/19

У Х В А Л А

про забезпечення позову

"12" червня 2019 р. суддя Дарницького районного суду міста Києва Комаревцева Л.В. розглянувши заяву позивача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до державного реєстратора Алієва Гусейна Азіз Огли Комунального підприємства Світоч , Товариства з обмеженою відповідальністю Кредитні ініціативи (м. Бровари, Бульвар Незалежності, 14) про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрації прав та їх обтяжень та виключення запису про право власності,

встановив:

В провадженні Дарницького районного суду м. Києва знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до державного реєстратора Алієва Гусейна Азіз Огли Комунального підприємства Світоч , Товариства з обмеженою відповідальністю Кредитні ініціативи (м. Бровари, бульвар Незалежності, 14) про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрації прав та їх обтяжень та виключення запису про право власності..

07.06.2019 позивачем подано заяви про забезпечення позову шляхом накладення арешту та заборони будь-яким третім особам, в тому числі представником Товариства з обмеженою відповідальністю Кредитні ініціативи вчиняти реєстраційні дії відносно нерухомого майна, а саме квартири в„– АДРЕСА_1 .

Подані заяви зумовлені наступними обставинами. Позивач вказує, що державний реєстратор здійснив незаконну перереєстрацію нерухомого майна, належного позивачу. Не було враховано факту виникнення, переходу або припинення права на нерухоме майно. Однією з підстав реєстрації квартири за ТОВ Кредитні ініціативи був кредитний договір, визнаний судом недійсним. В тому числі ТОВ Кредитні ініціативи використали своє право на звернення стягнення на іпотеку за рішенням суду.

З огляду на викладене, позивач просить вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно та забороною особам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації вчиняти будь-які реєстраційні дії.

Відповідно до ст. 151 ЦПК України, суд на прохання осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову. У заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: причини, у зв`язку з якими потрібно забезпечити позов, вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтування його необхідності, інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Згідно з ст. 152 ЦПК України позов забезпечується: накладенням арешту на майно або грошові кошти, забороною вчиняти певні дії, встановленням обов`язку вчинити певні дії, забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання, зупиненням продажу описаного майна, зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку, передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 9 від 22.12.2006 р. Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову суд, при розгляді заяви про забезпечення позову, повинен з`ясувати характер спору, що виник між сторонами, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Забезпечення позову - це сукупність встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, якщо існує ймовірність невиконання судового рішення у майбутньому або виникнення складнощів під час його виконання.

Тобто, вжиття заходів забезпечення позову є заходом забезпечення в майбутньому виконання судового рішення.

Під час вирішення питання щодо наявності підстав для забезпечення позову суд повинен врахувати обґрунтованість заявленого клопотання, пов`язаність заходів забезпечення позову з предметом позову, співмірність заходів забезпечення із заявленими вимогами, а також необхідність запобігти порушенню прав третіх осіб в зв`язку з вжиттям судом заходів забезпечення позову.

Враховуючи викладене, з наведених у клопотанні про забезпечення позову фактів та обґрунтувань вбачається, що предмет позову у даній справі щодо оскарження державної реєстрації нерухомого майна, є взаємопов`язаний зі способом забезпечення позову, а невжиття заходів забезпечення може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист прав позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Позивачем обґрунтовано наявність зв`язку між заходом забезпечення позову та предметом позовних вимог, оскільки застосування такого заходу забезпечення позову спроможне забезпечити ефективний захист його порушеного права та поновлення порушених прав та інтересів позивача.

Так, невжиття заходів забезпечення позову може призвести до відчуження майна новим власником, що ускладнить виконання рішення суду та унеможливить ефективний захист прав позивача шляхом визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрації прав та їх обтяжень та виключення запису про право власності.

При цьому, накладення арешту на майно та заборона особам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації вчиняти будь-які реєстраційні дії до вирішення спору по суті не призведе до обмеження прав відповідача, а слугуватиме заходом запобігання можливих порушень прав позивача.

Враховуючи предмет даного позову, наведені заявником докази та обґрунтування заявлених вимог у заяві про забезпечення позову, їх розумність та адекватність, наявність зв`язку між заходами забезпечення позову та предметом позовних вимог про скасування рішення про державну реєстрацію, з метою запобігання порушенню прав та охоронюваних законом інтересів позивача, суд вважає за можливе задовольнити заяву про забезпечення позову.

Строк дії заходів забезпечення позову унормовано в ч.ч. 7-10 ст. 158 ЦПК України, зокрема: у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи; якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення; у випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову; у такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Станом на час розгляду заяви про забезпечення позову відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов`язок суду щодо застосування зустрічного забезпечення згідно з ч. 3 ст. 154 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 149-153, 259, 260, 353 ЦПК України, -

ухвалив:

Заяву позивача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до державного реєстратора Алієва Гусейна Азіз Огли Комунального підприємства Світоч , Товариства з обмеженою відповідальністю Кредитні ініціативи (м. Бровари, Бульвар Незалежності, 14) про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрації прав та їх обтяжень та виключення запису про право власності. - задовольнити.

Накласти арешт на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 .

Заборонити органам та суб`єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, у тому числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно та Товариству з обмеженою відповідальністю Кредитні ініціативи вчиняти будь-які реєстраційні дії відносно квартири в„– АДРЕСА_1 .

Дані стягувача: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), ідентифікаційний код НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий Павлоградським МВ УМВС України в Дніпровській області, 04.03.1996 року.

Дані боржника: державний реєстратор Алієв Гусейн Азіз Огли Комунального підприємства Світоч (01135, м. Київ, пр-кт. Перемоги, 9), код ЄДРПОУ 21586843.

Дані боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю Кредитні ініціативи (07400, м. Бровари, бульвар Незалежності, 14)

Відповідно до норм Закону України "Про виконавче провадження" ухвала про забезпечення позову є виконавчим документом. Строк пред`явлення до виконання ухвали - три роки.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Суддя Комаревцева Л.В.

Дата ухвалення рішення12.06.2019
Оприлюднено13.06.2019

Судовий реєстр по справі —753/11458/19

Постанова від 18.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 23.01.2020

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Постанова від 14.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Комаревцева Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні