Рішення
від 03.09.2019 по справі 916/1006/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" вересня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1006/19 Господарський суд Одеської області у складі судді Лічмана Л.В.,

секретар судового засідання Цісельський К.О.,

за участю представників учасників справи:

від позивача: Клименко Б.В.,

від відповідача: Єгоров О.С., Вакарчук О.М.,

розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Акціонерного товариства ,,Одесаобленерго» до Біляївської районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення 87682,40 грн.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 15.04.2019 р. прийнято позовну заяву, відкрито провадження у справі № 916/1006/19, задоволено клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання для розгляду справи по суті на 14.05.2019 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 14.05.2019 р. відкладено розгляд справи на 11.06.2019 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 11.06.2019 р. оголошено перерву в судовому засіданні до 13.06.2019 р.

Протокольними ухвалами Господарського суду Одеської області від 13.06.2019 р. здійснено перехід до розгляду справи № 916/1006/19 за правилами загального позовного провадження відповідно до ч.6 ст.250 ГПК України та оголошено перерву в підготовчому засіданні до 25.06.2019 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 25.06.2019 р. відмовлено Біляївській районній державній лікарні ветеринарної медицини у задоволенні клопотання про призначення електротехнічної експертизи з урахуванням уточнень з огляду на те, що: відповідачем не доведено необхідність призначення судової експертизи; відповідач не позбавлений можливості самостійно замовити проведення експертизи; судом встановлено необхідність метрологічної повірки приладу обліку електроенергії, проведення якої можливе без призначення судової експертизи.

Іншою протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 25.06.2019 р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 06.08.2019 р.

Протокольною ухвалою Господарського суду Одеської області від 06.08.2019 р. оголошено перерву в судовому засіданні до 03.09.2019 р.

Згідно із приписами ст.ст.233,240 ГПК України в судовому засіданні 03.09.2019 р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Акціонерне товариство ,,Одесаобленерго» (далі - АТ ,,Одесаобленерго» ) звернулось в Господарський суд Одеської області з позовною заявою до Біляївської районної державної лікарні ветеринарної медицини про стягнення 87682,40 грн заборгованості, яка виникла внаслідок перевищення договірних величин споживання електричної енергії.

Обґрунтовуючи позов, АТ ,,Одесаобленерго» посилається на приписи ст.ст.525,526 ЦК України, ст.26 Закону України ,,Про електроенергетику» , умови договору про постачання електричної енергії від 08.01.2008 р. № 107, додатків №№ 1, 2, 3, 5, 7, 10 до нього тощо та вказує, що під час перевірки дотримання споживачем договірних (граничних) величин споживання електричної енергії встановлено їх перевищення у липні 2018 р. на 39,816 тис. кВт*год. За наведене порушення згідно п.4.2.2 договору від 08.01.2008 р. № 107 споживачу нараховано до сплати двократну вартість різниці між фактично спожитою та договірною величинами.

Відповідач подав відзив на позовну заяву та письмові пояснення, в яких проти задоволення позову заперечив. Загальний зміст доводів лікарні зводиться до несправності засобу обліку, яким зафіксовано різницю між показниками червня та липня 2018 р. в 541 раз більшу, ніж середньомісячний розмір спожитої електроенергії у 2018 р., та майже втричі більшу, ніж загальний розмір спожитої електроенергії за попередні 6,5 років споживання.

АТ ,,Одесаобленерго» у відповіді на відзив зазначає, що в підтвердження неналежного функціонування приладу обліку електроенергії не надано жодних належних та допустимих доказів. Крім того позивач вказує на те, що відповідачу направлявся лист, в якому його повідомлено, що за змістом п.п.1.6 та 1.7 розділу VII Кодексу комерційного обліку та умов договору про постачання електричної енергії відповідальність за проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонт засобу вимірювальної техніки покладається на Біляївську районну державну лікарню ветеринарної медицини.

Розглянувши матеріали справи, перевіривши відповідність тверджень представників сторін фактичним обставинам справи та нормам українського законодавства, господарський суд дійшов висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

08.01.2008 р. між ВАТ ,,Енергопостачальна компанія ,,Одесаобленерго» (Постачальник), найменування якого на теперішній час змінено на АТ ,,Одесаобленерго» , та Біляївською районною державною лікарнею ветеринарної медицини (Споживач) укладено договір про постачання електричної енергії № 107 (Договір), відповідно до розділу 1 якого Постачальник електричної енергії продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю, величини якої по площадках вимірювання та точках продажу визначені додатком ,,Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії» , а Споживач оплачує Постачальнику електричної енергії вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору…

Споживач зобов`язується дотримуватися режиму споживання електричної енергії згідно з умовами розділу 5 цього Договору та режиму роботи електроустановки (п.2.3.2 Договору).

Постачальник електричної енергії має право визначати у порядку, передбаченому розділом 5 цього Договору, величини споживання електричної енергії та потужності (п.3.1.3 Договору).

Споживач має право на заміну (коригування) договірних величин споживання електричної енергії у порядку, визначеному умовами розділу 5 цього Договору (п.3.2.1 Договору).

За перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 5 цього Договору, Споживач сплачує Постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величин. При цьому плата за перевищення договірної величини потужності стягується із споживачів з приєднаною потужністю 150 кВт і більше та середньомісячним (за підсумками минулого року) обсягом фактичного споживання електроенергії 50000 кВт*год і більше (п.4.2.2 Договору).

Для визначення договірних величин споживання електричної енергії на наступний рік Споживач не пізніше 1 листопада поточного року надає Постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії з помісячним розподілом (по формі додатку ,,Обсяги постачання електричної енергії споживачу» ). Споживачі, які розраховуються за електричну енергію за тарифами диференційованими за періодами часу, та споживачі постачальників за нерегульованим тарифом, електроустановки яких обладнані засобами диференційного (погодинного) обліку електричної енергії, додатково подають відомості про заявку величини споживання електричної потужності у години контролю максимального навантаження енергосистеми на відповідні розрахункові періоди. Постачальник електричної енергії може вимагати від Споживача надання обґрунтування очікуваних обсягів електроспоживання. У разі ненадання Споживачем зазначених відомостей про розмір очікуваного обсягу споживання електричної енергії на наступний рік до 01 листопада поточного року, а також не узгодження між сторонами обсягів електричної енергії на наступний рік по формі додатку ,,Обсяги постачання електричної енергії споживачу» діючий додаток 1 на поточний рік до Договору вважається продовженим на наступний рік, тобто помісячні обсяги споживання електричної енергії зазначені у діючому додатку 1 до Договору є договірними величинами на наступний рік, до укладання сторонами нового додатку 1 до Договору. При наявності у Споживача об`єктів потужністю 150 кВА (кВт) і більше з середньомісячним (за підсумками минулого року) обсягом споживання електричної енергії 50 тис. кВт*год і більше, що розташовані окремо від основного підприємства і не мають спільної з іншими об`єктами Споживача технологічної електричної мережі, розмір очікуваного споживання електричної енергії розкладається для кожного з цих територіально-відокремлених об`єктів окремо (п.5.1 Договору).

Узгоджені обсяги споживання електричної енергії оформлені додатком до Договору ,,Обсяги постачання електричної енергії споживачу» є договірними величинами споживання електричної енергії (п.5.2 Договору).

Договірні (граничні) величини споживання електричної потужності на розрахунковий період визначаються для Споживача на години максимуму навантажень енергосистеми окремо для кожної площадки вимірювання з приєднаною потужністю 150 кВт і більше та середньомісячним (за підсумками минулого року) обсягом фактичного споживання електричної енергії 50 тис. кВт*год і більше, виходячи із установленого енергосистемою завдання щодо граничного споживання електричної потужності і можуть бути скориговані по заявці Споживача при умові повної оплати за очікуване споживання електричної енергії… (п.5.3 Договору).

Споживач має право протягом поточного розрахункового періоду, зазначеного у додатку ,,Порядок розрахунків» до цього Договору, звернутись письмово до Постачальника за коригуванням договірної величини споживання електричної енергії та граничної величини електричної потужності. Датою надходження звернення є дата реєстрації письмового звернення у Постачальника електричної енергії. Скоригована (гранична) величина споживання електричної потужності дійсна з дня проведення коригування (п.5.5 Договору).

Перевищення договірної величини споживання електричної енергії визначається під час підбиття підсумків розрахункового періоду на основі підтверджених сторонами даних розрахункового обліку електричної енергії (п.5.7 Договору).

Додатки до цього Договору: додаток 1 ,,Обсяги постачання електричної енергії Споживачу» ; додаток 2 ,,Графік зняття показів засобів обліку» ; додаток 2А ,,Акт про обсяги спожитої електроенергії» (зразок); додаток 3 ,,Розрахунок втрат електроенергії в мережах Споживача» ; додаток 5 ,,Порядок розрахунків» ; додаток 7 ,,Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін» ; додаток 10 ,,Перелік об`єктів Споживача» та однолінійна схема електропостачання Споживача є невід`ємними частинами цього Договору. Повідомлення про встановлення договірних (граничних) величин споживання електричної потужності є невід`ємною частиною цього Договору. Усі зміни та доповнення до цього Договору оформлюються письмово, підписуються уповноваженими особами та скріплюються печатками обох сторін (п.9.1 Договору).

Цей Договір набирає чинності з дня його підписання і укладається на строк до 31.12.2008 р. Договір вважається щорічно продовженим, якщо за місяць до закінчення терміну дії Договору жодною із сторін не буде заявлено про припинення його дії або перегляд його умов (п.9.4 Договору).

В табл. 1 додатку № 1 до Договору вказано, зокрема, що обсяг постачання електричної енергії Споживачу у липні складає 0,3 тис. кВт*год.

Пунктом 4 додатку № 1 до Договору визначено, що у випадку перевищення договірних величин споживання електричної енергії Споживач несе відповідальність згідно з п.4.2.2 розділу 4 ,,Відповідальність сторін» Договору.

Абз.2 п.2 додатку № 5 до Договору передбачає, що оплата рахунків за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, нарахувань по протоколах порушень при користуванні електричною енергією, рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, індекс інфляції та інші платежі, згідно з умовами цього Договору, здійснюються Споживачем самостійно на протязі 5 операційних днів з дня отримання рахунку.

Договір та додатки до нього підписані уповноваженими представниками, скріплені печатками контрагентів.

17.07.2018 р. Споживачем надано звіт про спожиту електричну енергію за липень 2018 р., у якому вказано, що загальний обсяг спожитої електричної енергії склав 34357 кВт*год. Відкоригувавши названий обсяг на кількість електричної енергії, спожитої в червні 2018 р. (610 кВт*год), яка розрахована за середнім споживанням електричної енергії у попередні місяці, оскільки звіт за червень 2018 р. не подавався, Постачальник дійшов висновку про споживання активної електричної енергії в липні 2018 р. у кількості 33747 кВт*год. До зазначеного обсягу додано втрати в електричній мережі, які виникають при передачі електричної енергії, в обсязі 6369 кВт*год (порядок нарахування втрат та обов`язок їх сплати регламентується додатком № 3 до Договору, правильність нарахування підтверджується письмовими поясненнями позивача, поданими до суду 30.08.2019 р.). Таким чином, загальний обсяг спожитої електричної енергії з урахуванням втрат за липень 2018 р. складає 40116 кВт*год.

На підставі проведеного розрахунку та того, що дозволений Договором обсяг споживання електричної енергії становить 300 кВт*год, Постачальник встановив перевищення споживання електричної енергії у липні 2018 р. на 39816 кВт*год, у зв`язку з чим направив відповідне повідомлення Споживачу та виставив останньому рахунок-фактуру від 16.08.2018 р. № 107/1, в який включено 87682,40 грн (39816 кВт*год х 2,2022 (ціна за 1 кВт) х 2), нарахованих за перевищення граничного рівня споживання електричної енергії.

Неоплата рахунку в частині донарахованих коштів за перевищення договірної величини споживання електричної енергії в липні 2018 р. спричинила звернення АТ ,,Одесаобленерго» до господарського суду з позовом у рамках провадження у даній справі.

Згідно із приписами ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За правилами ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Аналогічні положення містяться в ч.ч.1,7 ст.193 ГК України, в яких визначено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться; до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом; не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно із приписами ст.714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Господарський суд, проаналізувавши наведені вище норми матеріального права в аспекті спірних правовідносин, зазначає, що між сторонами виникли господарські зобов`язання, підставою яких є письмовий Договір постачання електричної енергії.

Як вже вказано, згідно п.4.2.2 Договору перевищення договірних величин споживання електричної енергії зумовлює сплату Споживачем Постачальнику двократної вартості різниці фактично спожитої та договірної величин.

Враховуючи викладене, те, що позивачем шляхом надання достатніх та допустимих доказів, у т.ч. звіту відповідача про спожиту електричну енергію в липні 2018 р., доведено перевищення споживання електричної енергії у липні 2018 р. на 39816 кВт*год, господарський суд доходить висновку про обґрунтованість заявленого позову, з огляду на що його задовольняє.

Не приймаються до уваги твердження Біляївської районної державної лікарні ветеринарної медицини щодо невірної роботи приладу обліку електричної енергії, адже правомірність такої позиції не підтверджена документально. Той факт, що показники лічильника в червні та липні 2018 р. різняться між собою в рази, не являється безумовним свідченням неправильної роботи засобу обліку, оскільки суттєві розбіжності могли виникнути внаслідок подання Споживачем недостовірних відомостей про кількість спожитої електричної енергії в минулих періодах.

Окремо суд зауважує, що обов`язок із забезпечення відповідності метрологічним характеристикам приладу обліку, який знаходиться у нього на балансі, покладається на Споживача приписами п.п.1.6 та 1.7 розділу VII Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2018 р. № 311, де передбачено, що: суб`єкти господарювання зобов`язані своєчасно з дотриманням встановлених міжповірочних інтервалів подавати законодавчо регульовані ЗВТ, що перебувають в експлуатації, на періодичну повірку; відповідальність за проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонт (у т.ч. демонтаж, транспортування та монтаж) ЗВТ покладається на його власника, якщо інше не передбачено законом або договором.

Не зважаючи на наведене та те, що 21.06.2018 р. працівниками Біляївського РЕМ АТ ,,Одесаобленерго» проведено обстеження вузла обліку, за результатами якого актом-вимогою від 21.06.2018 р. № 4046200 повідомлено Біляївську районну державну лікарню ветеринарної медицини про закінчення терміну державної повірки електролічильника, відповідач до компетентного органу з питань метрології з незрозумілих причин не звертався.

Згідно п.2 ч.1 ст.129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.129,232,233,238,240,241 ГПК України, вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Біляївської районної державної лікарні ветеринарної медицини (67600, Одеська обл., м. Біляївка, вул. Отамана Головатого, буд. 1-А, код 00702759) на користь Акціонерного товариства ,,Одесаобленерго» (65031, м. Одеса, вул. Миколи Боровського, буд. 28Б, код 00131713) 87682/вісімдесят сім тисяч шістсот вісімдесят дві/грн 40 коп. заборгованості та 1921/одну тисячу дев`ятсот двадцять одну/грн 00 коп. судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання його повного тексту і може бути оскаржено в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 09 вересня 2019 р.

Суддя Л.В. Лічман

Дата ухвалення рішення03.09.2019
Оприлюднено11.09.2019
Номер документу84123927
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1006/19

Постанова від 11.11.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 24.09.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 27.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткач І.В.

Ухвала від 30.04.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 26.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткач І.В.

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

Ухвала від 05.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Філінюк І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні