Вирок
від 06.09.2019 по справі 743/139/19
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/139/19

Провадження №1-кп/743/28/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2019 року

Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого - суддіОСОБА_1 ,при секретарях :ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ріпки кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12017270220000303 від 01.07.2017 р. відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Стара Рудня Поліського району Київської області, громадянки України, паспорт серії НОМЕР_1 , заміжньої, пенсіонерки, завідуючої звалищем в ТОВ "СЕРВІС- ЦЕНТР", громадянки, яка постійно працювала чи працює, або проживала чи проживає у зоні безумовного (обов`язкового) та гарантованого добровільного відселення у 1987-1993 р.р. (категорія 3), зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , такої, що не має судимостей,

за ч. 2 ст. 125 КК України,

за участю сторін кримінального провадження: прокурора Ріпкинського відділу

Чернігівської місцевої прокуратури ОСОБА_5 , начальника цього ж відділу

ОСОБА_6 ,

обвинуваченої ОСОБА_7 , її захисника адвоката ОСОБА_8 ,

потерпілої ОСОБА_9 , її

представника ОСОБА_10 ,

УСТАНОВИВ:

ФОРМУЛЮВАННЯ ОБВИНУВАЧЕННЯ, ВИЗНАНЕ СУДОМ ДОВЕДЕНИМ.

30 червня 2017 року, близько 13 год. 00 хв, ОСОБА_11 , знаходячись на земельній ділянці на території Неданчицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, поза межами населеного пункту, за територією домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 , на ґрунті неприязних відносин з ОСОБА_12 , умисно нанесла останній як мінімум 1 удар рукою в ділянку обличчя, заподіявши останній легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я у вигляді закритої черепно-мозкової травми зі струсом головного мозку, синців та забиття м`яких тканин обличчя.

ПОЗИЦІЯ ОБВИНУВАЧЕНОЇ.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_11 вину у вчиненому не визнала повністю, просила виправдати її, а в задоволенні цивільного позові відмовити, так як вона непричетна до заподіяння вказаних легких тілесних ушкоджень ОСОБА_9 30 червня 2017 р.. Вказує, що в той день вона вирішила піти до корів та подоїти їх. При цьому, в цей же день був поминальний обід по родичу. Коли вона прийшла до місця де були прип`яті корови, то до неї підійшла ОСОБА_9 та розпочала конфлікт щодо випасання корів. Вона, подоївши корів, з повним відром пішла додому, але їй наніс удар, порвав кофту та зірвав ланцюжок - свідок ОСОБА_13 .. При цьому, очевидцем конфлікту ОСОБА_14 не була. Зазначила, що раніше в них з потерпілою неодноразово виникали конфлікти через межі земельних ділянок. Додала, що до медичних закладів та Ріпкинського ВП з приводу нанесення їй тілесних ушкоджень з боку подружжя ОСОБА_15 вона не зверталась. Зазначила, що свідки ОСОБА_13 та ОСОБА_14 її оговорюють. В судових дебатах ОСОБА_11 просила, в разі визнання її винуватою, звільнити від відбування покарання та застосувати відносно неї закон про амністію.

Під час проведення слідчого експерименту, за участю обвинуваченої ОСОБА_7 а саме 24 січня 2019 р., остання дала аналогічні показання з приводу подій 30.06.2017 р., зокрема про непричетність до нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_9 ,

ОЦІНКА СУДУ.

Незважаючи на невизнання вини ОСОБА_7 , на думку суду, вина останньої у вчиненому вказаного кримінального правопорушення повністю доведена, виходячи з такого.

В судовомузасіданні потерпіла ОСОБА_9 показала, що між її сім`єю та сім`єю КРИВОПИШ існує конфлікт з 1955 р. через нанесення свекром ОСОБА_7 тілесних ушкоджень її матері. Зазначає, що свекра було засуджено ОСОБА_16 народним судом до 2 років позбавлення волі. В 2015-2016 р.р. вже Ріпкинським районним судом Чернігівської області за нанесення тілесних ушкоджень її чоловіку ОСОБА_17 засуджувались свекор, чоловік та родич ОСОБА_7 .. Зазначає, що вона, її чоловік ОСОБА_13 , сусідка ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_2 сіно на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_2 . При цьому, на той час сім`я ОСОБА_18 тримали більше 5 корів. Вказує, що ті корови, які були не прип`яті ходили по її земельній ділянці. У зв`язку з чим, вона відганяла корів. Коли прийшла ОСОБА_11 подоїти корів, то між ними виникла сварка з приводу поведінки корів. В цей момент, ОСОБА_11 вдарила її по обличчю кулаком та продовжувала бити руками по обличчю, у неї пішла кров з носа. Точну кількість ударів не пам`ятає, але їх було не менше 5. ОСОБА_11 припинила конфлікт та пішла з молоком після того, як прийшов її чоловік ОСОБА_13 .. При цьому, ні вона, ні чоловік ОСОБА_13 жодних тілесних ушкоджень ОСОБА_19 не наносили, одяг та прикраси не пошкоджували. Вказала, що коли вони прийшли додому, то вона подзвонила до поліції. Приїхали працівники поліції, роз`яснили їй про необхідність подачі заяви про вчинення кримінального правопорушення та про необхідність проведення судово-медичної експертизи в м. Чернігові. Вона подала відповідну заяву до поліції та отримавши постанову про призначення експертизи, поїхала до м. Чернігова на експертизу. При цьому, 3 липня 2017 р. вона зверталась до лікаря невропатолога в Чернігівській міській лікарні № 1, де їй поставили діагноз ЗЧМТ, зі струсом головного мозку, без проведення МРТ. Судовим експертом було проведено експертизу, з урахуванням медичної документації ЧМЛ № 1. При цьому, вказала, що до лікарні вона не лягала, так як їй прописаний був курс лікування, який вона прийняла вдома, в т.ч. їй дочка ставила крапельниці. В суботу вона взяла направлення на судмедекспертизу, а в понеділок поїхала до м. Чернігів на експертизу. Повністю підтримала поданий нею цивільний позов та просила його задовольнити з підстав вказаних в ньому. Наголошувала на призначенні ОСОБА_19 покарання у виді арешту, так як штраф останню не виправить.

Під час проведення слідчих експериментів, за участю потерпілої ОСОБА_9 , а саме 27.09.2017 р. та 25.10.2018 р., остання детально розповідала про наявність конфлікту між їхніми сім`ями, про причини та обставини конфлікту між нею та ОСОБА_20 30 червня 2017 р., про те, куди остання їй наносила удари, про те, що очевидцями конфлікту були її чоловік ОСОБА_13 та сусідка ОСОБА_14 , які заготовляли сіно.

В судовомузасіданні свідок ОСОБА_13 показав, що влітку 2017 р. вони з дружиною ОСОБА_9 заготовляли сіно, з ними була сусідка ОСОБА_21 .. Вказав, що на їхній земельній ділянці перебували не прип`яті корови сім`ї КРИВОПИШ. Коли ОСОБА_11 прийшла доїти корів, то його дружина ОСОБА_9 вирішила зробити останній зауваження. В той же час, ОСОБА_11 почала наносити удари ОСОБА_9 по голові та обличчю, це він бачив на невеликій відстані. Коли він підійшов, то ОСОБА_11 припинила протиправну діяльність та з молоком пішла до свого домоволодіння. При цьому, у ОСОБА_9 йшла кров з носа. Вони з дружиною, в свою чергу, пішли до свого будинку та зателефонували до поліції. При цьому, ні він, ні дружина ОСОБА_9 жодних тілесних ушкоджень ОСОБА_19 не наносили, одяг та прикраси не пошкоджували.

Під час проведення слідчих експериментів, за участю свідка ОСОБА_13 , а саме 13.07.2018 р. та 25.10.2018 р., останній детально розповідав про те, що він був очевидцем конфлікту між ОСОБА_9 та ОСОБА_20 30 червня 2017 р., про те, що конфлікт бачила і сусідка ОСОБА_14 , яка з ними заготовляла сіно, про те, що конфлікт припинився коли він підійшов до них.

В судовомузасіданні свідок ОСОБА_14 показала, що влітку 2017 р. вона допомагала подружжю ГЕРАСИМЕНОК заготовляти сіно на їх земельній ділянці. Вказала, що ОСОБА_9 зробила зауваження ОСОБА_19 за те, що корови останньої ходили не прип`яті по земельній ділянці ГЕРАСИМЕНОК. В той же час, ОСОБА_11 почала наносити удари ОСОБА_9 по обличчю, але кількість ударів не пам`ятає. Зазначила, що у ОСОБА_9 потекла кров з носа.

Під час проведення слідчого експерименту, за участю свідка ОСОБА_14 , а саме 25.10.2018 р., остання розповідала про те, що вона була очевидцем конфлікту між ОСОБА_9 та ОСОБА_20 , так як в той день вона допомагала сім`ї ГЕРАСИМЕНОК заготовляла сіно, про стан ОСОБА_9 після конфлікту.

На думку суду показання потерпілої ОСОБА_9 , свідків ОСОБА_22 та ОСОБА_14 , які давались під час слідчих експериментів та безпосередньо в судовому засіданні, є узгодженими між собою та підстав їм не довіряти не має.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_23 показала, що влітку 2017 р., в день коли були поминки по її свекру, між ОСОБА_20 та ОСОБА_9 виник конфлікт, очевидцем якого вона не була. В той же час, вона бачила ОСОБА_24 після конфлікту у неї була розірвана кофта, на ній не було ланцюжка, на обличчі удар.

Протоколом огляду місця події від 13.07.2018 р. підтверджується місце вчинення даного кримінального правопорушення нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_9 : земельна ділянка, що знаходиться за територією домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 . В протоколі описано, що ділянка вкрита трав`яними насадженнями, вказано орієнтовну площу ділянки, вказано про наявність дерев`яних стовпців.

З рапорту від 30.06.2017 р. доводиться, що в той день, о 13 год. 32 хв., ОСОБА_9 повідомила чергову частину Ріпкинського ВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області про нанесення їй тілесних ушкоджень.

З заяви від 30.06.2017 р. про вчинення злочину доводиться, що ОСОБА_9 просила провести перевірку та притягнути до кримінальної відповідальності ОСОБА_25 за спричинення тілесних ушкоджень.

Визнані речовими доказами 4 фотознімки підтверджують наявність у ОСОБА_9 синців та забиття м`яких тканин обличчя. При цьому, фотознімки не датовані.

Свідоцтвом про право власності від 26.05.2015 р. ( НОМЕР_3 ) на нерухоме майно підтверджується, що ОСОБА_11 являється власником земельної ділянки розміром 2 га, з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, на території Неданчицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, кадастровий номер 7424485600:09:001:0089, а наявною в Технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) схемою розміщення земельної ділянки підтверджується її розташування.

З висновку судово-медичної експертизи № 565 від 03.07-04.07.2017 р., проведеної КЗ «Чернігівське обласне бюро судово-медичної експертизи» вбачається, що у ОСОБА_9 мали місце: легкі тілесні ушкодження, що спричинили короткочасний розлад здоров`я у вигляді закритої черепно-мозкової травми зі струсом головного мозку, синців та забиття м`яких тканин обличчя, які утворились як мінімум від 1 травмуючої дії від дії тупим предметом, індивідуальні ознаки яких не визначились, в т.ч. і в результаті нанесення ударів руками (кулаками рук), та можуть відповідати даті 30.06.2017 р. і могли утворитись одномоментно. Можливість утворення вищевказаних тілесних ушкоджень в результаті її однократного падіння на площину, в т.ч. при попередньому наданню тілу прискорення, виключається.

Судовий експерт ОСОБА_26 в судовому засіданні роз`яснила, що потерпіла зазнала як мінімум однієї травмуючої дії, діагноз ЗЧМТ, зі струсом головного мозку був поставлений лікарем невропатологом Чернігівської міської лікарні № 1, для його діагностування не потрібно робити магнітно-резонансну томографію.

На думку суду, вказаний висновок експертизи є науково обґрунтованим, відповіді на запитання, що ставились перед експертом є вичерпними та не викликають сумнівів у їх правильності, тому дані, які містяться у вказаному висновку експерта, є належним та допустимим доказом та, в сукупності з показаннями потерпілої ОСОБА_27 , свідків ОСОБА_22 та ОСОБА_14 , доводять час нанесення тілесних ушкоджень, кількість ударів (як мінімум 1), локалізацію травматичних впливів (область обличчя), наявність тілесних ушкоджень (закритої черепно-мозкової травми зі струсом головного мозку, синців та забиття м`яких тканин обличчя).

Слід зауважити, що зазначення в обвинувальному акті про те, що тілесні ушкодження ОСОБА_11 нанесла ОСОБА_9 з мотивів раптово виниклих неприязних відносин є помилковим, так як з показань обвинуваченої ОСОБА_7 , потерпілої ОСОБА_9 та свідка ОСОБА_22 слідує, що конфлікт має тривалий характер, тому правильним є зазначення, що вказане відбулось на ґрунті неприязних відносин, шо не є виходом за межі обвинувачення. Як і не є виходом за межі обвинувачення і уточнення місця вчинення кримінального правопорушення, а саме: "на земельній ділянці на території Неданчицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, поза межами населеного пункту, за територією домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 ".

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що версія ОСОБА_7 про непричетність до нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_9 спростована наведеними вище доказами та є захисною, спрямованою на уникнення кримінальної та цивільної відповідальності за вчинене.

Версія ОСОБА_7 про спричинення саме їй тілесних ушкоджень, пошкодження її одягу та прикрас, з боку подружжя ГЕРАСИМЕНОК судом не розглядається, так як в силу ст. 337 КПК України, суд розглядає кримінальне провадження в межах висунутого обвинувачення і лише стосовно особи, якій висунуто обвинувачення.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про доведеність винуватості ОСОБА_7 в умисному заподіянні легких тілесних ушкоджень ОСОБА_9 , що спричинили короткочасний розлад здоров`я і ці дії судом кваліфікуються за ч. 2 ст. 125 КК України.

МОТИВИ ПРИЗНАЧЕННЯПОКАРАННЯ.

Вирішуючи питання про визначення розміру покарання, що може бути призначене обвинуваченій та потреби у його відбуванні, суд:

- керується загальними засадами призначення покарання (ст. 65 КК України);

- враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину;

- враховує обставини вчинення кримінального правопорушення;

- враховує дані про особу ОСОБА_7 , а саме те, що вона одружена, пенсіонерка, працює завідуючею звалищем в ТОВ "СЕРВІС-ЦЕНТР", має статус громадянки, яка постійно працювала чи працює, або проживала чи проживає у зоні безумовного (обов`язкового) та гарантованого добровільного відселення у 1987-1993 р.р. (категорія 3), до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувалась;

- враховує відсутність обставин, що пом`якшують та обтяжують відповідальність ОСОБА_7 .. При цьому, в обвинувальному акті не вказана, як обставина, що обтяжує покарання вчинення злочину щодо особи похилого віку;

- враховує позицію потерпілої ОСОБА_9 , яка наполягала на призначенні покарання ОСОБА_19 у виді арешту;

- враховує досудову доповідь на ОСОБА_25 , згідно якої органом пробації одночасно із зазначенням, що ризик вчинення нового злочину є середнім, що середнім є ризик небезпеки його для суспільства, вказано і те, що є можливість виправлення останньої без реального позбавлення або обмеження волі на певний строк.

Враховуючи наведене в сукупності, суд вважає, що покарання ОСОБА_19 у виді штрафу відповідає меті її виправлення.

Під час судових дебатів ОСОБА_11 заявила про застосування до неї Закону України «Про амністію у 2016 році».

В даномувипадку ОСОБА_25 слід звільнитивід відбуванняпокарання, на підставі п. "е" ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» від 22 грудня 2016 року, який набрав чинності 7 вересня 2017 року, так як:

- на підставі п. "е" ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» підлягають звільненню від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, особи, які визнані винними у вчиненні умисного злочину, який не є тяжким або особливо тяжким відповідно до ст. 12 Кримінального кодексу України та є потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи й підпадають під дію Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

- ОСОБА_11 має статус громадянки, яка постійно працювала чи працює, або проживала чи проживає у зоні безумовного (обов`язкового) та гарантованого добровільного відселення у 1987-1993 р.р. (категорія 3), що підтверджується відповідним посвідченням (Серія НОМЕР_4 ), виданим на ім`я ОСОБА_28 та копією свідоцтва про укладення шлюбу ( НОМЕР_5 );

- ОСОБА_11 не відноситься до кола осіб, зазначених в ст. 9 вказаного Закону та ст. 4 Закону України Про застосування амністії України (із змінами внесеними ЗУ від 6 травня 2014 р. № 1246-VІІ), на яких амністія не розповсюджується;

- злочин, передбачений ч. 2 ст. 125 КК України є злочином невеликої тяжкості та вчинено нею до 7 вересня 2017 року - дати набрання чинності Законом України «Про амністію у 2016 році» від 22 грудня 2016 року.

ІНШІ РІШЕННЯ, ЩОДО ПИТАНЬ, ЯКІ ВИРІШУЮТЬСЯ СУДОМ ПРИ УХВАЛЕННІ ВИРОКУ.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_7 не обирався, підстави для його обрання відсутні.

Долю речових доказів вирішити, в порядку ч. 9 ст. 100 КПК України.

По кримінальному провадженню процесуальні витрати відсутні.

Розв`язуючи пред`явлений ОСОБА_9 цивільний позов до ОСОБА_7 про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, то виходячи з приписів ст.ст. 23, 1167 ЦК України, враховуючи вимоги розумності і справедливості, беручи до уваги визнані судом доведеними обставини щодо характеру і способу завдання цих втрат ОСОБА_20 потерпілій ОСОБА_9 , зокрема те, що остання, як особа з інвалідністю 2 групи, зазнала фізичного болю, душевних страждань від отриманих ушкоджень, приймаючи до уваги те, що завдання моральної шкоди репутації та престижу ОСОБА_9 виходить за межі судового розгляду даного кримінального провадження, суд знаходить, що розмір відшкодування моральної шкоди належить визначити у розмірі 3 000 грн., який і слід стягнути з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_9 , задовольнивши в цій частині цивільний позов частково.

Керуючись ст. ст. 370, 374-376 КПК України суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_29 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України та призначити покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

ОСОБА_29 звільнитивід відбуванняпокарання, на підставі п. "е" ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» від 22 грудня 2016 року, який набрав чинності 7 вересня 2017 року.

Запобіжний західвідносно ОСОБА_4 не обирався, підстави для його обрання відсутні.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов ОСОБА_30 до ОСОБА_4 про відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_30 3 000 грн у відшкодування моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження речові докази: а саме: оптичні диски з записами слідчих експериментів за участю підозрюваної, на той час, ОСОБА_7 , потерпілої ОСОБА_9 , свідків ОСОБА_22 , ОСОБА_14 , 4 фотознімки на яких зображена ОСОБА_9 ..

Вирок можебути оскарженийдо ЧЕРНІГІВСЬКОГОАПЕЛЯЦІЙНОГО СУДУ через Ріпкинський районний суд Чернігівської області протягом 30-ти днів з моменту його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копія вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченій, її захиснику потерпілій, її представнику та прокурору.

Суддя ОСОБА_31

СудРіпкинський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення06.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84085527
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне легке тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —743/139/19

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 17.10.2019

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Вирок від 06.09.2019

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Сташків В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні