Ухвала
від 07.08.2019 по справі 540/1333/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

07 серпня 2019 р. м. ХерсонСправа № 540/1333/19

Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника третьої особи про перенесення розгляду справи, витребування доказів та зупинення провадження в адміністративній справі за позовом Фермерського господарства "Земля і Воля" до Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, треті особи: Управління державної казначейської служби України у Верхньорогачицькому районі Херсонської області, Фермерське господарство "ФОБ" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив :

Фермерське господарство "Земля і Воля" звернулося з позовною заявою до Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, третя особа: Управління державної казначейської служби України у Верхньорогачицькому районі Херсонської області, в якій просить визнати протиправними дії Великолепетиського управління ГУ ДФС у Херсонській області щодо відмови у перерахуванні помилкової сплати орендної плати за землю на загальну суму 16000 грн., яку слід зарахувати у рахунок сплати єдиного податку з сільськогосподарських виробників 4 групи; зобов`язати відповідача підготувати та подати до відповідного органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок про перерахування ФГ "Земля і Воля" помилково перераховані податки в рахунок сплати єдиного податку з сільськогосподарських виробників 4 групи.

Ухвалою від 05.07.2019 р. позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

У наданий суддею строк позивач усунув недоліки позовної заяви і ухвалою від 16.07.2019 р. у справі відкрито спрощене провадження, залучено до участі у розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмет спору, Фермерське господарство "ФОБ", призначено судове засідання на 07.08.2019 р. о 13:00 год.

06.08.2019 р. від представника третьої особи - ФГ "ФОБ" надійшло клопотання про перенесення розгляду справи, витребування доказів та зупинення провадження у справі. Клопотання мотивоване тим, що ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду від 16.07.2019 р. суд зобов`язав відповідача у відповідності до ч.11 ст.171 КАС України у дводенний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі направити на адресу ФГ "ФОБ" копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати до суду до початку розгляду справи по суті. Однак до теперішнього часу дану вимогу позивачем не виконано, копію позовної заяви з додатками третя особа не отримала, що позбавляє ФГ "ФОБ" можливості надати об`єктивні заперечення на позовну заяву та порушує її законні права. У зв`язку з цим просить перенести розгляд справи до виконання позивачем вимог суду та направлення ФГ "ФОБ" копії позовної заяви з додатками. Крім того, на даний час за заявами голови ФГ "ФОБ" зареєстровано 3 кримінальні провадження, які з районних відділів поліції передано на розслідування до СВ ГУ Національної поліції в Херсонській області. Після отримання ухвали у справі № 540/1333/19 голова ФГ "ФОБ" звернулася до слідчих районних відділів поліції з проханням надати довідку про перебування в їх провадженні кримінальних проваджень, але останні повідомили, що фізично не можуть її надати, так як вищевказані кримінальні провадження передано на розслідування до СВ ГУ Національної поліції в Херсонській області. Тому просить витребувати у ГУ Національної поліції в Херсонській області інформацію підтвердження досудового розслідування за заявами ФГ "ФОБ" кримінальних проваджень № 12018230110000500, № 12018230120000185, № 12019230120000079 та після отримання судом документів зупинити провадження у справі до закінчення розслідування вищевказаних кримінальних проваджень.

22.07.2019 р. від представника позивача, а 07.08.2019 р. від представника відповідача надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Представники третіх осіб в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, хоча належним чином були повідомлені про дату, час і місце судового розгляду справи, про що свідчать рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень.

Частиною 3 статті 194 КАС України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ч.1 ст.205 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки (п.1 ч.3 ст.205 КАС України).

Відповідно до ч.9 ст.205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Оскільки від представників позивача та відповідача надійшли заяви про розгляд справи за їх відсутності, а представники третіх осіб, будучи належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили, суд розглядає клопотання представника третьої особи - ФГ "ФОБ" про перенесення розгляду справи, витребування доказів та зупинення провадження у справі в порядку письмового провадження.

Надаючи оцінку викладеним у клопотанні представника третьої особи обставинам, суд зазначає наступне.

Статтею 258 КАС України передбачено, що суд розглядає справи за правилами спрощено позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справ за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі (ч.1 ст.262 КАС України).

Згідно ч.ч.2, 4 ст.262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Перше судове засідання у справі проводиться не пізніше тридцяти днів із дня відкриття провадження у справі. За клопотанням сторони суд може відкласти розгляд справи з метою надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані до першого судового засідання з поважних причин.

Відповідно до ч.1 ст.223 КАС України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 205 цього Кодексу.

Приписами ч.2 ст.205 КАС України встановлено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: 1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання; 2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; 3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбуватися без участі такої особи; 4) необхідність витребування нових доказів, у випадку, коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження; 5) якщо суд визнає потрібним, що сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення.

За клопотанням сторони та з урахуванням обставин справи суд може відкласти її розгляд у випадку, визначеному пунктом 3 частини третьої цієї статті (ч.4 ст.205 КАС України).

Згідно ч.2 ст.223 КАС України якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Аналіз даних правових норм свідчить про те, що КАС України визначено підстави для відкладення розгляду справи та оголошення перерви в судовому засіданні. В той же час "перенесення" розгляду справи, як просить представник третьої особи, КАС України не передбачено. Таким чином, заявлене представником третьої особи клопотання про перенесення розгляду справи не ґрунтується на вимогах законодавства, а тому не підлягає задоволенню.

Крім того, викладені у клопотанні представника третьої особи обставини не є і підставами для відкладення розгляду справи чи оголошення перерви в судовому засіданні.

Позивачем на виконання вимог ч.11 ст.171 КАС України надано до суду підтвердження відправлення на адресу ФГ "ФОБ" 29.07.2019 р. копії позовної заяви з додатками.

Що стосується клопотання представника ФГ "ФОБ" про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частинами 1, 2 статтею 73 КАС України визначено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предмет доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно ч.4 ст.73 КАС України суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

З поданого представником третьої особи клопотання слідує, що ФГ "ФОБ" просить витребувати у ГУ Національної поліції в Херсонській області інформацію підтвердження досудового розслідування за заявами ФГ "ФОБ" кримінальних проваджень № 12018230110000500, № 12018230120000185, № 12019230120000079 стосовно ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ФГ "Земля і Воля", ФГ "Земля і Воля-2", ФГ "Шанс" ОСОБА_3 ", які порушено за фактами погрози фізичної розправи, заволодіння врожаєм, заволодіння коштами та документами ФГ "ФОБ". Між тим, жодних обґрунтувань яким чином отримана від ГУ Національної поліції в Херсонській області інформація щодо стану досудового розслідування у вказаних кримінальних провадженнях стосується предмету доказування у даній адміністративній справі представником третьої особи не надано, а суд не вбачає пов`язаності такої інформації з предметом доказування.

За таких обставин суд вважає клопотання представника третьої особи про витребування доказів необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Що стосується клопотання представника третьої особи про зупинення провадження у справі, суд зазначає наступне.

Підстави для зупинення провадження у справі визначено ст.236 КАС України. Так, згідно п.3 ч.1 ст.236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Як встановлено судом, до позовної заяви долучено всі необхідні докази, з яких можливо встановити обставини виникнення спірних правовідносин. Отже, у разі наявності всіх необхідних доказів по відповідній справі, суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду такої справи.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для зупинення провадження у справі, у зв`язку з чим у задоволенні клопотання в цій частині також слід відмовити.

Керуючись ст.ст.243, 248, 250 КАС України, суд -

ухвалив :

Відмовити в задоволенні клопотання представника третьої особи - Фермерського господарства "ФОБ" про перенесення розгляду справи, витребування доказів та зупинення провадження у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення (підписання) суддею.

Суддя Бездрабко О.І.

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.08.2019
Оприлюднено08.08.2019
Номер документу83493069
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1333/19

Постанова від 09.10.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Постанова від 09.10.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Рішення від 07.08.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 07.08.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 16.07.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 05.07.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні