Ухвала
від 29.07.2019 по справі 918/369/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

про розгляд справи за правилами

загального позовного провадження

29 липня 2019 року м. Рівне Справа № 918/369/19

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді О. Андрійчук , за участю секретаря судового засідання Б. Рижого, розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Комфорт -Лайн"

до Приватного підприємства "Авто-Оранти"

про стягнення заборгованості за договорами оренди земельних ділянок,

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився,

від відповідача: не з`явився,

УСТАНОВИВ:

У травні 2019 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Комфорт -Лайн" звернулося до Господарського суду Рівненської області із позовом до Приватного підприємства "Авто-Оранти", в якому просить, посилаючись на ст.ст. 526, 610, 611 ЦК України, стягнути заборгованість за договорами оренди земельної ділянки № 01 та № 2 від 07.09.2017 року в сумі 373 340,00 грн.

Ухвалою від 03.06.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, судове засідання призначено на 24.06.2019 року.

24.06.2019 року від позивача надійшло клопотання про витребування письмових доказів.

Ухвалою суду від 24.06.2019 року розгляд справи відкладено на 08.07.2019 року, запропоновано відповідачу надати суду оригінали договорів оренди земельних ділянок № 01, № 2 від 02.07.2017 року (для огляду в судовому засіданні).

08.07.2019 року від відповідача надійшло клопотання про зупинення провадження у справі.

У судовому засіданні 08.07.2019 року оголошено перерву на 22.07.2019 року.

У судове засідання 22.07.2019 року з`явилися представники сторін, проте судове засідання не відбулося по причині виходу з ладу сервера діловодства суду, про що складено акт про несправність системи звукозапису. Сторони були повідомлені про дату, час та місце наступного судового засідання - 29.07.2019 року.

У судове засідання 29.07.2019 року представники сторін не з`явилися, 26.07.2019 року представник відповідача подав клопотання про відкладення розгляду справи.

Суд, розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, установив таке.

Як вбачається з поданого клопотання, останнє обґрунтоване тим, що у позивача оригінали договорів оренди, на яких ґрунтується заявлений позов, немає, на адвокатський запит до Відділу з питань державної реєстрації Рівненської районної адміністрації про надання оригіналів вказаних договорів отримано відмову.

Представник відповідача зазначив, що у його довірителя оригінали договорів оренди земельних ділянок № 01, № 2 від 02.07.2017 року відсутні, відтак надати їх не може, зважаючи, що позивачем долучені до матеріалів справи копії договорів, посвідчення яких відбувалося не з оригіналів, не заперечив щодо задоволення клопотання позивача про їх витребування.

За ч. 1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в ч.ч. 2, 3 ст. 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Вимоги до клопотання викладені у ч. 2 вказаного статті.

Відповідно до ч.ч. 3, 6-8 ст. 81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

За ч. 1 ст. 20 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" заява на проведення реєстраційних дій та оригінали документів, необхідних для проведення таких дій, подаються заявником у паперовій або електронній формі у випадках, передбачених законодавством. З оригіналів документів чи відповідно оформлених копій документів у випадку, передбаченому абзацом другим частини першої цієї статті, поданих для проведення реєстраційних дій, виготовляються електронні копії шляхом сканування, що долучаються до заяви, зареєстрованої у Державному реєстрі прав.

Частинами 1-3, 6 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об`єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об`єкти та суб`єктів цих прав та зберігається протягом всього часу існування об`єкта. Реєстраційній справі присвоюється реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна. Реєстраційна справа включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій. Документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії та які підлягають поверненню заявнику, зберігаються у реєстраційній справі у формі електронних копій документів, виготовлених шляхом сканування під час проведення реєстраційних дій. Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом десяти років з дати її закриття. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до Національного архівного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку. Витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду. Суб`єкт державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, зобов`язаний зробити опис вилучених документів, забезпечити виготовлення копій документів, що вилучаються з реєстраційної справи, пронумерувати, прошити та завірити їх печаткою. До реєстраційної справи долучається копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також опис вилучених документів. Вилучені з реєстраційної справи документи надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання. Після проведення відповідних процесуальних дій документи, вилучені з реєстраційної справи, підлягають негайному поверненню суб`єкту державної реєстрації, який забезпечує зберігання такої реєстраційної справи.

Зважаючи на викладене, враховуючи, що у жодної із сторін справи немає оригіналів договорів оренди земельних ділянок № 01, № 2 від 02.07.2017 року, на яких ґрунтується спір, беручи до уваги завдання господарського судочинства, вимоги ст. 81 ГПК України, суд вважає, що клопотання позивача про витребування доказів підлягає задоволенню.

Щодо клопотання відповідача про зупинення провадження у справі, то вирішення останнього відкласти до наступного судового засідання за участю представника відповідача.

Суд вважає за необхідне також зазначити, що відповідно до ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

За ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Згідно з ч. 6 ст. 250 ГПК України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Суд, оцінивши значення справи для сторін, обсяг та характер доказів у справі, вирішив здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 81, 176, 180, 233 - 235, 250 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Здійснювати розгляд справи №918/369/19 за правилами загального позовного провадження.

2. Призначити підготовче засідання на "15" серпня 2019 р. на 12:00 год.

3. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: вул. Набережна, 26А, м. Рівне, зал судових засідань № 11.

4. Витребувати у Відділу з питань державної реєстрації Рівненської районної державної адміністрації з реєстраційної справи оригінали договорів оренди земельних ділянок № 01, № 2 від 02.07.2017 року (а за їх відсутності - належним чином засвідчені копії), на підставі яких проведено реєстраційні дії - державну реєстрацію іншого речового права, номер записів: 22349394, 22349943 від 13.09.2017 року, зміст іншого речового права: оренда земельних ділянок для обслуговування будівель та споруд; орендар: ТОВ "Авто-Оранта", код ЄДРПОУ 41497800, орендодавець: ТОВ "Комфорт-лайн", код ЄДРПОУ 33001121, кадастровий номер земельних ділянок 5610100000 : 01: 002:0141, 5610100000 :01:002:0142.

У випадку неможливості подати докази, які витребовує суд, або неможливості подати такі докази у встановлені строки, повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

5. Установити відповідачу строк у 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов з урахуванням вимог ст.ст. 165, 178 ГПК України.

6. Запропонувати позивачу подати суду відповідь на відзив у 5-денний строк з дня отримання відзиву, а також докази направлення відповіді на відзив відповідачу.

7. Повідомити сторін, що додаткові письмові докази, висновки експертів, клопотання, заяви, пояснення, можуть бути подані до суду у строк до 15.08.2019 року.

8. Усі заяви, клопотання, заперечення подати до суду в строк до 15.08.2019 року з дотриманням вимог до форми та змісту заяв з процесуальних питань, встановлених ст. 170 ГПК України.

9. Звернути увагу сторін на положення ст.ст. 74, 80, 81 ГПК України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання доказів, їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 29.07.2019 року та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя О.Андрійчук

Дата ухвалення рішення29.07.2019
Оприлюднено29.07.2019

Судовий реєстр по справі —918/369/19

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 06.07.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Постанова від 01.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні