Рішення
від 22.01.2010 по справі 11/524
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 11/524 22.01.10

За позовом Заступника прокурора мі ста Києва в інтересах держав и в особі

Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по м. Києву

До

про Закритого акціонерного товариства «Форум - ДС»

стягнення заборгованості

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від прокуратури Дьо гтяр О.А.- прокурор відділу

від позивача

від відповідача Токар Ю.В.- представн ик

не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду міста Києва переда ні позовні вимоги Заступника прокурора міста Києва в інте ресах держави в особі Регіон ального відділення Фонду де ржавного майна України по м. К иєву про стягнення з Закрито го акціонерного товариства « Форум - ДС»заборгованості у розмірі 63 871,98 грн., в тому числі 6 0 695,67 грн. суми основного боргу з а договором оренди нерухомог о майна № 2145 від 20.09.2005 з урахуванн ям індексу інфляції, та 3 176,31 грн . пені, нарахованої за несвоєч асне виконання грошового зоб ов' язання.

Заявою № 30-10/20238 від 23.12.2009 позивач уточнив позовні вимоги та пр осить стягнути з відповідача 59 023,42 грн. заборгованості з оре ндної плати, 10 20149 грн. пені та 2 182, 61 грн. збитків від інфляції.

Позовні вимоги мотивовані тим, що в порушення умов уклад еного між Регіональним відді ленням Фонду державного майн а України по м. Києву та ЗАТ «Ф орум - ДС»договору оренди не рухомого майна, що належить д о державної власності № 2145 від 20.09.2005 останній несвоєчасно та не в повному обсязі перераху вав до Державного бюджету Ук раїни орендну плату за корис тування орендованими приміщ еннями за період з лютого по л ипень 2009 року.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і та просить суд їх задовольн ити.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку повноважних п редставників в судове засіда ння не забезпечив.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарським судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять докази належног о повідомлення відповідача п ро час та місце судового засі дання та зважаючи на відсутн ість будь-яких клопотань від повідача, суд, на підставі ст. 75 Господарського процесуаль ного кодексу України, приход ить до висновку про можливіс ть розгляду справи за наявни ми матеріалами без участі пр едставника відповідача.

Дослідивши наявні матеріа ли справи та заслухавши пояс нення представників учасник ів судового процесу, суд

В С Т А Н О В И В:

20.09.2005 між Регіональним ві дділенням Фонду державного м айна України по м. Києву, як ор ендодавцем, та Закритим акці онерним товариством «Форум - ДС», як орендарем, укладено до говір оренди нерухомого майн а, що належить до державної вл асності № 2145 (далі - Договір).

Згідно з п. 1.1 Договору, оренд одавець передає, а орендар пр иймає в строкове платне кори стування нерухоме майно площ ею 320,94 кв.м, розміщене за адресо ю: м. Київ, вул. Суворова, 1, що зна ходиться на балансі Націонал ьного транспортного універс итету (балансоутримувач).

Відповідно до п. 3.1 Договору о рендна плата визначається на підставі Методики розрахунк у орендної плати, затверджен ої Кабінетом Міністрів Украї ни, і становить без ПДВ за базо вий місяць розрахунку (остан ній місяць, по якому є інформа ція про індекс інфляції) - ли пень 2005 року в розмірі 10 538,80 грн.

Нарахування ПДВ на суму оре ндної плати здійснюється згі дно чинного законодавства.

Орендна плата за кожний нас тупний місяць визначається ш ляхом коригування орендної п лати за попередній місяць на індекс інфляції за наступни й місяць (п.3.2 Договору).

Відповідно до п. 3.3 Договору п ерерахування орендної плати здійснюється орендарем само стійно до 10 числа місяця насту пного за звітним з урахуванн ям щомісячного індексу інфля ції таким чином: 50% - орендної пл ати перераховується орендар ем до Державного бюджету, 50% - ор ендної плати перераховуєтьс я орендарем на розрахунковий рахунок балансоутримувача.

На виконання умов Договору позивач передав відповідачу приміщення, що підтверджуєт ься актом прийому - передачі в ід 20.09.2005.

Пунктом 10.1 Договору визначе но, що Договір укладено строк ом з 20.09.2005 по 20.08.2006.

За погодженням сторін стро к дії Договору був пролонгов аний до 20.05.2009.

Додатковим договором № 1 від 12.04.2007 про внесення змін до дого вору оренди № 2145 від 20.09.2005 абзац 1 п. 3.1 Договору викладений у на ступній редакції: «орендна п лата визначається на підстав і Методики розрахунку орендн ої плати, затвердженої Кабін етом Міністрів України і ста новить без ПДВ за перший (базо вий) місяць розрахунку - січ ень 2007 в розмірі 18 253,22 грн.»; абзац 1 п. 3.2 Договору у редакції - «ор ендна плата за січень 2007 року в изначається шляхом коригува ння орендної плати за базови й місяць на індекс інфляції з а січень 2007 року».

30.07.2009 орендар повернув, а орен додавець - прийняв із користу вання нерухоме майно передан е за Договором оренди нерухо мого майна, що належить до дер жавної власності № 2145 від 20.09.2005, п ро що свідчить акт приймання - передачі (повернення) неру хомого майна за адресою: м. Киї в, вул. Суворова, 1.

Як свідчать матеріали спра ви, відповідач несвоєчасно т а не в повному обсязі здійсни в розрахунки за оренду примі щення за період з лютого по ли пень 2009 року. Заборгованість в ідповідача перед Державним б юджетом України за Договором оренди № 2145 від 20.09.2005 за вказан ий період становить 59 023,42 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 2, ст.3 Зак ону України «Про оренду держ авного та комунального майна »відносини щодо оренди держа вного майна, майна, що належит ь Автономній республіці Крим або перебуває в комунальній власності, регулюються дого вором оренди, цим Законом та і ншими нормативно - правовими актами.

У відповідності до ст. 759 Циві льного кодексу України за до говором найму (оренди) наймод авець передає або зобов'язує ться передати наймачеві майн о у користування за плату на п евний строк.

Пунктом 3 статті 18 Закону Укр аїни «Про оренду державного та комунального майна»встан овлено обов' язок орендаря в носити орендну плату своєчас но і у повному обсязі.

Згідно п. 1, п. 3 ст. 19 вказаного З акону орендар за користуванн я об' єктом оренди вносить о рендну плату незалежно від н аслідків господарської діял ьності. Строки внесення орен дної плати визначаються в до говорі.

Відповідно до ст. 762 Цивільн ого кодексу України за корис тування майном з наймача спр авляється плата, розмір якої встановлюється договором на йму. Плата за користування ма йном вноситься щомісячно, як що інше не встановлено догов ором.

Відповідно до ст. 526 Цивільно го кодексу України зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином та відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору. Порушення зобов' язань є підставою для застосуванн я господарських санкцій, пер едбачених цим кодексом, інши ми законами або договором.

Згідно зі ст. 610 Цивільного ко дексу України порушенням зоб ов'язання є його невиконання або виконання з порушенням у мов, визначених змістом зобо в'язання (неналежне виконанн я).

Відповідно до ч.1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України боржник вважається таким, що простро чив, якщо він не приступив до в иконання зобов'язання або не виконав його у строк, встанов лений договором або законом.

Якщо у зобов' язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу Укра їни).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до п. 5.2 Договору о ренди № 2145 від 20.09.2005 орендар зобо в' язаний своєчасно і у повн ому обсязі сплачувати орендн у плату.

Оскільки своїх зобов' яза нь по Договору щодо сплати ор ендної плати відповідач не в иконав, позов в частині стягн ення з відповідача на корист ь Державного бюджету України основного боргу в розмірі 59 023 ,42 грн. підлягає задоволенню.

Крім того, позивачем заявле ні вимоги про стягнення з від повідача збитків від інфляці ї в розмірі 2 182,61 грн. та пені в ро змірі 10 201,49 грн.

Відповідно до ч.1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України боржник вважається таким, що простро чив, якщо він не приступив до в иконання зобов'язання або не виконав його у строк, встанов лений договором або законом.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов'язання, на вимог у кредитора зобов'язаний спл атити суму боргу з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річн их від простроченої суми, якщ о інший розмір процентів не в становлений договором або за коном.

Оскільки факт простроченн я відповідачем виконання гро шового зобов' язання зі спла ти до Державного бюджету оре ндної плати за Договором оре нди № 2145 від 20.09.2005 встановлений с удом та по суті відповідачем не спростований, вимоги пози вача про стягнення з відпові дача збитків від інфляції ви знаються судом обґрунтовани ми та такими, що підлягають за доволенню в силу закону.

Відповідно до ст. 611 Цивільн ого кодексу України у разі по рушення зобов'язання настают ь правові наслідки, встанов лені договором або законом, з окрема сплата неустойки.

У відповідності до ст. 549 Циві льного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєч асно виконаного грошового зо бов'язання за кожен день прос трочення виконання.

Правочини щодо забезпечен ня виконання зобов'язання вч инюється у письмовій формі (п . 1 ст. 547 Цивільного кодексу Укр аїни).

Пунктом 3.5 Договору оренди № 2145 від 20.09.2005 сторони погодили, що орендна плата, перерахована несвоєчасно або в неповному обсязі, стягується у визначе ному у п. 3.3 Договору співвідно шенні відповідно до законода вства України з урахуванням пені в розмірі подвійної обл ікової ставки НБУ на дату нар ахування пені від суми забор гованості за кожен день прос трочення, включаючи день опл ати.

В силу положень ч. 6 ст. 232 Госпо дарського кодексу України на рахування штрафних санкцій з а прострочення виконання зоб ов' язання, якщо інше не вста новлено законом або договоро м, припиняється через шість м ісяців від дня, коли зобов' я зання мало бути виконано.

Діючим господарським зако нодавством не передбачена мо жливість нарахування пені бі льше ніж за півроку і цей стро к є присікальним.

З огляду на те, що відповіда ч взяті на себе зобов' язанн я, в розмірах та строки, передб ачені п.3.1, п. 3.3 Договору оренди № 2145 від 20.09.2005, своєчасно та в повн ому обсязі не виконав, відпов ідальність відповідача у виг ляді пені за прострочення зо бов' язання передбачена Дог овором, розрахунок пені, дода ний позивачем до заяви про зб ільшення розміру позовних ви мог від 23.12.2009 № 30-10/20238 відповідає ви могам ст. 232 Господарського ко дексу України, суд дійшов вис новку про наявність правових підстав для стягнення пені з відповідача.

Але за розрахунком суду роз мір пені становить 5 322,76 грн., а н е 10 201,49 грн., як зазначено у розра хунку позивача. При здійснен і розрахунку пені позивачем допущено помилку при визначе нні суми основного боргу, на я кий нараховано пеню (замість 13907,34 грн., вказано 130907,34 грн.)

Виходячи з викладеного, поз овні вимоги підлягають задов оленню в частині стягнення з відповідача на користь бюдж ету 59 023,42 грн. основного боргу, 2 182,61 грн. збитків від інфляції т а 5 322,76 грн. пені.

Витрати по оплаті державно го мита та інформаційно-техн ічного забезпечення судовог о процесу відповідно до ч. 4 ст . 49 Господарського процесуаль ного кодексу України стягуют ься з відповідача в доход бюд жету пропорційно розміру зад оволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити ча стково.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Форум - ДС»(03148, м. Київ, вул. Жмеринська, 1, ідентифікаційний код 31777631, з б удь-якого рахунку, виявленог о державним виконавцем під ч ас виконання судового рішенн я) на користь Державного бюдж ету України (ВДК у Шевченківс ькому районі м. Києва, р/р 31112093700011, код 26077968 ГУДК в м. Києві, МФО 820019, КЕ КД: 22080200, назва - плата за оренду майна бюджетних установ) 59 023 (п ' ятдесят дев' ять тисяч два дцять три) грн. 42 коп. основного боргу, 2 182 (дві тисячі сто вісім десят дві) грн. 61 коп. збитків ві д інфляції, 5 322 (п' ять тисяч тр иста двадцять дві) грн. 76 коп. пе ні.

В іншій частині позову відм овити.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства «Форум - ДС»(03148, м. Київ, вул. Жмеринська, 1, ідентифікаційний код 31777631, з б удь-якого рахунку, виявленог о державним виконавцем під ч ас виконання судового рішенн я) на користь Державного бюдж ету України 665 (шістсот шістде сят п' ять) грн. 29 коп. державно го мита та 219 (двісті дев' ятна дцять) грн. 88 коп. витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання, оформленого відповід но до ст. 84 Господарського про цесуального кодексу України , та може бути оскаржене в поря дку та у строки, визначені Го сподарським процесуальним к одексом України.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата підписання рішенн я:16.02.2010

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.01.2010
Оприлюднено20.11.2010
Номер документу8374218
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/524

Постанова від 09.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Собків Я.М.

Рішення від 22.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 25.06.2009

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Постанова від 02.02.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Судовий наказ від 04.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 18.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 18.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 23.11.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 16.11.2006

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Штофель Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні