Ухвала
від 21.11.2019 по справі 615/1042/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1042/19

Провадження № 2/615/399/19

У Х В А Л А

21 листопада 2019 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Товстолужського О.В.,

за участю секретаря судового засідання Корсун В.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК про визнання права на земельну частку (пай),

В С Т А Н О В И В:

16.07.2019 року до Валківського районного суду Харківської області надійшов позов ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай).

В позові ОСОБА_1 вимагає визнати за ним право на земельну частку (пай) розміром 6,4636 умовних кадастрових гектар із земель колективної власності колишнього КСП "Восток" - агрофірми "Восток" на території Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області.

Ухвалою судді від 19.07.2019 року провадження у справі відкрите та призначено підготовче судове засідання.

14 серпня 2019 року ухвалою суду підготовче провадження у справі закрите та призначено до судового розгляду по суті.

Ухвалою суду від 05 вересня 2019 року вирішено повернутись до стадії підготовчого провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) та залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК .

30.09.2019 року на адресу суду надійшло клопотання представника третьої особи про залишення позовної заяви без руху після відкриття провадження у справі.

Обгрунтовуючи клопотання представник зазначив, що позовну заяву необхідно залишити без руху, оскільки позивачем не сплачений судовий збір в повному обсязі. Визначаючи суму судового збору, позивач виходив із експертної оцінки землі, шляхом порівняння вартості земельних ділянок. Однак, оскільки діє мораторій на продаж землі, такий підхід не можна було застосовувати, а тому вартість земельної ділянки необхідно було брати із нормативно-грошової оцінки землі, яка є значно вищою, ніж експертна оцінка, яку надав позивач.

В судовому засіданні учасники були відсутні, проте від представника третьої особи надійшла заява відповідно до змісту якої прохає проводити підготовче судове засідання без її участі та підтримує клопотання про залишення позову без руху.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, прийшов до висновку, що клопотання про залишення позовної заяви без руху після відкриття провадження у справі задоволеним бути не може.

Так, згідно змісту позову, його ціна становить 78 000 грн. та відповідно до квитанції №0.0.1408922573.1 від 15.07.2019 року, сплачений судовий збір в сумі 780 грн. 00 коп.

Визначаючи таку ціну позову, сторона позивача посилається на експертний висновок про вартість земельної частки (паю) від 07.06.2019 року (а.с.23)

Відповідно до п.п. 1, п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізично особою справляється судовий збір в розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Як вбачається з п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України, ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Нормативно-правовим актом який визначає спосіб та порядок оцінки земель є Закон України "Про оцінку земель".

Із статті 1 зазначеного Закону вбачається, що вартість земельної ділянки - еквівалент цінності земельної ділянки, виражений у ймовірній сумі грошей, яку може отримати продавець.

Водночас, нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами, що також витікає з положень ст. 1 Закону України "Про оцінку земель".

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про оцінку земель", нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Натомість, експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об`єкта оцінки. Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Таким чином, для визначення вартості майна, на підставі якого визначається сума ціни позову є саме експертна оцінка.

Твердження представника третьої особи про те, що не можна визначати вартість земельної частки (паю) способом порівняння її вартості із іншими об`єктами, адже діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, є помилковим, оскільки заборона відчуження землі не позбавляє прав власників землі, у передбачений законом спосіб, визначати вартість належної їм власності.

Отже, оскільки позивач не порушив порядок визначення ціни позову, підстав для залишення позовної заяви без руху не вбачається.

21.11.2019 року до суду надійшло клопотання представника позивача про долучення до матеріалів справи документів, а саме копії Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР 06-00-000661, списку громадян-членів агрофірми "Восток" та уточненого переліку громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП "Восток" - Агрофірма "Восток", що мають право на земельну частку (пай).

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Як вбачається з ч. 1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

За таких підстав, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та долучити до матеріалів цивільної справи вищезазначені докази.

В підготовчому судовому засіданні, судом вирішені питання, передбачені ст. 197 ЦПК України.

Учасники справи, не були присутні в судовому засіданні проте подали до суду заяви, в яких не заперечують проти призначення розгляду справи по суті.

Як вбачається з п. 3 ч. 2 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 84, 200 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання представника третьої особи про залишення позовної заяви без руху після відкриття провадження у справі, - відмовити.

Клопотання представника позивача про долучення до матеріалів цивільної справи доказів - задовольнити.

Долучити до матеріалів цивільної справи копію Державного акту на право колективної власності на землю серії ХР 06-00-000661, список громадян-членів агрофірми "Восток" та уточнений перелік громадян-працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП "Восток" - Агрофірма "Восток", що мають право на земельну частку (пай).

Закрити підготовче провадження та призначити цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Старомерчицької селищної ради Валківського району Харківської області, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю АГРОХОЛДИНГ ВОСТОК про визнання права на земельну частку (пай) до судового розгляду по суті на 11:00 годин 09 січня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Товстолужський

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення21.11.2019
Оприлюднено27.11.2019
Номер документу85885864
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —615/1042/19

Постанова від 05.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Постанова від 05.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Рішення від 09.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Рішення від 09.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 14.08.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні