Ухвала
від 05.09.2019 по справі 615/1042/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1042/19

Провадження № 2/615/399/19

У Х В А Л А

05 вересня 2019 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

при секретареві Партоли О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай),

В С Т А Н О В И В:

16.07.2019 року до Валківського районного суду Харківської області надійшов позов ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

В позові ОСОБА_1 вимагає визнати за нею право на земельну частку (пай) розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар із земель колективної власності колишнього КСП Восток - агрофірми Восток на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області.

Ухвалою судді від 19.07.2019 року провадження у справі відкрите та призначено підготовче судове засідання.

14 серпня 2019 року ухвалою суду підготовче провадження у справі закрите та призначено до судового розгляду по суті на 05 вересня 2019 року.

04.09.2019 року до суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК - адвоката Оріщенко Н.С. про вступ до участі у справі вказаного товариства в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки у разі задоволенні позову, позивач набуде право власності на ту земельну частку (пай), яка знаходиться у користування ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК на підставі договору оренди укладеного із Старомерчицькою селищною радою Валківського району Харківської області. Розгляд даної заявипрохає проводити за її відсутності.

Представник позивача надав до суду заяву, відповідно до якої заперечив проти залучення ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК в якості третьої особи, оскільки підготовче провадження у справі вже було закрите.

Представник відповідача подала до суду заяву, в якій не заперечила проти залучення ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК в якості третьої особи.

Частиною 1 статті 53 ЦПК України передбачений вступ у справі на стороні позивача або відповідача певної особи, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки, щодо однієї із сторін.

Разом з тим, відповідно до вищезазначеної норми, рішення про залучення третьої особи може бути прийнято до закінчення підготовчого провадження.

Відповідно до ухвали Валківського районного суду Харківської області від 14 серпня 2019 року, підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) - закрите і 05.09.2019 року має відбутись розгляд справи по суті, що унеможливлює прийняття рішення про залучення ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК в якості третьої особи на даній стадії розгляду справи.

Водночас, ч. 1 ст. 2 ЦПК України визначено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Серед основних засад цивільного судочинства, відповідно до п.п. 2 та 4 ч. 3 ст. 2 ЦПК України, є рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, а також змагальність сторін.

Статті 6 та 12 ЦПК України декларують наявність рівних прав, щодо здійснення усіх процесуальних права та обов`язків учасників справи.

Необхідність участі ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК не викликає сумнівів, адже та обставина, що земельна частка (пай) про права на яку заявляє позивач, знаходиться у користуванні ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК , ніким не оспорюється.

В разі участі третьої особи в розгляді справи, ТОВ АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК повинне мати рівні права з іншими учасниками справи права та обов`язки та можливість втілювати свої права, шляхом подання пояснень щодо позову або відзиву, заявлення клопотань, тощо, передбачених ч. 1 ст. 189 та ч. 2 ст. 197 ЦПК України, можливе під час підготовчого судового засідання.

Нормами Цивільного процесуального законодавства не врегульований порядок повернення до стадії підготовчого провадження в разі наявності ухвали про його закриття.

Однак, відповідно до ч. 2 ст. 2 ЦПК України, суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

З метою ефективного захисту прав та інтересів юридичної особи, а саме Товариства з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК , суд вважає за необхідне повернутись до стадії підготовчого провадження з дотриманням вимог статей 189, 190, 192, 196-200 ЦПК України, залучивши до участі в справі зазначену юридичну особу.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 2, 6, 12, 53, 181, 258-260 ЦПК України, суд,

У Х А Л И В:

Повернутись до стадії підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК .

Направити копію позову та додатків до нього Товариству з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК .

Роз`яснити третій особі, що вона має право протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали, подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Копія пояснень та додані до них документи, одночасно з надісланням (наданням) їх до суду, також надсилаються (надаються) іншим учасникам справи.

У разі не надання третьою особою пояснень, у встановлений судом строк, без поважних причин, суд має право вирішити справу за наявними матеріалами.

Призначити підготовче судове засідання на 10 годину 40 хвилин 02 жовтня 2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.09.2019
Оприлюднено06.09.2019
Номер документу84048053
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/1042/19

Постанова від 05.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 05.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 09.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 09.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 14.08.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні