Рішення
від 28.12.2009 по справі 51/145
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА



 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  51/145

28.12.09

За позовом Дочірнього підприємства «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті»на Льва Толстого»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інреал»

про стягнення 309 675, 52 грн.

 Суддя Пригунова А.Б.

Представники сторін:

від позивача: Масалова Г.Є.

від відповідача: не з’явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з вимогою про стягнення з відповідача 309 675, 52 грн. за угодою про співробітництво від 19.07.08 р., з яких: 308 000, 00 грн. основного боргу та 1 675, 52 грн. –3 % річних. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов’язань щодо сплати відповідно до умов зазначеної угоди.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.02.09 р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 18.02.09 р. за участю представників сторін, яких зобов’язано надати суду певні документи.

Розгляд справи переносився через нез’явлення у судові засідання повноважного представника відповідача, неналежне виконання сторонами вимог суду, необхідність витребування нових доказів у справі та з технічних причин.

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача на виклик суду не з’явився, відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому ст. 59 Господарського процесуального кодексу України, з нормативно обґрунтованими поясненнями по суті заявлених вимог та доданням оригіналів для огляду та належним чином завірених копій підтверджуючих документів, на які міститься посилання у відзиві, про поважні причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Приймаючи до уваги, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, суд вважає, що неявка у судове засідання представника відповідача не є перешкодою для прийняття рішення у даній справі.  

Відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 28.12.09 р. за згодою представника позивача судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

19.06.2008 р. між Дочірнім підприємством «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті»на Льва Толстого»та Товариством з обмеженою відповідальністю «Інреал»укладено угоду про співробітництво, яким відповідач підтвердив свій намір разом з позивачем приймати участь в оформленні угоди з об’єктом нерухомості, що являє собою п’ятикімнатну квартиру, розташовану АДРЕСА_1

За умовами зазначеної угоди відповідач зобов’язався відповідно до попередньої домовленості про оплату послуг його клієнтом в розмірі 4% від вартості об’єкта нерухомості, зазначеної в акті, сплатити позивачу 2% від вартості об’єкту нерухомості, зазначеної в акті приймання-передачі наданих послуг.

Відповідно до п. 2 угоди факт отримання інформації клієнтом підтверджується актом приймання-передачі наданих послуг.

Пунктом 3 угоди встановлено, що відповідач зобов’язується здійснити оплату шляхом перерахування вищезазначеної суми в повному обсязі на рахунок позивача протягом трьох банківських днів від дати отримання оплати від клієнта.

Відповідно до акту приймання-передачі наданих послуг від 20.06.2008 р., підписаного сторонами, еквівалент заявленої вартості квартири АДРЕСА_1 загальною площею 274, 80 кв.м. становить 2 000 000, 00 дол. США.

При цьому в акті від 20.06.2008 р. зазначено, що даним актом підтверджується факт виконання послуг, передбачених угодою про співробітництво від 19.06.2008 р.

Як встановлено судом, 03.10.2008 р. між громадянином Німеччини ОСОБА_3 та Посольством Королівства Бельгії в Україні укладено договір купівлі-продажу квартири, згідно якого ОСОБА_3 продав, а Посольство Королівства Бельгії в Україні –купило квартиру АДРЕСА_1 загальною площею 274, 80 кв.м., жилою площею 157, 40 кв.м.

Зазначений договір 03.10.2008 р. посвідчений нотаріусом Київського міського нотаріального округу Левицьким Р.В. та зареєстровано в реєстрі за № 6470, 6471.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що відповідно до умов угоди про співробітництво від 19.06.2008 р. відповідач зобов’язаний був у строк, встановлений вказаною угодою, сплатити позивачу суму, еквівалентну 40 000, 00 дол. США, що станом на день подачі позовної заяви складає 308 000, 00 грн.

Проте, як стверджує позивач, Дочірнє підприємство «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті»на Льва Толстого», в порушення мов угоди про співробітництво від 19.06.2008 р., кошти за отримані послуги не перерахувало.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов’язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема є договори та інші правочини.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов’язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов’язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. 509 Цивільного кодексу України зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку. Зобов’язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу. Зобов’язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу України зобов‘язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов‘язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).

Платіжним дорученням № 16/1 від 17.10.2008 р. Посольство Королівства Бельгії в Україні перерахувало на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «Інреал»грошові кошти у розмірі 364 708, 80 грн. в якості оплати за пошук об’єкту нерухомості та сприяння у його придбанні, що підтверджується довідкою Публічного акціонерного товариства «СЕБ Банк»№ 7-4-4/3552 від 14.08.2009 р. (в матеріалах справи).

За таких обставин, відповідач зобов’язаний був, у встановлений угодою про співробітництво від 19.06.2008 р. термін, перерахувати на рахунок позивача 2% від вартості об’єкту нерухомості, що відповідно до акту від 20.06.2008 р. становить еквівалент 2 000 000, 00 грн.

Однак доказів виконання відповідачем зобов’язань, встановлених угодою про співробітництво від 19.06.2008 р., відповідачем суду не надано.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що  відповідачем було порушено умови угоди про співробітництво від 19.06.2008 р., а також положення ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України. та ст. 193 Господарського кодексу України, відповідно до яких зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів законодавства.

Разом з тим, позивач просить стягнути з відповідача суму, визначену у акті приймання-передачі наданих послуг від 20.06.2008 р. за курсом Національного банку України станом на день звернення до суду з позовною заявою, що становить 308 000, 00 грн.

З цього приводу суд вважає за необхідне відзначити наступне.

Відповідно до ст. 524 Цивільного кодексу України зобов'язання має бути виражене у грошовій одиниці України - гривні. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті.

Частинами 1, 2 ст. 533 Цивільного кодексу України встановлено, що грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

За таких обставин, суд дійшов висновку що сума, яка підлягає стягненню з відповідача має бути розрахована за офіційним курсом Національного банку України станом на момент, коли відповідач мав перерахувати грошові кошти на рахунок позивача.

Тож, оскільки Посольство Королівства Бельгії в Україні перерахувало на рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю «Інреал»кошти –17.10.2008 р., то відповідач мав перерахувати 2% від вартості об’єкту нерухомості на рахунок Дочірнього підприємства «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті» на Льва Толстого»грошові кошти не пізніше 21.10.2008 р.

За даними Національного банку України офіційний курс долара США станом на 21.10.2008 р. становив 4, 9855 грн. за 1 дол. США.

Таким чином, сума яка підлягає стягненню з Товариства з обмеженою відповідальністю «Інреал»на користь Дочірнього підприємства «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті» на Льва Толстого»становить 199 420, 00 грн.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача 3 % річних від простроченої суми, що передбачено ст. 625 Цивільного кодексу України.

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунку суду розмір трьох процентів річних від простроченої суми за період з 21.10.2008 р. (дата, коли зобов’язання мало бути виконано) до 27.12.2008 р. (68 днів –визначено позивачем) становить 1 114, 57 грн.

Враховуючи вищенаведене, вимоги позивача підлягають частковому задоволенню.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України при частковому задоволенні позову покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи наведене, керуючись  ст.ст. 32, 33, 49, 75, 82-85  Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд  міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Дочірнього підприємства «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті»на Льва Толстого»задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Інреал»(02088, м. Київ, вул. Комінтерну, 5, код ЄДРПОУ 34001410), з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем у процесі виконавчого провадження, на користь Дочірнього підприємства «Агентство нерухомості «Парк Лейн Ріелті»на Льва Толстого»(03150, м. Київ, вул. Горького, 95, код ЄДРПОУ 34568191) 2% від вартості об’єкту нерухомості, що передбачено угодою про співробітництво від 19.06.2008 р. у розмірі 199 420, 00 (сто дев’яносто дев’ять тисяч чотириста двадцять грн. 00 коп.) грн., 3% річних від простроченої суми у розмірі  1 114, 57 (одна тисяча сто чотирнадцять грн. 57 коп.) грн., 2 005, 35 (дві тисячі п’ять грн. 35 коп.) грн. –державного мита та 76, 41 (сімдесят шість грн. 41 коп.) грн. –витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. В іншій частині у задоволенні позовних вимог відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, оформленого відповідно до вимог  ст. 84 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржене в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

          Суддя

                                                                                 Пригунова А.Б.

Дата підписання 25.01.2010 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.12.2009
Оприлюднено25.03.2010
Номер документу8247440
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/145

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 13.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Ухвала від 08.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 28.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Рішення від 18.08.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні