Ухвала
від 23.09.2019 по справі 188/602/19
ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/602/19

Провадження № 1-кп/0186/157/19

У Х В А Л А

23 вересня 2019 року Першотравенський міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої - судді ОСОБА_1

секретар - ОСОБА_2

з участю: прокурора - ОСОБА_3

захисника - адвоката ОСОБА_4

представника потерпілого - ОСОБА_5

обвинуваченого - ОСОБА_6

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Першотравенську кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №420180413880000127 від 08 жовтня 2018 року, по обвинуваченню:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в смт.Петропавлівка, Дніпропетровської області, зареєстрованого по АДРЕСА_1 та проживаючого по АДРЕСА_2 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

10 вересня 2019 року до Першотравенського міського суду Дніпропетровської області надійшов обвинувальний акт по кримінальному провадженню №420180413880000127 по обвинуваченню ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

У підготовчому судовому засіданні учасники судового провадження проти призначення справи до судового розгляду не заперечували.

Прокурор підтримав клопотання, подане 13 червня 2019 року, про відсторонення ОСОБА_6 від посади начальника Петропавлівського районного відділу освіти Петропавлівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, строком на два місяці.

Представник потерпілого, обвинувачений та захисник не заперечували проти призначення кримінального провадження до судового розгляду та задоволення клопотання прокурора.

Долучено до матеріалів кримінального провадження копію ухвали Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 20 вересня 2019 року про застосування до підозрюваного ОСОБА_6 по ч.3 ст.368 КК України запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, строком до 19 листопада 2019 року.

Заслухавши прокурора, представника потерпілого, обвинуваченого та захисника, суд вважає, що кримінальне провадження підлягає призначенню до судового розгляду, а клопотання прокурора задоволенню з наступних підстав.

Угод про визнання винуватості чи про примирення у порядку ст.ст. 468-475 КПК України до суду не надійшло. Підстав для закриття кримінального провадження не вбачається. Обвинувальний акт складено у відповідність вимогам кримінального процесуального законодавства, при його затвердженні прокурором дотримані вимоги закону. Підстав для направлення обвинувального акту для визначення підсудності не встановлено, дане кримінальне провадження підсудне Першотравенському міському суду Дніпропетровської області. Клопотань про обрання обвинуваченому запобіжного заходу не надійшло.

Таким чином, в наявності достатні підстави для призначення даного кримінального провадження до судового розгляду.

13 червня 2019 року прокурором подано клопотання про відсторонення ОСОБА_6 від посади начальника Петропавлівського районного відділу освіти Петропавлівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, строком на два місяці.

Згідно ч.3 ст.315 КПК України під час підготовчого судового засідання суд за клопотанням учасників судового провадження має право обрати, змінити чи скасувати заходи забезпечення кримінального провадження, в тому числі запобіжний захід, обраний щодо обвинуваченого. При розгляді таких клопотань суд додержується правил, передбачених розділом ІІ цього Кодексу. За відсутності зазначених клопотань сторін кримінального провадження застосування заходів забезпечення кримінального провадження, обраних під час досудового розслідування, вважається продовженим.

На підставі п.4 ч.2 ст.131 КПК України відсторонення від посади є заходом забезпечення кримінального провадження, який, відповідно ч.ч.1 та 2 ст.154 КПК України, може бути застосований щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу. Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. Строк відсторонення від посади може бути продовжено відповідно до вимог статті 158 цього Кодексу.

Враховуючи посаду, яку займає обвинувачений ОСОБА_6 , а саме: начальник Петропавлівського відділу освіти Петропавлівської райдержадміністрації, та можливість використання ним своїх службових повноважень, всупереч інтересам судового розгляду, яке здійснюється відносно вчинення ним злочину шляхом зловживання своїм службовим становищем, з метою усунення можливості здійснення ним тиску на свідків та інших підлеглих йому працівників, унеможливлення використання ним службових зв`язків з метою перешкоджання судовому розгляду, суд вважає за необхідне застосувати відносно ОСОБА_6 захід забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення його від посади начальника Петропавлівського районного відділу освіти Петропавлівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області на строк два місяці.

Вказаний захід необхідний для припинення або запобігання протиправної поведінки обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження, а також змінювати, виготовляти, спотворювати будь-які службові документи, які мають значення для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, тим самим перешкоджати кримінальному провадженню.

Метою застосування заходу у вигляді відсторонення від посади є необхідність утримати ОСОБА_6 від спілкування та можливості впливу на вказаних осіб у зв`язку із займаною посадою.

Необхідність запобігання протиправній поведінці обвинуваченого ОСОБА_6 підтверджується тим фактом, що начальник Петропавлівського районного відділу освіти Петропавлівської райдержадміністрації є головою тендерного комітету, тобто здійснює організацію та проведення процедур закупівель, є фактичним розпорядником бюджетних коштів. Тому, в подальшому, ОСОБА_6 , займаючи вказану посаду, може продовжувати розпоряджатися бюджетними коштами та є ризик вчинення ним аналогічних злочинів.

16 травня 2019 до ЄРДР внесено відомості №42019041880000052 за фактом того, що посадові особи Петропавлівського районного відділу освіти Петропавлівської РДА умисно, протиправно, в порушення вимог законодавства, під час укладання так званих «прямих» договорів без застосування неконкурентних процедур закупівлі, здійснили закупівлю паливних гранул (пелетів) за завищеною ціною, завдавши збитку державі. Тобто, вже після направлення до суду обвинувального акту по кримінальному провадженню №42018041880000127, Петропавлівським РВО Петропавлівської РДА, головою тендерного комітету якого є обвинувачений ОСОБА_6 , продовжують грубо порушуватись вимоги законодавства під час проведення процедур закупівель.

Оскільки ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, який , відповідно ст.12 КК України, є злочином середньої тяжкості, Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області 20 вересня 2019 року застосовано до підозрюваного по ч.3 ст.368 КК України - ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком до 19 листопада 2019 року, - клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 154, 314-316 КПК України,- суд

П О С Т А Н О В И В :

Призначити кримінальнепровадження пообвинуваченню ОСОБА_6 у вчиненнізлочину,передбаченого ч.2ст.191КК України,до судовогорозгляду увідкритому судовомузасіданні взалі судовихзасідань Першотравенськогоміського судуДніпропетровської областіна 09:00годину 03жовтня 2019 року.

Розгляд кримінального провадження здійснювати суддею одноособово.

В судове засідання викликати прокурора, представника потерпілого, обвинуваченого, захисника, свідків.

Відсторонити обвинуваченого- ОСОБА_6 відзайманої посади-начальника Петропавлівськогорайонного відділуосвіти Петропавлівськоїрайонної державноїадміністрації Дніпропетровськоїобласті строком на два місяці - з 23 вересня 2019 року по 22 листопада 2019 року включно.

На ухвалу суду в частині застосування заходу забезпечення кримінального провадження може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1 .

Ухвала оголошена, копію ухвали отримав «23» вересня 2019 року о «_____» годині «____» хвилин.


ОСОБА_6 .

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84443516
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —188/602/19

Ухвала від 07.04.2022

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 13.09.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

Ухвала від 22.07.2019

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Коваленко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні