Рішення
від 24.02.2010 по справі 16/201-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" лютого 2010 р. Справа № 16/201-09

вх. № 9838/5-16

Суддя господарського суд у

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - не з'явився;

відповідача - не з'явився;

розглянувши справу за поз овом Товариства з обмежен ою відповідальністю "БС Трей д", м. Вишневе

до Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_1, м. Харків

про стягнення 61150,42 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду з позовн ою заявою, в якій просить стя гнутиз відповідача заборго ваність у розмірі 56 056, 58 грн. та 509 3,84 грн. пені, всього до стягненн я заявлено 61 150,42 грн., також до ст ягнення заявлено державне ми то та витрати за інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу на тій підставі , що позивач передав відповід ачу за договором №236/Х від 13.08.2007р. товар, а відповідач оплатив й ого частково.

Представник позивача у суд овое засідання не з'явився, ви требуванні судом документи н е надав, про дату, час та місце судового засідання повідомл ений належним чином про прич ини неявки суд не повідомив.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, своїм правом наданим ст. 22 Г осподарсько процесуального кодексу України не скориста вся, відзив на позов, докази о плати суду не надав. Про дату, час та місце судового засіда ння повідомлявся належним чи ном, за адресою вказаною у поз овній заяві та у свідоцтві пр о державну реєстрацію фізичн ої особи - підприємця.

Враховуючи, що відповідно д о статті 33 Господарського про цесуального кодексу України обов' язок доказування і по дання доказів покладено на с торони, суд згідно за статтею 75 Господарського процесуаль ного кодексу України розгляд ає справу за наявними в ній ма теріалами.

Вивчивши матеріали справи , повно та всебічно дослідивш и обставини справи та докази на їх підтвердження, судом вс тановлено наступне.

13.08.2007р. між ТОВ "БС Трейд" та ФО П ОСОБА_1 було укладено до говір №236/Х (далі - Договір), згід но п. 1.1. позивач зобов'язався по ставити та передати у власні сть відповідача продукцію (д алі - Товар), а відповідач зобо в'язався прийняти цей товар і оплатити його вартість на ум овах даного Договору.

У п. 3.3. Договору сторони узго дили, що розрахунки за постав лений Товар здійснюється від повідачем протягом 21 календа рного дня з дня отримання від повідної партії Товару, в нац іональній валюті України, шл яхом перерахування грошових коштів на рахунок позивача а бо в іншому порядку та формі, щ о не суперечить чинному зако нодавству України, або за дом овленістю сторін - шляхом поп ередньої оплати.

Згідно до видаткових накла дних № БСПБС -000304 від 13.09.2007р. на сум у 17 973,96 грн. та №БСПБС - 000398 від 20.09.2007р. на суму 39 167,95 грн. позивач на вик онання умов Договору передав відповідачу товар, який отри маний відповідачем, що підтв ерджується його підписом та печаткою на зазначених накла дних.

Позивач вказує, що відповід ач свій обов'язок щодо оплати за товар отриманий за вищеза значеними накладними викон ав частково у сумі 1083,33 грн.

Доказів, що підтверджували б оплату заборгованості від повідач суду не надав.

Згідно до ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України за договоро м поставки продавець (постач альник), який здійснює підпри ємницьку діяльність, зобов'я зується передати у встановле ний строк (строки) товар у влас ність покупця для використан ня його у підприємницькій ді яльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімей ним, домашнім або іншим подіб ним використанням, а покупец ь зобов'язується прийняти то вар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ст.11 Цивільного коде ксу України договір є однією з підстав виникнення зобов'я зань.

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено те, що договір є обов'язковим для ви конання сторонами.

У відповідності до частини першої статті 193 Господарсько го кодексу України до викона ння господарських договорів застосовуються відповідні п оложення Цивільного кодексу України з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України та ст . 526 Цивільного кодексу Україн и зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ЦК , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 525 Цивільного кодекс у України встановлює, що одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 530 Цивіль ного кодексу України якщо ст рок (термін) виконання боржни ком обов'язку не встановлени й або визначений моментом пр ед'явлення вимоги, кредитор м ає право вимагати його викон ання у будь-який час. Боржник п овинен виконати такий обов'я зок у семиденний строк від дн я пред'явлення вимоги, якщо об ов'язок негайного виконання не випливає із договору або а ктів цивільного законодавст ва.

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України, порушенн ям зобов'язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов'язання (неналежне вик онання).

Таким чином відповідач є та ким, що порушив грошове зобов 'язання, оскільки не сплатив з аборгованість в строк, визна чений умовами договору.

Враховуючи викладене, госп одарський суд приходить до в исновку про задоволення позо ву в частині стягнення 56 056,58 грн . основної заборгованості.

Щодо позовних вимог про стя гнення 5 093,84 грн. пені суд зазна чає наступне.

Відповідно до статті 611 Циві льного кодексу України у раз і порушення зобов'язання нас тають правові наслідки, вста новлені договором або законо м, зокрема, стягнення неустой ки.

Згідно ст. 199 Господарського кодексу України виконання г осподарських зобов'язань заб езпечується заходами захист у прав та відповідальності у часників господарських відн осин, передбаченими цим Коде ксом та іншими законами. За по годженням сторін можуть заст осовуватися передбачені зак оном або такі, що йому не супер ечать, види забезпечення вик онання зобов'язань, які звича йно застосовуються у господа рському (діловому) обігу.

До відносин щодо забезпече ння виконання зобов'язань уч асників господарських відно син застосовуються відпові дні положення Цивільного код ексу України.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України штраф ними санкціями у цьому Кодек сі визнаються господарські с анкції у вигляді грошової су ми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов'язання.

Згідно з частиною третьою с татті 549 Цивільного кодексу Ук раїни пеня є неустойка, що обч ислюється у відсотках від су ми несвоєчасно виконаного гр ошового зобов'язання за коже н день прострочення виконанн я.

Відповідно до ст. 546 Цивільно го кодексу України виконання зобов'язань може забезпечув атися у т.ч. неустойкою.

Відповідно до ч.1 ст. 548 Цивіль ного кодексу України виконан ня зобов'язання (основного зо бов'язання) забезпечується, я кщо це встановлено договором або законом.

Згідно частини другої ст. 551 Ц ивільного кодексу України, я кщо предметом неустойки є гр ошова сума, її розмір встанов люється договором або актом цивільного законодавства.

Частиною шостою статті 231 Го сподарського кодексу Україн и передбачено, що штрафні сан кції за порушення грошових з обов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визна чається обліковою ставкою На ціонального банку України, з а увесь час користування чуж ими коштами, якщо інший розмі р відсотків не передбачено з аконом або договором.

У п. 5.2. Договору сторони пере дбачили, що у випадку порушен ня відповідачем строків розр ахунку за поставлений Товар, встановлених розділом 3 дано го Договору, позивач вправі з астосувати до відповідача шт рафні санкції у вигляді пені в розмірі 0,5 % від суми заборгов аності за кожен день затримк и. Штрафні санкції за порушен ня відповідачем строків опла ти товару, встановлених розд ілом 3 Договору, стягуються за весь час існування такого по рушення.

Дослідивши наданий позива чем розрахунок пені по забор гованості відповідача за Дог овором, суд встановив, що ухв алами господарського суду Ха рківської області від 02.12.2009р. та від 14.01.2010 р. було зобов'язано поз ивача надати суду: докази опл ати відповідачем; акт звірки з відповідачем по договору № 236/Х від 13.08.2007 р., оскільки в надано му позивачем розрахунку пені зазначено також інші постав ки (накладні № БСПБС - 000308 від 13.09.200 7 р. та БСПБС -000399 від 20.09.2007 р.) та накл адні на повернення товару. Ко пій зазначених накладних поз ивач суду не надав.

Таким чином, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги в частині стя гнення 4642,86 грн. пені за несвоєч асну сплату за отриманий тов ар підлягають задоволенню, в частині стягнення 450,98 грн. пе ні суд відмовляє, як необгрун товано заявлених до стягненн я.

Відповідно ч. 1 ст. 33 Господар сько процесуального кодексу України передбачено обов'яз ок доказування кожною сторон ою тих обставин, на які вона по силається як на підставу сво їх вимог і заперечень .

Згідно до ч. 1 ст. 32 Господарсь ко процесуального кодексу Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги і запереченн я сторін, а також інші обстави ни, які мають значення для пра вильного вирішення господар ського спору; ці дані встанов люються письмовими і речовим и доказами, висновками судов их експертів, поясненнями пр едставників сторін та інших осіб, які беруть участь в суд овому процесі.

Відповідно ч. 1 ст. 43 Господар сько процесуального кодексу України господарський суд о цінює докази за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, керу ючись законом.

Стаття 129 Конституції Украї ни встановлює, що судді при зд ійсненні правосуддя незалеж ні і підкоряються лише закон у. Змагальність сторін та сво бода в наданні ними суду свої х доказів і у доведенні перед судом їх переконливості - є од нією із основних засад судоч инства.

Відповідно до ст.ст.44, 49 ГПК Ук раїни витрати по сплаті держ авного мита покладаються на відповідача пропорційно ро зміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене та ке руючись ст. ст. 11, 525, 526, 530, 610, 629, 712 Циві льного кодексу України, ст. 193 Г осподарського кодексу Украї ни ст.ст. 1, 4-4-7, 33-35, 44, 49, 75, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити ч астково.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, код НОМЕР_1 (АДРЕСА_1 (у т.ч. р/р НОМЕР_2 відділення №4 філії "Харківська дирекція" АТ "Інде кс-Банк", МФО 350619) на користь Това риства з обмеженою відповіда льністю "БС Трейд", код 34564925 (08132 Киї вська обл., м. Вишневе, вул. Пром ислова, 5 (у т.ч. п/р26007103051001 ПрАТ "Альф а - Банк", МФО 300346) - 56 056,58 грн. основно го боргу, 4642,86 грн. пені, 606,99 держм ита та 234,26 грн. витрат на інформ аційно - технічне забезпечен ня судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

У частині стягнення 450,98 грн. пені - відмовити.

Суддя

Рішення підписано 24.02.2010 р.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.02.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу8265099
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/201-09

Ухвала від 28.01.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бабакова Л.М.*

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Ухвала від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Постанова від 26.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Рішення від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Здоровко Л.М.

Судовий наказ від 25.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Рішення від 08.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

Ухвала від 30.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні