Ухвала
від 16.09.2019 по справі 925/785/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

16 вересня 2019 року м. Черкаси справа № 925/785/19

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Чевгуза О.В., з секретарем судового засідання Брус Л.П., за участю представників:

від прокуратури: Дробот І.Л. - за посвідченням;

від позивача: не з`явився;

від відповідача: Калініна А.С. - керівник;

від третьої особи 1: не з`явився;

від третьої особи 2: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу в приміщені Господарського суду Черкаської області в місті Черкаси

за позовом керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради

до Смілянської регіональної громадської організації Регбійно-футбольний клуб Сміла

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 - колегіум» Смілянської міської ради Черкаської області

та Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Смілянської міської ради

про повернення частини приміщення,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради (вул. Незалежності, 37, м. Сміла, Черкаська область, 20701, код ЄДРПОУ 22799133) звернувся до Господарського суду Черкаської області з позовом до Смілянської регіональної громадської організації «Регбійний клуб «Сміла» (вул. Соборна, 73, м. Сміла, 20701, код ЄДРПОУ 35384891), в якому просить суд зобов`язати Смілянську регіональну громадську організацію «Регбійний клуб «Сміла» повернути Навчально-виховному комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 - колегіум» Смілянської міської ради Черкаської області частину приміщення спортивного залу НВК «ЗОШ №3-колегіум» , що знаходиться за адресою: вул. Соборна, 73, м. Сміла, Черкаська обл., площею 101,3 кв м.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 03 липня 2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 25 липня 2019 року; залучено до участі у справі на стороні позивача Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 - колегіум» Смілянської міської ради Черкаської області та Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Смілянської міської ради як третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору.

25 липня 2019 року від Смілянської регіональної громадської організації Регбійно-футбольний клуб Сміла (відповідач у справі) надійшло клопотання про залишення позову без розгляду через відсутність підстав для звернення прокурора до суду в інтересах держави.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 25.07.2019 задоволено клопотання представника третьої особи про відкладення засідання, розгляд справи у підготовчому засіданні відкладено на 11 год. 30 хв. 16 вересня 2019 року, а також продовжено строк підготовчого провадження у даній справі на тридцять днів.

09.09.2019 від Навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 - колегіум» Смілянської міської ради Черкаської області (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача) до суду надійшли письмові пояснення, в яких третя особа просить позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

12.09.2019 від Смілянської місцевої прокуратури надійшли письмові заперечення на клопотання відповідача про залишення позову без розгляду.

16.09.2019 від Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради (позивач у справі) надійшло клопотання електронною поштою, в якому позивач просить суд провести розгляд справи без участі його представника, позовні вимоги просить задовольнити в повному обсязі.

16.09.2019 до суду надійшла заява про виправлення описки від Смілянської місцевої прокуратури, в якій заявник просить виправити описку у назві відповідача, а саме вказати назву відповідача - Смілянська регіональна громадська організація Регбійно-футбольний клуб Сміла , код ЄДРПОУ 35384891.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Смілянської міської ради участі свого представника у засіданні суду не забезпечила, поважних причин цього суду не повідомила.

У засіданні суду представник відповідача подане ним 25.07.2019 клопотання про залишення позову без розгляду підтримала з викладених у ньому підстав та мотивів.

Прокурор проти задоволення вказаного клопотання заперечила з підстав та мотивів, викладених у письмових запереченнях на це клопотання.

У засіданні суду 16.09.2019 були проголошені вступна та резолютивна частини ухвали.

Розглянувши клопотання відповідача про залишення позову без розгляду в сукупності з матеріалами справи, заслухавши пояснення прокурора, представника відповідача, суд дійшов висновку, що вказане клопотання не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

У клопотанні про залишення позову без розгляду відповідач просить суд залишити позовну заяву керівника Смілянської місцевої прокуратури, подану в інтересах держави в особі Управління економічного розвитку виконавчого комітету Смілянської міської ради, з вимогою до Смілянської регіональної громадської організації «Регбійний клуб «Сміла» про повернення частини приміщення без розгляду на підставі абз. 3 ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , яка містить пряму заборону здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави у правовідносинах, пов`язаних з діяльністю громадських об`єднань, а відтак, на думку відповідача, позовна заява підлягає поверненню з підстав, визначених п. 4 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Відповідно до положень абзацу 3 пункту 3 статті 23 Закону України Про прокуратуру не допускається здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави в особі державних компаній, а також у правовідносинах, пов`язаних із виборчим процесом, проведенням референдумів, діяльністю Верховної Ради України, Президента України, створенням та діяльністю засобів масової інформації, а також політичних партій, релігійних організацій, організацій, що здійснюють професійне самоврядування, та інших громадських об`єднань.

Як вбачається з наведеної вище норми не допускається здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави у правовідносинах, пов`язаних з діяльністю громадських об`єднань.

Проте суд вважає за необхідне зазначити, що правовідносини між сторонами спору виникли на підставі договору оренди, а не у зв`язку з діяльністю відповідача як громадського об`єднання, а тому доводи відповідача про залишення позову без розгляду з огляду на відсутність підстав для представництва інтересів держави в суді прокурором є безпідставними.

У своїх письмових запереченнях на клопотання про залишення позову без розгляду Смілянська місцева прокуратура вказує на ту обставину, що позовні вимоги Смілянської місцевої прокуратури не пов`язані з діяльністю відповідача як громадської організації, а стосуються виключно належного використання комунального майна територіальної громади міста Сміла, а тому посилання відповідач на те, що у прокурора відсутні підстави для звернення до суду в інтересах держави є необґрунтованими, просить у задоволенні клопотання про залишення позову без розгляду відмовити.

Окрім того, відповідач у своєму клопотанні вказує на ту обставину, що в ухвалах суду від 03.07.2019 та 25.07.2019 вказано іншого відповідача, а саме: Смілянська регіональна громадська організація Регбійний клуб Сміла , код ЄДРПОУ 35384891.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, а саме витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом 35384891 зареєстрована юридична особа з найменуванням Смілянська регіональна громадська організація Регбійно-футбольний клуб Сміла .

Таким чином, судом встановлено, що в ухвалах суду від 03.07.2019 та 25.07.2019 було допущено технічну описку в назві відповідача.

Відповідно до положень статті 243 ГПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Отже, суд вважає за необхідне виправити допущені в ухвалах від 03.07.2019 та від 25.07.2019 описки, вказавши правильне найменування відповідача, а саме: Смілянська регіональна громадська організація Регбійно-футбольний клуб Сміла , код ЄДРПОУ 35384891.

У підготовчому засіданні судом з`ясовано, що клопотань про укладення мирової угоди, передачі справи на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, про звернення до суду для проведення врегулювання спору за участю судді, уточнень позовних вимог та заперечень проти них, а також заяв з інших питань, передбачених ч. 2 ст. 182 ГПК України, від сторін до суду не надходило.

У ході проведення підготовчого засідання господарський суд здійснив усі передбачені ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті та дійшов до висновку про необхідність закриття підготовчого провадження у справі і призначення справу до судового розгляду по суті.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Отже, підготовче провадження підлягає закриттю з призначенням справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи вищенаведене, та керуючись ст. ст. 182, 185, 234, 235 ГПК України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Заяву відповідача про залишення без розгляду позову керівника Смілянської місцевої прокуратури залишити без задоволення.

2. Виправити описки в тексті ухвал від 03.07.2019 та 25.07.2019 щодо назви відповідача та викласти назву останнього у такій редакції: Смілянська регіональна громадська організація Регбійно-футбольний клуб Сміла .

3. Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні на 11 год. 30 хв. 10 жовтня 2019 року в приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: бул. Шевченка, 307, зал судових засідань №217, м. Черкаси, 18005.

4. У судове засідання викликати повноважних представників сторін та третіх осіб, яким мати при собі документи, які підтверджують їх повноваження на представництво сторін та особу (довіреність, паспорт).

5. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

6. Роз`яснити сторонам, що за загальним правилом, в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення засідання.

7. Попередити представників сторін про те, що їх неявка не перешкоджає суду провести розгляд справи по суті.

8. Копію ухвали надіслати учасникам справи за їх офіційними адресами реєстрації.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.09.2019.

Суддя О.В. Чевгуз

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено18.09.2019
Номер документу84284053
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/785/19

Рішення від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 07.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Смірнова Л.Г.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 25.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Чевгуз О.В

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні