Ухвала
від 15.08.2019 по справі 755/5833/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/5833/19

1кс/755/5931/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" серпня 2019 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчогов ОВС СУ ГУ СБУ у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідуван ь за № 42018110000000355 від 08 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

в с т а н о в и в :

слідчий в ОВС СУ ГУ СБУ у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання директора ТОВ «Українські бізнес комунікації» (код ЄДРПОУ 38910488) ОСОБА_5 , за адресою: м. Київ, вул. Олексіївська, 20а.

Клопотання мотивовано тим, що досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні встановлено, що КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» укладено договір №4342 від 13 квітня 2018 року з ТОВ «Українські бізнес комунікації» на створення комплексу «Оперативно-диспетчерського обслуговування житлового фонду та систем керування, контролю і забезпечення безпеки ліфтового обладнання» на поставку комп`ютерного обладнання, ліцензій і програмного забезпечення на загальну суму 58814736 грн. В рамках виконання тендеру, 06 серпня 2018 року виконавцем реалізовано 2 з 5 етапів створення комплексу, а саме: постачання ліцензій, створення програмного забезпечення (комп`ютерна програма «Callway», комп`ютерна програма «Електронний реєстр заявок та скарг виконавців житлово-комунальних послуг», комп`ютерна програма «Система диспетчеризації внутрішньо будинкової інфраструктури «Desk control» з додатковими модулями, розробленими для замовника вартістю 21900000 грн) та розгортання і налаштування системи на загальну суму 30300000 грн. В рамках виконання третього та четвертого етапів створення комплексу, на даний момент виконується постачання, монтаж та налагодження обладнання диспетчеризації (апаратних частин комплексу) на загальну суму 20200000 грн.

Разом з тим, встановлено, що ТОВ «Українські бізнес комунікації» у період з 01 січня 2017 року по теперішній час надається в оренду (повністю або частково) зазначене вище програмне забезпечення та обладнання диспетчеризації, розроблене для КП «ГІОЦ», наступним підприємствам: ТОВ «СЕА ОДС», ТОВ «Барс Україна», ТОВ «Дель-пак сістемс Україна» для надання останніми послуг з операційно-диспетчерського обслуговування об`єднаних диспетчерських систем будинків комунальної власності в районах м. Києва.

Вказане може свідчити про імітування (часткової імітації) процесу розробки модулів до зазначеного програмного забезпечення, що штучно збільшило суму закупівлі на 21900000 грн та про намір Виконавця поставити вживане обладнання диспетчеризації в рамках виконання договору №4342 від 13 квітня 2018 року.

Разом з тим, в ході виконання доручення слідчого ВКІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області отримано інформацію, що ТОВ «СЕА ОДС», ТОВ «Барс Україна» та ТОВ «Дель-пак сістемс Україна» є пов`язаними компаніями, які здійснюють подачу фінансової звітності з однієї IP адреси НОМЕР_1 , надають послуги з диспетчерського обслуговування використовуючи спільних операторів та є конкурентами у проведених тендерах без залучення третіх компаній у КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом`янського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дарницького району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва», КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва». Зазначені послуги на загальну суму близько 150000000 грн. надаються по завідомо завищеним цінам та не у повному обсязі.

Крім того, згідно відповіді ВКІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області отримано інформацію, що учасники протиправної схеми, в тому числі посадові особи підприємств КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр», ТОВ «Українські бізнес комунікації», ТОВ «СЕА ОДС», ТОВ «Барс Україна» та ТОВ «Дель-пак сістемс Україна», а також інші невстановлені особи, після оголошення їм офіційних запитів щодо надання документів відмовлялися надавати такі документи у повному обсязі. Також, за наявною інформацією, учасники протиправної схеми вживали заходів щодо приховання, знищення документальних матеріалів, чорнових записів, інформації в електронному вигляді, яка може бути використана як доказ вчиненого кримінального правопорушення.

Згідно вказаної відповіді ВКІБ ГУ СБ України у м. Києві та Київській області оперативним підрозділом встановлено, що речі та документи, які мають важливе значення для досудового розслідування та можуть бути використані як докази вчинення кримінального правопорушення можуть знаходитись за місцем проживання директора ТОВ «Українські бізнес комунікації» ОСОБА_5 , за адресою: м. Київ, вул. Олексіївська, 20а.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул. Олексіївська, 20а, відомості відсутні.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження№42018110000000355 від 08 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, про що внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що є достатні підстави вважати, що відшукуванні речі і документи знаходяться у приміщенні розташованому за адресою: АДРЕСА_1 та мають значення для досудового розслідування.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав у ньому наведених.

Слідчий суддя, вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали, яким обґрунтовується клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Дане клопотання про проведення обшуку відповідає положенням ст. 234 КПК України, оскільки містить короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання, підстави для обшуку, його мета, дані про власника приміщень, у яких планується проведення обшуку, та дані про особу у фактичному володінні якої вони знаходяться. До клопотання долучено документи, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Відповідно до даних, які містяться в клопотанні та матеріалах, долучених до клопотання наявні обґрунтовані підстави вважати, що у приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Олексіївська, 20а, яка на праві власності не зареєстрована та використовується директоромТОВ «Українськібізнес комунікації» ОСОБА_5 , можуть знаходитись речі, предмети, документи, що мають доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Слідчим суддею перевірені можливості та встановлено пропорційний баланс між тим, що має слідчий на меті віднайти під час проведення даного обшуку та, які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб, таким чином слідчий суддя не вважає його непропорційним переслідуваній меті.

Відповідно до ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Так, Європейський суд з прав людини (далі ЄСПЛ) у своєму рішенні по справі «Смирнов проти Росії»(Smirnovv.Russia) від 7 липня 2007 року №71362/01 вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні по справі «Ернст та інші проти Бельгії» (ErnstandOthersvBelgium) від 15 липня 2003 року № 33400/96, де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

Зважаючи на те, що у клопотанні слідчого частково застосовується невизначене формулювання щодо речей та документів, які він має на меті відшукати, що в свою чергу наділяє його широкими повноваженнями і в кінцевому етапі може свідчити про непропорційність обшуку, тому наявні підстави для відмови у задоволенні клопотання, а саме в частинні інших предметів та документів з відомостями, що свідчать про вчинення вищевказаного злочину та були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди та містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 233-236 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Служби безпеки України у місті Києві та Київській області ОСОБА_3 , а також слідчим слідчої групи ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , на проведення обшуку приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем проживання директора ТОВ «Українські бізнес комунікації» ОСОБА_5 , з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: угоди, договори, контракти, додатки до них (специфікації), рахунки-фактури, прибуткові та видаткові накладні; акти приймання-передачі, або акти виконаних робіт, наданих послуг, податкові накладні; реєстри виданих та отриманих податкових накладних; доручення (довіреності) на отримання ТМЦ; виписки про рух коштів на банківських рахунках, або платіжних доручень; видаткові касові ордери; листи, претензії, інші матеріали переписки між суб`єктами господарювання; регламенти та сертифікати відповідностей на поставлені товари, інші документи які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій між ТОВ «Українські бізнес комунікації» та КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (код ЄДРПОУ 04013755), ТОВ «Боцман трейд» (код ЄДРПОУ 24088287), ФОП ОСОБА_15 (ІПН НОМЕР_2 ), ФОП ОСОБА_16 (ІПН НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_17 (ІПН НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_18 (ІПН НОМЕР_5 ), ФОП ОСОБА_19 (ІПН НОМЕР_6 ), ФОП ОСОБА_20 (ІПН НОМЕР_7 ), ФОП ОСОБА_21 (ІПН НОМЕР_8 ), ФОП ОСОБА_22 (ІПН НОМЕР_9 ), ФОП ОСОБА_23 (ІПН НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_24 (ІПН НОМЕР_11 ), ФОП ОСОБА_25 (ІПН НОМЕР_12 ), ФОП ОСОБА_26 (ІПН НОМЕР_13 ), ФОП ОСОБА_27 (ІПН НОМЕР_14 ), ФОП ОСОБА_28 (ІПН НОМЕР_15 ), ФОП ОСОБА_29 (ІПН НОМЕР_16 ), ФОП ОСОБА_30 (ІПН НОМЕР_17 ), ФОП ОСОБА_31 (ІПН НОМЕР_18 ), ФОП ОСОБА_32 (ІПН НОМЕР_19 ), ТОВ «СЕА ОДС» (38761078, м. Київ), ТОВ «Барс Україна» (38577503, м. Київ), ТОВ «Дель-пак сістемс Україна» (37700674, м. Київ за період з 01 січня 2017 року по 14 серпня 2019 року; матеріальні носії інформації (диски CD/DVD, флеш накопичувачі, жорсткі диски, сервери), що містять програмне забезпечення та інші електронні відомості, що є об`єктом купівлі/продажу/оренди в рамках договорів укладених між ТОВ «Українські бізнес комунікації» (код ЄДРПОУ 38910488) та вказаними вище юридичними особами за період з 01 січня 2017 року по 14 серпня 2019 року; деталізований перелік обладнання апаратних частин, які надавалися ТОВ «Українські бізнес комунікації» (код ЄДРПОУ 38910488) в оренду ТОВ «СЕА ОДС», ТОВ «Барс Україна», ТОВ «Дель-пак сістемс Україна» за період з 01 січня 2017 року по 15 серпня 2019 року та документи підтверджуючі походження (придбання) даного обладнання; деталізований перелік обладнання апаратних частин, які встановлені або очікують встановлення та налагодження з боку ТОВ «Українські бізнес комунікації» (код ЄДРПОУ 38910488) в рамках виконання третього та четвертого етапів створення комплексу згідно з договором з КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» (код ЄДРПОУ 04013755) №4342 від 13квітня 2018 року та документи підтверджуючі походження (придбання) даного обладнання; блокноти, записники та аркуші паперу, на яких наявні рукописні або машинописні записи щодо вчинення вказаного кримінального правопорушення та мобільні телефони.

В іншій частині клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.08.2019
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу83772533
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідуван ь за № 42018110000000355 від 08 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —755/5833/19

Ухвала від 31.07.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Масенко Денис Євгенович

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 18.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 18.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 18.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні