Ухвала
від 05.08.2019 по справі 420/2799/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/2799/19

У Х В А Л А

05 серпня 2019 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Завальнюка І.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за позовом Державного підприємства ТВК до Головного управління Держпраці в Одеській області, третя особа Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, про визнання протиправними дій, визнанням протиправними та скасування постанови і вимоги,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду перебуває зазначена справа, розгляд якої призначений на 05.08.2019 о 10:30 год. в залі судових засідань № 14 Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 14.

31.07.2019 до суду засобами електронного зв`язку від представника Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, в обґрунтування якого зазначено, що вказаний представник не має можливості прибути в судове засідання, призначене на 06.08.2019 о 10:30 год., до Одеського окружного адміністративного суду, у зв`язку із чим просить забезпечити її участь в режимі відеоконференції в судах, розташованих у місті Києві.

У зв`язку із перебуванням головуючого судді Завальнюка І.В. у щорічній відпустці до 02.08.2019 включно, вищезазначене клопотання розглянуто 05.08.2019 - після виходу головуючого судді з відпустки.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення вказаного клопотання у зв`язку з наступним.

Відповідно до ч.5 ст.195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Згідно з ч. 1, ч. 5 зазначеної статті учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Таким чином, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду.

Вказана норма не передбачає безумовного обов`язку суду проведення судового засідання в режимі відеоконференції лише в разі наявності про це відповідного клопотання учасника справи.

Суд враховує, що закон не передбачає переліку випадків, коли особа може брати участь в судовому засіданні і режимі відеоконференції. Зважаючи на те, що такий спосіб участі має винятковий характер, повинні існувати причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь. Серед них: перебування особи за кордоном; перебування у місцях позбавлення волі; територіальна віддаленість особи від місця знаходження суду, де відбувається засідання; зменшення судових витрат, пов`язаних з прибуттям особи до суду.

Крім того, статтею 195 КАС України неврегульованим залишається питання подання доказів. Якщо письмові докази у належним чином завірених копіях особа може направити до суду поштою цінним листом, то подання до суду оригіналів письмових доказів для огляду або речових доказів здійснити при розгляді справи в режимі відеоконференції неможливо.

Вирішуючи порушені представником Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва питання, суд враховує, що представництво у адміністративному процесі - це правовідносини, в силу яких представник здійснює процесуальні дії від імені та в інтересах особи, яка бере участь у справі, з метою захисту її прав. Представник в адміністративному процесі має право передоручити виконання своїх повноважень іншій особі.

При цьому в попередньому судовому засіданні 27.06.2019, в якому строк підготовчого провадження продовжено на тридцять днів, дата наступного судового засідання 06.08.2019 була узгоджена із представником Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва питання.

В той же час, згідно з ч.2 ст.195 КАС України заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду може бути подано до суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

Розглядуване клопотання надійшло до суду засобами електронного зв`язку 31.07.2019, а відповідне судове засідання призначено на 06.08.2019. Втім, у зв`язку із перебуванням головуючого судді Завальнюка І.В. у щорічній відпустці до 02.08.2019 включно, відповідне клопотання розглядається 05.08.2019, що унеможливлює його позитивне вирішення, оскільки відповідні заходи щодо організації відеоконференції не можуть бути вжиті за такий незначний проміжок часу.

Зазначені представником Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва обставини для проведення судового засідання в режимі відеоконференції судом визнаються недостатніми для застосування вказаного способу участі, оскільки зазначений спосіб участі має винятковий характер, у зв`язку із чим клопотання до задоволення не підлягає.

Керуючись ст. 195 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва питання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Завальнюк

Дата ухвалення рішення05.08.2019
Оприлюднено08.08.2019
Номер документу83462787
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, визнанням протиправними та скасування постанови і вимоги

Судовий реєстр по справі —420/2799/19

Ухвала від 09.09.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Рішення від 23.08.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 23.08.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 06.08.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 27.06.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 10.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

Ухвала від 10.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Завальнюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні