Рішення
від 03.03.2010 по справі 18/15-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"03" березня 2010 р. Справа № 18/15-10

За позовом Славутського м іжрайонного прокурора в інте ресах держави в особі Славут ської районної ради м. Славут а та Славутського районного відділу профілактичної дези нфекції м.Славута

до приватного підприємця ОСОБА_1 м. Нетішин

про виконання умов договор у та про стягнення 2096,35 грн.

Суддя Саврій В.А.

Представники сторін:

Позивачів: - від Славут ської районної ради - Лаври нчук О.П. - представник за д овіреністю №01-04/10 від 27.01.2010р.

- від Славутс ького районного відділу проф ілактичної дезинфекції м. Сл авута - Соколов Е.Д. - зав ідуючий

Відповідач: не з' явив ся

За участю прокуратури: Котик І.

СУТЬ СПОРУ: в позовній з аяві прокурор в інтересах де ржави в особі позивачів прос ить суд: зобов'язати відповід ача виконати умови п.4.1.4 догово ру та повернути Славутському районному відділу профілакт ичної дезинфекції орендован е майно (частину приміщення, р озташованого за адресою: м. Сл авута, вул. Миру, 47) в належному стані; стягнути з відповідач а на користь Славутської рай онної ради 1522,01 грн. заборгован ості по орендній платі; стягн ути з відповідача на користь Славутського районного відд ілу профілактичної дезинфек ції 574,34 грн. заборгованості по орендній платі.

Представник позивача в суд овому засіданні подав клопот ання про уточнення позовних вимог в якому просить суд стя гнути з відповідача на корис ть Славутської районної ради 1522,52 грн. заборгованості по оре ндній платі; стягнути з відпо відача на користь Славутсько го районного відділу профіла ктичної дезинфекції 574,34 грн. за боргованості по орендній пла ті; зобов'язати відповідача в иконати умови п.4.1.4 договору та повернути Славутському райо нному відділу профілактично ї дезинфекції орендоване май но (частину приміщення, розта шованого за адресою: м. Славут а, вул. Миру, 47) в належному стан і.

Клопотання позивача про ут очнення позовних вимог прий мається господарським судом , так як подане відповідно до с т. 22 ГПК України, не суперечить законодавству і не порушує п рава та охоронювані законом інтереси інших осіб.

Представники позивачів та прокурор в судовому засідан ні уточнені позовні вимоги п ідтримали та наполягали на ї х задоволенні в повному обся зі.

Відповідач своїми процесу альними правами не скористав ся, зокрема, відзиву на позов н е подав, позовні вимоги по сут і не оспорив, повноважного пр едставника для участі у судо вих засіданнях не направив. Н еявка в судове засідання гос подарського суду представни ка відповідача не перешкоджа є розгляду справи по суті. Том у, для уникнення зловживання відповідачем процесуальним и правами, суд вважає за необх ідне розглянути дану справу по суті, відповідно до ст. 75 ГПК України, на підставі наявних у ній документів.

Розглядом матеріалів спра ви встановлено наступне:

01 вересня 2008 року, між Славут ським районним відділом проф ілактичної дезинфекції та пр иватним підприємцем ОСОБА _1 за погодженням з Славутсь кою районною радою укладено договір оренди індивідуальн о визначеного нерухомого або іншого) майна спільної власн ості територіальних громад р айону.

У відповідності до п. 1.1, 1.2 дог овору, предметом є оренда час тини приміщення Славутськог о районного відділення профі лактичної дезинфекції за адр есою: м. Славута, вул. Миру (Лені на) №47 яке використовується пі д офіс, площею 26 м.кв.

Орендна плата зараховуєть ся: за нерухоме майно - 50% до р айонного бюджету, 50% - на відпов ідний рахунок орендодавця. З агальна сума орендної плати 250 грн. за 1 місяць (перший, базов ий) оренди. Орендна плата пере раховується відповідачем що місячно в термін, до 10 числа по точного місяця з урахуванням індексу інфляції за поперед ній місяць на підставі виста вленого орендодавцем рахунк у (п.2.1, п.2.4, п. 2.8 договору).

Згідно п. 4.1.2 договору, відпов ідач зобов' язується своєч асно та в повному обсязі спла чувати орендодавцеві орендн у плату, експлуатаційні витр ати по утриманню приміщення та відшкодувати орендодавцю земельний податок пропорцій но займаній площі.

Термін дії договору почина ється за згодою сторін „01” вер есня 2008 р. та закінчується „31” с ерпня 2009 р. У випадку припиненн я договору оренди відповідач зобов' язаний повернути оре ндодавцю орендоване майно в належному стані (п. 1.3, п. 4.1.4 догов ору).

Однак, відповідач своїх зоб ов' язань за договором щодо своєчасної сплати орендної п лати та повернення орендован ого майна після припинення д ії договору не виконав.

Відповідно п. 2.9 договору за н есвоєчасне внесення відпові дачем орендної плати нарахов ується пеня в розмірі подвій ної облікової ставки Націона льного банку України від сум и простроченого платежу за к ожен день прострочення.

Станом на 01.11.2009 р. за відповіда чем рахується заборгованіст ь по орендній платі з урахува нням пені: до районного бюдже ту - 1522,52 грн., перед Славутськи м районним відділом профдезі нфекції - 574,34 грн.

Аналізуючи надані по спр аві докази, оцінюючи їх в суку пності, судом до уваги прийма ється наступне:

Згідно ст. 11 Цивільного коде ксу України, цивільні права т а обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не пере дбачені цими актами, але за аналогією породжують цивіл ьні права та обов'язки. Підст авами виникнення цивільни х прав та обов'язків, зокрем а, є договори та інші правочин и.

Правовідносини, які виникл и між сторонами за договором оренди індивідуально визнач еного нерухомого або іншого) майна спільної власності те риторіальних громад району в ід 01.09.2008 р. за своїм характером я вляються господарськими, вих одячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК Ук раїни, як такі, що виникли з го сподарського договору, і від повідно до ст. 1 Господарськог о кодексу України є предмето м його регулювання.

У відповідності із ст. 173 Госп одарського кодексу, господар ським визнається зобов'язанн я, що виникає між суб'єктом гос подарювання та іншим учасник ом (учасниками) відносин у сфе рі господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов 'язана сторона, у тому числі бо ржник) зобов'язаний вчинити п евну дію господарського чи у правлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, пер едати майно, сплатити гроші, н адати інформацію тощо), або ут риматися від певних дій, а інш ий суб'єкт (управнена сторона , у тому числі кредитор) має пр аво вимагати від зобов'язано ї сторони виконання її обов'я зку.

Згідно ст. 174 Господарськог о кодексу України господарсь кі зобов'язання можуть виник ати, зокрема, з господарськог о договору та інших угод, пере дбачених законом, а також з уг од, не передбачених законом, а ле таких, які йому не супереча ть.

Згідно ст. 286 Господарського кодексу України, орендна пла та - це фіксований платіж, як ий орендар сплачує орендода вцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльно сті.

Нормами ст. 286 Господарськог о кодексу України передбачен о, що строки внесення орендно ї плати визначаються в догов орі.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України та ст . ст. 525, 526 ЦК України зобов' яза ння повинні виконуватись нал ежним чином відповідно до ум ов договору. Одностороння ві дмова від виконання зобов' я зання не допускається за вин ятком випадків, передбачених законодавством.

Свої зобов' язання щодо с воєчасної сплати орендних пл атежів відповідач належним ч ином не виконував, в результа ті чого утворилася заборгова ність по орендній платі в сум і до районного бюджету - 1321,12 г рн., перед Славутським районн им відділом профдезінфекції - 496,12 грн.

Вимоги позивача щодо стяг нення даної суми з відповіда ча є правомірними та такими, щ о підлягають задоволенню.

Як вбачається із матеріалі в справи строк дії договору закінчився 31.08.2009 р., у випадку пр ипинення договору оренди від повідач зобов' язаний повер нути орендодавцю орендоване майно в належному стані.

Тому правомірним є вимога п озивача про повернення Славу тському районному відділу пр офілактичної дезинфекції ор ендоване майно (частину прим іщення, розташованого за адр есою: м. Славута, вул. Миру, 47) в на лежному стані.

Вирішуючи спір в частині с тягнення з відповідача пені, судом приймається до уваги т е, що у поданому позивачами ро зрахунку не визначено період у нарахування пені. А тому, поз овні вимоги в цій частині не п ідлягають задоволенню.

В силу ст. ст. 33, 34 Господарсь кого процесуального кодексу України кожна сторона повин на довести ті обставини, на які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень. Обставини справи, які ві дповідно до законодавства по винні бути підтверджені певн ими засобами доказування, не можуть підтверджуватись інш ими засобами доказування.

За таких обставин, суд прийш ов до висновку що позов в част ині стягнення заборгованост і по орендній платі в сумі: до районного бюджету - 1321,12 грн., С лавутському районному відді лу профдезінфекції - 496,12 грн. т а повернення Славутському ра йонному відділу профілактич ної дезинфекції орендоване м айно (частину приміщення, роз ташованого за адресою: м. Слав ута, вул. Миру, 47) в належному ст ані обґрунтований, підтвердж ений належними у справі дока зами та підлягає задоволенню .

В решті позовних вимог н еобхідно відмовити за безпід ставністю.

Судові витрат згідно ст. 49 Г ПК України, покладаються на р ахунок відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116 Госп одарського процесуального к одексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Славутського мі жрайонного прокурора в інтер есах держави в особі Славутс ької районної ради м. Славута та Славутського районного в ідділу профілактичної дезин фекції м. Славута до приватно го підприємця ОСОБА_1 м. Не тішин про виконання умов дог овору та про стягнення 2096,35 грн . задовольнити частково.

Стягнути з приватного під приємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1) на користь С лавутської районної ради (м. С лавута, вул. Соборності, 7, код 04 060750) - 1321,12 грн. (одна тисяча триста двадцять одна гривня 12 копійо к) заборгованості по орендні й платі.

Видати наказ.

Стягнути з приватного підп риємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1) на користь Сл авутського районного відділ у профілактичної дезинфекці ї (м. Славута, пров. М.Коцюбинсь кого, 1, код 14153279) - 496,12 грн. (чотирист а дев' яносто шість гривень 12 копійок) заборгованості по о рендній платі.

Видати наказ.

Зобов' язати приватного п ідприємця ОСОБА_1 (АДРЕС А_1, код НОМЕР_1) повернути Славутському районному відд ілу профілактичної дезинфек ції (м. Славута, пров. М.Коцюбин ського, 1, код 14153279) орендоване ма йно (частину приміщення, розт ашованого за адресою: м. Славу та, вул. Миру, 47) в належному ста ні.

Видати наказ.

Стягнути з приватного під приємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1) в доход держ авного бюджету по коду бюдже тної класифікації 22090200, символ звітності 095 через відділення державного казначейства на рахунок 31112095700002 УДК м. Хмельницьк ого, банк отримувача ГУ ДКУ у Х мельницькій області, код 23565225, М ФО 815013) державне мито в сумі 3011,74 г рн. (три тисячі одинадцять гри вень 74 копійки) та в дохід держ авного бюджету по коду бюдже тної класифікації 22050000, банк ГУ ДКУ у Хмельницькій області (н а рахунок 31215259700002 УДК у м. Хмельни цькому, код 23565225, МФО 815013) 236 грн. (дві сті тридцять шість гривень) в итрат на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу.

Видати наказ.

В решті позову відмовити.

Суд дя

Дата ухвалення рішення03.03.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу8266749
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/15-10

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 05.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Рішення від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 10.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Рішення від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні