Ухвала
від 21.08.2019 по справі 478/1054/18
МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

21.08.19

22-ц/812/952/19

Єдиний унікальний номер судової справи № 478/1054/18

Провадження № 22-ц/812/952/19

№ 22-ц/812/1291/19

Доповідач в апеляційній інстанції Яворська Ж.М.

У Х В А Л А

Іменем України

20 серпня 2019 року м. Миколаїв

Миколаївський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

головуючого - Яворської Ж.М.,

суддів: Базовкіної Т.М., Кушнірової Т.Б.,

при секретарі судового засідання - Цуркан І.І.,

за участі представника позивача - Ляшенка ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 про витребування доказів, у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області, Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - приватний нотаріус Казанківського районного нотаріального округу Миколаївської області Рожко Олена Олексіївна, про визнання дій протиправними, скасування Державного акту на право власності на земельну ділянку та договору оренди землі,-

В С Т А Н О В И В

У липні 2018 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Казанківської РДА, Головного управління Держгеокадастру, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - приватний нотаріус Казанківського районного нотаріального округу Миколаївської області Рожко О.О., про визнання дій протиправними, скасування Державного акту на право власності на земельну ділянку та договору оренди землі.

Рішенням Казанківського районного суду Миколаївської області від 08 квітня 2019 року позовні вимоги ОСОБА_2 задоволено частково.

Визнано протиправними дії ГУ Держгеокадастру в Миколаївській області з видачі Державного акту серії НОМЕР_1 на право власності на земельну ділянку площею 13,68 га за кадастровим номером НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_6 із зазначенням розпорядження за № 409-р від 01 липня 2004 року в якому відсутнє його прізвище.

Скасовано Державний акт серії НОМЕР_1 на право власності на земельну ділянку, площею 13,68 га за кадастровим номером НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_6 .

У задоволенні позовних вимог до Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання протиправними дій з видачі Державного акту серії НОМЕР_1 на право власності на земельну ділянку, площею 13,68 га за кадастровим номером НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_6 та позовних вимог до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання недійсним договору оренди із ОСОБА_5 та реєстраційні номера з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за № 993132048236 за номерами записів 22048530 та 22049749 від 28 серпня 2017 року - відмовлено.

Не погодившись з таким рішенням суду першої інстанції представник позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 подав на нього апеляційну скаргу.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги представник позивача зазначав, що суд першої інстанції допустив неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, порушення та неправильне застосування норм матеріального та процесуального права та просив рішення суду першої інстанції в частині відмови у визнанні недійсним договору оренди землі між ОСОБА_6 та ОСОБА_5 скасувати та в цій частині ухвалити нове судове рішення про задоволення цих вимог.

ОСОБА_4 , не погоджуючись з рішенням суду в частині задоволених вимог, також подала апеляційну скаргу, зазначаючи про порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права і просила про його скасування в цій частині.

З урахуванням доводів апеляційної скарги, суті заявлених вимог та відсутності у справі повної інформації необхідної для з`ясування обставин справи, в судовому засіданні 20 серпня 2019 року представником позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 заявлено клопотання про витребування доказів: технічної документації на спірні земельні ділянки ОСОБА_2 та ОСОБА_6 , яка виготовлялася відповідними установами, розпорядження Казанківської РДА №641- р від 21 вересня 2004 року на підставі якого видано Державний акт на право власності позивачеві ОСОБА_2 .

Відповідно до положень чч.2, 3 ст.12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Суд на підставі ст.81 ЦПК України має право витребувати будь-які документи, які містять інформацію щодо предмета спору або предмета дослідження в порядку забезпечення доказів.

Відповідно до ч.1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно з ч.ч.6-8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

За приписами ч.ч. 1-6 ст.95 ЦПК письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Представник позивача у судовому засіданні пояснив що у його довірителя відсутня будь-яка технічна документація на належну йому земельну ділянку.

Із матеріалів справи вбачається відсутність технічної документації на належну земельну ділянку і у відповідача ОСОБА_4 , яка є спадкоємицею після смерті чоловіка ОСОБА_6 .

Зі змісту пояснювальної записки начальника райвідділу земельних ресурсів (т.1а.с.198) вбачається, що технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Казанківської селищної ради у 2004 році на підстав якого було прийнято розпорядження Казанківської РДА №409-р від 01 липня 2004 року було виготовлено ГП Героїд ( т.1 а.с.198).

Відповідно до п.1.19 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах N 43 від 04 травня 1999 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 4 червня 1999 р. за N 354/3647 в редакція на 01 липня 2004 року, технічна документація зі складання державних актів на право власності на земельну ділянку або на право постійного користування земельною ділянкою розробляється у двох примірниках. Перший (з матеріалами польових вимірювань і обчислень) зберігається в районних (міських) відділах (управліннях) земельних ресурсів Держкомзему України, другий - у виконавця робіт.

Відповідно до матеріалів справи та пояснень представника позивачатехнічна документацію щодо складання державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Казанківської селищної ради у 2004 році на ім`я ОСОБА_2 ; технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі з кадастровими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_2 та технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі з кадастровими номерами НОМЕР_2 та НОМЕР_5 на ім`я ОСОБА_6 , була виготовлена ДП Миколаївський науково-дослідний інститут землеустрою

За приписами п.п1.2, 3.1 наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №255 від 11 квітня 2013 року, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 29 квітня 2013 року за №694/23226 Про затвердження Вимог до технічного і технологічного забезпечення виконавців (розробників) робіт із землеустрою , виконавці робіт із землеустрою та розробники документації із землеустрою (далі - виконавці (розробники) робіт із землеустрою) - юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працюють не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, та фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками виконавець (розробник) робіт із землеустрою при проведенні цих робіт повинен дотримуватися таких технологічних вимог та які повинні забезпечувати зберігання копії (в паперовому або в сканованому електронному вигляді) примірника розробленої документації із землеустрою.

Враховуючи викладене, з метою повного та всебічного розгляду справи, , перевірки доводів позивача та відповідача, колегія суддів вважає за необхідне клопотання задовольнити та витребувати :

з Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області :

- розпорядження №641-р від 21 вересня 2004 року Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на землю ;

- технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів, яка затверджена розпорядженнями Казанківського РДА №409-р від 01 липня 2004 р. на ім`я ОСОБА_6 та розпорядження №641-р від 21 вересня 2004 року на ім`я ОСОБА_2 ;

з ДП Миколаївський науково-дослідний інститут землеустрою :

-технічну документацію щодо складання державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Казанківської селищної ради у 2004 році на ім`я ОСОБА_2 ;

-технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі з кадастровими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_2 ;

-технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі з кадастровими номерами НОМЕР_2 та НОМЕР_5 на ім`я ОСОБА_6 ( виконавець Н.І. Герасько);

- з ГП Героїд технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Казанківської селищної ради у 2004 році на ім`я ОСОБА_6 .

Керуючись ст. ст. 84, 95, 260, 261, 367-369, 389 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 задовольнити.

Витребувати з Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області розпорядження №641-р від 21 вересня 2004 року Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на землю , технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів, яка затверджена розпорядженнями Казанківського РДА №409-р від 01 липня 2004 р. на ім`я ОСОБА_6 та розпорядження №641-р від 21 вересня 2004 року на ім`я ОСОБА_2 .

Витребувати з ДП Миколаївський науково-дослідний інститут землеустрою :

-технічну документацію щодо складання державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Казанківської селищної ради у 2004 році на ім`я ОСОБА_2 ;.

-технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі з кадастровими номерами НОМЕР_3 та НОМЕР_4 на ім`я ОСОБА_2 ;

-технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі з кадастровими номерами НОМЕР_2 та НОМЕР_5 на ім`я ОСОБА_6 .

Витребувати з ГП Героїд технічну документацію із землеустрою щодо складання державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в межах території Казанківської селищної ради у 2004 році на ім`я ОСОБА_6 .

Ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий Ж.М. Яворська

Судді Т.М. Базовкіна

Т.Б. Кушнірова


Повний текст ухвали складено 21 серпня 2019 року.

СудМиколаївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2019
Оприлюднено27.08.2019
Номер документу83842248
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/1054/18

Постанова від 24.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Журавель Валентина Іванівна

Постанова від 20.09.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Ухвала від 20.09.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Постанова від 13.09.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні