Ухвала
від 30.07.2019 по справі 925/1475/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"30" липня 2019 р. м. Черкаси

справа № 925/1475/16

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Макарченко Н.П., у підготовчому засіданні розглянув справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Енергія

до відповідачів:

приватного підприємства Обласний торговий дім Черкасиагро (перший відповідач),

Уманської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області (другий відповідач),

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Сушківська сільська рада

та Уманська об`єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області,

про визнання недійсним протоколу про проведення прилюдних торгів, визнання недійсним біржового договору, стягнення 323664 грн.,

за участю повноважних представників сторін та учасників:

від позивача: Весеньов Є.В. - адвокат - за ордером;

від відповідача (ТД): Нестерко І.О. - за довіреністю;

(ДПІ): Тесля В.І. - за довіреністю;

від третіх осіб (рада): не з`явились;

(ДПІ): Тесля В.І. - за довіреністю.

Товариство з обмеженою відповідальністю Агро-Енергія звернулося до господарського суду з позовом до приватного підприємства Обласний торговий дім Черкасиагро про визнання недійсним протоколу про проведення прилюдних торгів №1 від 02 червня 2016 року з реалізації металевої конструкції під ангар ліквідованого КСПП Сушківка , визнання недійсним біржового договору №160001 купівлі-продажу безхазяйного майна, що перейшло у власність держави від 02 червня 2016 року, та про стягнення з відповідача коштів сумі 323664 грн., що були сплачені позивачем відповідно до спірного договору купівлі-продажу.

До початку засідання від представника ГУ ДФС у Черкаській області надійшла заява від 26.07.2019р. про заміну первісного кредитора його правонаступником, в якій просить суд замінити первісного відповідача по справі Уманську ОДПІ ГУ ДФС у Черкаській області на її правонаступника - ГУ ДФС у Черкаській області.

Від позивача надійшло клопотання, в якому просить суд:

- залучити Уманське управління Державної казначейської служби України у Черкаській області співвідповідачем;

- замінити Уманську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області її правонаступником - Головним управлінням ДФС у Черкаській області внаслідок реорганізації, оскільки рішення суду безпосередньо стосується їх прав та обов`язків.

Від представника приватного підприємства Обласний торговий дім Черкасиагро надійшло до суду клопотання, в якому просить суд:

- залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Уманське управління Державної казначейської служби України Черкаської області, м. Умань, площа Соборності, 1А;

- залучити до участі у справі правонаступника Уманської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області - Головне управлінням ДФС у Черкаській області, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235;

- залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Спілку співвласників майнових паїв Надія с. Заячківка Уманського району.

В підготовчому засіданні представник відповідача (ТД) вимоги заперечив та вказав, що підприємство було лише організатором торгів з продажу майна. Вважає за необхідне продовжити розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Представник позивача клопотання про заміну відповідача ОДПІ правонаступником та залучення третіх осіб до участі у справі - Державна казначейська служба підтримав. З процедурою провадження у справі позивач не визначився.

Представник відповідача та третьої особи (ОДПІ) подав клопотання про відкладення засідання та повідомив про ліквідацію Уманської ОДПІ, правонаступником якої виступає ДФС України в Черкаській області та надав докази ліквідації Уманської ОДПІ та її правонаступництва.

Представник третьої особи (сільрада) в засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно частини 1 статті 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Заслухавши представників сторін, враховуючи викладене, суд вважає за необхідне задовольнити заяви позивача та ГУ ДФС у Черкаській області, замінити Уманську об`єднану державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області її правонаступником - Головним управлінням ДФС у Черкаській області.

Згідно ч. 1 та ч. 4 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Суд за власною ініціативою, враховуючи думку відповідача (ТД), вважає за необхідне розглядати справу за правилами загального позовного провадження та відкрити підготовче засідання у даній справі з дотриманням вимог ГПК України.

Суд вважає за необхідне задовольнити клопотання учасників про відкладення розгляду справи, заміну сторін правонаступниками, залучення третіх осіб до участі у справі, відкласти засідання суду та повторно витребувати документи і докази у сторін.

Керуючись статтями 52, 50, 182, 183, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження з відкриттям 30.07.2019р. підготовчого засідання у справі.

Клопотання учасників про відкладення провадження у справі задовольнити.

Клопотання позивача та відповідача (ДФС) про заміну Уманської об`єднаної державної податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області на правонаступника внаслідок реорганізації - Головне управління Державної фіскальної служби у Черкаській області - задовольнити.

Здійснити заміну Уманської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби Черкаської області на правонаступника внаслідок реорганізації - Головне управління Державної фіскальної служби у Черкаській області, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235.

Клопотання позивача про залучення співвідповідачем у справі Уманського управління Державної казначейської служби України Черкаської області - відхилити, оскільки вимога позивачем не сформульована.

Клопотання відповідача (ТД) про залучення до участі у справі в якості третіх осіб на стороні відповідача без самостійних вимог:

- Уманське управління Державної казначейської служби України Черкаської області, м. Умань, площа Соборності, 1А;

- Спілку співвласників майнових паїв Надія с. Заячківка Уманського району - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні відповідача:

- Уманське управління Державної казначейської служби України Черкаської області, м. Умань, площа Соборності, 1А;

- Спілку співвласників майнових паїв Надія с. Заячківка Уманського району.

Підготовче засідання відкласти на 12:00 год. 13 серпня 2019 року.

Визнати прибуття у судове засідання представників сторін та третіх осіб обов`язковим. Повноваження мають бути підтверджені документально.

Засідання провести в приміщенні господарського суду за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307.

Зобов`язати сторони до дня засідання подати суду такі документи:

Позивач: суть порушеного права. Пропозиції по врегулюванню спору. Місцезнаходження спірного майна. Необхідність участі у справі дійсного власника майна. Направити співвідповідачам (правонаступнику) та третім особам примірник позовної заяви до відому та надати суду докази такого направлення.

Відповідачі: пропозиції по врегулюванню спору. Місцезнаходження спірного майна. Необхідність участі у справі дійсного власника майна. Вказати - з якої особи мають стягувати кошти за придбане майно.

Треті особи: Пропозиції по врегулюванню спору. Необхідність участі у справі дійсного власника майна. Докази права власності у спілки на спірне майно. Витяги з ЄДРПОУ на юридичних осіб.

Роз`яснити сторонам, що в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Учасники мають право ознайомитись з матеріалами справи до дня судового засідання - за підтвердження повноваження представника.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 5 ст. 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Документи мають бути належно посвідчені та подані через канцелярію суду до дня судового засідання.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.07.2019
Оприлюднено01.08.2019
Номер документу83343602
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1475/16

Рішення від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 26.06.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 21.06.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 22.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

Ухвала від 02.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Пащенко А.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні