Рішення
від 05.06.2019 по справі 173/2789/18
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/2789/18

Провадження №2/173/357/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2019 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючої - судді Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

За участю: позивача - ОСОБА_1

представника позивача - адвоката Куща Д.С

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Перша Кам`янська державна нотаріальна контора, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину,-

ВСТАНОВИВ:

16.11.2018 року до суду звернулася позивач ОСОБА_1 , з позовом про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину до відповідача ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Перша Кам`янська державна нотаріальна контора

08.01.2019 року отримана довідка про реєстрацію місця проживання відповідача - фізичної особи.

Ухвалою Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 14.01.2019 року відкрите провадження по справі. Справу призначено до розгляду в підготовчому судовому засіданні на 15.03.2019 року.

15.03.2019 року проведене підготовче судове засідання. Справу призначено до розгляду на 05.06.2019 року.

Учасникам розгляду справи роз`яснені права та обов`язки відповідно до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

В судовому засіданні 05.06.2019 року оголошена вступна та резолютивна частина рішення.

Згідно заявлених позовних вимог за поданою позовною заявою позивач просить визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину серія та номер: 2-383, видане 29 березня 2017 року Першою Кам`янською державною нотаріальною конторою ОСОБА_2 , на земельну ділянку з кадастровий номер НОМЕР_1 , площею 5.17 га., з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на наступне: постановою Верховного Суду України від 05.09.2018 року по справі № 178/560/16 встановлене наступне: у квітні 2016 року ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Перша Кам`янська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 5.17 га., з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. ОСОБА_2 , є спадкоємцем за заповітом, посвідченим приватним нотаріусом Верхньодніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області, відповідно до якого ОСОБА_5 , заповіла йому належну їй земельну ділянку. Зазначив, що спадкоємцем ОСОБА_1 , яка у передбачений законом шестимісячний строк подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, успадковане майно, яке не входить до спадкової маси (за заповітом).

Рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року у задоволенні позову ОСОБА_2 ,. було відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.01.2017 року скасоване рішення Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року та ОСОБА_2 ,. визначений додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом.

Постановою Верховного суду України від 25.09.2018 року рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.01.2017 року скасоване та залишене в силі рішення Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року. Оскільки суд прийшов до висновку, що рішення суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову ОСОБА_2 , ухвалене відповідно до норм матеріального права і з дотриманням норм процесуального права та всебічно з`ясовані всі обставини справи.

З Інформаційної довідки № 144447851 з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08 листопада 2018 року, встановлено. що 29.03.2017 року державний нотаріус першої Кам`янської державної нотаріальної контори видав свідоцтво про право на спадщину серія та номер: 2-383, ОСОБА_2 , на земельну ділянку з кадастровий номер НОМЕР_1 , площею 5.17 га., з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. Також встановлено, що 29.03.2018 року право власності на зазначену земельну ділянку зареєстроване за відповідачем на підставі означеного свідоцтва про право на спадщину.

За даних обставин видане відповідачу свідоцтво про право на спадщину на спірну земельну ділянку має бути визнаним недійсним, що й стало причиною звернення до суду.

В судовому засіданні позивач та представник позивач позовні вимоги підтримали, давши пояснення фактично викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Третьою особою, Першою Кам`янською державною нотаріальною конторою Дніпропетровської області подана заява про розгляд справи у відсутність її представника, письмових пояснень на позовну заяву не надано.

Відповідності до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст.55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом, права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, з`ясувавши зміст позовних вимог, заслухавши пояснення учасників розгляду справи, вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини

Судом встановлено, що постановою Верховного Суду України від 05.09.2018 року по справі № 178/560/16 встановлене наступне: у квітні 2016 року ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Перша Кам`янська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 5.17 га., з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. ОСОБА_2 , є спадкоємцем за заповітом, посвідченим приватним нотаріусом Верхньодніпровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області, відповідно до якого ОСОБА_5 , заповіла йому належну їй земельну ділянку. Зазначив, що спадкоємцем ОСОБА_1 , яка у передбачений законом шестимісячний строк подала заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори, успадковане майно, яке не входить до спадкової маси (за заповітом).

Рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року у задоволенні позову ОСОБА_2 ,. було відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.01.2017 року скасоване рішення Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року та ОСОБА_2 ,. визначений додатковий строк для прийняття спадщини за заповітом.

Постановою Верховного суду України від 25.09.2018 року рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.01.2017 року скасоване та залишене в силі рішення Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року. Оскільки суд прийшов до висновку, що рішення суду першої інстанції про відмову у задоволенні позову ОСОБА_2 , ухвалене відповідно до норм матеріального права і з дотриманням норм процесуального права та всебічно з`ясовані всі обставини справи. Що підтверджується копією постанови Верховного суду України.

З Інформаційної довідки № 144447851 з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08 листопада 2018 року, встановлено, що 29.03.2017 року державний нотаріус першої Кам`янської державної нотаріальної контори видав свідоцтво про право на спадщину серія та номер: 2-383, ОСОБА_2 , на земельну ділянку з кадастровий номер НОМЕР_1 , площею 5.17 га., з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. Також встановлено, що 29.03.2018 року право власності на зазначену земельну ділянку зареєстроване за відповідачем на підставі означеного свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1268, 1269 ЦК України спадкоємці за законом чи за заповітом мають право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України за якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким , що е прийняв її.

Судом встановлено, що після набрання законної сили рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.01.2017 року, яким скасоване рішення Верхньодніпровського районного суду про відмову у встановленні відповідачу додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом та ОСОБА_2 ,. встановлений додатковий строку для прийняття спадщини за заповітом у нотаріуса були підстави для видачі відповідачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_5 , оскільки ОСОБА_2 , був визначений додатковий строк для прийняття спадщиниі на сас видачі свідоцтва про право на спадщину дане рішення набрало законної сили.

Проте в подальшому постановою Верховного суду України від 05.09.2018 року рішення апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.01.2017 року було скасоване, та залишене в силі рішення Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року, яким ОСОБА_2 , відмовлено у визначенні додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5

Таким чином відпала підстава за якою відповідачу було видане свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_5

Відповідно до ст. 1301 ЦК України - Свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом.

Так як підстава за якою відповідачу було видане свідоцтво про право на спадщину відпала в результаті винесення постанови Верховним Судом України, яким залишене в силі рішення Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 11.11.2017 року, яким ОСОБА_2 , відмовлено у визначенні додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 . Таким чином з моменту ухвалення даного рішення відповідач є особою, що не мала права на спадкування після смерті ОСОБА_5

Виходячи з вищевикладеного суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі так як відпала підстава за якою відповідачу убло видане свідоцтво про право на спадщину за заповітом.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені позивачем витрати по сплаті судового збору в сумі 704 грн., 80 коп., оскільки позовні вимоги задоволені.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 89, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 293 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Перша Кам`янська державна нотаріальна контора, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину - задовольнити.

Визнати недійсним свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 29 березня 2017 року, виданого Першою Кам`янською державною нотаріальною конторою ОСОБА_2 , ІПН2НОМЕР_4, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , на земельну ділянку за кадастровим номером НОМЕР_1 , площею 5.17 га., з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Першотравенської сільської ради Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, зареєстроване в реєстрі за № 2-383, у спадковій справі № 552/2012

Стягнути із ОСОБА_2 , ІПННОМЕР_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: в АДРЕСА_3 , понесені судові витрати по сплаті судового збору в сумі 704 грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення.

Відповідно до п. 15.5 розділу ХШ Перехідні положення ЦПК України апеляційна скарга подається через Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області до приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із редакцією Цього кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 14.06.2019 року.

Суддя Петрюк Т.М

Зареєстроване: 14.06.2019 року

Оприлюднене: 14.06.2019 року

Дата набрання законної сили: 16.07.2019 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.06.2019
Оприлюднено18.06.2019
Номер документу82413637
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —173/2789/18

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Постанова від 10.03.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Ткаченко І. Ю.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Рішення від 05.06.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 14.01.2019

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні