Постанова
від 18.09.2019 по справі 916/3641/16
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2019 року м. ОдесаСправа № 916/3641/16 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

Головуючого судді : Колоколова С.І.

суддів : Діброви Г.І., Разюк Г.П.

Без виклику представників сторін.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю СПЕКТР-АГРО про покладення на Роздільнянський міжрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області судових витрат на професійну правничу допомогу

за результатами розгляду апеляційної скарги Роздільнянського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 06 травня 2019 року про задоволення скарги на бездіяльність державного виконавця

у справі № 916/3641/16

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Спектр-Агро"

до Селянського (фермерського) господарства "Тілець"

про стягнення 333829,81 грн.,

в с т а н о в и в:

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 04.09.2019 р. апеляційну скаргу Роздільнянського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області залишено без задоволення, ухвалу Господарського суду Одеської області від 06 травня 2019 року у справі № 916/3641/16 залишено без змін. 11.09.2019 р. до суду апеляційної інстанції надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю СПЕКТР - АГРО про покладення на Роздільнянський міжрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області судових витрат на професійну правничу допомогу в порядку, передбаченому ст.ст. 123, 126, 129, 344 ГПК України.

12.09.2019р. Південно-західним апеляційним господарським судом витребувано у Господарського суду Одеської області матеріали оскарження № 916/3641/16.

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО про стягнення судових витрат на професійну правничу допомогу, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо її задоволення з огляду на наступне.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО було зроблено відповідну заяву в тексті відзиву на апеляційну скаргу про покладення на Роздільнянський міжрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області судових витрат на правничу допомогу.

Як вбачається з матеріалів оскарження, 17.12.2018 р. між Товариством з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО та Адвокатським бюро Василя Бонтлаба укладено договір № 14-12/2018 про надання адвокатських послуг (правової допомоги).

04.09.2019 р. між Адвокатським бюро Василя Бонтлаба та Товариством з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО підписано акт здачі-приймання виконаних робіт щодо надання адвокатських послуг (правової допомоги) відповідно до Договору №14/12/2018 від 14.12.2018р., відповідно до якого загальна вартість наданих послуг становить 4 000 грн.

Як вбачається з акту про надання правничої допомоги, Адвокатським бюро Василя Бонтлаба за час перегляду Південно - західним апеляційним господарським судом справи № 916/3641/16 здійснено наступні дії:

- ознайомлення з апеляційною скаргою - 2 години (400 грн.);

- ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження - 2 години (400 грн.);

- аналіз судової практики - 4 години (800 грн.);

- підготовка відзиву на апеляційну скаргу - 4 години (800 грн.);

- підготовка необхідної кількості примірників відзиву на апеляційну скаргу та направлення поштою - 4 години (800);

- участь у судовому засіданні, надання пояснень, підтримання процесуальної та правової позиції - 800 грн.

Сторони погодили, що вартість однієї години роботи із надання правової допомоги виконавця у даній справі складає 200 грн., вартість участі у судовому засіданні складає 800 грн.

Загальна вартість вказаних послуг склала 4 000 грн.

Відповідний акт підписаний Товариством з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО та Адвокатським бюро Василя Бонтлаба .

04.09.2019 р. Товариством з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО сплачено Адвокатському бюро Василя Бонтлаба 4 000 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 690.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

За приписами ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

З огляду на викладене та враховуючи, що спір виник з вини Роздільнянського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області, суд апеляційної інстанції вважає, що заява Товариства з обмеженою відповідальність СПЕКТР - АГРО про стягнення з органу виконавчої служби судових витрат на професійну правничу допомогу в сумі 4 000 грн., пов`язаних з переглядом справи № 916/3641/16, підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Враховуючи вище викладене, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне прийняти додаткову постанову про стягнення судових витрат.

Керуючись статтями 129, 244,282 Господарського

процесуального кодексу України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю СПЕКТР-АГРО про покладення на Роздільнянський міжрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області судових витрат на професійну правничу допомогу - задовольнити.

2. Стягнути з Роздільнянського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю СПЕКТР-АГРО судові витрати на професійну правничу допомогу в сумі 4 000,00 грн.

3. Доручити Господарському суду Одеської області видати відповідний наказ із зазначенням всіх необхідних реквізитів сторін.

Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку у строк, який обчислюється відповідно до ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст додаткової

постанови складено 18.09.2019 р.

Головуючий суддя С.І. Колоколов

Суддя Г.І. Діброва

Суддя Г.П. Разюк

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено19.09.2019
Номер документу84317954
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3641/16

Постанова від 18.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Постанова від 04.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 24.06.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 04.10.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні