Ухвала
від 16.09.2019 по справі 905/1659/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

16.09.2019 Справа №905/1659/19

Суддя господарського суду Донецької області Левшина Я.О., розглянувши матеріали

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область

до відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю УВТК Маріупольбуд , м.Маріуполь, Донецька область

про стягнення дебіторської заборгованості у розмірі 99651,69 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю УВТК Маріупольбуд , м.Маріуполь, Донецька область про стягнення дебіторської заборгованості у розмірі 99651,69 грн.

Відповідно протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями, позовну заяву призначено до розгляду судді Левшиній Я.О.

За висновками суду, надана позовна заява підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного:

Основні вимоги, що пред`являються до форми та змісту позовної заяви, а також вимоги щодо надання разом з нею певних доказів, визначені статтями 162, 164, 172 ГПК України.

Згідно з ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема, відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення .

Такі приписи згаданих норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (п.п.2, 4 ч.3 ст.129 Конституції України), так і аналогічних приписів ст.ст.7, 13 Господарського процесуального кодексу України.

Отже, отримання усіма учасниками судового процесу позовної заяви з доданими до неї документами є обов`язковою передумовою розгляду справи судом.

В переліку додатків до позовної заяві зазначено, зокрема, копія квитанції та опису вкладення на підтвердження відправлення відповідачу копії позовної заяви та додатків до неї.

Однак з наданого позивачем опису вкладення вбачається, що позивачем було направлено відповідачу додатки до позовної заяви згідно переліку, проте копія позовної заяви б/н від 01.08.2019 в переліку не значиться.

Ч.5,6 ст.44 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що юридична особа набуває процесуальних прав та обов`язків у порядку, встановленому законом, і здійснює їх через свого представника. Юридична особа може набувати процесуальних прав та обов`язків і здійснювати їх через своїх учасників у випадках, коли відповідно до закону чи установчого документа така юридична особа набуває та здійснює права, а також несе обов`язки через своїх учасників.

Відповідно до ч.2 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

За приписами ч.5 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Згідно ч.4 ст.60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Відділом документального забезпечення та контролю (канцелярією) господарського суду Донецької області складено акт №351 від 09.09.2019 про те, що під час розкриття поштового конверту та огляду стану позовної заяви не виявлено додатків до позовної заяви, а саме: копії ТТН від 02.11.2017, ордеру та копії свідоцтва на представника Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер . Крім того, в описі вкладення відсутні докази відправлення вказаних додатків відповідачу.

Отже, позивачем в порушення норм закону не надано належних доказів направлення на адресу відповідача копії позовної заяви та додатків до позовної заяви, а саме: копії ТТН від 02.11.2017, ордеру та копії свідоцтва на представника Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , які також не були надані суду, що є передбаченою ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України підставою для залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на встановлені судом обставини та норми чинного процесуального законодавства, позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область підлягає залишенню без руху.

Відповідно до ч.2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд звертає увагу, що відповідно до приписів ст.174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 77, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область до Товариства з обмеженою відповідальністю УВТК Маріупольбуд , м.Маріуполь, Донецька область про стягнення дебіторської заборгованості у розмірі 99651,69 грн - залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання суду:

- копії ТТН від 02.11.2017, ордеру та копії свідоцтва на представника Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер ;

- докази направлення на юридичну адресу відповідача копії позовної заяви та додатків до позовної заяви, а саме: копії ТТН від 02.11.2017, ордеру та копії свідоцтва на представника Товариства з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер .

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю Азовбуд-Лідер , м.Маріуполь, Донецька область, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Я.О. Левшина

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено18.09.2019
Номер документу84282935
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1659/19

Постанова від 24.03.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 27.01.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Рішення від 09.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні