Ухвала
від 11.07.2019 по справі 760/809/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

11 липня 2019 року

м. Київ

справа № 760/809/18

провадження № 61-39495св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Черняк Ю. В. (суддя-доповідач), Воробйової І. А., Лідовця Р. А.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження справу за позовом ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю ОмніФарма Київ до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ , Товариства з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ , третя особа - Державне підприємство Український інститут інтелектуальної власності , про визнання повністю недійсним патенту України на промисловий зразок № НОМЕР_3 та заборону використання промислового зразка, що містить позначення ІНФОРМАЦІЯ_2 та за позовом ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю АКТІФАРМ до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ , Товариства з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ , третя особа - Державне підприємство Український інститут інтелектуальної власності , про припинення порушень прав інтелектуальної власності на використання знаків для товарів і послуг за свідоцтвами України № НОМЕР_1, НОМЕР_2, а також добре відомий знак ІНФОРМАЦІЯ_1 та зобов`язання вчинити певні дії, за касаційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ на ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 22 січня 2018 року, постанову Апеляційного суду м. Києва від 22 травня 2018 року, рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 16 липня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 25 лютого 2019 року,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Солом`янського районного суду м. Києва від 22 січня 2018 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ОмніФарма Київ про забезпечення позову задоволено.

Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ передавати повністю або частково права інтелектуальної власності на промисловий зразок за патентом України № НОМЕР_3 іншим особам, передавати повністю або частково права інтелектуальної власності на промисловий зразок за патентом України № НОМЕР_3 у використання іншим особам, у тому числі, на підставі ліцензійних угод, а також відмовлятися від патенту України № НОМЕР_3 на промисловий зразок повністю або частково до набрання рішення законної сили.

Заборонено Міністерству економічного розвитку і торгівлі України вносити до Державного реєстру патентів України на промислові зразки будь-які зміни, що стосуються правового статусу промислового зразка за патентом України № НОМЕР_3, в тому числі, але не обмежуючись, щодо передання прав на промисловий зразок за вказаним патентом повністю або частково, щодо реєстрації ліцензійних договорів за вказаним патентом, а також щодо припинення дії патенту України № НОМЕР_3 на промисловий зразок шляхом відмови Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ повністю або частково, та здійснювати пов`язані з цим публікації в офіційному бюлетені Промислова власність до набрання рішення законної сили.

Заборонено Міністерству економічного розвитку і торгівлі України та Державному підприємству Український інститут інтелектуальної власності видавати оригінал патенту України № НОМЕР_3 та/або дублікати цього патенту, відомості про видачу якого було опубліковано в офіційному бюлетені Промислова власність від 10 серпня 2017 року № 15 до набрання рішення законної сили.

Постановою Апеляційного суду м. Києва від 22 травня 2018 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ залишено без задоволення, ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 22 січня 2018 року залишено без змін.

Рішенням Солом`янського районного суду м. Києва від 16 липня 2018 року позов ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю ОмніФарма Київ задоволено.

Позов ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю АКТІФАРМ задоволено.

Визнано недійсним повністю патент України від 10 серпня 2017 року № НОМЕР_3 на промисловий зразок ІНФОРМАЦІЯ_3 та зобов`язано Міністерство економічного розвитку і торгівлі України внести зміни до Державного реєстру патентів України на промислові зразки про визнання недійсним повністю патенту України на промисловий зразок від 10 серпня 2017 року № НОМЕР_3 та здійснити відповідну публікацію в офіційному бюлетені Промислова власність .

Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ використовувати зображення промислового зразка за патентом України від 10 серпня 2017 року № НОМЕР_3, що містить словесне позначення ІНФОРМАЦІЯ_2 для товарів 05 класу МКТП: добавки дієтичні; ентеросорбенти та/або у взаємозв`язку із зазначеними товарами 05 класу МКТП.

Зобов`язано Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відхилити реєстрацію знака для товарів і послуг за заявкою від 10 лютого 2017 року № m 201702602 відносно всіх заявлених товарів 05 класу МКТП.

Зобов`язано Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відхилити реєстрацію знака для товарів і послуг за заявкою від 23 травня 2017 року № m201711184 відносно всіх заявлених товарів 05 класу МКТП.

Визнано незаконним рішення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 28 липня 2017 року № 4545/ЗС/17 про видачу патенту на промисловий зразок за заявкою від 10 липня 2017 року № s 201701251 та зобов`язано Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відхилити реєстрацію патенту на промисловий зразок ІНФОРМАЦІЯ_4 за заявкою від 10 липня 2017 року № s 201701251.

Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ використовувати зображення промислового зразка за заявкою від 10 липня 2017 року № s 201701251, що містить словесне позначення ІНФОРМАЦІЯ_2 для товарів 05 класу МКТП: добавки дієтичні; ентеросорбенти та/або у взаємозв`язку із зазначеними товарами 05 класу МКТП.

Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ використовувати зображення промислового зразка за заявкою від 10 липня 2017 року № s 201701251, що містить словесне позначення ІНФОРМАЦІЯ_2 для товарів 05 класу МКТП: добавки дієтичні; ентеросорбенти та/або у взаємозв`язку із зазначеними товарами 05 класу МКТП.

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ припинити використання позначень ІНФОРМАЦІЯ_1 / ІНФОРМАЦІЯ_2 в його господарській діяльності.

Зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ припинити використання позначень ІНФОРМАЦІЯ_1 / ІНФОРМАЦІЯ_2 в його господарській діяльності.

Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Постановою Київського апеляційного суду від 25 лютого 2019 року апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ залишено без задоволення, рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 16 липня 2018 року залишено без змін.

У касаційній скарзі, поданій у червні 2018 року до Верховного Суду, Товариство з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ , посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права, просило скасувати ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 22 січня 2018 року та постанову Апеляційного суду м. Києва від 22 травня 2018 року і ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні заяви.

Ухвалою Верховного Суду від 19 липня 2018 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ на ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 22 січня 2018 року та постанову Апеляційного суду м. Києва від 22 травня 2018 року і витребувано із Солом`янського районного суду м. Києва цивільну справу № 760/809/18.

У касаційній скарзі, поданій у квітня 2019 року до Верховного Суду, Товариство з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ , посилаючись на неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права й порушення норм процесуального права, просило скасувати рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 16 липня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 25 лютого 2019 року і закрити провадження у справі.

Ухвалою Верховного Суду від 07 травня 2019 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ на рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 16 липня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 25 лютого 2019 року.

Відповідно до частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду вважає, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційних скарг викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Згідно із частиною першою статті 402 ЦПК України, у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 7 ЦПК України розгляд справ у судах проводиться усно і відкрито, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Такий випадок передбачено у частині тринадцятій статті 7 ЦПК України, згідно з якою розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Оскільки колегією суддів не приймалось рішення про виклик учасників справи для надання пояснень у справі, то справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні), а копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

Ураховуючи, що згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, колегія суддів інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії і складності справи, справу розглянути колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною першою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу за позовом позовом ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю ОмніФарма Київ до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ , Товариства з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ , третя особа - Державне підприємство Український інститут інтелектуальної власності , про визнання повністю недійсним патенту України на промисловий зразок № НОМЕР_3 та заборону використання промислового зразка, що містить позначення ІНФОРМАЦІЯ_2 та за позовом ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю АКТІФАРМ до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ , Товариства з обмеженою відповідальністю ЛАЙФ-ФАРМ , третя особа - Державне підприємство Український інститут інтелектуальної власності , про припинення порушень прав інтелектуальної власності на використання знаків для товарів і послуг за свідоцтвами України № НОМЕР_1, НОМЕР_2, а також добре відомий знак ІНФОРМАЦІЯ_1 та зобов`язання вчинити певні дії, призначити до розгляду в складі колегії з п`яти суддів у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами. Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: Ю. В. Черняк

І. А. Воробйова

Р. А. Лідовець

Дата ухвалення рішення11.07.2019
Оприлюднено18.07.2019
Номер документу83084251
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення порушень прав інтелектуальної власності на використання знаків для товарів і послуг за свідоцтвами України № НОМЕР_1, НОМЕР_2, а також добре відомий знак ІНФОРМАЦІЯ_1 та зобов`язання вчинити певні дії, за касаційними скаргами Товариства з обмеженою відповідальністю ЗДРАВОФАРМ на ухвалу Солом`янського районного суду м. Києва від 22 січня 2018 року, постанову Апеляційного суду м. Києва від 22 травня 2018 року, рішення Солом`янського районного суду м. Києва від 16 липня 2018 року та постанову Київського апеляційного суду від 25 лютого 2019 року

Судовий реєстр по справі —760/809/18

Постанова від 19.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Велика палата Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 25.02.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 07.12.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 13.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Саліхов Віталій Валерійович

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні