Рішення
від 09.03.2010 по справі 10/11-157
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" березня 2010 р. Справа № 10/11-157

Господарський суд Терно пільської області

у складі

Розглянув справу

за позовом: Концерну "Військторгсервіс", м. Київ, ву л. Молодогвардійська, 28а в осо бі Філії "Управління торгівл і Західного оперативного ком андування" Концерну "Військт оргсервіс", м. Львів, вул. Шевче нка, 78

до відповідача : Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1

За участю пре дставників:

Позивача: Русової В.А. - представника , довіреність № 234 від 17.12.2009 року ;

Відповідача: не прибув ;

В судовому за сіданні представнику позива ча роз' яснено процесуальн і права та обов' язки, передб ачені статтями 20,22,27,28,81-1 Господар ського процесуального кодек су України.

За відсутністю відповід ного клопотання сторін техні чна фіксація судового процес у не здійснюється.

Суть справи: До г осподарського суду Тернопіл ьської області звернувся з п озовом Концерн "Військторгсе рвіс", м. Київ, вул. Молодогвард ійська, 28а в особі Філії "Управ ління торгівлі Західного опе ративного командування" Конц ерну "Військторгсервіс", м. Льв ів до Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_1, м. Чортків пр о стягнення заборгованості п о орендній платі в сумі 30 286,20 грн .; з яких 27 068,20 грн. основного борг у ; 3 218,10 грн. - пені; відшкодуван ня витрат по сплаті державно го мита та витрат за інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу просить покл асти на відповідача.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовує умовами договор у оренди нерухомого майна ві д 01.07.1999 року №1/ч, а саме: частину п риміщення торгового центру п лощею 30,0 кв. м. за адресою: м. Чорт ків, вул. Незалежності, 74 Терно пільської області із змінам и та доповненнями, внесеними угодою до договору №1/ч від 30.01.20 08р.; невиконанням відповідаче м зобов' язань в частині спл ати орендної плати.

Ухвалою суду від 05 лю того 2010 року судове засідання призначене о 10 год. 30 хвилин 19 лю того 2010 року.

У зв' язку з непр ибуттям у судове засідання 19.0 2.2010 року представника відпові дача, розгляд справи було від кладено до 15 год. 09.03.2010 року в пор ядку статті 77 ГПК України.

Відповідач письм ового відзиву на позов не под ав , заперечень щодо заявлени х позовних вимог суду не пред ставив, його представник у су дове засідання 09.03.2010 року повто рно не прибув, хоча був повідо млений про судове слухання у встановленому порядку, що пі дтверджується Повідомлення м про вручення поштового від правлення.

Оскільки, участь пред ставників сторін у судове за сідання не визнавалося обов' язковою, надані позивачем до кументи є достатніми, а тому с уд розглядає позов в порядку статті 75 ГПК України за наявн ими у справі матеріалами.

Представник поз ивача у судовому засіданні п ідтримав заявлені вимоги пов ністю.

Розглянувши ма теріали справи, заслухавши п ояснення представника позив ача, господарський суд встан овив наступне:

Згідно ст. ст. 1,2 Господар ського процесуального кодек су України право на зверненн я до господарського суду за з ахистом своїх порушених, осп орюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають під приємства, установи, організ ації, інші юридичні особи (у то му числі іноземні), громадяни , які здійснюють підприємниц ьку діяльність і в установле ному порядку набули статусу суб' єкта підприємницької д іяльності.

Стаття 16 Цивільного Кодекс у України також визначає, що к ожна особа має право звернут ися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу та визначає способи захисту цивільних прав та інтересів.

Суд може захистити цивільн е право або інтерес іншим спо собом, що встановлений догов ором або законом (частина дру га п. 1 ст. 16 ЦК України).

Позивач - ко нцерн «Військторгсервіс»є ю ридичною особою, організа ційно-правова форма - концер н, ідентифікаційний код 33689922 і в ключений до ЄДРПО України, а т ому наділений правом на звер нення до господарського суду за захистом свої прав.

Згідно статті 11 Цив ільного Кодексу України підс тавами виникнення цивільних прав та обов' язків, зокрема , є договори та інші правочини .

Правочином є дія особ и, спрямована на набуття, змін у або припинення цивільних п рав та обов'язків (ч. 1 ст. 202 ЦК Ук раїни).

У судовому засіданні вста новлено, що 01 липня 1999 року мі ж Державним підприємством Мі ністерства оборони України " Управління військової торгі влі ПрикВО" в особі начальник а філії Тернопільського війс ькового торгу №49 (Орендодавец ь) та Суб'єктом підприємницьк ої діяльності - фізичною осо бою ОСОБА_1, м. Чортків (Орен дар) було укладено Договір ор енди приміщення, згідно умов якого Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитло ве приміщення, загальною пло щею 30,0 кв. м. (частину приміщенн я) магазину, що знаходиться за адресою м. Чортків, вул. Незал ежності ,74 та знаходиться на б алансі Тернопільського війс ькового торгу №49, вартість виз начена відповідно до звіту п ро експертну оцінку об'єкту о ренди і становить 29 099,00 грн.

Момент користування оренд ованим майном настає одночас но із підписання сторонами Д оговору та Акту прийому-пере дачі вказаного майна (Додато к 1) (пункт 2.1 Договору).

Даний Договір діє з 01 липня 1999 року по 01 липня 200 0 року. Строком на один рік ( п. п . 10.1. Договору ).

Пунктом 3.1. Договору сторони погодили, що орендна плата визначається на підст аві Методики розрахунку орен дної плати, затвердженої Каб інетом Міністрів України, і с кладає 673,20 грн. за рік (без індек сів інфляції та ПДВ).

Орендна плата за базовий м ісяць оренди (червень 1999 р.) роз раховується згідно з Додатко м №2 до цього договору та склад ає 56,10 грн. (без ПДВ). Орендна плат а за перший місяць оренди виз начається шляхом коригуванн я базової орендної плати на і ндекси інфляції за період до першого місяця оренди та за п ерший місяць оренди. (п. 3.2. Дого вору).

Згідно наказу Міністра обо рони України №135 від 05.04.2007р. ДП МО України "Управління торгівл і ЗахОк" реорганізовано шлях ом приєднання до Концерну "Ві йськторгсервіс".

Як вбачається з матеріалів справи, 30 січня 2008 року між п озивачем та відповідачем укл адено Угоду про внесення змін до договору оренди прим іщення №1/ч від 01липня 1999 року, ві дповідно до якої сторони пог одились внести такі зміни і д оповнення до договору оренди приміщення№1/ч від 01.07.1999р., зокре ма: 1. Абзац 2 п. 3.2. розділу 3 "Орендн а плата" викласти в наступній редакції: "Орендна плата пере раховується Орендарем на роз рахунковий рахунок філії "Уп равління торгівлі Західного оперативного командування" Концерну "Військторгсервіс", 260063133501 в Львівській філії АБ "Бан к регіонального розвитку" МФ О 325224, код ЄДРПОУ 35123552.

Дана Угода набир ає чинності з моменту її підп исання сторонами (п. 3 Угоди ) та укладена в 2-х примірниках , кожен з яких має однакову юри дичну силу (п. 4. Угоди).

У відповідності д о статті 3 Закону України „ Про оренду державного та комуна льного майна” - орендою є засн оване на договорі строкове п латне користування майном, н еобхідним орендареві для зді йснення підприємницької та і ншої діяльності.

Пунктами 1, 3 ст. 19 Зако ну України “ Про оренду держа вного та комунального майна ” встановлено, що Орендар за к ористування об' єктом оренд и вносить орендну плату неза лежно від наслідків господар ської діяльності, розмір та с троки якої визначаються у до говорі.

За своїм змістом і право вою природою, укладений між с торонами Договір є договором оренди і сторони в ньому до сягли згоди по всіх істотних умовах, в тому числі і по пл аті за користування приміщен ням.

Відповідно до п.3 ст. 18 Закон у України “ Про оренду держав ного та комунального майна ” орендар зобов' язаний вноси ти орендну плату своєчасно т а у повному обсязі.

У відповідності до п. 6 ст атті 283 Господарського кодекс у України до відносин оренди застосовуються відповідні п оложення Цивільного Кодексу України з врахуванням особл ивостей, передбачених ГКУ.

Пунктом 3.2. Договору с торони встановили, орендна п лата перераховується Оренда рем на розрахунковий рахунок Тернопільського військовог о торгу №49 ДП МО України "УПВ Пр икВо" щомісячно не пізніше п' ятого числа поточного місяця з врахуванням щомісячного і ндексу інфляції, на підставі виставленого рахунку.

У відповідності до вимог с т. ст. 525,526 ЦК України зобов'язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог ЦК, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звича їв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлять ся. Одностороння відмова в ід зобов' язання, або одност ороння зміна його умов не доп ускається, якщо інше не встан овлено законом або договором .

У судовому засіданні вс тановлено, що на підставі дог овору позивач передав відпов ідачу в оренду майно , яке знах одиться в м. Чортків, вул. Неза лежності, 74 Тернопільської об ласті, а Орендар прийняв згід но Акту приймання - передачі нерухомого майна від 01.07.1999р.

Станом на час по дання позову та відповідно д о представленого позивачем р озрахунку заборгованість по орендній платі з 2008 року по 2009 р ік відповідача становить в с умі 27 068,20 грн.

Отже, як підтверджуєт ься розрахунком заборговано сті поданим позивачем і не сп ростованого відповідачем на лежними та допустимими доказ ами, за останнім на час поданн я позову до суду числилася за боргованість по орендній пла ті в сумі 27 068,20 грн., а тому з ог ляду на наведене позов ні вимоги в частині стягненн я орендної плати в сумі 27 068,20 грн . підлягають до задоволення, я к обґрунтовано заявлені та п ідтверджені документально.

Пунктом 2 статті 3 43 Господарського кодексу Укр аїни встановлено, що платник грошових коштів сплачує на к ористь одержувача цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється з а згодою сторін, але не може пе ревищувати подвійної обліко вої ставки Національного бан ку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Орендна плата та пла тежі, передбачені п.3.2., перерах овані несвоєчасно або в не у п овному обсязі, стягуються ор ендодавцем відповідно до чин ного законодавства з урахува нням пені у розмірі 0,5% суми заб оргованості за кожний день п рострочення (включаючи день оплати) (п.3.4. Договору).

При таких обставинах справи, судом приймається по силання позивача про те, що у н ього є правові підстави для с тягнення пені. Згідно предст авленого розрахунку позивач а розмір нарахованої пені ст ановить 3 218,20 грн.

Державне мит о та інші судові витрати покл адаються на відповідача, згі дно ст.ст. 44,49 ГПК України.

На підставі наведе ного , керуючись статтею 129 Кон ституції України, статтями 525, 526 Цивільного кодексу України , статтями 179, 180, 283, 343 Господарсько го України, статтями 3, 19, 18 Закон у України „ Про оренду держав ного та комунального майна ” , статтями 1,2,22,29,33,44,49,80 п. 1-1,82,84,116,117 Госпо дарського процесуального ко дексу України господарськи й суд, -

В И Р І Ш И В:

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з Фізичної особи -підприємця ОСОБА_1, АДРЕ СА_1, ідентифікаційний номе р НОМЕР_1 на користь Конце рну "Військторгсервіс", м. Київ , вул. Молодогвардійська, 28а в о собі Філії "Управління торгі влі Західного оперативного к омандування" Концерну "Війсь кторгсервіс", м. Львів, вул. Шев ченка, 78, ідентифікаційний код 35123552 - 27 068,20 грн. боргу; 3 218,10 грн. пен і; 302,90 грн. в повернення сплачен ого державного мита; 236 грн. за і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу.

Видати наказ.

3.Рішення набуває законн ої сили в десятиденний строк з дня його прийняття.

На рішення суду, яке не наб рало законної сили, сторони м ають право подати апеляційну скаргу, а прокурор - апеляційн е подання, протягом десяти дн ів з дня прийняття рішення, че рез місцевий господарський с уд.

4.Накази видати після на брання рішенням законної сил и.

5.Повний текст рішення скла дено 09 березня 2010 року.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення09.03.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу8263900
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/11-157

Судовий наказ від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 05.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Ухвала від 19.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Постанова від 19.08.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Ухвала від 22.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Першиков Є.В.

Постанова від 11.05.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.

Рішення від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

Рішення від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні