Ухвала
від 31.07.2019 по справі 496/3957/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/3957/18

Провадження № 1-кс/496/1780/19

У Х В А Л А

31 липня 2019 року Біляївський районний суд Одеської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Біляївка клопотання прокурора відділу представництва інтересів держави, протидії корупції у військовій сфері та в оборонно-промисловому комплексі Військової прокуратури Південного регіону України ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей та документів, які мають охоронювану законом таємницю, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018160690000206 від 31.05.2018 року, за ознаками ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду з вказаним клопотанням. Свої вимоги мотивує тим, що слідчим відділом Біляївського відділу поліції ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018160690000206 від 31.05.2018 за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України. Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі ІНФОРМАЦІЯ_2 ), зловживаючи службовим становищем, діючи усупереч інтересам служби в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та інших суб`єктів господарювання, з метою отримання вказаними товариствами неправомірної вигоди уклали з цими суб`єктами господарювання договори підряду на виконання робіт з будівництва об`єктів військового містечка ІНФОРМАЦІЯ_6 , розташованого в с. Дачне Одеської області, за явно завищеними цінами, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

Крім того, упродовж 20162018 років службові особи ІНФОРМАЦІЯ_7 , діючи умисно в інтересах інших суб`єктів господарювання, під час виконання укладених із ними договорів підряду, шляхом зловживання службовим становищем та вчинення службового підроблення офіційних документів, безпідставно перерахували на рахунки вказаних суб`єктів господарювання грошові кошти в особливо великих розмірах, чим вчинили розтрату бюджетних коштів, які перебували в їх віданні.

Крім того, оглядом сайту системи « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( ІНФОРМАЦІЯ_8 встановлено, що окрім вказаних договорів, між ІНФОРМАЦІЯ_9 та іншими суб`єктами господарювання були укладені договори підряду на виконання робіт з будівництва об`єктів військового містечка ІНФОРМАЦІЯ_6 , розташованого в с. Дачне Одеської області, у яких містяться порушення, які полягають у явно завищених цінах, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам, в тому числі із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - договір генерального підряду від 01.03.2018 № 10/18 «на виконання Будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу у військовому містечку ІНФОРМАЦІЯ_6 , с. Дачне, Одеська область. Шифр Д-2/ФОК».

Наразі договір генерального підряду від 01.03.2018 № 10/18 укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ІНФОРМАЦІЯ_9 по об`єкту «Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу. Шифр Д-2/ФОК» припинено. Як наслідок, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » будівельні роботи в обсязі та в строки, передбачені вказаним договором підряду не виконано, акти готовності об`єкта до експлуатації не підготовлено та не підписано, будівля « ІНФОРМАЦІЯ_10 . Шифр ІНФОРМАЦІЯ_11 » замовнику не передано, а об`єкти в експлуатацію не здані.

Попри припинення зазначеного вище договору підряду, прийняття та оплати виконаних за ним будівельних робіт на суму 12 360 677,66 грн, комісією Південного ТКЕУ під час перевірки обсягів виконаних робіт виявлено факт завищення обсягів виконаних робіт на суму 6 226 487,02 грн та внесення до актів форми КБ-2В завідомо неправдивих відомостей, у зв`язку з чим у ході розслідування кримінального провадження, для встановлення подальшого руху можливо незаконно здобутих коштів, характеру розпорядження вказаним прибутком, зокрема, шляхом встановлення юридичних та фізичних осіб, на рахунки яких він перераховувався виникла необхідність з`ясування усіх обставин, пов`язаних із перерахуванням коштів по рахунку № НОМЕР_1 відкритому у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » МФО НОМЕР_2 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , для чого необхідно отримати тимчасовий доступ до банківських документів та провести їх виїмку у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » МФО НОМЕР_2 . Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами їх довести неможливо, необхідно отримати тимчасовий доступ до вищевказаних документів, та можливість їх вилучення, які перебувають у володінні банку АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » МФО НОМЕР_2 , у зв`язку з чим прокурор звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Окрім цього, прокурор просить розглянути вказане клопотання без виклику осіб у володіння, яких знаходиться зазначені документи, оскільки є наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни документів.

Однак, стороною кримінального провадження згідно з вимогами до ч.2 ст. 163 КПК України не доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів. Клопотання містять формальні посилання на можливість знищення особами документів, однак вони жодним чином не підтверджені будь-якими доказами, а тому суд вважає за необхідне повідомити представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » про час та місце судового засідання.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » до судового засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Прокурор до судового засідання не з`явився, але на адресу суду надіслав заяву в якій просив розглянути клопотання без його участі на задоволенні клопотання наполягав.

Вивчивши матеріали справи, вважаю, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч. 5, 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Прокурором доведено, що документи які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » та самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні - можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення. Крім того, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, знайшла своє підтвердження у судовому засіданні, виходячи з чого суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-164,166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу представництва інтересів держави, протидії корупції у військовій сфері та в оборонно-промисловому комплексі Військової прокуратури Південного регіону України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, які мають охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до банківських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , що перебувають у володінні банку АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » МФО НОМЕР_2 , та надати можливість вилучення:

- копій документів юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , на відкриття розрахункових рахунків, в тому числі договорів на обслуговування банківських рахунків, та всіх платіжних доручень та інших документів по операціях з гривною і валютою по розрахункових рахунках зазначеного підприємства, паспортів засновників та службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки, листів, заяв та інших документів наданих службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », для відкриття рахунку, листів, заяв, доручень та інших документів, наданих службовими особами зазначеного підприємства щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку, тощо;

- виписок (в тому числі на електронному носії) про рух грошових коштів по поточному рахунку № НОМЕР_1 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування грошових коштів по вказаному рахунку за період з моменту відкриття рахунку по 17.07.2019; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб - контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », їх коди ЄДРПОУ.

- документів щодо депонування та списання коштів по векселям, актів прийому-передачі, реєстрів пред`явлення до оплати векселів, цінних паперів та векселів з іменним індосаментом, повідомлень банку суб`єктів господарської діяльності про списання коштів по пред`явленим до оплати векселів, цінних паперів та векселів з іменним індосаментом та депонування коштів по спеціальних рахунках, грошових чеків за період з часу відкриття рахунку по 17.07.2019, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » МФО НОМЕР_2 .

- документів, що підтверджують зарахування та списання коштів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , у тому числі і документи, які створені у системі «Клієнт-банк», з розшифруванням додаткових реквізитів з платіжного документу за період з 01.01.2018 по 17.07.2019;

- виписок за номерами телефонів, з яких проходило з`єднання системи «Банк-Клієнт» з комп`ютера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , їх коди ЄДРПОУ з банком та датами проведення вказаних з`єднань, включаючи години та хвилини за період з 01.01.2018 по 17.07.2019;

- договорів, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , їх коди ЄДРПОУ придбавало чи продавало цінні папери (прості іменні акції), в тому числі за участю банка АТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » МФО НОМЕР_2 , договори доручення, купівлі-продажу цінних паперів, акти прийому-передачі цінних паперів, виписки охоронців цінних паперів за період з 01.01.2018 по 17.07.2019;

- договорів, інших фінансових документів, у тому числі кредитних справ, які стали підставою для руху коштів по рахунку № НОМЕР_1 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , їх коди ЄДРПОУ, за період з 01.01.2018 по 17.07.2019.

Виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів дозволити групі прокурорів Військової прокуратури Південного регіону України, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні у кримінальному провадженні № 42018160690000206 від 31.05.2018 у складі: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , слідчому Біляївського відділу поліції ГУНП в Одеській області: ОСОБА_13 , яка здійснює досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні з правом передоручення її виконання прокурорсько-слідчим працівникам військової прокуратури Київського гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та оперативним підрозділам.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.07.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83389415
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —496/3957/18

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Драніков С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні