Ухвала
від 23.09.2019 по справі 923/89/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

23 вересня 2019 року Справа № 923/89/19 м.Одеса

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді М.А. Мишкіної,

суддів К.В. Богатиря, Л.О. Будішевської

Розглянувши матеріали апеляційної скарги Громадської організації За Президента України (із клопотанням про поновлення пропущеного процесуального строку на подання апеляційної скарги)

на рішення господарського суду Херсонської області від 16 липня 2019 року

у справі №923/89/19

за позовом Громадської організації За Президента України

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Регіональне відділення Фонду державного майна в Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі

до Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонський морський спеціалізований тренажерний центр при Херсонській державній морській академії

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

- Херсонська державна морська академія;

- Міністерство освіти і науки України

про виселення

встановив:

Рішенням господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. (повне рішення складено 17.07.2019р.) відмовлено у задоволенні позову Громадської організації За Президента України , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Регіональне відділення Фонду державного майна в Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі до Товариства з обмеженою відповідальністю Херсонський морський спеціалізований тренажерний центр при Херсонській державній морській академії , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Херсонська державна морська академія та Міністерство освіти і науки України про виселення з нежитлових приміщень.

12.08.2019р. до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга ГО За Президента України (надіслана поштою 08.08.2019р.), в якій скаржник просить скасувати оскаржене рішення та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Також скаржником подане клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

В обґрунтування клопотання скаржник зазначає, що копія оскаржуваного рішення була ним отримана 19.07.2019р. та апеляційна скарга на рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. подана ним у строки, визначені ч.2 ст.256 ГПК України (протягом 20 днів з дня вручення рішення), отже він має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.08.2019р. (головуючий суддя М.А. Мишкіна, судді В.В. Бєляновський, К.В. Богатир) витребувано у господарського суду Херсонської області матеріали справи №923/89/19; відкладено вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ГО "За Президента України" на рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. у справі №923/89/19 до надходження матеріалів даної справи з господарського суду Херсонської області.

30.08.2019р. матеріали справи №923/89/19 надійшли до суду апеляційної інстанції.

У зв`язку із перебуванням судді В.В.Бєляновського у відпустці з 27.08.2019р., розпорядженням керівника апарату суду №655 від 02.09.2019р. призначено повторний автоматизований розподіл судової справи №923/89/19.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.08.2019р. визначено наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - М.А.Мишкіна, судді: К.В. Богатир, Л.О. Будішевська.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 02.09.2019р. (головуючий суддя М.А. Мишкіна, судді К.В. Богатир, Л.О. Будішевська) апеляційну скаргу залишено без руху; встановлено ГО За Президента України 7 днів з дня вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення недоліків апеляційної скарги шляхом надання суду доказів сплати судового збору у розмірі 2881,50грн. з доказами надсилання учасникам справи копії відповідного платіжного доручення/квитанції.

17.09.2019р. до суду поштою надійшла заява ГО За Президента України (надіслана 16.09.2019р.) про усунення недоліків апеляційної скарги, в додатки до якого надано документи на виконання ухвали суду від 02.09.2019р.

Отже скаржником усунені недоліки, зазначені в ухвалі суду від 02.09.2019р.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги, апеляційна скарга відповідає цим вимогам.

Розглянувши заяву скаржника про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення колегія суддів дійшла наступних висновків.

Згідно ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка набула чинності для держави України 11.09.1997р. згідно Закону України "Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року", кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Однією з основних засад судочинства у відповідності до п. 8 ч. 2 ст. 129 Конституції України є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.17 ГПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Згідно ч.1 ст.254 ГПК України учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Відповідно до ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Згідно із ч.ч.1,6 ст.119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.3 ст.2 ГПК України основними засадами (принципами) господарського судочинства є : 1) верховенство права; 2) рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; 3) гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; 4) змагальність сторін; 5) диспозитивність; 6) пропорційність; 7) обов`язковість судового рішення; 8) забезпечення права на апеляційний перегляд справи; 9) забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у визначених законом випадках; 10) розумність строків розгляду справи судом; 11) неприпустимість зловживання процесуальними правами; 12) відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Враховуючи ту обставину, що скаржник отримав копію оскаржуваного рішення поштою 19.07.2019р. (що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення - а.с.203) та 08.08.2019р. подав апеляційну скаргу (протягом 20 днів з дня отримання рішення), судова колегія у відповідності до приписів ч.2 ст.256 ГПК України вважає за необхідне поновити ГО За Президента України строк на апеляційне оскарження рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р., задовольнивши відповідне клопотання скаржника.

Відповідно до ст.262 ГПК України про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу. До відкриття апеляційного провадження учасники справи мають право подати заперечення проти відкриття апеляційного провадження. Питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, передбаченому статтею 260 цього Кодексу. В ухвалі про відкриття апеляційного провадження зазначається строк для подання учасниками справи відзиву на апеляційну скаргу та вирішується питання про витребування матеріалів справи. Якщо разом з апеляційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття апеляційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо апеляційна скарга подана з пропуском визначеного цим Кодексом строку, суд у випадку поновлення строку на апеляційне оскарження зупиняє дію оскаржуваного рішення в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Згідно із ч.1 ст.270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

Відповідно до ч.1 ст.252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ст.263 ГПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження. Відзив на апеляційну скаргу має містити: 1) найменування суду апеляційної інстанції; 2) ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, - за наявності; 3) обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги; 4) у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу; 5) перелік матеріалів, що додаються. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Оскільки апеляційна скарга відповідає вимогам ст.ст.258, 259 ГПК України, колегія суддів вважає за необхідне відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ГО За Президента України на рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. у справі №923/89/19.

Крім того колегія суддів у відповідності до приписів ч.5 ст.262 ГПК України вважає за необхідне зупинити дію рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. у справі №923/89/19, оскільки строк на апеляційне оскарження поновлений судом.

Станом на 23.09.2019р. заперечень проти відкриття апеляційного провадження до суду апеляційної інстанції не надійшло.

Керуючись ст.ст. 119, 234, 262, 263 ГПК України, колегія суддів -

у х в а л и л а:

1. Поновити Громадській організації За Президента України пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення господарського суду Херсонської області від 16 липня 2019 року у справі №923/89/19.

2.Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Громадській організації За Президента України на рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. у справі №923/89/19.

3. Встановити іншим учасникам справи строк для подання суду апеляційної інстанції відзиву на апеляційну скаргу до 10.10.2019р. згідно з нормами ст.263 ГПК України з наданням з відзивом доказів його направлення іншим учасникам справи.

4. Роз`яснити іншим учасникам справи їх право в строк до 10.10.2019р. подати до суду разом з відзивом на апеляційну скаргу або окремо будь-які заяви чи клопотання з процесуальних питань (призначення експертизи, витребування доказів, судових доручень щодо збирання доказів, залучення у справі спеціаліста, перекладача, вжиття заходів забезпечення позову, відводів, затвердження мирових угод тощо), оформлені відповідно до ст.170 ГПК України , разом з доказами направлення копій таких заяв чи клопотань іншим учасникам справи. Попередити учасників справи про наслідки подання письмових заяв чи клопотань без додержання вимог частини першої та другої вказаної вище статті, або не у строк, встановлений судом, у вигляді їх повернення чи залишення без розгляду.

5. Зупинити дію рішення господарського суду Херсонської області від 16.07.2019р. у справі №923/89/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання згідно ст.235 ГПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя М.А. Мишкіна

Суддя К.В. Богатир

Суддя Л.О. Будішевська

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84418989
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселення

Судовий реєстр по справі —923/89/19

Постанова від 19.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 13.08.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Рішення від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 29.05.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 07.05.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні