Ухвала
від 11.07.2019 по справі 392/1432/18
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1432/18

Провадження № 2/392/245/19

УХВАЛА

11 липня 2019 року м. Мала Виска

Маловисківський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Березія Ю.А.,

при секретарі Кальній М.О.,

з участю

представника позивача адвоката Коробєйнікова А.В.,

представника відповідача адвоката Кривоноса А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом фермерського господарства СВГ-Благород до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Маяк , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - державний реєстратор Великосеверинівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області Шилова Наталія Юріївна, про визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В :

Представник відповідача товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Маяк заявив клопотання про зупинення провадження у справі у зв`язку з неможливістю розгляду цієї справи до вирішення справи № 392/398/19 за позовом ТОВ "Агрофірма Маяк" до державного реєстратора ОСОБА_2 С.Г., ФГ "СВГ-Благород" про визнання недійсним договору оренди землі.

Клопотання мотивовано тим, що у разі визнання недійсним договору оренди землі № 2, укладеного між громадянкою ОСОБА_1 та ФГ "СВГ-Благород" на земельну ділянку площею 4,4899 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , фермерське господарство втрачає правосуб`єктність щодо спірної земельної ділянки та право на позов до ТОВ "Агрофірма Маяк" та ОСОБА_1 про визнання недійсним договору оренди землі на зазначену земельну ділянку.

Представник позивача висловив заперечення з приводу заявленого клопотання, посилаючись на те, що спірна земельна ділянка перебуває у володінні та користуванні ТОВ "Агрофірма Маяк".

На думку представника позивача, на теперішній час порушено право ФГ СВГ-Благород , що й стало підставою пред`явленого позову.

Представник позивача не погодився з думкою представника відповідача про те, що факт відкриття провадження в іншій справі перешкоджає судовому розгляду зазначеної справи.

Клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, відповідно до приписів пункту 6 частини 1 статті 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Між тим, як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач фермерське господарство "СВГ-Благород" просить визнати недійсним і скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 9 червня 2017 року, укладеного між орендодавцем ОСОБА_1 і ТОВ "Агрофірма "Маяк" щодо оренди земельної ділянки площею 4,49 га, кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Маловисківської міської ради Маловисківського району Кіровоградської області, тобто за змістом матеріально-правової вимоги позивача, предметом спору у зазначеній справі є право оренди товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Маяк щодо земельної ділянки, яка належить відповідачеві ОСОБА_1 на момент укладання та державної реєстрації зазначеного правочину.

Як вбачається зі змісту клопотання та доданих до нього матеріалів, як на підставу зупинення провадження у справі представник відповідача посилається на те, що ухвалою судді від 25 березня 2019 року відкрито провадження у справі на позовом ТОВ "Агрофірма Маяк" до державного реєстратора ОСОБА_2 С.Г., ФГ "СВГ-Благород" про визнання недійсним договору оренди землі укладеного між громадянкою ОСОБА_1 та ФГ "СВГ-Благород" на земельну ділянку площею 4,4899 га, кадастровий номер НОМЕР_1 .

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (частина 1 статті 2 ЦПК України).

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (частина 1 статті 4 ЦПК України).

За змістом статей 80, 87, 89 ЦК України та статей 42, 43, 46, 47, 48 ЦПК України цивільна та цивільна процесуальна правосуб`єктність юридичної особи - це передбачена нормами права здатність виступати учасником правовідносин, яка складається в сукупності з правоздатності, дієздатності і деліктоздатності.

Суд не погоджується з доводами представника відповідача про те, що у разі визнання недійсним договору оренди землі № 2, укладеного між громадянкою ОСОБА_1 та ФГ "СВГ-Благород" на спірну земельну ділянку фермерське господарство втрачає правосуб`єктність щодо спірної земельної ділянки та право на позов до ТОВ "Агрофірма "Маяк", оскільки зазначений висновок суперечить положенням статей 11, 12, 15-23 ЦК України та статей 2, 4, 42, 43, 46, 47, 48 ЦПК України.

За змістом вищезазначений норм саме позивач визначає чи порушено його право іншими особами чи ні.

Крім того, за змістом статті 55 Конституції України та статті 4 ЦПК України ніхто не має право обмежити право на звернення до суду за захистом своїх прав та законних інтересів.

За таких обставин суд не має законних підстав для зупинення провадження у справі.

Керуючись статтями 259, 260 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Представникові відповідача відмовити у задоволенні клопотання про зупинення провадження у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено14.07.2019
Номер документу82999137
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1432/18

Постанова від 17.12.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Постанова від 17.12.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Кіселик С. А.

Рішення від 02.08.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 28.05.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Березій Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні