Ухвала
від 27.05.2019 по справі 308/3349/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/3349/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 травня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості СУ ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_3 , погодженогопрокурором відділу прокуратури Закарпатської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

Із поданого клопотання вбачається, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України 04.04.2018 №237 «Деякі питання надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_2 04.05.2018 року № 281 «Про розподіл субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 29 листопада 2018 в прокуратуру Закарпатської області надійшло звернення Ужгородського міського голови ОСОБА_5 про те, що, згідно з його розпорядженням від 31 жовтня 2018 № 495, було створено комісію щодо вивчення стану організації освітнього простору «Нова українська школа » .

За результатами роботи комісії складено довідку щодо вивчення стану організації нового освітнього середовища у перших класах закладів загальної середньої освіти міст Ужгорода, якою зокрема встановлено ряд порушень бюджетного та фінансового законодавства.

За перевіркою даного факту було встановлено, що посадові особи окремих навчальних закладів не належним чином використали кошти, які були виділені міською радою для створення нового освітнього середовища у перших класах при закупівлях парт, меблів, дидактичних матеріалів та комп`ютерного обладнання.

04 грудня 2018 прокуратурою Закарпатської області було розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018070000000443 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України.

04 грудня 2018 начальником відділу процесуального керівництва слідчого управління прокуратури Закарпатської області юристом 1 класу ОСОБА_6 було визначено підслідність кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України, відомості про яке внесено 04.12.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42018070000000443 за слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

08 квітня 2019 року кримінальне провадження № 42018070000000443 було перекваліфіковано з ч. 1 ст. 191 на ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України

В ході досудового розслідування було встановлено, що відповідно до розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_7 № 281 від 04 травня 2018 року « Про розподіл субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з державного бюджету було виділено субвенції в сумі 3 108 , 700 тисяч гр, які були розподілені на м. Ужгород в школи, в яких були перші класи за напрямками :

-Витрати по`язані з відрядженнями 105 ,9 тис грн,

-Закупівля дидактичних матеріалів 1016, 5 тис грн,

-Закупівля сучасних меблів для початкових класів -1651,7 тис грн.,

- Закупівля комп`ютерного обладнання , мультимедійного контенту 334, 6 тисяч гривень.

( згідно з додатком №1 до Розпорядження )

Вищевказана субвенція ( яка становила 70 % ) була до фінансована з місцевого бюджету на 30% в розмірі 1181, 1 тисяч гривень. Загалом було виділено бюджетних призначень на суму 4289,8 тисяч гривень, які були розподілено, відповідно до наказу начальника управління

№ 121-К від 17.05.2018 року між загально - освітніми закладами м. Ужгород, враховуючи середню наповнюваність учні в перших класах. Відділом бухгалтерського обліку управління освіти було оформлено реєстр змін розподілу показників зведених кошторисів, затверджено кошториси закладів освіти, які передано в органи Державного казначейства, і згідно з якими проводилось фінансування даних видатків.

Формування пакету платіжних документів та угод здійснювалось окремо кожним навчальним закладом, які ведуть самостійний бухгалтерських облік . Однак, станом на травень -липень 2018 року ІНФОРМАЦІЯ_4 , №14, №16 м. Ужгород, не здійснювали самостійний бухгалтерський облік і тому ІНФОРМАЦІЯ_5 було здійснено централізовану закупівлю товарів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України 04.04.2018 №237 «Деякі питання надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в порушення процедури тендерної закупівлі.

Клопотання мотивоване тим, що для належного з`ясування всіх обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні необхідно отримати рух коштів з можливістю проведення тимчасового доступу за період з 01.01.2018 року по 06 травня 2019 року по рахункам суб`єкта господарювання - ІНФОРМАЦІЯ_5 код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 , по розрахунковим рахункам № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , відкритим в ІНФОРМАЦІЯ_6 - юридична адреса: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ№ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 .

Слідча в судове засідання не з`явилася. Однак, надала суду заяву, в якій просить розглянути дане клопотання за її відсутності.

Представник особи, у володінні якої знаходяться запитувана інформація, у судове засідання, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду клопотання, про що свідчить поданий слідчим рапорт, не з`явився, однак його неприбуття відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке 04.12.2018 року внесені до ЄРДР за №42018070000000443, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191, ч.3 ст.191 КК України.

Згідно ч.5, 6ст. 163 КПК Українисуд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Статтею 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність»зазначено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Зокрема банківською таємницею є відомості про банківські рахунки клієнтів; операції, які були проведенні на користь чи за дорученням клієнта, здійснення ним угоди.

У відповідності до п.5 ч.1 чт.162КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно вимогст. 132 КПК Українидля оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст.167КПК України тимчасовимвилученням майнає фактичнепозбавлення підозрюваногоабо осіб,у володінніяких перебуваєзазначене участині другійцієї статтімайно,можливості володіти,користуватися тарозпоряджатися певниммайном довирішення питанняпро арештмайна абойого повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2)призначалися (використовувалися)для схилянняособи довчинення кримінальногоправопорушення,фінансування та/абоматеріального забезпеченнякримінального правопорушенняабо винагородиза йоговчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числіпов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Тимчасовий доступ до документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченийст.131 ч.2 п.5 КПК України, органом досудового слідства доведено необхідність застосування цього заходу, що передбаченост. 132 КПК України. Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченимист.163КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до документів.

Беручи доуваги те,що підчас провадженнядосудового розслідування, з метою встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ№ НОМЕР_5 ,МФО НОМЕР_6 , до інформації про рух коштів по розрахунковим рахункам № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , суб`єкта господарювання - ІНФОРМАЦІЯ_5 код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 , оскільки така має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.40, 131, 132, 159,-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати стороні кримінального провадження старшому слідчому в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління Головного управління Національної поліції в Закарпатській області підполковнику поліції ОСОБА_3 , дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 - юридична адреса: АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ№ НОМЕР_5 , МФО НОМЕР_6 , суб`єкта господарювання - ІНФОРМАЦІЯ_5 код ЄДРПОУ № НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 , з розшифровкою дати платежу, всіх даних контрагентів (найменування та код ЄДРПОУ), суми та призначення платежів із можливістю вилучити на паперовий та електронний носій роздруківки руху грошових коштів у період з 01.01.2018 року по 13.05.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення27.05.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу82779944
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —308/3349/19

Ухвала від 22.10.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 25.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 25.09.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 10.07.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 25.06.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні