Рішення
від 25.07.2019 по справі 605/48/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/48/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"25" липня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

позивача та представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 до Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 звернулись в суд з позовом до Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді Ѕ частки земельних ділянок площами 0,15 га. та 2,01 га. відповідно з кадастровими номерами НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , які розташовані на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району та на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 22 березня 2005 року належали їх бабі ОСОБА_3 , за кожною.

В судовому засіданні позивач та представник позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю та просить їх задовольнити. Крім того, пояснила, що її батько, який є сином спадкодавця ОСОБА_3 - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ЇЇ дядько, тобто рідний брат її батька та син спадкодавця - ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Він проживав разом із своєю матір`ю в с. Новосілка Підгаєцького району, своєї сім`ї та дітей немав.

ЇЇ баба ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після її смерті, інших спадкоємців, окрім неї та позивачки ОСОБА_2 , немає.

Вони із ОСОБА_2 своєчасно звернулись до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини після смерті їх баби, у зв`язку з чим було заведено спадкову справу, при цьому в подальшому нотаріусом їм було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, які втрачено.

Їх дід - ОСОБА_6 , тобто чоловік спадкодавця помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В судове засідання представник відповідача - Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення позивача та представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 , дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Положенням ч.1 ст.1258 ЦК України визначено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

В силу ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

За змістом ч.1 ст.1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Частинами 1, 5 ст.1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

У відповідності із ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.1 ст.1270 ЦК України).

Судом встановлено, що бабі позивачів - спадкодавцю ОСОБА_3 належало дві земельні ділянки площами 2,01 га. (рілля) та 0,15 га. (пасовище) відповідно з кадастровими номерами НОМЕР_2 та НОМЕР_1 , які розташовані на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 22 березня 2005 року, а також інформацією відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 13 лютого 2018 року про нормативну грошову оцінку вказаних земельних ділянок.

Батько позивачів - ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в сім`ї: батька - ОСОБА_6 та матері - ОСОБА_3 , що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 09 лютого 2016 року сформованим відділом ДРАЦС Підгаєцького районного управління юстиції у Тернопільській області.

Рідний брат батька позивачів, тобто дядько останніх - ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в сім`ї: батька - ОСОБА_6 та матері - ОСОБА_3 , що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 09 лютого 2016 року сформованим відділом ДРАЦС Підгаєцького районного управління юстиції у Тернопільській області.

Позивач ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_7 в сім`ї: батька - ОСОБА_4 та матері - ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 18 серпня 1987 року.

Позивач ОСОБА_8 народилась ІНФОРМАЦІЯ_8 в сім`ї: батька - ОСОБА_4 та матері - ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_5 від 21 січня 2015 року.

ОСОБА_8 15 лютого 2003 року одружилась із ОСОБА_9 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного на прізвище чоловіка ОСОБА_8 , що видно із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_6 від 13 травня 2005 року, виданого відділом РАЦС Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області.

Баба позивачів ОСОБА_3 26 серпня 2008 року у Новосілківській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склала заповіт розпорядженням якого все належне їй майно, у тому числі й вищезазначене спадкове майно, заповіла своєму сину ОСОБА_5 .

Батько позивачів - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_7 від 25 грудня 2014 року виданим відділом ДРАЦС реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції.

Дядько позивачів - ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_8 від 09 листопада 2015 року виданим виконавчим комітетом Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Баба позивачів ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_9 від 02 лютого 2016 року видане виконавчим комітетом Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Встановлено, що до шести місяців після смерті спадкодавця ОСОБА_3 позивачі, а також гр. ОСОБА_11 звернулись до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини, що залишилась після її смерті.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 28 квітня 2017 року позов ОСОБА_11 до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про встановлення факту батьківства - задоволено. Встановлено факт батьківства ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_9 , стосовно ОСОБА_11 .

Ухвалою апеляційного суду Тернопільської області від 19 липня 2017 року, рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 28 квітня 2017 року - залишено без змін.

Постановою Верховного Суду від 06 лютого 2019 року, яка є остаточною та оскарженню не підлягає, рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 28 квітня 2017 року та ухвалу апеляційного суду Тернопільської області від 19 липня 2017 року - скасовано. Позов ОСОБА_11 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту батьківства - залишено без задоволення.

Із довідок виданих виконкомом Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області від 09 лютого 2016 року та від 03 серпня 2017 року видно, що ОСОБА_1 дійсно похоронила свою бабу ОСОБА_3 за власні кошти, а також, що ОСОБА_5 більше 5-ти років постійно проживав без реєстрації до дня своєї смерті, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Новосілка по АДРЕСА_2 , разом із своєю матір`ю ОСОБА_3 .

Виходячи із наведеного, суд вважає, що позивачі прийняли спадщину після смерті своєї баби ОСОБА_3 , що виразилось у своєчасному зверненні до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини і протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, вони не заявили про відмову від неї, що окрім вищезазначеного, підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 17 березня 2016 року.

Позивачі звертались до нотаріуса із заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті їх баби, однак в цьому їм було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що вбачається із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№269/01-16 від 04 квітня 2019 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивачів в межах ними понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1225, 1258 ч.1, 1261, 1266, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 до Новосілківської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді Ѕ частки земельних ділянок площами 0,15 га. та 2,01 га. відповідно з кадастровими номерами НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , які розташовані на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району та на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 22 березня 2005 року належали ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді Ѕ частки земельних ділянок площами 0,15 га. та 2,01 га. відповідно з кадастровими номерами НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , які розташовані на території Новосілківської сільської ради Підгаєцького району та на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 22 березня 2005 року належали ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судові витрати покласти на позивачів в межах ними понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивачі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , жителька АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_10 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_11 .

Відповідач: Новосілківська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Новосілка вул. Центральна, 73а Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04395053.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення25.07.2019
Оприлюднено26.07.2019
Номер документу83245983
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/48/18

Рішення від 25.07.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 19.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 19.03.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 20.03.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 02.02.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні