Ухвала
від 17.09.2019 по справі 922/3556/18
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

17.09.2019 Справа № 922/3556/18

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Дучал Н.М., суддя Сіверін В.І., суддя Склярук О.І.

секретар судового засідання Рудик Т.С.

за участю представників :

прокурор: Здор Т.О., службове посвідчення

від позивача 1: Загурська А.В., довіреність

від позивача 2: не з`явився

від відповідача: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Селянського (фермерського) господарства "Анастасія", с. Павлівка Кегичівського району Харківської області (вх. № 1791 Х/1)

на рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2019р., повний текст складено 17.05.2019р. (суддя Бринцев О.В.),

у справі № 922/3556/18

за позовом Заступника керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області, м. Первомайський Харківської області, в інтересах держави в особі:

1.Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, м. Харків;

2.Павлівської сільської ради, с. Павлівка Кегичівського району Харківської області

до Селянського (фермерського) господарства "Анастасія", с. Павлівка Кегичівського району Харківської області

про визнання відсутнім права постійного користування земельною ділянкою,-

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та Павлівської сільської ради Кегичівського району Харківської області звернувся до господарського суду Харківської області з позовом до Селянського (фермерського) господарства Анастасія про визнання відсутнім у відповідача права постійного користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 49,59 га, яка розташована на території Павлівської сільської ради Кегичівського району Харківської області та повернення у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області вказаної земельної ділянки.

В обґрунтування позовних вимог прокурор наполягав на безпідставності та незаконності використання Селянським (фермерським) господарством Анастасія земельної ділянки сільськогосподарського призначення, оскільки згідно з актовим записом про смерть від 05.06.2002 №5, ОСОБА_1 , на яку видавався державний акт на право постійного користування землею Серія ХР-15-00-000283 від 29.09.1994р., померла ІНФОРМАЦІЯ_1 і відповідно з цієї дати дія вищевказаного акту повинна бути припиненою.

В позовній заяві наголошено на наявності визначених законом підстав та необхідності застосування органами прокуратури представницьких повноважень в інтересах держави та звернення до суду із вказаним позовом.

Порушення інтересів держави прокурор вбачає в тому, що СФГ Анастасія безпідставно використовує на праві постійного користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, сплачуючи до бюджету лише земельний податок з юридичних осіб, а не орендну плату як це передбачено чинним законодавством. Водночас, Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області та Павлівською сільською радою Кегичівського району Харквської області не порушувалося питання щодо визнання відсутнім у СФГ Анастасія права постійного користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 49,59 га, яка розташована на території Павлівської сільської ради Кегичівського району Харківської області.

Рішенням господарського суду Харківської області від 16.05.2019р. у справі №922/3556/18 позов задоволено повністю.

Визнано відсутнім у Селянського (фермерського) господарства "Анастасія" (64050, Харківська обл., Кегичівський р-н, с. Павлівка, код ЄДРПОУ 22665438) право постійного користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення, загальною площею 49,59 га, яка розташована на території Павлівської сільської ради Кегичівського району Харківської області.

Повернуто у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області (61145, м. Харків, вул. Космічна, буд. 21, 8-9 поверх, код ЄДРПОУ 39792822) земельну ділянку, загальною площею 49,59 га, яка розташована на території Павлівської сільської ради Кегичівського району Харківської області.

Стягнуто з Селянського (фермерського) господарства «Анастасія» (64050, Харківська обл., Кегичівський р-н, с. Павлівка, код ЄДРПОУ 22665438) на користь Прокуратури Харківської області (61050, м. Харків, вул. Богдана Хмельницького, буд. 4, код ЄДРПОУ 02910108) витрати зі сплати судового збору в розмірі 26 853,79 грн.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що право постійного користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення є виключно правом користування особи, якій це право надане, і яке після втрати чинності Законом України "Про селянське (фермерське) господарство" та Земельного кодексу 1990 року не може бути передане іншій особі.

Судом першої інстанції зауважено, що законодавством України не передбачено автоматичного переходу права постійного користування земельною ділянкою, що виникло в особи лише на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою без укладення договору про право користування земельною ділянкою із власником землі після смерті землекористувача до будь-якої фізичної чи юридичної особи, оскільки зазначене вище право особи припиняється з її смертю. Крім того, виходячи з аналізу ст.ст. 407, 1216, 1218, 1225 Цивільного кодексу України, право користування земельною ділянкою, що виникло в особи на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадщини.

Таким чином, суд, приймаючи рішення, дійшов висновку про те, що правовий зв`язок між спірною земельною ділянкою та ОСОБА_1 , безпосередньо якій ділянка надавалась у користування для ведення селянського господарства, припинився внаслідок смерті ОСОБА_1 , і відповідне право користування не перейшло до спадкоємців.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Селянське (фермерське) господарство "Анастасія" звернулось до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, якою просить рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2019 року у справі №922/3556/18 скасувати, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову Заступника керівника Первомайської місцевої прокуратури Харківської області щодо визнання відсутнім у СФГ "Анастасія" права постійного користування земельною ділянкою сільськогосподарського призначення загальною площею 49,59 га, яка розташована на території Павлівської сільської ради, а також в стягненні з господарства суми судових витрат 26853,79 грн. відмовити повністю.

Апелянт вважає рішення суду першої інстанції таким, що винесене з неповним дослідженням доказів, недотриманням норм процесуального права та порушенням норм матеріального права, зокрема, суд не дослідив всі наявні в матеріалах справи документи, неправильно визначився із характером спірних правовідносин, не застосував закон, який підлягає застосуванню, а саме ст. 638 Цивільного кодексу України, ст. 181 Господарського кодексу України, у зв`язку з чим прийняв помилкове рішення, яке підлягає скасуванню.

На думку, апелянта, Первомайською місцевою прокуратурою безпідставно, необґрунтовано та без наявних підстав для представництва інтересів держави подано позов до суду, а також не наведено обставин, не надано письмових доказів нездійснення уповноваженими органами наданих їм повноважень, які б підтверджували наявність підстав, передбачених ч.3 ст.23 Закону України Про прокуратуру для представництва прокурором інтересів держави в суді.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.06.2019 сформовано колегію суддів Східного апеляційного господарського суду у складі: Дучал Н.М. - головуючий суддя, судді Гетьман Р.А., Сіверін В.І.

За результатами усунення недоліків встановлених, ухвалою від 18.06.2019р. про залишення апеляційної скарги без руху, ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 08.07.2019р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Селянського (фермерського) господарства "Анастасія" на рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2019р. у справі №922/3556/18.

Головне управління Держгеокадастру у Харківській області заперечило проти вимог апеляційної скарги, з підстав викладених у відзиві на апеляційну скаргу. Просить залишити рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2019р. у справі №922/3556/18 без змін.

У зв`язку з перебуванням у відпустці члена колегії - судді Гетьмана Р.А. та необхідністю вирішення питання про призначення справи до розгляду, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.07.2019 визначено наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Дучал Н.М., судді Сіверін В.І., Склярук О.І.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 30.07.2019р. у справі №922/3556/18 призначено розгляд апеляційної скарги Селянського (фермерського) господарства "Анастасія" на рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2019 р. у справі № 922/3556/18 на 17.09.2019 р. о 12:00 год.

У судове засідання, призначене на 17.09.2019р. з`явився прокурор та представник позивача-1. Представники позивача-2 та відповідача у судове засідання не прибули, про час, дату та місце розгляду апеляційної скарги були повідомлені належним чином.

Разом з тим, при підготовці справи до розгляду колегією суддів встановлено, що Верховним Судом у складі суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду ухвалою від 06.02.2019 року справу №587/430/16-ц за позовом Сумської місцевої прокуратури Сумської області до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, ОСОБА_2 К ОСОБА_3 про визнання незаконними та скасування наказів, визнання недійсними договору оренди земельної ділянки та повернення земельної ділянки передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

У зазначеній ухвалі Судом вказано, що існує неоднакове застосування статті 23 Закону України Про прокуратуру у подібних правовідносинах Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справах №924/1256/17, №917/1461/17, №926/1111/15.

Ухвалою від 11.03.2019 року Великою Палатою Верховного Суду прийнято до розгляду справу №587/430/16-ц, призначено її розгляд в письмовому провадженні та зазначено, що обставини, наведені в ухвалі Верховним Судом у складі суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 06.02.2019 року свідчать про неоднакове застосування статті 23 Закону України Про прокуратуру у подібних правовідносинах, а тому є всі підстави для передання справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду для відступу від висновків Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду з метою формування єдиної правозастосовної практики.

Відповідно до п. 7 ч.1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою палатою Верховного Суду.

Пунктом 1 частини 2 статті 45 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" встановлено, що Велика Палата Верховного Суду у визначених законом випадках здійснює перегляд судових рішень у касаційному порядку з метою забезпечення однакового застосування судами норм права.

Відповідно до частини 4 статті 236 ГПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно з положеннями Закону України Про доступ до судових рішень , усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Відповідно до частини третьої статті 6 цього Закону, суд при здійсненні судочинства може використовувати лише текст судового рішення, який опубліковано офіційно або внесено до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Станом на 17.09.2019 у Єдиному державному реєстрі судових рішень повний текст постанови Великої Палати Верховного Суду у справі №587/430/16-ц не опубліковано.

З метою єдності судової практики, враховуючи підстави для передачі справи №587/430/16-ц на розгляд Великої Палати Верховного Суду, а саме неоднакове застосування статті 23 Закону України Про прокуратуру щодо здійснення прокурором представництва, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду дійшла висновку про зупинення провадження у справі №922/3556/18 до оприлюднення Великою Палатою Верховного Суду повного тексту постанови від 26.06.2019р. по справі №587/430/16-ц.

Керуючись ст.ст. 228, 229, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

Зупинити апеляційне провадження у справі № 922/3556/18 за апеляційною скаргою Селянського (фермерського) господарства "Анастасія" на рішення господарського суду Харківської області від 16.05.2019р. (повний текст складено 17.05.2019р.) у справі № 922/3556/18 до оприлюднення Великою Палатою Верховного Суду повного тексту постанови по справі №587/430/16-ц.

Ухвала набирає чинності з моменту її оголошення. Порядок і строки оскарження визначені ст.ст. 286 - 289 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя Н.М. Дучал

Суддя В.І. Сіверін

Суддя О.І. Склярук

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено20.09.2019
Номер документу84383431
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3556/18

Постанова від 04.11.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Постанова від 15.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 24.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

Ухвала від 08.07.2019

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Дучал Наталя Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні