Ухвала
від 09.07.2019 по справі 540/1085/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

09 липня 2019 р. м. ХерсонСправа № 540/1085/19

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гомельчука С.В.,

секретар Воронцової К.С.,

за участю:

представника позивача - Рижова Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про зупинення провадження в адміністративній справі за позовом Міністерства юстиції України до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Леніна-2" про припинення та примусовий розпуск (ліквідацію) об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Леніна-2",

встановив:

Міністерство юстиції України (далі - позивач) звернулось до суду з адміністративним позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Леніна-2" (далі - відповідач), у якому просить припинити та примусово розпустити (ліквідувати) юридичну особу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Леніна-2" (код юридичної особи 37744271, місцезнаходження: м. Херсон, вул. Соборна, 2, 73000).

Ухвалою суду від 12.06.2019 судом вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 09.07.2019 року.

У підготовче засідання з`явився представник позивача. Відповідач не забезпечив явку свого представника, проте був належним чином повідомлений про дату, час і місце проведення засідання. Відтак, суд вважає за можливе проводити підготовче засідання за фактичною явкою сторін.

Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що 12.07.2017 року Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження у справі за поданням 46 народних депутатів України від 30.05.2017 року № 180/30-05 щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 09.04.2015 року № 317-VIIІ.

Відповідно до п. 3 ч. 1 статті 236 КАС України, суд зупиняє провадження у справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Об`єктивна неможливість розгляду даної справи до вирішення іншої справи означає те, що обставини, які розглядаються у такій іншій справі, не можуть бути встановлені адміністративним судом самостійно через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи внаслідок непідвідомчості, обмеженості предметом позову, неможливості розгляду тотожної справи, певної черговості розгляду вимог тощо.

Як вбачається з матеріалів справи, правовою підставою для звернення Міністерства юстиції України з даним адміністративним позовом стало невідповідність, на думку позивача, найменування відповідача вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичної (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Відповідно до ст. 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Пленум Верховного Суду України у постанові "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" від 01.11.1996 року зазначив, що оскільки Конституція України, як зазначено в її ст. 8, має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно - правового акта з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати Конституцію як акт прямої дії. Судові рішення мають ґрунтуватись на Конституції, а також на чинному законодавстві, яке не суперечить їй.

Як вбачається з відповідного конституційного подання, в межах конституційного провадження розглядатиметься питання щодо неконституційності усього Закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки .

За таких обставин, з урахуванням того, що предметом спору за позовом є рішення суб`єкта владних повноважень, що пов`язане з реалізацією положень Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", і останній (закон) є предметом конституційного подання щодо відповідності його Конституції України (конституційності), суд приходить до висновку про необхідність зупинення провадження у справі до вирішення Конституційним Судом України конституційного подання 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засудження комуністичного та націонал - соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Правова позиція щодо процесуальних питань зупинення провадження у подібних правовідносинах висловлена Верховним Судом в постановах від 06.02.2018 року та 07.02.2018 року.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 236, 241-243, 248, 256, 260 КАС України, суд

ухвалив :

Зупинити провадження в адміністративній справі за № 540/1085/19 до вирішення Конституційним Судом України конституційного подання 46 народних депутатів України від 30.05.2017 року № 180/30-05 щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засудження комуністичного та націонал - соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 09.04.2015 року № 317-VIIІ.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження апеляційна скарга подається протягом 15 днів з дня складання повного судового рішення.

Суддя Гомельчук С.В.

Дата ухвалення рішення09.07.2019
Оприлюднено11.07.2019
Номер документу82895418
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1085/19

Ухвала від 25.03.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Постанова від 26.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 30.10.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шевчук О.А.

Ухвала від 20.08.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Рішення від 05.09.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 01.08.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 09.07.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 12.06.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні