Ухвала
від 17.09.2019 по справі 390/167/18
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

17 вересня 2019 року м. Кропивницький

справа № 390/167/18

провадження № 22-ц/4809/146/19

Кропивницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого судді Дуковського О.Л.;

суддів Письменного О.А., Черненка В.В.

з участю секретаря Демешко Л.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 , який представляє інтереси ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 на рішення Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 13 вересня 2018 року, у складі головуючого судді Терещенка Д.В., у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 до ОСОБА_14 , третя особа: приватний нотаріус Кіровоградського районного нотаріального округу Томаз Вікторія Ігорівна, про встановлення правочину недійсним та застосування наслідків недійсності нікчемного правочину,-

в с т а н о в и в:

Від позивача ОСОБА_2 та від представника позивачів ОСОБА_1 надійшло клопотання про надання дозволу та організації трансляції судових засідань у зазначеній справі в мережі Інтернет. Заявники вважають, що рішення у даній цивільній справі має значний суспільний інтерес та виняткове значення як для позивачів у справі, так і для інших громадян України, які у незаконний спосіб позбавлені свого права власності на земельні (паї) під час дії мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, а також вказують, що справа №390/167/18 стосується правовідносин щодо об`єкта права власності Українського народу, у відповідності до визначень статті 13 Конституції України.

Крім того, посилаються на те, що більшість позивачів, є пенсіонерами і за станом свого здоров`я позбавлені можливості бути присутніми у судовому засіданні, а трансляція судового засідання у справі забезпечить відкритість судового розгляду спору і дасть можливість позивачам слідкувати за перебігом процесу та на власні очі переконатися у тому, що Кропивницький апеляційний суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечуючи кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України.

Колегія суддів, обговоривши вказане клопотання та заслухавши пояснення представника позивача Криволапа ОСОБА_15 . ОСОБА_16 та представника відповідача Тупала М.П., вважає, що клопотання задоволенню не підлягає.

Статтею 11 Закону України Про судоустрій і статус суддів передбачено, що судові рішення, судові засідання та інформація щодо справ, які розглядаються судом, є відкритими, крім випадків, встановлених законом.

Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа має право на вільний доступ до судового рішення в порядку, встановленому законом.

Інформація про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, дату надходження позовної заяви, апеляційної, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення, стадії розгляду справи, місце, дату і час судового засідання, рух справи з одного суду до іншого є відкритою та має бути невідкладно оприлюдненою на офіційному веб-порталі судової влади України, крім випадків, установлених законом.

Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, встановлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. У разі вчинення особою дій, що свідчать про неповагу до суду або учасників судового процесу, така особа за вмотивованим судовим рішенням може бути видалена із зали судового засідання.

Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов`язковому порядку.

Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав. Суд може визначити місце в залі судових засідань, з якого має проводитися фотозйомка, відеозапис.

Листом Державної судової адміністрації України №15-1924/16 від 14.03.2016 року роз`яснено організаційна процедура он-лайн трансляцій судових засідань у справах, які мають значний суспільний інтерес, тобто визначений порядок проведення трансляції судового засідання.

Але, обов`язок проводити трансляцію в режимі Інтернет згідно чинного законодавства виникає лише в тому випадку якщо всі учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Учасники даної справи не заявляли клопотання про проведення судового зсідання в режимі відеоконференції на підставі ст. 212 ЦПК України.

Крім того, колегія суддів вважає, що дана цивільна справа не має значного суспільного інтересу та виняткового значення для сотень тисяч громадян України на яких посилається представник позивача, а тому твердження про це заявників є їх суб`єктивною думкою.

Принципи відкритості та гласності судових спорів можливо реалізувати із залученням іншого технічного ресурсу, а саме шляхом проведення фотозйомку, відео- та аудіо запису з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів.

Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів вважає, що у задоволенні клопотання ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , який представляє інтереси інших позивачів про трансляцію судових засідань в режимі Інтернет на Уоu Тubе канал Судова влада України та порталу Судова влада України слід відмовити.

Керуючись ст. 222 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання ОСОБА_2 та представника позивачів ОСОБА_1 про надання дозволу на трансляцію судових засідань - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено - 19.09.2019 року.

Головуючий суддя О. Л. Дуковський

Судді О.А. Письменний

В.В. Черненко

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено22.09.2019
Номер документу84413973
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —390/167/18

Постанова від 03.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 11.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 17.09.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Постанова від 17.09.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дуковський О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні